Einomies1
Respected Leader
Meillähän on jo maastalaukaistavia risteilyohjuksia MTO-85M joka kykenee iskemään tarvittaessa maakohteisiin.Toki tämä on ikuisuusväittelyaihe, mutta edelleen muistutan, että hävittäjien ilmasta-maahan -iskukyky on toteutettavissa myös maalta käsin toimivilla asejärjestelmillä (taktiset ballistiset ohjukset, raketit, risteilyohjukset)
Varsinaisia maastalaukaistavia risteilyohjuksia ei taida lännessä juuri olla käytössä noita METOja lukuunottamatta. Jostain kumman syystä ilmalaukaisu on todettu paremmaksi koska sitä hyödynnetään. Ehkä kyseessä on juurikin järjestelmän joustavuus ja ylivoiman taktinen liikkuvuus vrt. maalavettiin. Niitä maalavetteja pitää olla tosi monta vaikka ne olisivat halpoja. Silti ne lavetit eivät pysty muuhun kuin laukaisuun tosin kuin monitoimiset taistelukoneet.
Mikä maa antaisi meille rajoittamattoman luvan käyttää satelliittejaan kohteiden tiedusteluun? Jotain voidaan saada armonpaloina mutta mikäli haluttaisiin että tiedustelukyky on 24/7 käytössä maastalaukaistavaa risteilyohjusta/taktista ohjusta varten niin se satelliittien käyttö ja ohjauskeskus pitäisi olla suomessa. Lasken melkoiseksi utopiaksi tämän vaikka Aalto-1 on jo olemassa, se tuskin pystynee antamaan maalitietoa...Maatiedustelukyky puolestaan satelliitein. Mutta kun hävittäjiä on päätetty hankkia ja paljon niin näillä mennään.
Miksi haluttaisiin altistaa alueilmatorjunta vihollisen maastalaukaistavien täsmä-aseiden kohteeksi viemällä järjestelmät taistelujen lähelle? Tunnetusti vihollisella riittää kalustoa jolla aikakriittisiä, pitkän kantaman järjestelmiä voidaan tulittaa. Niitä on meilläkin, kiitos MLRS-rakettien. En usko että naapurikaan työntäisi kovin lähelle taisteluja S-400 järjestelmiään kun me voimme niihin tulevaisuudessa vaikuttaa GMLRS ja JASSM-ohjuksilla.Toisaalta SAMP/T tarjoaa sellaista mitä NASAMS ei: ballististen ohjusten torjuntakyvyn, kahdeksan ohjusta vetävän laukaisulavetin, paremman tutkan (Arabel / GM200 vrt. Improved Sentinel) ja ulottuvamman ohjuksen (edes suurempi NASAMS-yksiköiden määrä ei korvaa tätä, mikäli halutaan esimerkiksi torjua kaukana rannikolta lentäviä maaleja tai ulottaa torjunta rintamalinjan yli vihollisen syvyyteen).
On syytä muistaa että pitkälle mittaavat/kantavat ohjusjärjestelmät myös havaitaan kauempaa helpommin. Meillä ei olisi tarpeeksi kalustoa jotta pitkän kantaman järjestelmät voisivat vuorotella ja liikkua jotta ne olisivat toiminnassa ja samalla hankalasti paikannettavissa. Liikkuvuus on elinehto mikäli järjestelmän oletetaan toimivan lähellä maasotaa.
Buk M2/M1-2 ohjusjärjestelmää voidaan tulittaa jopa 155/52 tykeillä 40 km etäisyydeltä kun järjestelmän maks. kantama on 40-50 km luokkaa. Sitäkään ei kannata tunkea kovin lähelle. Tosin BUK on liikkuva ja siten selviytymiskykyinen kuten meidän Crotale ja ITO-05. Ne voivat toimia etulinjassa parhaiten.
Esittäisin lähisuojaksi ohjuksille ja liikkuville joukoille AN/TWQ-1 Avengeria ratkaisuna. Siihen voidaan asentaa 1 kw laser jolla on mahdollista pudotella myös UAV:a edullisesti.Miksi ei? Eikös esim. Crotalellakin ole suojajaos? Miten NASAMS paljastuu ammusilmatorjunta-aseista mutta Crotale ei? Eikö suojajaoksena voisi sitä paitsi toimia esimerkiksi olkapääohjuslaukaisin?