Oma ruokavalio on muuttunut kasvispitoisemmaksi aikojen kuluessa, lihaa käytetään mutta vähemmän. Thaimaalaisen vaimon tekemä kasvisruoka on kaikkea muuta kuin "jäniksenruokaa".
...
Liittyykö ilmastoon, en tiedä?
Ehdottomasti liittyy ilmastoon. Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC pitää lihan syönnin vähentämistä yhtenä keinona ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Lihan syönnin vähentäminen on myös terveellistä, mikä on se syy, miksi itse olen lihan syöntiä vähentänyt. Plussana tulee sitten ilmastonmuutosta torjuva vaikutus. Lihan syönti ei kyllä ole se tärkein asia ilmastonmuutoksen torjumisessa, mutta kyseessä onkin elintapamuutos, jolla on useita muita hyviä seurauksia.
Erään arvion mukaan 200 gramman naudanlihan tuottaminen vastaa hiilidioksidipäästöiltään yli 300 kilometrin ajamista keskikokoisella eurooppalaisella autolla.
Thaimaalaista ruokaa en olekkaan syönyt kuin pari kertaa, ja olihan se herkullista! Aasialaista ruokaa tulee kyllä syötyä melko usein. Viime aikoina on tullut nautittua korealaista ruokaa, mikä itseasiassa hieman muistuttaa syömiäni thaimaalaisia ruokia.
Ehkä terveellistäkin, riippuu toki ihmisen kokonaistilanteesta! Ilmasto!
Tyypilliselle länsimaalaiselle ihmiselle lihan syönnin vähentäminen on terveyttä edistävä teko. Esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO pitää punaista lihaa ja prosessoitua lihaa syöpäriskinä.
Myös ylipainosta eroon pääseminen on sekä terveellistä että ilmaston kannalta hyödyllistä.
Jotkut lihaa mussuttavat ihmiset eivät kuitenkaan halua hyväksyä lihan syönnin terveyshaittoja. Kyse ei ole siitä, että he kykenisivät kiistämään liiallisen lihansyönnin terveyshaitat. Kyseessä on henkinen suojamekanismi: sisimmässään he tietävät, että lihan syönti lisää riskiä sairastua lukuisiin eri sairauksiin, mutta he eivät halua hyväksyä tätä, koska heitä pelottaa nämä liiallisen lihan syönnin seuraukset. Se on inhimillistä, mutta kaikilla ei ole tarvetta tälläiselle faktojen kiistämiselle. Esimerkiksi minä saatan vieläkin syödä liikaa lihaa, vaikka olenkin vähentänyt lihan kulutusta. Tästä huolimatta en kuitenkaan kiistä lihan syönnin terveysriskejä, sillä se olisi typerää, vaan hyväksyn sen, että lihan syönti voi lisätä riskiäni sairastua. (Ja ennen kuin joku kysyy, niin voi olla, että tulevaisuudessa vähennän lihan syöntiä yhä enemmän.)
Suuret laivat ja kuljetuskoneet, joilla ruokaa rahdataan ympäri maailmaa, eivät ole mikään ekoteko.
Tämä ei pidä paikkaansa. Tämä perustuu sellaiselle kuvitelmalle, että ruuan tuotanto ei aiheuta kasvihuonekaasupäästöjä. Se ei tietenkään pidä paikkaansa.
Todellisuudessa joissain tapauksissa ulkomailta tuotu ruoka on todellinen ekoteko. Tämä johtuu siitä, että etelässä ruuan tuotanto on ilmastolle niin paljon vähemmän kuormittavaa, että se kompensoi laivarahdin päästöt.
Aiheesta on kirjoitettu esimerkiksi täällä:
"Laivarahdilla voi kuljettaa suuriakin määriä tavaraa melko vähäisin ympäristökustannuksin jopa toiselta puolelta maailmaa. Esimerkiksi Uudesta-Seelannista asti tuodun lampaanlihan hiilijalanjäljestä kuljetusten osuus on marginaalinen
Kotimaisen tomaatin ja kurkun hiilijalanjälkeä taas kasvattaa erityisesti näin talviaikaan kasvihuoneviljelyn vaatima lämpö ja valo. Kun vaakakupissa toisella puolella on kuljetus, toisella kasvihuoneen energiankulutus, lopputuloksena lienee tasapeli?
Ei. - Kasvihuonevihannesten hiilijalanjälki on moninkertainen, kertoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkija
Juha-Matti Katajajuuri - ellei valoa ja lämpöä ole tuotettu vihreästi."
Lue Helsingin Sanomien tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet tieteestä. Täältä löydät myös tiedemaailman uusimmat ilmiöt ja lasten tiedekysymykset.
www.tiede.fi