Huhta
Greatest Leader
Rahaahan heillä ei nimenomaa enää ole. Jos olisi, olisi siellä tuhannen armatan hankintaprosessi suloisesti rullaamassa suunnitellusti ja pak-fa hankinnat täydessä tahdissa. sen sijaan siellä tekohengitettään varastoissa olevaa t-80 kalustoa ja suhoita minkä keritään. Tulevaisuuden puolesta varmasti jossain vaiheessa neukkukalusto kyllä poistuu, mutta saadaanko sitä korvattua suurvalta-armeijan ambitioiden mukaisesti kun talous on hollannin luokkaa ja syöksykierteen sekä kovan korruption keskellä seuraavan 10-20 vuoden aikana on se vaikeampi pala.
Kyllä, ja tätä neukkukaluston poistumaa pitäisi pohtia myös suomalaisissa hankinnoissa. Korvaavan kaluston määrä ja aikataulu ovat epäselviä, mutta varmaa on, että vanha kalusto poistuu aikanaan. Ei kannata valmistautua edelliseen sotaan. Asehankinnat on toteutettava siten, että niillä voidaan vaikuttaa vastustajan uuteen(kin) kalustoon.
Rahaan en osaa ottaa kantaa laajassa mittakaavassa. Toisaalta tällä foorumilla on ennustettu Venäjän kaatuvan heti ensi vuonna pakotteiden alusta lähtien. No, ei kaatunut 2015. Ei kaatunut 2016. Kaatuuko vuonna 2017? Kolme ja puoli kuukautta jäljellä, mutta foorumin "kivenkovat" analyysit eivät oikein pure allekirjoittaneeseen enää tässä vaiheessa.
Itse analysoisin tilanteen siten, ettei nykyinen kaluston uusimisen tahti ole kestävä. Toisaalta en myöskään odota sen lopahtavan kokonaan. Tahti todennäköisesti hiipuu nykyisestä, mutta uuden kaluston kehitys ja hankinta tuskin pysähtyvät kokonaan.
Isoin ongelma PAK FA:n, Armatan ja muiden uusien asejärjestelmien kehityksessä on todennäköisesti siinä, ettei Neuvostoliiton hajoamisen myötä syntyneen vahingon kurominen umpeen ole nopeaa. Jos Neuvostoliitto oli avioniikassa vuosikymmenen jäljessä länttä, kuten neuvostoliittolaiset tiettävästi tunnustivat suomalaisille n. vuonna 1990 MiG-29:ään tutustuttaessa, niin 1990- ja 2000-lukujen aivovuodon ja tutkimuksen rahoituksen puutteen huomioiden tilanne on vielä heikompi nykyään. Toisaalta lännessäkään ei ole pistetty parasta vähään aikaan, etenkin Euroopassa kehitystyö on laiminlyöty uhan puutteessa.
Satelliittiohjatut pommit, pudotuskorkeus 5km max, nopeus 1100kmh max.
http://eng.ktrv.ru/production_eng/323/518/568/
En tiedä, mitä sanoa. Olen sanaton. Aina väitetään, että venäläiset liioittelevat aseitaan. Nyt he sitten vähättelevät? Mikä voisi asettaa tuollaisen pudotuskorkeusrajoitteen satelliittipaikannuksen avulla ohjautuvalle aseelle? Ohjausyksikön patteri loppuu pidemmässä lennossa (käyttäisivät Duracelliä...)? Ohjausyksikön herkät komponentit eivät kestä alentunutta ilmanpainetta ja alhaista lämpötilaa yli viiden kilometrin korkeudessa merenpinnasta (saatanan paskaa designia avaruudessa lentäneeltä valtiolta...)?
Crotale NG puolestaan oli nimenomaan suunniteltu täsmäaseita vastaan, joka sääolosuhteissa sekä kellon ympäri. Jdam/glonass-ohjatut pommit eivät sinänsä ole näitä ihmeellisempi maali, mahdollisesti jopa helpompi kuin jotkut itänaapurin rynnäkköohjukset, sekä toimivia ainoastaan tiettyjä(paikallaan seisovia/ennaltamääritettyjä) kohteita vastaan. Teoriassahan koko crotale itsessään omaa juurensa 70-luvulle asti, mutta NG versio oli pitkälti Suomen haluamien speksien kanssa rakennettu paketti, kuten ensimmäinen crotale oli aikoinaan etelä-afrikan spekseihin tehty tuote.
Täsmäaseet on varmasti otettu huomioon suunnittelussa, mutta eiköhän Crotale NG ollut enemmän yleistyökalu sekä miehitettyjä ilma-aluksia että muuta kantamalle tulevaa vastaan (pl. ballistiset ohj.)? Torjunta on muutoinkin yleensä kalliimpaa kuin torjuttava ase, joten Suomen kaltaiselle pienelle maalle asekuorman torjumisessa on omat ongelmansa. Mieluisampaa olisi hoidella ne aseita laukovat lavetit, tavalla tai toisella - se voi olla myös hyökkäyksellistä toimintaa, esim. JASSM:t pariin lentotukikohtaan rajojemme lähettyvillä voisivat aiheuttaa kohtuullisen merkittäviä tappioita.
P.S. En surffannut FSB:n katiskaan, joissakin paikoissa ei mikään suojeluvarustus riitä...