@Einomies1 ROE:lla on suuri vaikutus esimerkiksi osumatodennäköisyyteen. Jos ROE tai maalin tunnistusprosessi edellyttää visuaalista tai "kiistatonta" kohteen kansallisuuden määritystä, voi se johtaa hyvin lyhyisiin ametteihin. Tämä tietysti kasvattaa todennäköisyyttä osumiseen. Normaalissa tasaväkisten osapuolten mittelössä tunnistusprosessi todennäköisesti olisi erityyppinen ja tällaisia tilanteita ei varmaankaan ole historiassa kovinkaan paljoa.
Varmasti näin. Täsmennykseksi vielä: tarkoitatko oman pääoman tuottoprosenttia vai taistelusääntöjä?
No, vitsi vitsinä. Maalin tunnistusta varmasti helpottaa IFF, ja meillä lienee jaettu koodit NATO-koneiden ja hurrien kanssa. Jos / kun NATOn ja Ruotsin koneita operoisi lähellä tai jopa ilmatilassamme, on hyvin mahdollista että maali jouduttaisiin silti tunnistamaan myös visuaalisesti. Jos omia ja liittolaisten koneita sekä vihollista olisi runsaasti ilmassa, ei sekaan voisi ampua umpimähkään BVRAAM-ohjuksia, koska niistä ei koskaan voi varmasti sanoa.
Tämä tilanne oli juuri tuolla Persianlahdella, jossa liittouman koneita oli menossa ja tulossa pommituksista niin paljon että suojahävittäjinä toimineet F-15C Eaglet eivät voineet ampua kaukaa Irakilaisia, vaan lähestyä ja etsiä sopivaa laukaisupaikkaa. Tässä auttoi AWACS huomattavasti ohjaamassa torjuntoja. Toisinaan jouduttiin koiratappeluun ja Irakilaisista lentäjistä osa osasi käyttää Doppler-hämäystä taitavasti lentämällä eestaas F-15 tutkan edessä niin että tutka ei saanut kohteesta nopeustietoa ja tutkaohjusta ei saatu lukittua. AMRAAMilla ei tätä ongelmaa ole tunnetusti.
Hyvin meidän toimintaympäristöön sopivia lukuja ei kauheasti ole. Lähes kaikissa historian konfligteissa joissa ilmataisteluilla/ilmatorjunnalla on ollut osaa, on osapuolten suorituskyky ollut täysin epäsuhdassa. 80-luvun Afganistan tietyllä tapaa voisi kuvata tilannetta suomalaisesta näkökulmasta parhaiten, jossa lyhyen kantaman ilmatorjunnalla tuotettaisiin tappioita maajoukkoja toiminta-alueella. Irak, kuten Serbiakin toteuttivat omaa ilmapuolustusta ilmeisesti täysin häirinnällisistä lähtökohdista ja lopputulema oli juuri odotetun kaltainen.
Ahti Lapin ilmatorjuntafaneille voi esittää kysymyksen että vaikka esim. Persianlahdella ilmatorjunta pudotti joitain koneita, niin estikö se liittoumaa tuhoamasta kohteitaan? Sodanjohto- ja viestiyhteydet pistetiin polvilleen tarkoilla ohjusiskuilla ja pommituksilla. Ilmatorjunta kyllästettiin elsolla ja Wildweaselit jahtasivat tutkia aina hyökkäysaallon edellä. Sama tilanne oli pienemmässä skaalassa Libyassa ja sitä ennen Serbiassa. Vaikka kyllä Serbit kyllä it-ohjuksia ammuskelivatkin huonolla prosentilla. Ongelma sielläkin lienee ollut viestiyhteyksien ja johdon häirintä tai piilottelu ilmavoimilta. Yksittäiset ohjuspatterit eivät isossa kuvassa paljoa auta sen paremmin kuin hävittäjätkään ilman sodanjohtoa ja toimivaa tilannekuvaa.
Irakin Ilmapuolustus tuotti eniten ongelmia koska monia lentokenttiä ei voitu tuhota joka paikassa ja pitää suljettuina. Hävittäjiä ei voitu tuhota ilmassa risteilyohjuksilla ja niitä ei voitu tehdä kyvyttömiksi elsolla tai häiveellä. Tutkantuhoajaohjuksia ei voi käyttää hävittäjiä vastaan.
Ilmapommituksia ei enää venakotkaan varmaan tee matalakorkeuksilta kuten Afgoissa. Kyllä pommit heitetään lähitorjunnan yläpuolelta, mutta lentäminen yli 3 km korkeudessa haittaa silti maalintunnistusta pommituksissa, varsinkin liikkuviin maaleihin ja huonossa säässä. Siihen lähi-it pakottaa kyllä ja EKITOlla on tärkeä rooli hekojen ja lennokkien torjunnassa pelotteen lisäksi.
Länsimaisissa koneissa on SAR-moodi ja AESAssa se on hyvin korkearesoluutioinen, jonka avulla voidaan varmasti pommittaa myös pilvisessä säässä tai etäältä. On mahdollista että F-35+ Storm Breaker voi pommittaa ilman elektro-optista maalitusta kaukaa myös liikkuvia maaleja. Venäläisillä tuskin tällaisia kykyjä ihan heti on käytössään, vaan GNS+perinteinen tutka lienevät ne joilla yritetään osua tarkemmin.