@Bushmaster @SJ yksinkertaisesti siksi, että lihantuotanto aiheuttaa suuremman hiilijalanjäljen kuin kasvisruoka.
http://www.co2-raportti.fi/?heading=Uusi-tutkimus-lihansyönnin-ilmastovaikutuksesta&page=ilmastouutisia&news_id=3379 (2)
Uusi tutkimus lihansyönnin ilmastovaikutuksesta
Uuden tutkimuksen mukaan lihankulutusta tulisi vähentää teollisuusmaissa ainakin 50 prosentilla ilmastovaikutuksen vähentämiseksi.
Merkittävä osa lihantuotannon päästöistä syntyy nautakarjan rehunkasvatuksessa käytettävistä lannoitteista.
Environmental Research Letters -tiedelehden artikkelin mukaan rehunkasvatuksesta aiheutuvat päästöt ovat merkittävä tekijä ihmisen aiheuttamassa ilmaston lämpenemisessä.
Tutkimuksen mukaan ruuantuotannossa on tehtävä merkittäviä muutoksia lähivuosikymmeninä, mikäli hallitsematon ilmaston lämpeneminen halutaan välttää.
Tiedemiesten mukaan ruoantuotannon päästöt ovat valtava ongelma. Vielä ei tiedetä, kuinka ruoantuotannon päästöjä voidaan oleellisesti vähentää, mutta samalla turvata yhä kasvavan maapallon väestön ruoansaanti.
Tutkimuksen mukaan yksi helppo tapa vähentää ruoantuotannon päästöjä olisi vähentää lihansyöntiä rikkaissa maissa. Toistaiseksi lihaa syödään merkittäviä määriä vain rikkaissa maissa, mutta lihan kysyntä kasvaa kehittyvissäkin maissa varallisuustason kohentuessa.
- Lihansyönti on kuitenkin tärkeä osa länsimaista elämäntapaa, ja sitä voi olla vaikeaa muuttaa, tutkimusartikkelin kirjoittaja
Eric Davidson sanoi.
Lihansyönnin päästöjen vähentämiseksi tehdään paljon tutkimusta. Laboratorioissa kehitetään jopa keinotekoista lihaa, jolloin eläimistä ei tulisi metaanipäästöjä ja rehua ei tarvitsisi kasvattaa. Naudoille yritetään myös kehitellä ruokavaliota, joka poistaisi metaanipäästöt.
Rehuviljelmiä lannoitetaan yleensä typpilannoitteilla, jotka aiheuttavat suuret kasvihuonekaasupäästöt.
Davidsonin mukaan maailmassa on lähes 9 miljardia asukasta vuonna 2050. Tutkimuksen mukaan vuosisadan puoliväliin mennessä keskimääräinen länsimaalainen kuluttaa 89 kiloa lihaa vuodessa, kun kehittyvän maan asukas tyytyy 37 kiloon vuodessa.
Davidson mukaan arvioitu kehitystahti on ilmaston kannalta kestämätön. Hänen mukaansa lihansyöntiä ei tarvitse kokonaan lopettaa, mutta hän suosittelee määrien vähentämistä ja siirtymistä naudan- ja sianlihasta kanaan ja kalaan, joilla on pienemmät ympäristövaikutukset.