Halla-aho: Perussuomalaiset hyväksyvät lähtökohdan, että ilmasto lämpenee, ja tämä liittyy ihmisen toimintaan - ”suomalainen tehtaanpiippu on paras ilmastoteko”
Tänään klo 11:14
Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan ilmastonmuutosta torjutaan vähentämällä globaalisti nettopäästöjä sekä ohjaamalla teollisuutta ja liikennettä kohti vastuullisia toimintatapoja.
Jussi Halla-ahon mukaan kansallinen itsekkyys ei todellisuudessa ole ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa. AL
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi PS:n ilmastopoliittisista linjauksista torstaina puolueen työmiehen tuumaustunnilla.
– Perussuomalaiset hyväksyvät sen lähtökohdan, että ilmasto lämpenee, ja että tämä liittyy ihmisen toimintaan. Me hyväksymme myös sen, että Suomen tulee tehdä oma osuutensa. Sen sijaan peräänkuulutamme suhteellisuudentajua, joka on ollut hakusessa useimmilta keskustelijoilta, Halla-aho sanoi.
Halla-ahon mukaan suurin osa ihmisistä on huolissaan ilmaston ja ympäristön tilasta, ”ja näin pitääkin olla”. Ilman kriisitietoisuutta ei Halla-ahon mukaan saavuteta tavoitteita.
– Perussuomalaisilla, sen enempää kuin useimmilla muillakaan poliitikoilla, ei ole tietotaitoa arvioida monimutkaisia ilmastomalleja, vaan joudumme rakentamaan omat poliittiset linjauksemme asiantuntijatiedon varaan. Samalla on kuitenkin muistettava ja ymmärrettävä, että myös tutkimustieto on moniselitteistä ja vahvasti politisoitunutta.
Halla-aho alleviivaa, että ilmakehä ja ilmasto ovat globaaleja, eivätkä ne tunnista rajoja.
– Päästöjä on vähennettävä siellä, missä niitä tuotetaan. Suomalaisia on promille maailman väestöstä, ja meidän osuutemme hiilidioksidipäästöistä on samaa luokkaa. Energiantuotanto on Suomessa jo nyt erittäin ympäristövastuullista. Ydinvoiman ja uusiutuvien osuus on merkittävä, kivihiilen osuus mitätön. Samalla, kun Suomi kiristää ruuvia omalla kohdallaan ja keksii itselleen yhä mielipuolisempia päästötavoitteita, suuret saastuttajat, kuten Kiina ja Intia, vain lisäävät oma kivihiilikapasiteettiaan.
– Suomen punavihreän hallituksen suuruudenhullut kansalliset tavoitteet ovat paitsi epäoikeudenmukaisia myös ilmaston kannalta merkityksettömiä. Itse asiassa, ne pahentavat tilannetta epäsuorasti.
Energiakustannusten nostaminen, samoin kuin metsäteollisuuden toiminnan vaikeuttaminen, ajavat teollisuutta sinne, missä se saastuttaa kaikkein eniten. Metsäteollisuuden tuotteiden kysyntä kasvaa maailmalla. Tähän Suomi ei voi vaikuttaa. Sen sijaan Suomi voi vaikuttaa siihen, valmistetaanko näitä tuotteita vastuullisesti Suomessa, vai kiihdyttääkö Kiina Kaakkois-Aasian sademetsien parturoimista ja tuotteiden valmistamista kivihiilisähköllä pyörivissä tehtaissaan, Halla-aho sanoi.
Suomalainen tehtaanpiippu
Halla-aho puhuu ”itseruoskintakultista”. Sillä hän viittaa ”Greta Thunbergin ja IPCC:n raportin ympärille rakentuneeseen itseruoskintakulttini, joka on saanut hurmoshenkisen uskonnollisen liikkeen piirteitä”.
– Juuri tämä on ongelmana sekä suomalaisessa että yleensäkin länsieurooppalaisessa ajattelussa. Ilmastotekona pidetään sitä, että me kuritamme ja syyllistämme itseämme. Ei tämä ehkäise ilmastonmuutosta. Se, että teini-ikäiset kärsivät ilmastoahdistuksesta, ei ehkäise ilmastonmuutosta.
– Ilmastonmuutosta torjutaan sellaisella kokonaisvaltaisella politiikalla, joka globaalisti vähentää nettopäästöjä ja ohjaa teollisuutta ja liikennettä kohti vastuullisia toimintatapoja. Me olemme todenneet moneen otteeseen, että suomalainen tehtaanpiippu on paras ilmastoteko, koska vaihtoehto suomalaiselle tehtaanpiipulle on kiinalainen tehtaanpiippu. Ympäristöministerin mielestä Suomessa ei kannata valmistaa vessapaperia. Kyllä kannattaa. On paljon parempi, että se valmistetaan Suomessa, kuin että se valmistettaisiin Kiinassa ja tuotaisiin dieseliä käyttävillä laivoilla sieltä Suomeen, Halla-aho sanoi tuumaustunnilla.
Ns. kansallinen itsekkyys
Halla-ahon mukaan suomalaisten päättäjien on ilmastoimia tehdessään pidettävä huolta, että ”Suomessa on mahdollista elää, liikkua, yrittää ja tehdä työtä”.
– Jos nämä edellytykset tärvellään, loppuu myös Suomen ja suomalaisten kyky tehdä mitään suurempien tavoitteiden hyväksi.
– On helppoa julistaa ilmastosanomaa. Monet puolueet, etenkin keskusta, ovat havainneet, että ylevien tavoitteiden toteuttaminen on paljon vaikeampaa, koska sillä on hintalappu, ja hinnan maksaa tavallinen suomalainen. Kun polttonesteiden hinnat nousevat, sen maksaa autoilija. Sen maksaa myös jokainen kuluttaja, koska kuljetuskustannukset siirtyvät kuljetettavien tuotteiden hintoihin. Kuljetuskustannusten kasvu heijastuu kuljetusalan työllisyyteen, joka taas heijastuu kansalaisten ostovoimaan ja sitä kautta myös palvelualojen menestymisedellytyksiin. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, Halla-aho sanoi.
Halla-ahon mukaan polttoaineiden verotus onkin aivan eri asia ”kuin vaikkapa tupakan, alkoholin ja makeisten verotus”.
– Minä asun Helsingissä. En juurikaan tarvitse enkä käytä omaa autoa. Tilanne on kuitenkin aivan toinen suurimmassa osassa Suomea. Eivät ihmiset aja autolla huvikseen vaan päästäkseen töihin, kauppaan, kouluun ja palvelujen ääreen. Tämä merkitsee sitä, että polttoaineiden hinnan nousu ei vaikuta autoilun määrään eikä näin ollen päästöihin. Se on pelkkää rahastusta. Kun liikkumisen hinta nousee, se vaikuttaa siihen, miten kaukaa kotoa ihmisen kannattaa ottaa työpaikka vastaan. Se vaikuttaa siihen, paljonko hänelle jää tuloistaan käteen.
– Sähköauto on luonnollisesti ratkaisu niille, joilla on millä mällätä. Tosiasia kuitenkin on, että Suomessa auton keskihinta on kolmen ja puolen tonnin paikkeilla. Ihminen, joka ajelee 15 vuotta vanhalla, parin tonnin autolla, ei todellakaan vaihda Teslaan siksi, että polttoaineen hinta nousee. Hän sitten vain maksaa enemmän liikkumisestaan, ja sillä on äsken mainittuja sivu- ja seurannaisvaikutuksia, Halla-aho sanoi.
Halla-ahon mielestä hyvä uutinen on, että ”ns. kansallinen itsekkyys ei todellisuudessa ole ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa”.
– Taloudellisesti hyvinvoiva Suomi ja menestyvä teollisuus pystyy investoimaan puhtaaseen teknologiaan ja viemään sitä myös ulkomaille. Menestyvä suomalainen teollisuus pystyy viemään markkinoita vähemmän vastuullisilta toimijoilta. Suomi voi olla kokoaan suurempi vaikuttaja, mutta kansallinen kurjistuspolitiikka tekee Suomesta kokoaan pienemmän vaikuttajan, Halla-aho sanoi.
Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan ilmastonmuutosta torjutaan vähentämällä globaalisti nettopäästöjä sekä ohjaamalla teollisuutta ja liikennettä kohti vastuullisia toimintatapoja.
www.iltalehti.fi