Ilmatilaloukkaus

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Vonka
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ensin pahoittelen, että mulla ei ollut aikaa ja jaksamista kirjoittaa lyhyesti.

Häkämies sanoi ääneen, että Suomella on kolme turvallisuushaastetta: Venäjä, Venäjä ja Venäjä (Häkämies ei käyttänyt sanaa "uhka"). Siitä tuli skandaali. Muistaakseni eniten Suomessa. Venäjän reaktioita en muista, mutta taidettiin sielläkin nostella kulmakarvoja.

Jos nyt ei skandaali, niin sanomisiin nähden ainakin poikkeuksellisen laaja mediahuomio on tapahtunut fakta. Kuten myös Häkämiehen sanomisten sisältö. IMHO, Häkämies oli oikeassa. Pointti on siinä, että hänen ei olisi pitänyt sanoa sitä ääneen. Olen myös henkilökohtaisesti tätä mieltä. Vaikka en pidä siitä.

Ei ollut monesta äänestä kiinni, ettei Väyrynen saanut enemmän ääniä kuin Rehn. Se olisi ollut äärettömän noloa. Poliittinen muinaisjäänne Väyrynen, jonka parasta ennen pvm. meni jo ainakin 15 vuota sitten, porskuttaa kansan suosiossa vieläkin. Se indikoi jotakin suomalaisesta ilmapiiristä.

Häkämiehen tapaus on todistaa, että Suomessa ei voi sanoa ääneen Venäjä olevan meille turvallisuushaaste ihan meidän suomalaisten takia. Puhumattakaan siitä, että käytettäisiin sanaa "uhka", josta postauksessa johon Kapiainen vastasi kirjoitin. Väyrysen menestys euro-vaaleissa on tuorein ilmiö, mutta ei ainoa. Sikäli merkilel pantava, että asenne ja suomettumisen henkinen legacy elää ja voi paksusti. Maamme yleinen nato-vastaisuus, Ukrainasta huolimatta, on myös merkittävä indikaattori. Nato-vastaisuus voi tällä palstalla ja joidenkin ammattilaisten parissa kummuta huolestuneisuudesta oman puolustuksen alasajosta. Koko nato-jäsenyyden vastustajaryhmää ajatellen, epäilen sillä olevan huomattavasti "epäjalompi" motivaation lähde. Noin yleisesti ottaen. Näiden lisäksi moni muukin suomalainen ilmiö todistaa, että ihan Suomen kansasta merkittävä osa on vankasti sitä mieltä, että Venäjää ei saa ärsyttää ja että Neuvostoliiton aikaan kaikki oli kuitenkin "aika hyvin". Tämä on siis ihan yleinen ilmapiiri. Tätä ei voida todistaa selvästi, kyse on arvoista, mielipiteistä ja täysin hyväksyttävissä olevista poliittisista kannoista. Tällainen on vaikea selvästi osoittaa jos se haastetaan tyyliin: "no sano kuka?"

Toimittajissa on vihreiden ja vasemmiston yleiseen kannatusmäärään nähden selvä yliedustus. Aina voidaan sanoa, että niinhän usein aivotyöntekijöiden ja sivistyneistön parissa on. Toimittajakunnassa perinteisesti on vastustettu armeijaan, ainakin Suomen armeijaan ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvää. Erityisesti hanakasti on oltu asehankintoja ja nato-jäsenyyttä vastaan. Nils Torvalds, ex-toimittaja ja ex-stallari, meni Väyrysen kanssa läpi niin että heilahti. Mitähän hän ajattelee NATO-myönteisestä puolustusministeri Haglundista ja mikä heitä edes, siis kielen lisäksi, edes yhdistää? Kyllösen Merjalla on vankka kansan mandaatti. Tampereen yliopiston tiedostusopinlaitoksen henki elää ja voi hyvin tietyissä piireissä ja ex- ja nyky-demlalaisella on edelleen vaikutusvaltaa. Vasemmistolaisesti ajattelevien "ulkoparlamentaarinen" vaikutusvalta on suuri, silti sitä ei voi kovin selvästi osoittaa ja voidaan uskottavasti kiistää. Silti jokainen tietää mitä tarkoitan. Sitä paitsi, moni demlan, vihreiden, "ex-stallaritoimittajien" ja vasemmiston ajama asia on pelkästään positiivista. Tasa-arvoa, huono-osaisten aseman parantamista, tasa-arvoista avioliittoa, ympäristön suojelua, vanhojen rakennusten suojelua ja montaa muuta heidän ajamaa teemaa voi tukea täysillä. Heillä on kulttuurilliseen ja henkiseen pääomaan tukeutuvaa epävirallista vaikutusvaltaa joka nivoutuu verkostoitumisen kautta myös poliittiseen vaikutusvaltaan. En missään nimessä pidä tätä minään "vasureiden salaliittona". Kyse on hyvin inhimillisestä, luonnollisesta ja normaalista ihmisten välisestä toiminnasta.

En parjaa vasureita kuin vain siitä, että Suomen puolustusta ei haluta kalliuden ja (mielestäni) epärealistiseen haihatteluun perustuvien arvosyiden takia pitää yllä. Armeijalle ei annettaisi rahaa ja aina välillä lietsotaan armeijavastaisuutta, mikä uppoaakin melko otolliseen maaperään kun puhutaan suomalaisista. En todella kannata kiihkoisänmaallisuutta. Siksi olen todella iloinen, että Charlyn, Mashirin, Luukkaisen ja The Ulkopolitisin kaltaiset toimijat ovat ottaneet kantaa NATOon ja yleensäkin maanpuolustukseen. Ne ovat tehneet sen juuri sillä tavoin kuin itsekin ajattelen. Samoin Haglund, Katainen, Sarvanmaa ja monet muut poliitikot. Näyttää siltä, että vihdoin, siis vihdoin ollaan ottamassa ensi askelia pois suomettumisen ajan epätosista liturgioista. Toisin Kepu se jaksaa yhä uskoa niihin.

Se, että "sivistyspiireissä" sanotaan heti kättelyssä, että intti on junttien juttu ei ole hedelmällinen tapa käsitellä mitään. Jopa Ode Soininvaara pitää kunnia-asianaan ilmoittaa blogissaan, että ei ole perehtynyt turvallisuuspoliittisiin asioihin. Turpo ja siihen kiinteästi liittyvä maanpuolustus on ollut häpeällistä vasemmistossa ja sivistyneistössä! Sitä "kuulu" hoitaa jos haluaa olla omassa yhteisössä uskottava ja suosittu.

Mitä yritän selittää tässä monisanaisesti on siis se, että kylmän sodan, YYA-ajan ja Neuvostoliiton aikaan vaikutusvaltaisten suomettuneiden ihmisten henkinen perintö elää. Se elää erityisesti mainituissa vasemmistossa, toimittajissa, vihreässä liikkeessä, AY-liikkeessä jne. Joissakin jutuissa, nimenomaan turvallisuuspoliittisissa Kepu komppaa, mitä nyt vastustaa ääneen jos joku varuskunta ollaan lakkauttamassa jostain perähikiältä. Vasemmiston ymmärrän. He sentään ovat rehdisti tätä mieltä, diggasivat neukkuja, stallarit pilkkasivat veteraaneja jne. He tekivät sitä avoimin kortein. Heistä tiesi, että jos heiltä kysyy ostetaanko Horneteja he sanovat, että "ei osteta". Annika Lapintien politiikalla on kuluttajansuoja, äänestäjä saa varmasti mitä haluaa.

Mielestäni on ihan fine, että Venäjää ei nimeltä mainita uhaksi. Paitsi yhdestä syystä. Suomessa on suuri joukko ihmisiä jotka uskovat tämän diplomaattisen liturgian. Voivathan he tietää sen diplomaattisista syistä sanotuksi, mutta he eivät välitä koska heille olisi yksi lysti tai jopa toivottavaa, että Venäjä tunkisi nokkansa entistä enemmän Suomen asioihin. Kun Matti Vanhanen kertoi Iltiksessä käyneensä lyömässä valtiomiesmäisesti kättä päälle venäläismarsalkan kanssa, siellä oli ainakin sata kommenttia joissa nykyiset Katainen, Haglund ja muut olivat "natokiimaisia nulikoita" ja että nyt tarvitaan Matin kaltainen ison kaliiperin valtiomieshahmo, vahva johtaja (kuinka tuttua...), panemaan Suomen ja Venäjän välit kuntoon. Lisäksi vaadittiin että lopetetaan se Venäjän ärsyttäminen ja uhkaaminen NATOlla. Kommenttiosiossa vaadittiin siis enemmän suomettuneisuutta kuin mitä nyt on. Tätä parahultainen osa kansasta haluaa, se voi olla kapiaiselle ja monelle täällä hiukan vaikeaa hyväksyä. Me suomalaiset emme ole kaikesta huolimatta kuitenkaan kovin homogeeninen mielipiteissämme. Suomalaiset kepulaisesti orientoituneet puhuivat täsmälleen samalla suulla, kuin mitä Bäckman, Hellevig ja Molari. Tässäkö on Matti Vanahsen, isäntä-Käkriäisen ja Väyrysen turvallisuuspoliittinen legacy? Olla samassa leirissä kuin Jon Hellevig!? Mä vaan en ikinä voi urbaanina ihmisenä tajuta isäntien ajatuksenkulkua. En vaan voi. Halua on, mutta ei kykyä.

Suomessa on siis valtava joukko ihmisiä eivät halua ärsyttää Venäjää. Minäkään en halua, mutta mulla on iso ero mainituihin ryhmiin siinä mikä katostaan ärsyttämiseksi. Se joukko joille Häkämiehen puhe, NATO, nato-keskustelu tai Suomelle hankitut risteilyohjukset ovat Venäjän ärsyttämista on todella iso tässä maassa.

Se ei siis ole niin kuin esität, että tässä pohjoisessa kolkassa olisi kaksi itsenäistä ja suvereenia kansakuntaa ja valtiota rinnakkain. Fakta on, että kuvailemallani tavalla ajattelevia ihmisiä on kansassa ja päättäjissä enemmistö, siksi emme edes ole hakemassa natoon! Huolestuttavaa on se, että heihin kuulu eturivin poliitikkoja ja päättäjiä. Kouluja käyneitä kriittisiä ihmisiä. He todellakin käyttävät argumenttina sitä, että koska "uhkaa ei ole, ei tarvita myöskään aseita". Tätä logiikkaa on nimeltä mainiten käyttänyt julkisissa esiintymisissä Annika Lapintie.

Koska ääneen sanottua uhkaa ei ole joten miksi tarvitaan näin suuri asevoima? Kyllä tätä kyselee moni ja ennen Ukrainaa kyseli taatusti vielä useampi. Ihmiset uskovat helposti uutisointia ja "virallista totuutta" ja eivät viitsi ajatella kriittisesti tällaisia asioita. Onhan niin, että jos sodanuhkaa, painostusta ja muuta ei koskaan tapahtuisi, Suomi ei todellakaan tarvitsisi armeijalle yhtään pyssyä tai lentokonetta. Kun kerran näin ei ole oikeasti asiat niin silloin Suomi tarvitsee. Venäjän varalta. Yksikään merkittävä poliitikko ei voi sanoa tätä ääneen koska naapurissa on voimakas valtio nimeltä Venäjä ja koska meillä on nämä kotoiset kepulaiset, vasurit ja muut jotka Venäjää hännystelevät tai kuvittelvat saavansa kuolinvuoteella papukaijamerkin kun olivat "realisteja" mielestään. Ja tää kaikki ihan omasta halusta, vaikka Venäjä ei heidän hännystelyä edes kaipaa. Tuskin panee pahakseen "hyödyllisistä idiooteista". Hännystelyyn ja rummunlyöntiin heillä on iso repertuaari desantista ja hänen opetuslapsistaan aina isoon TV-kanavaan.

Noin niin kuin jos se ei käynyt selväksi olen periaatteessa tismalleen samaa mieltä kuin "kapianen". Oma käsitykseni eroaa siinä, että Suomen reaalitodellisuus ei vastaa tätä periaatteellisesti oikeaa tilannetta jota kapiainen kuvaili siis sitä sellaista missä meidän pitäisi olla, mutta missä siis me emme ole.
 
Noin ihan kaikella ystävällisyydellä kyselen: miksi Syyria millään tasolla kiinnostaisi Suomea? Siis muuten kuin siinä mielessä, että me tietenkin pahoittelemme siellä tapahtuvaa väkivaltaa ja toivomme neuvotteluratkaisua mahdollisimman pian, pyrimme lievittämään hätää ja auttamaan pakolaisia jne. jne.

Katselin joku aika sitten Wikipediasta Syyrian tilanteen etenemistä ja totesin, että en tajua vittuakaan siitä. Wikipedian mukaa siellä 23 osapuolta sotimassa. Herra yksin tietää mistä enää tässä vaiheessa.
 
Saa nähdä mitä tulee. Stubb totesi, että hän haluaisi Suomen Natoon seuraavalla vaalikaudella. Vaikka lupasi näin käyvän jo tällä kaudella, kun tapasi Usan suurlähettiläät vuosia sitten. Johtuuko tämä liittoutumisen sietämätön vaikeus sittenkään kansasta ja sen mielipiteistä vai onko se keppihevonen, jolla perustellaan päätöksenteon vaikeus? Kansallinen keskustelumme näyttää olevan vahvasti roolitettu, kaikki eri osapuolet kertovat kukin jotain ja kukaan ei lopultakaan oikeastaan mitään. Tällä roolituksella voidaan myös pelata jotain, jonka arvioidaan ehkä vievän toivottuun suuntaan, mutta tuo suunta ei välttämättä ole niin suora tie kuin me haluamme sen nähdä.
 
Noin ihan kaikella ystävällisyydellä kyselen: miksi Syyria millään tasolla kiinnostaisi Suomea? Siis muuten kuin siinä mielessä, että me tietenkin pahoittelemme siellä tapahtuvaa väkivaltaa ja toivomme neuvotteluratkaisua mahdollisimman pian, pyrimme lievittämään hätää ja auttamaan pakolaisia jne. jne.

Katselin joku aika sitten Wikipediasta Syyrian tilanteen etenemistä ja totesin, että en tajua vittuakaan siitä. Wikipedian mukaa siellä 23 osapuolta sotimassa. Herra yksin tietää mistä enää tässä vaiheessa.


Mielestäni se ei ihan hirveästi kiinnosta. Sopii toki pyrkiä kannaltamme parhaaseen ratkaisuun. Uusi äläwäbälä-maa tuskin palvelee meidän etuja. Reuna-alueiden sodat hyödyttävät suuria maita ja vahingoittavat useimmiten pieniä maita. Syyria ja Ukraina ovat samanlaisia valtapiirien rajamaiden taisteluita.

Meiltä on suurta typeryyttä ottaa millään tavalla osaa toisten reunamaiden kahinoihin ja samaan aikaan laiminlyödä oma puolustus- ja ulkopolitiikkamme. Useimmat ihmiset eivät valitettavasti käsitä vallassa olevien atlantistien olevan aivan samanlaisia typeryksiä, kuin muutama vuosikymmen aikaisemmin valtaan pyrkineet Moskovan kumartajat. Kumpainenkin klikki tulee palvelleeksi puhtaasti vieraan vallan etua ja siinä sinisilmäisyydessä he saattavat tehdä yhtä typeriä ratkaisuja, kuin Tshetsenia, Georgia tai Ukraina. Vallanpitäjillä pitää olla pelisilmää puuttuvan sotilaallisen voiman vastineeksi.

Tavaraa toki kannattaa myydä kaikkiin suuntiin.
 
No tämä on taas kokonaan eri kysymys. Hain nyt vastausta sille minkä takia Suomen poliittisen linjan mukainen toiminta vaatisi mielestäsi taustalle USA:n käskyn.

Entäs jos se Suomen poliittinen linja on jo jenkkien käskemä, maksama tai opportunisteilla saavuttama? Suomen tai suomalaisten etu sen linjan ei tarvitse olla, kunhan se on Suomen vallanpitäjien linja. Eiköhän nykyisinkin löydy politiikkaan yhtä moraalittomia miehiä, kuin kekkoslovakian synkimpinä päivinä. Komea hammasrivi, median rikkumaton tuki ja +100k€ vaalibudjetti, niin johan sitä saa sopivan miehen johtoon.
 
Ehkä se on, kuka tietää. Tosin en tiedä tarvitseeko noin monimutkaista teoriaa sen selittämiseen, että Suomi on samassa rintamassa muiden länsimaiden kanssa.
 
Mitä yritän selittää tässä monisanaisesti on siis se, että kylmän sodan, YYA-ajan ja Neuvostoliiton aikaan vaikutusvaltaisten suomettuneiden ihmisten henkinen perintö elää. Se elää erityisesti mainituissa vasemmistossa, toimittajissa, vihreässä liikkeessä, AY-liikkeessä jne. Joissakin jutuissa, nimenomaan turvallisuuspoliittisissa Kepu komppaa, mitä nyt vastustaa ääneen jos joku varuskunta ollaan lakkauttamassa jostain perähikiältä. Vasemmiston ymmärrän. He sentään ovat rehdisti tätä mieltä, diggasivat neukkuja, stallarit pilkkasivat veteraaneja jne. He tekivät sitä avoimin kortein. Heistä tiesi, että jos heiltä kysyy ostetaanko Horneteja he sanovat, että "ei osteta". Annika Lapintien politiikalla on kuluttajansuoja, äänestäjä saa varmasti mitä haluaa.

Henkinen perintö tosiaan elää. Tietyt piirit ovat niin luontaisesti Suuren Vallan lakeijoita ja liehittelijöitä, että on sama minkä fasadin takaa tai mistä ilmansuunnasta iso veli tulee. Tyyppiesimerkki Liisa Jaakonsaari. Edusti aiemmin SDP:n vasenta laitaa, nyt on NATO:eek:n liittymisen äänitorvi ja aika väsyneen kyynisellä otteella. Ällöttävin esimerkki öykkäri-Lipponen. Ensin yritetään ohi vasemmalta ja heti perään oikealta. So what? Katseleppa noita vanhempia vihreitä. Ennen viehätti Neuvostoliitto ja nyt Eurostoliitto. Miten joillakin suomettumisen ajan eläneillä ihmisillä voi olla niin vaikea ymmärtää, että selkärangattomat poliitikot uivat aina myötävirtaan ja tällä kertaa virta käy lännestä? Ja nämä kalat kääntää suuntaa. Onko vaikea yhtälö? Nyt on onneksi Suomenkin poliittisessa elämässä poliittisesti epäkorrekteja toimijoita, joilla on ihan oikeasti jonkinlaista henkilökohtaisen vakaumuksen paloa, vaikka ei heidän kanssa tarvi olla samaa mieltä kaikesta. Ja ei, en todellakaan tarkoita tällä Jon Hellevigiä... vaan ihan suomenkielisiä nimiä.

Täydennän vielä silleen, että persuissa viehättää sekin, että heillä erit ihan terveillä ja varsin kehittyneillä aivoilla ajattelevat ihmiset päätyvät toiset NATO:n kannalle ja toiset vastaan. Eli siellä on itsenäistä ajattelua ja samalla huomataan, että kysymys on monitahoinen ja hankala silloinkin, ja varsinkin silloin, kun pohditaan oikeasti Suomen etua eikä vaan toistella papukaijamaisesti muiden kirjoittamaa liturgiaa.
 
Viimeksi muokattu:
Ehkä se on, kuka tietää. Tosin en tiedä tarvitseeko noin monimutkaista teoriaa sen selittämiseen, että Suomi on samassa rintamassa muiden länsimaiden kanssa.

Ollaanko me samassa rintamassa vai onko se vain kulissia? Ihan sitä samaa nihkeyttä on muissakin maissa, kuin mitä me täällä esitämme. Pahassa paikassa se nihkeys pomppaa vähintään toiseen potensiin. Todellisuudessa mikään maa ei hyötyisi miestensä uhraamisesta Suomen hyväksi.
 
Toki sitäkin sakkia on, joka ennen ihaili Neuvostoliittoa ja nykyisin Venäjää, vaikka jotkut puhuvat vain näistä "eurostoliiton" ihailijoista.
 
Jatkan vielä hiukan tuosta "mitä Venäjäkin sanoo - teemasta"...

Kuten jo sanoin: jos joudumme ylipäätään miettimään "mitä Venäjä sanoo", se kertoo omaa kieltään siitä että jotakin todella on pielessä joko suhteissa Venäjään ja/tai meidän omassa asennoitumisessamme asiaan.
Asiaan hyvin perspektiiviä miettimällä sitä, tarvitseeko meidän minkään lausunnon tai mielipiteen kohdalla miettiä (jo mainitun Ruotsin mielipiteen lisäksi) mm. "Mitä USA sanoo jos me..." tai vaikkapa "mitä NATO sanoo jos me..."

Suomi on Venäjän viljelemän retoriikan mukaisesti laajentumishaluisen ja agressiivisen, USA-johtoisen NATOn saartama - ja siltikään meidän ei tarvitse miettiä hetkeäkään "mitä NATO sanoisi" jos tekisimme asekauppoja tai sotilaallista yhteistyötä Venäjän kanssa - jokainen tämänkin foorumin väestä tietää mitä NATO tuossa tilanteessa sanoisi: Se ei sanoisi mitään..ja jos jotain sanoisi, niin se sanoisi "se on Suomen asia".

Minusta jokaisen, joka yhä edelleen ajattelee "mitä Venäjäkin sanoisi jos Suomi...", on syytä hiukan pohdiskella asiaa uudesta näkökulmasta - jos Venäjä todella on rauhantahtoinen demokratia, niin sille on ihan sama mitä sen pieni naapuri Suomi sanoo tai tekee...miksi sille kuitenkaan ei näytä olevan lainkaan sama, viekin meidät sitten jo tässä asiassa siihen, mistä tosiasiassa on kysymys..

Soisin myös Puheloisen käyvän mielessään tuota edellä esittämääni pohdintaa ennenkuin lausuu ilmatilanloukkauksista latteuksia..

Tuossa on kieltämättä pointti. Pakko myöntää kun ei voi kieltääkään. Mutta USA on kaukana ja Ivan lähellä. Suomi on Venäjälle strategisen tärkeä maa sijaintinsa vuoksi, mutta USA:lle täysin marginaalinen. Jos taas Suomi olisikin jossain Keski-Amerikassa, niin luulisinpa USA:n olevan reaalisesti vielä pahempi ja pelottavampi Iso Naapuri kuin Venäjä tällä hetkellä meille on. Jos katselet tapahtumia ja USA:n asevoimien ja muiden "agency":jen excursioita tuolla USA:n eteläpuolen maissa niin karmeeta on jälki.
 
Toki sitäkin sakkia on, joka ennen ihaili Neuvostoliittoa ja nykyisin Venäjää, vaikka jotkut puhuvat vain näistä "eurostoliiton" ihailijoista.

Totta on tuokin.
 
Tuossa on kieltämättä pointti. Pakko myöntää kun ei voi kieltääkään. Mutta USA on kaukana ja Ivan lähellä. Suomi on Venäjälle strategisen tärkeä maa sijaintinsa vuoksi, mutta USA:lle täysin marginaalinen. Jos taas Suomi olisikin jossain Keski-Amerikassa, niin luulisinpa USA:n olevan reaalisesti vielä pahempi ja pelottavampi Iso Naapuri kuin Venäjä tällä hetkellä meille on. Jos katselet tapahtumia ja USA:n asevoimien ja muiden "agency":jen excursioita tuolla USA:n eteläpuolen maissa niin karmeeta on jälki.

Ronald Reagan lopetti kommunismin. Sumeilematta.
 
Puheloinen kaipaa syvällisempää analyysia Naton hyödyistä ja haitoista. Ärsyttää, kun julkisuudessa valitetaan, että Nato-keskustelu ei ole sillä tasolla millä pitäisi olla. Herra kenraali on hyvä ja tekee sen analyysin Naton hyödyistä ja haitoista ja sitten julkaisee sen vaikka Hesarissa. Ei louskuta vaan leukojaan, että tarvitaan syvällisempää analyysia. Kuka muu kuin ammattisotilas osaa paremmin arvioida Naton seurauksia Suomen puolustukselle? Samoin jotkut muut poliitikot ovat valittaneet, että Nato-keskustelu on liian tunnepitoista. Siitä vaan itse tekemään asiapitoista analyysia ja telkkariin kertomaan loppupäätelmät. Hajoaa pää, jos yksikin herra iso herra vielä "kaipaa parempaa Nato-keskustelua" mutta vain vinkuu ja louskuttaa leukojaan, eikä tee mitä muilta odottaa.
 
Puheloinen kaipaa syvällisempää analyysia Naton hyödyistä ja haitoista. Ärsyttää, kun julkisuudessa valitetaan, että Nato-keskustelu ei ole sillä tasolla millä pitäisi olla. Herra kenraali on hyvä ja tekee sen analyysin Naton hyödyistä ja haitoista ja sitten julkaisee sen vaikka Hesarissa. Ei louskuta vaan leukojaan, että tarvitaan syvällisempää analyysia. Kuka muu kuin ammattisotilas osaa paremmin arvioida Naton seurauksia Suomen puolustukselle? Samoin jotkut muut poliitikot ovat valittaneet, että Nato-keskustelu on liian tunnepitoista. Siitä vaan itse tekemään asiapitoista analyysia ja telkkariin kertomaan loppupäätelmät. Hajoaa pää, jos yksikin herra iso herra vielä "kaipaa parempaa Nato-keskustelua" mutta vain vinkuu ja louskuttaa leukojaan, eikä tee mitä muilta odottaa.

Näin juuri. Koko pallo tavallaan heitetään "kansalle", sanotaan, että ottakaa selvää ja keskustelkaa viisaasti ja faktoilla. Voi jee jee.
 
Vuottakee vouan. Loksahtelee mukavan rytmikkäästi nämä SA henkilövaihdokset kohdilleen tuon parlamentarismin kanssa. Ei Suomen politiikka sen enempää kuin armeijan toimintakaan saa näyttää ulospäin tuuliviiriltä. Kun sanoja vaihtuu on luontevaa myös vaihtaa sanottavaa. Se on jotenkin jopa odotettavissakin. Ei tarvitse selitellä, että mikäs nyt on muuttunut miehen mielessä kun koko mies on vaihtunut. Ja sama sitten kohta siellä hallituksessa. Kepu on tässä avainasemassa samoin kuin Ruotsin demarit jos vaalit voittavat.


Suunnitelmat ovat kyllä jo valmiina. Ajankohta vaan on lyömättä lukkoon. Siksi tämä näyttäytyy ulospäin hiukan vatuloinnilta, mutta sehän ei ole SA:n vika. Riskillä mennään kun halutaan tätä kansanvaltaa vaalia. Katsotaan loppuuko aika kesken. Näinkin on joskus Suomessa käynyt.
 
Muistakaa, että kepu pettää aina. Kepun mielipide saattaa eduskuntavaalien jälkeen yllättäen muuttua, varsinkin jos Ruotsissa ollaan ottamassa askelia jäsenyyden suuntaan.

Kepu-vetoinen porvarihallitus meidät aikanaan vei unioniinkin.
 
Back
Top