kunnas kirjoitti:
SJ kirjoitti:
Iso-Mursu kirjoitti:
Radar kirjoitti:
Tuntuu kyllä aika uskomattomalta, jos näkee suihkuhävittäjän, muttei hekoa
Puhdas veikkaus.
Tutka ilmeisesti käsittelee paikallaan leijuvan helikopterin maastoksi, eikä helikopteriksi..
Tuskin, tai ei ainakaan niitä roottorin lapoja, jotka tuppaavat liikkuman tarpeeksi, että dopler -tutka havaitsee ne kyllä, jos on yleensä tarpeeksi herkkä havaitsemaan mitään.
Tuo on myös oma veikkaus. Heko liikkuu liian hitaasti jotta doppler tutka havaitsisi sen. Yleensä tutka havaitsee hekon lavoista mutta HARD-tutka on kuiskaava tutka (liian heikkotehoinen) niin että doppler pulssia voisi huomata. Osaan hekoista asennetaan komposiitti lavat joita on vieläkin vaikeampi havaita tutkalla.
HARD-3D tutkan nimi tulee sanoista Helicopter and Aircraft Radar Detection eli helikopterit ole otettu alusta asti huomioon.
HARD-tutka on nimenomaan pulssi-doppler tutka, jossa vain on käytetty erilaisia fiksuja keinoja (lähetystehon säätely, pulssikompressio, taajuuskaistan levitys, kapea keila, pulssitoistotaajuuden vaihtelu yms.) jolla tutkan maksimipulssitehoa on saatu laskettua roimasti. Tutkan oman havaintokyvyn kannalta oleellista on nimenomaan keskimääräinen teho, joka tuolla tutkalla on korkea verrattuna maksimitehoon. Maksimipulssitehoa tarvitaan perinteisissä tutkissa paljon, jotta keskimääräinen teho olisi riittävä havaitsemaan maalit. Esim. maksimitehoa on suhteessa 1000:1 eli maksimipulssiteho voi olla vaikka 10 kW ja keskimääräinen teho vain 10 W. HARD-3D-tutkassa maksimiteho on valmistajan ilmoituksen mukaan >170 W ja keskimääräinen teho luokkaa 30 W. Alle 20 km etäisyyksillä tuo teho on vähintäänkin riittävä. Tutkan havaintoetäisyys lasketaan keskimääräisen tehon neljänteen potenssiin eli havaintoetäisyyden kaksinkertaistuessa tehoa pitää olla 16 kertainen määrä. Havaintoetäisyyden 10-kertaistuessa tehoa tarvitaankin sitten 10000-kertainen määrä. Esim. S-300-sarjan ilmatorjuntajärjestelmissä tulenjohtotutkien keskimääräinen lähetysteho on luokkaa 10 kW eli 300-kertainen HARD-3D tutkaan nähden. Tämä tarkoittaa kuitenkin, että ne saavat 80 km päästä samanvahvuisen signaalin kuin HARD-3D saa 20 km päästä. S-300-järjestelmien tulenjohtotutkien kuitenkin kerrotaan näkevän hävittäjän 150 km päästä.
Sinänsä ei ole ihme, jos lämpökameralla helikopterit saa aikaisemmin näkyviin. Helikopterihan voi näkyä hyvällä lämpökameralla ja hyvällä säällä jopa 20 km päästä eli kauempaa kuin useimmilla tutkilla. Veikkaan, että tässä kohtaa on tullut jonkinlainen tiedonsiirtokatkos, sillä itse olen kuullut käyttäjiltä vain hyviä kommentteja sekä tutkasta että muusta järjestelmästä.