Nasams-laajennuksena? Eli ostetaan Nasamsille viimeinkin nimikoituja ampumatarvikkeita, joilla korvataan 20 poistuvan Crotale-vaunun ja useiden satojen ohjusten suorituskyky? Vai tehdäänkö peräti kohtuullisen kokoinen lisähankinta Nasams-pattereitakin ampumatarvikkeiden lisäksi?
Nykyisten NASAMS-laukaisimien kertatäyttö on 6 ohjusta per lavetti kertaa 24 lavettia, eli 144 ohjusta. AMRAAM-ER liikkunee hintansa puolesta jossakin puolentoista ja kahden miljoonan euron välillä - olivathan kevyemmät ja suuremmissa erissä tuotetut Amraamitkin (C7) yli miljoonan kappaleelta jo viime vuosikymmenellä ostettaessa. Näin ollen vaatimaton 150 ohjuksen eräkin maksaisi helposti 250 miljoonaa euroa tai enemmän, mikä tulee olemaan iso summa muiden hankintojen joukossa. Pidän 150 ohjusta vaatimattomana siitä syystä, että AMRAAM-ER:n täydennettävyys on todennäköisesti huomattavasti tavallista Amraamia heikompi, koska NASAMS-käyttäjäkunta on pieni ja ohjus ei ilmeisestikään ole pääsemässä laajempaan käyttöön Yhdysvalloissa. Samalla korkeatorjunnan merkitys on koko ajan kasvussa.
Kyllä ilmatorjunta on tulevaisuudessa hyvin nihkeässä asemassa, jos rahoituskehys pysyy nykyisenkaltaisena ja PV:n budjetista maksetaan pääosa edes MTA2020:stä saati sitten HX:stä. Nykyisestä kalustosta lienee linjassa 15 vuoden päästä Bolide (ajoneuvoasenteisena ja ampumajalustalla), Stinger ja NASAMS. Crotale ja tykkikalusto lienee mennyttä liki varmasti. Matalatorjunta voi olla tyydyttävällä tasolla, mutta korkeatorjunnassa NASAMS levitettynä kahdeksaan minimikokoonpanolla toimivaan patteriin ei ole paljoa. Jos pääkaupunkiseutu saa suojakseen kolme patteria ja ilmavoimat toiset kolme, niin maavoimien ja merivoimien jaettavaksi jää kaksi patteria. Koetapa noilla sitten suojata useampi maavoimien yhtymä eri puolilla Suomea... Pientä lohdutusta tuo se, että ilmavoimien kalusto on tuolloin tuliterää, mutta jos konemäärä on 30 ja konetyyppi on luokkaa Super Hornet, niin ei paljon naurata ilmapuolustus kokonaisuudessaan.