Ilmastopsykoosi -ketju

Aquilifer

Eversti
Siltä se minustakin näytti. Ennen wanhaan suurella todennäköisyydellä olisi päätynyt noista puheistaan mentaaliseen valmennukseen esim. Lapinlahdelle. Mutta mitäs, jokaisen pitää päästä ääneen ja viestittää.

Joo, sekaisinhan tuo oli kuin seinäkello.

Kuvaavaa on kuitenkin, että tuollainen tosiaan olisi ennen suljettu eheytymään jonnekin, mutta nyt, vuonna 2019, tilaisuutta emännöinyt kongressiedustajakaan ei pystynyt suoraan tuomitsemaan sekoboltsin puheita, vaan oli enempi silleen "kiitos mielipiteestä".
En usko että oli trolli, vaan ihan oikeasti ilmastoliikkeen laita-alueilla on näin sekaisin olevaa porukkaa.
 
Viimeksi muokattu:

hansai

Supreme Leader
Joo, sekaisinhan tuo oli kuin seinäkello.

Kuvaavaa on kuitenkin, että tuollainen tosiaan olisi ennen suljettu eheytymään jonnekin, mutta nyt, vuonna 2019, tilaisuutta emännöinyt kongressiedustajakaan ei pystynyt suoraan tuomitsemaan sekoboltsin puheita, vaan oli enempi silleen "kiitos mielipiteestä".
En usko, että oli trolli, vaan ihan oikeasti ilmastoliikkeen laita-alueilla on näin sekaisin olevaa porukkaa.
Tai Hollywoodin seuraava megastara..
 

totuuskomissio

Luutnantti
Trololol :sneaky: Edit: ketjussa kehuttu virkeä vauvojen syöntiä ehdottanut naisolettama oli siis Trump-kultin helmiä.

'The woman, who had taken off her jacket to reveal a T-shirt that read “Save the planet. Eat the children,” was acting on behalf of the political group LaRouchePAC, the group tweeted Thursday night..

Video shows the woman continuing to raise her voice as Ocasio-Cortez shows little reaction. The woman goes on, saying, “Even if we would bomb Russia, we still have too many people, too much pollution, so we have to get rid of the babies. Just stopping having babies is not enough; we need to eat the babies.”

The freshman New York Congresswoman attempted to regain control of the room by largely ignoring the outburst, saying, “One of the things that’s very important to us is that we need to treat the climate crisis with the urgency that it does present. Luckily, we have more than a few months.”

The woman tried to interrupt again and was escorted from the room.

A Twitter account belonging to the LaRouchePAC, a group that has supported President Donald Trump, claimed responsibility.'


Newsweek kirjoittaa:

PRO-TRUMP GROUP CLAIMS RESPONSIBILITY FOR WOMAN'S 'EAT BABIES' SPEECH AT ALEXANDRIA OCASIO-CORTEZ EVENT

'An economic PAC that supports President Donald Trump claimed responsibility for a woman who told Representative Alexandria Ocasio-Cortez people needed to start eating babies because of climate change.

A video of the woman's comments, which she delivered at a town hall in New York, went viral on Thursday. From the outset, many questioned the validity of the video, speculating that the woman was planted there by a group or was suffering from a mental condition.

On Thursday night, the Lyndon LaRouchePAC retweeted the video with a message of their own.
.
.
.
The group has thrown its support behind Trump, criticizing special counsel Robert Mueller's investigation.'


AOC:n avustajien twiittien mukaan, AOC ei reagoinut selkeään provokaatioon. Tätä trumpetistit pitivät kannanottona vauvojen syönnin puolesta.

:LOL:
 
Viimeksi muokattu:

konservatiivi

Kersantti
Hyvä kirjoitus kristityltä kirjailijalta Juha Ahviolta.

"Greta Thunberg, IPCC ja hysteerinen ilmastovouhotus

Kansainvälinen ilmastoviikko on meillä Suomessa huipentunut perjantaina 27.9.2019 lukuisiin ilmastomielenosoituksiin ja -lakkoihin. Samanlaista ilmastolakkoilua ja -mielenosoittamista on samanaikaisesti toteutettu ja toteutetaan eri puolilla maailmaa. Juuri nyt ilmastonmuutosideologisten iskujoukkojen kärkeen on valjastettu lapset ja nuoret ruotsalaisen Greta Thunbergin johdolla.
Ilmastoaktivististen performanssiansioidensa perusteella Thunberg on nostettu jo suoranaiseksi Jeesus-hahmoksi, kuten ovat vaikutelmiaan ilmaisseet esimerkiksi Berliinin roomalaiskatolinen arkkipiispa Heiner Koch ja äärivasemmistolaisista kannanotoistaan tunnettu amerikkalaisen viihdemaailman vaikuttaja Sarah Silverman.
Morgan Gstalter nostaa The Hill -artikkelissaan ”5 things to know about climate activist Greta Thunberg” 18.9.2019 esiin viisi seikkaa liittyen 16-vuotiaan Thunbergin henkilöön ja hänen nyt runsaan vuoden ajan julkisuudessa toteuttamaansa ja globaalit mittasuhteet saaneeseen ilmastonmuutosvastustusuraansa. Artikkelin esiin nostamat viisi seikkaa ovat:
Thunberg aloitti ilmastohenkisen koululakkoiluliikkeen ja mielenosoittamisen Ruotsin parlamenttitalon edustalla elokuussa 2018. Thunberg on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi ja hänet on nostettu Time-lehden vuoden 2019 listalle maailman sadan vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon. Thunberg on mukana rock-bisneksessä ja julkaisee ison amerikkalaisen kustantamon kautta kirjan vuonna 2020. Thunberg nousi heti maailman johtajien suosioon ja on pääsyt puhumaan YK:n ilmastokokouksessa Puolassa, Davosin raha- ja talouseliitille sekä nyt jälleen YK:ssa New Yorkissa ja Barack Obamankin tavaten. Thunberg on myös avoimesti puhunut Aspergerin syndroomastaan, ADHD-tilastaan, pakkoajatuksia ja pakkotoimintoja tuottavasta pakko-oireisesta häiriöstään sekä valikoivasta puhumattomuudestaan, joka on ahdistushäiriön muoto.
The Hill -artikkelin mukaan Thunberg itse katsoo hänellä diagnosoitujen mielenterveyden alaan liittyvien tilojen tarjoavan hänelle erityisen näkökulman ilmastoaktivismiin liittyviin kysymyksiin. Thunbergin mukaan yhteiskuntiemme pitää muuttua ja tällaisen muutoksen tarpeen ymmärtävät etenkin sellaiset ihmiset, jotka Thunbergin itsensä tavoin tarkastelevat kokonaisuutta niin sanotusti laatikon ulkopuolelta.
Thunberg-ilmiö on mielenkiintoinen. Pakkoajatusten ehdollistama ahdistunut teini päätyy muutamassa kuukaudessa maailman globalistieliitin suosioon ja jeesuksenkaltaiseksi hahmoksi luonnehdittuna ja kuuluisaksi tehtynä nuorisoprofeetaksi, joka julistuksellaan ja performatiivisella esiintymisellään ilmaisee puhtaan saastumatonta viisautta, ymmärrystä ja toimintavelvoitteita, jotka kaikkien on pakko hyväksyä, jotta maailma pelastuisi muutoin muutamien vuosin kuluttua väistämättä uhkaavalta maailmanlopulta.
Miten Greta Thunberg päätyi tällaiseen asemaan? Hyvän vastauksen tarjoaa Juhani Huopainen 27.2.2019 päivätyssä Suomen Uutisten artikkelissaan “Tapaus Greta Thunberg”sekä Andrew Montford 13.2.2019 päivätyssä The Spectator -artikkelissaan ”What’s behind climate change activist Greta Thunberg’s remarkable rise to fame?”.
Greta Thunbergin koululakon aloittaminen elokuussa 2018 sommiteltiin sopivasti yhteen hänen vanhempiensa Svante Thunbergin ja Malena Ernmanin, joilla kulttuuripersoonina on laajat sosiaaliset ja mediayhteydet, ilmastonmuutoskirjan julkaisun kanssa. Gretan julkisuuteen lanseeraamisen hoiti PR-spesialisti Ingmar Rentzhog, joka niin sanotusti sattumalta heti bongasi Gretan Ruotsin parlamenttitalon edestä mieltä osoittamassa. Rentzhog otti Gretan mukaan We Don’t Have Time -säätiönsä henkilökuntaan, keräten menestyksellisesti rahaa Gretan nimellä ja kuvalla.
Vaikka Rentzhog joutuikin arvostelun kohteeksi siitä, miten kytki Gretan nimen säätiönsä rahankeruuseen, Ingmar Rentzhog jatkaa edelleen Thunbergin lobbaamista, kuten ilmenee 25.9.2019 päivätystä news.com.au -artikkelista ”The PR guru behind the rise of Greta Thunberg”.
Kannattaa katsoa 23.9.2019 päivätyn RAIR Foundation USA -sivuston artikkelin vajaa 7-minuuttinen valaiseva video, josta käyvät ilmi ne laajat elitistiset ja ison rahan yhteydet, joihin Greta Thunbergin takana olevat vaikuttajat liittyvät, alkaen Ingmar Rentzhogin Rooman klubi -yhteyksistä ja yhteyksistä Al Goren Climate Reality Project -viherglobalismiorganisaatioon. Greta Thunbergin nousu ilmiöksi ja päätyminen YK:n ja Davosin maailmanfoorumeille on hyvinkin suunniteltu ja arvovaltaisten tukijoiden myötävaikutuksella tapahtunut performanssi.
Kuten Shane Trejo muistuttaa 24.9.2019 päivätyssä Big League Politics -artikkelissaan ”Greta Thunberg Pushed to Prominence by ANTIFA Parents and Soros Connections”, Thunbergin vanhemmat Svante ja Malena ovat äärivasemmistolaisen ANTIFA-väkivaltaterrorismiorganisaation sympatisoijia ja varsinkin Malena Ernmanilla on pitkä punavihreä aktivistitausta. Vihreä ympäristökauhuapokalyptiikka on tullut Gretalle tutuksi jo pienestä pitäen. Malena Ernman on jopa esittänyt, että hänen tyttärensä kykenee näkemään ilmassa olevat tuhoisat hiilidioksidihiukkaset ja että tyttären mielenterveydellinen tila tarjoaa hänelle ilmastoaktivistisia ”supervoimia”.
Merkille pantavaa on, kuten tuo esiin myös Unzensuriert-sivusto 13.7.2019 päivätyssä artikkelissaan “’Klima-Aktivistin’ Greta Thunberg: Steckt George Soros finanziell dahinter?”, että Greta Thunbergin käytännön ohjaajana toimiva saksalainen 23-vuotias Luisa Neubauer, Saksan vihreiden aktiivitoimija, on töissä myös – 350.org- ja Das Hunger Projekt -vasemmistoaktivismin ohella – ONE-organisaatiossa. ONE on maailman rikkaimpien eliittitoimijoiden organisaatio, jonka virallisena tarkoituksena on taistella köyhyyttä vastaan ja jonka päärahoittajiin lukeutuu George Sorosin Open Society Foundations -säätiörypäs.
Conservapedia -artikkeli “Greta Thunberg” tiivistää osuvasti, mikä on vasemmistoradikaalitaustaisen Greta Thunbergin rooli Soros-rahoitteisen globalistielitistisen vihreän ilmastonmuutosagendan tunteellisen vaikuttamisen avulla tapahtuvassa istuttamisessa laajojen massojen tietoisuuteen.
Lue myös Bruce Thorntonin Frontpagemag-artikkeli 25.9.2019 “The Global Warming Children’s Crusade” ja katso Sky News Australian:in Andrew Boltin video 24.9.2019 “Thunberg is ‘not the messiah, she is an extremely anxious girl’”. Artikkeli ja video osuvat asioiden ytimiin analysoidessaan sitä, mistä Greta Thunberg -ilmiössä on kyse.
Päinvastoin kuin täysin poliittisideologisen Greta Thunberg -performanssin puolustelijat itse itselleen hyvesignaloiden uskottelevat, Gretan laskelmoidun tunteikas julistus ei nojaa ”tietoon ja tutkimuksiin”. Ilmastonmuutosvouhotus ja -hysteria ei perustu tieteellisiin eikä tilastollisiin tosiasioihin. IPCC:n ”pelolle ja hysterialle täytyy antaa valtaa” -mediaraportointi ei edelleenkään edusta yksiselitteistä tieteellistä totuutta, vaan poliittisideologisesti motivoitua ja ohjattua massavaikuttamista.
Lue James Delingpolen Breitbart-artikkeli 16.8.2019 “Greta Thunberg – Patron Saint of the Age of Stupidity” ja Prager University:n Frontpagemag-artikkeli 26.9.2019 “Climate Activists use Kids to Fuel Hysteria” sekä katso siinä oleva perustellun tasapainoinen ja asiantunteva Björn Lomborgin vajaa 7-minuuttinen video.
IPCC:n tuoreen dramaattisesta ja ”pyyteettömän tieteellisestä” raportista huolimatta on syytä pitää jatkuvasti mielessä kaikki se, mikä perustellusti ilmenee Hallituksista riippumattoman kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin NIPCC:n artikkeleista: IPCC on ensisijaisesti hallitustenvälinen poliittisideologinen toimija, IPCC:n raporttien laatimistapaan sisältyy suuria menetelmällisiä ongelmia ja kaikenlaisesta mediahypetyksestä huolimatta IPCC:n raportit eivät edusta minkäänlaista alan asiantuntijoiden todellista tieteellistä konsensusta.
Jos oikeasti olet kiinnostunut siitä, mitä todelliset ilmastoalan tieteelliset asiantuntijat kokonaisuudessaan näistä asioista sanovat, luet ajatuksella myös tuoreen European Climate Declaration -julkilausuman, johon on sitoutunut yli 500 ilmastotutkimuksen alan akateemista asiantuntijaa ympäri maailman ja joka on lähetetty YK:n pääsihteeri António Guterresille23.9.2019.
Julkilausuma on otsikoitu paljonpuhuvasti näin: ”There is no climate emergency”, eli maailma ei ole minkäänlaisessa ilmastohätätilassa.
Punavihreä ilmastovouhotus ja ilmastohysteria ei ole pyyteettömän viileän tieteellisen harkinnan synnyttämää, vaan uskonnollisfanaattinen ja psykedeeliskultinomainen massailmiö.
Sen, minkä itse omasta puolestani totean Vaarallinen vihreä valhe (Kuva ja Sana) -kirjassani, josta on tuoreesti julkaistu kolmas painos, toteaa nyt myös ilmatieteen laitoksen entinen pääjohtaja ja Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n nykyinen pääsihteeri Petteri Taalas: Ilmastonmuutosliikehdinnässä on uskonnollisen ääriliikkeen piirteitä. Taalaksen näkemyksistä voi lukea Suomen Uutisten 10.9.2019 päivätystä artikkelista ”Ilmastotutkija Talouselämän haastattelussa: Ilmastokeskustelussa on uskonnollisen ääriliikkeen piirteitä – ’IPCC:n raportteja luetaan kuin Raamattua’”.
Taalas viittaa artikkelissa mielenkiintoisesti 1980-luvun alussa luotuun ydinsodan pelkoilmapiiriin ja katsoo, että ”1980-luvulla oli sama henkinen ilmapiiri kuin nyt nuorison keskuudessa”.
Tuolloisen hysterian loivat Neuvostoliiton hyväksi toimineet ”rauhaa” ajaneet vaikuttajat, jotka polkaisivat ”rauhanmarssit” käyntiin siinä vaiheessa, kun USA:n presidentti Reagan teki päätöksen vahvistaa NATO:n puolustusta Eurooppaan sijoitettavilla risteilyohjuksilla, joiden oli määrä toimia tasoittavana vastapunnuksena Neuvostoliiton jo aiemmin asemiinsa sijoittamille vastaaville ohjuksille. ”Rauhanliikkeen” mielestä Neuvostoliiton aseet ydinaseineen olivat toki rauhan aseita, joita vastaan ei ollut syytä protestoida. Vain silloiset lännen aseet loivat globaalin ydinkatastrofin ja maailmanlopun uhan. Siksi tarvittiin toki vihreää liikettäkin vastustamaan läntistä ydinvoimaa ja ydinaseita.
Kun koulunuoriso 80-luvulla lähti hysteerisen pelon vallassa niin kutsutuille rauhanmarsseille, totesin silloin koulukavereille: ”Lähtekää vaan rauhanmarssille, Neuvostoliitto tarvitsee teitä!” Nyt voidaan samaan tyyliin todeta ilmastolakkomielenosoituksiin osallistuvalle koululakkonuorisolle, että ”Lähtekää vaan ilmastolakkoon, George Soros ja globalistieliitti tarvitsevat teitä!”

Juha Ahvio"

 

Lapinukko

Ylipäällikkö
Taas kerran ympäristöjärjestöt lähtivät manipuloimaan mielipiteitä kuvilla. Tällä kertaa Suomen WWF käytti kuvaa jossa on jääkarhuja jäätiköllä. Leikkasivat siitä sopivasti mukaan vain osan niin että ihmiset saataisiin ajattelemaan "ovat ajelehtimassa keskellä sulaa avaa mertä" :D

Nähtävästi se on sitä parempaa kuvamanipulaatiota?
 
Viimeksi muokattu:

Lapinukko

Ylipäällikkö
A Twitter account belonging to the LaRouchePAC, a group that has supported President Donald Trump, claimed responsibility.'

niin mitä lienevät,
LYM members have been active in the Democratic Party at the state and local levels. In 2006, LaRouche Youth Movement activist and Los Angeles County Democratic Central Committee member Cody Jones was honored as "Democrat of the Year" for the 43rd Assembly District of California, by the Los Angeles County Democratic Party.[9] At the April 2007, California State Democratic Convention, LYM activist Quincy O'Neal was elected vice-chairman of the California State Democratic Black Caucus,[10][11] and Wynneal Innocentes was elected corresponding secretary of the Filipino Caucus

jotain yleishäiriköitä? https://en.wikipedia.org/wiki/Worldwide_LaRouche_Youth_Movement#Democratic_Party_involvement

Lyndon Hermyle LaRouche Jr. (September 8, 1922 – February 12, 2019)[1] was an American political activist, convicted fraudster, cult leader[2], and founder of the LaRouche movement,[3][4] whose main organization was the National Caucus of Labor Committees (NCLC). He wrote on economic, scientific, and political topics, as well as on history, philosophy, and psychoanalysis. LaRouche was a presidential candidate in every election from 1976 through 2004, running once for his own U.S. Labor Party and seven times for the Democratic Party nomination.

aika sakeeta sakkia, tosiaankin nyt Trumpin "tukijoissa"
 
Viimeksi muokattu:

ILoveEU

Eversti
aika sakeeta sakkia, tosiaankin nyt Trumpin "tukijoissa"

Tuo LaRouchen järjestön jäsenistö on ollut mukana vaaleissa demokraattien ehdokkaana. Demareiden oma hihhulijärjestö. Esimerkkinä Kesha Rogers, josta löytyi juttua.

Lakesha D. Rogers (born December 9, 1976) is an American political activist in the Lyndon LaRouche Youth Movement, a former candidate in the Democratic primary for U.S. Senate in Texas, and a two-time Democratic Party nominee for Texas's 22nd congressional district.[2] Rogers, an African American, is a follower of Lyndon LaRouche and his LaRouche movement. She called for the impeachment of U.S. President Barack Obama.


Miksi tuossa lukee LAkesha Rogers, vaikka wikin otsikko on oikein...?Lisäksi vuodelta 2014 mediajuttu Kesha Rogersin vaalikampanjasta, missä myös kerrotaan kuinka LaRouche-järjestö on riippakivi demokraateille.---

Nyt taidettiin pistää demareiden damage kontrollin pyörät pyörimään, ja aika monen median kautta valeuutista liikkeelle.
 

hansai

Supreme Leader
Suurin osa uusista autoista täyssähkölle vuonna 2030
Ilmastopolitiikan asiantuntijat arvioivat, että lähes kaikki tarvittavat liikenteen päästövähennykset tulevat, kun autokanta sähköistyy, autojen tarvitsema energian tarve vähenee ja polttoaineet ovat pitkälti uusiutuvia. Tavoitteiden saavuttamiseksi sähköistämistä pitää vauhdittaa ja saada vuoteen 2030 mennessä täyssähköautoja markkinoille niin, että uudet autot käyvät pitkälti sähköllä ja osittain kaasulla.

Paneeli arvioi, että joukkoliikenteen käytön lisääntyminen, liikkumisen keskittyminen enemmän lähialueilla ja kilometriveron käyttö vähentävät päästöjä arviolta noin neljänneksen vuonna 2030.

 

Lapinukko

Ylipäällikkö
Ilmastohihhulit ovat ehdottaneet myös 80km/h nopeuskattoa muille kuin sähkoautoille. Mitenkäs paljon Teslan sähkönkulutus nousee kun sillä ajetaan kahdeksankympin sijaan sataa kahtakymppiä?

Mahtais olla suosittua. Kansa varmaan kiittelisi.

Tasapuolisesti kaikille nopeuskatto 80, en kannata mutta sitä vois vielä jotenkin yrittää perustella.
 

STURM.AUSF.G

Luutnantti
Ensin syytetään ja julistetaan suomalainen maito ja liha ilmaston takia lopetettavaksi.Ensin luulisi tutkittavan ja verrattavan ulkomailta tuotuun


Advertisement


Vaivihkaa tehty muutos romahdutti suomalaisen naudanlihan aiheuttamat päästöt – tutkija: ”Keskusteluun kopioitu uhkia, joita täällä ei ole”
racNaudanlihan maailmanlaajuisista päästöistä puhuminen on peittänyt alleen sen, että Suomessa tuotanto lukeutuu maailman vähäpäästöisimpiin.
LYSTINEN on viisivuotias ayrshire-lehmä. Ulospäin se on kuin mikä tahansa maailman sadoista miljoonista lypsylehmistä. Yhdessä suhteessa Lystinen kuitenkin eroaa maailman muista lehmistä. Sen aineenvaihdunta tunnetaan gramman tarkkuudella.

Tutkimuksen kutsuessa Lystinen sulkeutuu omaan läpinäkyvään yhdeksän neliön mittauskammioonsa Luonnonvarakeskuksen tutkimusnavetassa Jokioisilla. Uteliaana lehmänä Lystinen ei pistä hanttiin, että Luonnonvarakeskuksen tutkijat mittaavat sen jokaisen uloshenkäyksen sekä virtsan ja sonnan.

Lystisen tuottamien päästöjen määrä ja koostumus tunnetaan tarkasti. Samoin tiedossa on koostumus jokaisesta suupalasta, jotka Lystinen hamuaa pitkällä kielellään ruokintapöydältä.


Lystinen on asettunut tutkimushuoneeseensa, jossa rehuravinnon muuttamisen vaikutukset lehmän aiheenvaihduntaan voidaan mitata. (KUVA: ALEKSI JALAVA)
LYSTISEN ja koetilan muiden tutkimuslehmien tuottama tieto on avainasemassa, kun nautakarjatalouden ilmastopäästöjä halutaan leikata. Lähtökohdat työlle ovat hyvät, sillä jo nyt Suomessa naudakarjatalouden ympäristöhaitat ovat globaalissa vertailussa vähäiset.

Siksi nautakarjan päästöihin syventyneitä tutkijoita harmittaa tapa, millä naudanlihaa on käsitelty viime aikoina suomalaisessa ilmastokeskustelussa. Keväällä Sitra ohjeisti kansalaisia luopumaan punaisesta lihasta ja maitotuotteista. Elokuussa YK:n alainen Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC korosti naudanlihan syönnin kielteisiä ilmastovaikutuksia. Ennen sitä YK:n elintarvikejärjestön FAO listasi naudanlihantuotannon maailmanlaajuiset ongelmat.

– Täkäläiseen keskusteluun on kopioitu kansainvälisistä raporteista sellaisia uhkia, joita täällä ei ole. Nautakarjatalouteen kohdistuva kritiikki on Suomessa kohtuuttoman suurta suhteessa sen vaikutuksiin, tutkija Perttu Virkajärvi Luonnonvarakeskuksesta (Luke) sanoo.

– Voi sanoa, että maailmalla esiin nostetuista 11 ympäristöhaitasta vain kaksi on merkittäviä Suomessa, Virkajärvi tiivistää.
 

hansai

Supreme Leader
Greta Thunberg vahvoilla veikkauksissa rauhannobelistiksi
rac

Greta Thunbergin viesti: Olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni

Julkaistu: 7.10. 11:04

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on vedonlyöjien suosikki tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Jotkut asiantuntijat ovat epäilevämpiä, koska ilmastotyö ei ole suoraan Alfred Nobelin testamentissa kuvaillun kaltaista rauhantyötä.
Jos valinta osuisi 16-vuotiaaseen Greta Thunbergiin, hänestä tulisi kaikkien aikojen nuorin rauhanpalkinnon saaja. Lasten ja tyttöjen koulunkäynnin puolesta kampanjoinut pakistanilainen Malala Yousafzai oli 17-vuotias saadessaan palkinnon vuonna 2014.

Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin johtajan Dan Smithin mukaan Thunberg olisi palkintonsa ansainnut. Ruotsalaisen aloittamat perjantaiset koululakot ilmaston puolesta ovat paisuneet miljoonien nuorten liikkeeksi.

– Ilmastonmuutos on ilmiönä vahvasti kytköksissä turvallisuuteen ja rauhaan, Smith perustelee AFP:lle.

Norjan rauhantutkimusinstituutin johtaja Henrik Urdal puolestaan pitää Thunbergin palkitsemista hyvin epätodennäköisenä.

Norjan Nobel-komitea kertoo saaneensa rauhapalkinnon saajaksi kaikkiaan 301 ehdotusta, mutta perinteisesti se ei julkista ehdotettujen nimiä.

Muita vedonlyöjien suosikkeja ovat muun muassa Eritrean kanssa rauhan tehnyt Etiopian pääministeri Abiy Ahmed sekä Christchurchin terrori-iskun jälkeen vakuuttavasti esiintynyt Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern.

Rauhanpalkinto voidaan myöntää myös järjestölle. Veikkauksissa ovat olleet muun muassa Toimittajat ilman rajoja sekä Arktinen neuvosto.

Ruotsin akatemia yrittää nousta skandaaleista
Rauhanpalkinnon sattuessa kohdalle Thunberg ei sitä todennäköisesti pääsisi noutamaan Osloon 10. joulukuuta. Lentämistä karttavan Thunbergin pitäisi nimittäin olla samaan aikaan Perussa osallistumassa Pariisin ilmastosopimuksen osapuolikokoukseen.

Nobel-palkintoviikko alkaa perinteisesti luonnontieteillä. Maanantaina Karoliininen instituutti julkistaa Tukholmassa lääketieteen palkinnon saajan tai saajat. Seuraavaksi ovat vuorossa fysiikka ja kemia.

Perinteisestä poiketaan torstaina, kun Ruotsin akatemia ilmoittaa sekä viime että tämän vuoden kirjallisuuden nobelistin nimen. Akatemiaa ravistellut ahdistelu- ja korruptioskandaali sai lukuisat sen jäsenistä eroamaan, ja lopulta viime syksynä päädyttiin siihen, ettei palkintoa ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin jaeta ollenkaan.

Nyt akatemialla on uudessa kokoonpanossa suuri haaste palauttaa oma ja kirjallisuuden Nobelin arvostus. Tämän on arvioitu merkitsevän sitä, että luvassa on melko perinteisiä valintoja. Toisin oli vuonna 2016, kun akatemia palkitsi amerikkalaisen laulajan ja lauluntekijän Bob Dylanin.

Nobelin perintövaroista myönnettävien palkintojen arvo on yhdeksän miljoonaa Ruotsin kruunua, nykykurssilla noin 832 000 euroa.
STT

 

chigeen'a

Kapteeni
Top