kunnas kirjoitti:
SJ kirjoitti:
Hejsan kirjoitti:
kunnas kirjoitti:
USA on lopettanut oman HUMRAAM projektin joten on hyvin epätodennäköistä että AMRAAMiin saadaan buusteria. USA markkinoi puoliaktiivista ESSM ohjusta NASAMS:iin
Sä meinaat tätä? http://en.wikipedia.org/wiki/RIM-162_ESSM
Ei kun ER-SLAMRAAM. Tuo ohjuksen runko saattaa olla noissa sama, mutta hakupää on erillainen.
Ilmatorjuntaseminaari 2011:ssä puhuttiin nimenomaan puoliaktiivisesta ESSM ohjuksesta NASAMS II:een laitettavaksi.
Olette molemmat tavallaan oikeassa, sillä kyseessä on kaksi eri kehityslinjaa ESSM-ohjuksen kohdalta. Toinen on tuo SL-AMRAAM-ER, joka olisi ESSM-ohjus varustettuna AMRAAM:n hakupäällä ja toinen on uusin versio puoliaktiivisesta ESSM:stä, jota voidaan käyttää myös maasijoitteisena (markkinoidaan ainakin NASAMS:n ja Hawk XXI:n). Tätä versiota esiteltiin Pariisissa Paris Air Show 2011-tapahtumassa:
http://www.kongsberg.com/en/kog/news/2011/november/1011capitalmarketsday/~/media/KOG/Files/Investor/Capital%20Markets%20Day/2011/Presentation_KDS_CMD2011.ashx (sivu 17).
Tuo puoliaktiivinen versio käyttää uutta hakeutumismenetelmää nimeltään Interrupted Continuous Wave Illumination (ICW tai ICWI). Tuossa yhdellä tutkalla voidaan ohjata useita puoliaktiivisia ohjuksia yhtä aikaa maaliin. Esim. APAR-tutka (käytössä Alankomaiden De Zeven Provicien- ja Saksan F124 Sachsen-laivoissa) voi ohjata yhtä aikaa 32 ohjusta, joista 16 voi olla yhtä aikaa loppuhakeutumisvaiheessa. Perinteisestihän puoliaktiivisen ohjuksen käyttö tarkoittaa että tutka voi ohjata vain yhtä tai kahta ohjusta yhteen maaliin. Niksi on siinä, että hakupään ei tarvitse koko ajan nähdä maalia vaan maalia valaistaan kerrallaan lyhyen aikaa jolloin ohjus näkee ikään kuin valokuvia maalista. Kun päivitysnopeus on riittävä, ei osumatodennäköisyys heikkene. Näin tutka voi jakaa aikansa usean ohjuksen ja maalin kesken. Tämä vaatii fiksua tutkaa, mutta etuna on että ohjuksen hinta on paljon halvempi kuin aktiivisella hakupäällä varustetun ohjuksen. Toki aktiivisilla ohjuksilla on vielä etunsa, mutta käytännössä ero jää usein hyvinkin pieneksi.
ESSM:n mainos, jossa tuosta ICW:stä kerrotaan jotain:
http://www.atmarine.fi/ckfinder/userfiles/files/ESSM(1).pdf