Ongelma on se, ettet tiedä tarpeeksi ilmasodan kokonaisuudesta etkä Venäjän tämänhetkisestä kalustotilanteesta, taktiikasta tai koulutustasosta, voidaksesi antaa oikean arvion hyökkäyksen laadusta ja määrästä. Uskoisin, että julkisista lähteistäkin voisi oppia riittävästi parempien arvioiden tekemisen perustaksi.
Yksi asia on lentokoneen toimintasäde taistelussa. Se on aina rajattu, olkoonkin joillakin koneilla pidempi ja joillakin lyhyempi. Tosiasia on myös se, että Suomi on iso maa ja joihinkin kohteisiin päästäkseen pitää lentää pitkä matka jo Suomen alueen yläpuolella. Toinen fakta on se, että Venäjän tukikohtaverkosto on kylmän sodan olosuhteisiin nähden todella ankea nykyään, vanhat etulinja tukikohdat on Suomenlahden tasan eteläpuolella kaikki menetetty. Uusia vastaavia ei todellakaan ole olllut vara rakentaa. Et myöskään käsitä, ettei tuollainen hyökkäysarmada pysty toimimaan oikeasti miltään varustamattomalta korpikentältä, mitättömältä alle 1500 m kuoppaiselta asfaltti- tai betonipalalta. Vaaditaan oikeita tukikohtia runsaine varastoineen ja korjaustiloineen. Silti ei kaikki koneet nouse ilmaan. Heidän kykynsä käydä ilmasotaa Suomea vastaan on rajattu, ei rajoittamaton. On täysin kuolleena syntynyt ajatus, että he nostaisivat 300 konetta YHTÄaikaa ilmaan tunkeutumaan Suomen alueelle. Siitä ei seuraisi mitään muuta kuin jättimäinen katastrofi heille. Suorastaan toivon, että jos sotaan joudutaan, niin he sen tekisivät. Mutta eivät tee, heikommasta koulutustasostaan huolimatta kyllä sielläkin on ammattilaisia operaatioita suunnittelemaan, ja he suunnittelevat ne sillä tavalla, että he myös kykenevät selviämään siitä.
Hyökkäysvoima tänne voidaan arvioida, että se on 30% (korkeintaan) kunnossa olevasta kalustosta (muuta Venäjää ei voi jättää valvomatta ja puolustamatta, tai joku käyttää tilaisuutta hyväkseen). Ja sitäkin käytetään sitten ajallisesti siten, että päivässä saadaan monta operaatiota käyntiin. Siitä voidaan jo tulla tulokseen, että kerrallaan niitä tunkee tänne muutamia kymmeniä.
Suomen konekalusto on moderni, hyvässä peruskunnossa ja huoltokierrolla ja modernisoinneilla ajan tasalla pidetty. Tukialuskoneena F-18:n perusluonne on se, että taisteluun mentäessä teoreettinen saatavuus on 100%. Viat, joita ennakoimattomasti ilmenee, voivat pudottaa tätä lukua. Kun USA:n tukialus lähtee esim 8 kk tehtävälle, sen päällikölle annetaan lennosto, joka on koko ajan valmis. Ei hän pysty kuskaamaan siellä hyödytöntä lentokonealumiinipainolastia. Ei ole kovin kauas arvattu, jos arvaa, että Suomen ilmavoimilla on sama idea: all in. Sitten, miten päivittäin kalustoa käytetään, että vastustajaa saadaan aina ja koko ajan rokotettua, onkin toinen ja veikkaanpa että aika salainen juttu. Idea on kuitenkin tylsyttää heidän operaationsa, aiheuttaa niin paljon tappioita, että moraali romahtaa ja heidän suorituskykynsä alenee niin paljon, etteivät he pysty ilmasta Suomea vakavasti uhkaamaan. Suomi on ainoa Euroopan pienistä maista, joilla tämä kyky on. Ainoa.