OUTO ILMIÖ ETELÄISELLÄ JÄÄMERELLÄ?
28.5.2016 · by
ristoi · in
Ilmastonmuutos,
Ilmastotiede,
tiede.
https://roskasaitti.wordpress.com/2016/05/28/outo-ilmio-etelaisella-jaamerella/
Kuva 1. Merialueiden keskimääräiset lämpötilat vuosittain 60. eteläisen leveyspiirin eteläpuolella. Kuvapohjan lähde:
http://cci-reanalyzer.org/
Tämä on tarina ilmastotieteellisistä löydöksistäni. Aloitan sen taustoittavalla tiedolla ilmastotieteellisestä uusanalyysistä. Meidän Ilmatieteenlaitoksemme mukaan: ”Ilmastolliset uusanalyysimallit ovat kuin säämalleja, mutta niillä ei ennusteta tulevaa, vaan niillä analysoidaan mennyt ilmasto niin tarkasti kuin on kaiken saatavilla olevan havaintoaineiston avulla mahdollista.”
Olin muistaakseni alunperin metsästämässä tietoa siitä, miten leveälti Tyynimeri on jäähtynyt pinnan alaisista kerroksistaan. El Niño -aineistoissa esitetty meriveden pinnanalainen jäähtyminenhän koskee vain päiväntasaajaa, eikä siitä näy jäähtyneen alueen laajuus pohjois-etelä-suunnassa. Jossain vaiheessa osuin Mainen yliopiston
uusanalysointisivustolle (
Linkki). Jonkin ajan kuluttua sieltä löytyi kuvassa 1 näkyvä Eteläisen jäämeren pintalämpötilan aikasarja. Kysymysmerkkini kertoo, että jokin käsittämätön jäähtyminen siellä on tapahtunut vuonna 2015, kun vuosikeskiarvo tippuu miltei asteen vuodessa ja on selkeästi pakkasella.
Merivesihän jäätyy n. -2 °C:sta (
Linkki), ettei tuossa vielä olla ihan jäässäkään, mutta tuollainen syöksy lämpötilassa noinkin isolla alueella luulisi olevan jonkinlainen uutinen.
Löytyihän sitä sitten
tutkimushavaintoa Eteläisen jäämeren jäähtymisestä (
Linkki), mutta se koski vain tuota ”normaalia” jäähtymistä vuoteen 2012 asti, ei vuoden 2015 syöksyy kylmyyteen.
Kun sitten kaivoin esille NCEP-uusanalyysin JJA-jaksolta, joka on eteläinen talvikausi, niin kuvaa 2 katsellessani väistämättäkin tuli mieleen, että täytyyhän siinä olla jotain matoja.
Kuva 2. Kuvanpohjan lähde:
http://cci-reanalyzer.org/
Kolme kuukautta merivesi ennätyskylmää kokoa alueella? Ei mitenkään. Olisiko aineistoon livahtanut jään pintalämpötilamittauksia? Ei todennäköisesti, koska tuolloin ei ole ollut merijään ennätyslaajuutta.
Kuva 3. Merien pintalämpötilapoikkeamia. Lähde:
https://www.nodc.noaa.gov/cgi-bin/O...?navigationM=t_an_20152015_2_04-06_forward_77
Kuvan 3 merien pintalämpötilojen poikkeama-arvoissakaan ei näy mitään sellaista, mikä selittäisi outouden. Osassa alueita on merivesi ollut jopa hieman lämpimämpää kuin pitkäaikainen keskiarvo. Tämä taas ei sovi mitenkään tuohon ennätysjäähtymiseen.
Kuva 4. Eurooppalaisesta uusanalyysiaineistosta piirrettyjä Eteläisen jäämeren pintalämpötilan aikasarjoja. Lähde:
http://cci-reanalyzer.org/
Kuvassa 4 on toiseen uusanalyysiaineistoon pohjaavat kuvaajat Eteläiseltä jäämereltä. Vuosikeskiarvo on todellakin painunut vuonna 2015 lähelle -1 °C:ta tässäkin aineistossa, mutta ei hyppäyksellisesti. Talvikaudella JJA vuosi 2015 on ollut yhtä kylmä kuin edellinenkin vuosi. Mitään syöksyä kylmyyteen ei näy, mutta lämpötilan lasku vuodesta 1979 näyttää vääjäämättömältä.
Pahoittelen lukijoilleni, etten heti huomannut tarkistaa aineistoista annettuja tietoja
Reanalyser-sivustolta (
Linkki). Käyttämäni NCEP-aineisto oli huonointa mahdollista laatua. Mainen yliopistolle pyyhkeitä siitä, etteivät ole laittaneet roskatietovaroitusta huonolaatuisesta aineistosta tulostuviin kuvaajiinsa. Kun sama NCEP-organisaatio oli onnistunut sössimään myös
ENSO-ennusteissaan (
Linkki), niin koen, että aiemmin lupaamani Juhla Mokat henkilöstölle tavattaessa eivät riitä. Tuohan tarkoitti vain kupillista kahvia. Joka ukolle ja eukolle Juhla Mokka -paketti kainaloon, mikäli heidät tavataan. Lupaan kustantaa, mikäli joku lukijoistanikin paketin lahjoittaa, kunhan kuvallinen todiste esitetään.
Jätän maininnalle sen, että sekä NCEP-aineisto että ECMWF ERA-Interim -aineisto antavat koko eteläiselle kalotille mantereineen viilenevän vuosikeskiarvojen trendin, mutta NCEP näyttää kylmeneviä talvia ja ERA-Interim kylmeneviä kesiä. Siis vuodenaikojen suhteen aineistot antavat keskenään päinvastaisia tuloksia.
Mitä muuta meille jäi kuin ilmastokakkaa käteen tästä? Ehkä kuitenkin se, että isohko osa valtamerien pinnasta on jäähtymässä aivan äärirajoilleen. Se tietenkin selittää myös aika pitkälti eteläisen merijään laajentumiskehityksen. Koska pinnalla ei varsinaisesti ole massaa, pintalämpötilasta ei pysty varmuudella sanomaan, onko merien lämpösisältö alentunut tällä alueella. Kylmä vesi on kuitenkin aina lämmintä tiheämpää, mikäli suolapitoisuudet ovat vakioiset, joten tuo pitkäkestoinen ja laaja merialueen pinnan jäähtyminen on voinut johtaa myös kylmän merivesimassan muodostumiseen pohjavesiin. Tässä selitys olisikin sitten päinvastainen kuin ilmastotieteessä näkynyt ”meri hautasi ilmakehän lämmön”. Nimittäin jäähtynyt merivesi väistämättä tarkoittaa sitä, että lämpöä on siirtynyt jonnekin muualle, esimerkiksi ilmakehään. Tuskinpa tämä koko ilmaston lämpenemistä selittäisi, mutta on rikkana rokassa. Tai yhtenä lisävirheenä ilmastomalleissa, miten sen nyt haluaakin nähdä.
Linkkejä
http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedeuu...mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=1 (
Linkki) Uusanalyysin (englanniksi reanalysis) selostusta.