Ottaen huomioon Venäjän väestön ja talouden koon, 330 lentokuntoista kuulostaa uskottavalta. Ei missään tapauksessa kirjavahvuuteen päästä venäläisten hädin tuskin Italian tason taloudella, joka vaan tulee supistumaan, kun väestö vetäisee alamäkeen 110 miljoonaan vuosisadan puoliväliin mennessä.
Venäjä hankki edellisellä vuosikymmenellä noin 400 uutta hävittäjää (88 Su-35S, 114 Su-30SM, 20 Su-30M2, 23 Su-27SM3, 125 Su-34 ja 24 MiG-29K. Lisäksi modernisoi reilu 100 Foxhoundia MiG-31BM/BSM tasolle.
Voit huviksesi vertailla tuota Italian 2010-2019 hankintoihin. EU kokonaan (mukaanlukien Britannia) ei pääse samoihin lukuihin.
Tuo nominaalisten BTK-lukujen tuijottaminen ilman alkeellisintakaan ymmärrystä niistä, johtaa rankasti harhaan. Tästä kirjoitti hyvän artikkelin Michael Kofman, joka oli Suomen Puolustusvoimien viime vuoden Venäjätilaisuuden pääpuhuja:
https://warontherocks.com/2019/12/w...higher-than-commonly-understood-as-is-chinas/
Ja Suomen pankin BOFIT-osastoa yli 10 vuotta johtanut talouden professori Pekka Sutela muotoili asian näin:
"Markkinavaluuttakurssien käyttö vertailussa on perusteltua vain silloin, kun ollaan kiinnostuneita maiden koosta tavaroiden ja palveluiden kysyjinä tai tarjoajina maailmanmarkkinoilla. Jos kiinnostus kohdistuu maiden kokoon, elintasoihin tai vaikka
sotilasmenoihin, on vertailussa käytettävä ostovoimapariteetteja. Muuten joudutaan vähätolkullisiin päätelmiin."
Nominaalinen luku siis laskee niin, että kun Venäjän asebudjetti on vuonna 2014 2400 miljardia ruplaa ja ruplan kurssi 30/dollari, niin Venäjän asemenot nominaalisesti 2014: 80 miljardia dollaria.
Vuonna 2015 asebudjetti nousi voimakkaasti, kuten yleisesti tiedetään 3000 miljardiin ruplaan, mutta samalla ruplan kurssi romahti 60/dollari ja siten nominaalinen asemeno 2015: 50 miljardia dollaria.
Ihminen, joka seuraa vain nominaalisia lukuja ymmärtämättä mitään niiden takana, kuvittelee siis Venäjän asemenojen tippuneen vuonna 2015 noin 30 miljardilla dollarilla, kun todellisuudessa ne kasvoi reaalisesti 20 miljardilla dollarilla.
Venäjän ostovoimapariteetilla korjattu BKT on samaa luokkaa Saksan kanssa, mikä kuvaa myös sen sotataloudellisia resursseja erittäin paljon realistisemmin kuin nominaalinen luku, jonka mukaan Venäjä tällä hetkellä pikemminkin Espanjan kanssa samassa sarjassa kuin Italian (johtuen täysin tämän hetkisestä valuuttakurssista, jos rupla nousee ensi kuussa 20%, niin Venäjän nominaalinen BKT silloin nousee täsmälleen samalla kertoimella).
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)