Näistä Stunnereista ym. on kirjoiteltu täällä aikaisemminkin ja "aluetorjuntajärjestelmä"- topicissa. Löysin aikanaan jonkin lähteen tälle Stunnerille, joka tosiaan ilmoitti ohjuksen säätelevän nopeuttaan tuolla monipulssirakettimoottorillaan lentoradan erivaiheissa välillä mach 2-7,5. Mitään varmistusta tälle en toisaalta löydä.
On otettava huomioon se seikka että Skyceptor / David`s Sling soveltuu valmistajan mukaan monenlaisten ilmamaalien torjuntaan, oli kyseessä "hengittävä" tai ei. Se taas sitten tarkoittaa että tuo oletettava 300 km? ei todellakaan ole se etäisyys jolla torjutaan ketterää hävittäjämaalia tai taktista, ballistista ohjusta. Yleensä nuo teoreettiset kantamat on ilmoitettu hitaille ja suurille maaleille, jotka kyetään havaitsemaan suuren tehon valvontatutkilla noin kaukaa. Häivekoneen tai risteilyohjuksen, saati korkealta lähestyvän ballistisen ohjuksen torjunta on paljon vaikeampaa, vaikka olisi "wunderwaffe". SRBM torjunta vaatii aina tehokkaamman valvontatutkan, mitä noilla järjestelmän omilla sensoreilla kyetään tuottamaan. Esimerkiksi AEGIS tai Voronez ovat tai Green Pine ovat sellaisia.
Skyceptor on varmasti kyvykäs järjestelmä ja ehkä pätevin jokamiehen työkalu jos se on oikeasti noin hyvä erityyppisten maalien kanssa. Stunnerin 2-taajuinen IR-hakupää toiminee kohtuulisen hyvin myös silloin kun on kosteutta ilmassa. Samaa teknologiaa käyttää Kongsberg NSM. Ir-hakupäät toimivat kuitenkin parhaiten korkealla ilmakehässä, jossa on vähemmän kosteutta ja maavälkettä. Stunnerin kyky torjua esimerkiksi maan pinnassa lentäviä risteilyohjuksia on tuntematon.
Ihan puhtaasti spekuloiden MMR-tutka kykenee ohjaamaan torjuntaa Stunnerilla ehkä samalle etäisyydelle kuin Patriot silloin kun kyseessä on SRBM- maali. Se tarkoittaa karkeasti 15-20 km torjuntaetäisyyttä. Torjuntaohjuksen moottorin toimintaa on hämärän peitossa ja sekin seikka että mihinkä nopeuteen boosteri kiihdyttää ohjuksen ja miten matkamoottori + loppulähestyminen tapahtuu. Oletettavaa on että kookas boosteri kiihdyttää ohjuksen vähintään mach 3 nopeuteen, jonka jälkeen maalista ja etäisyydestä riippuen ohjus käyttää matkamoottoriaan tai sitten siirtyy välittömästi loppulähestymiseen.
Esimerkkinä vastaavasta järjestelmästä voisi toimia Eurosam Mamba, jonka Aster 15 ohjus (ilman boosteria) kiihdyttää ohjuksen mach 3 nopeuteen maksimillaan( 30 km) ja boosterillinen Aster 30 kiihdyttää ohjuksen mach 4.5 nopeuteen maksimillaan (100+ km etäisyys). Aster on kehittynyt ohjus, joka käyttää hit-to-kill ja suunnattua sirpalelatausta varmistamaan maalin tuhoutumisen. Taistelulataus on verrattaen pieni, vain 15 kg, mutta se lisännee kykyä silloin kun sytytin ehtii toimimaan hitaampia maaleja vastaan. Ohjus käyttää pif-paf raketteja sivuhyppyihin ohjaussiivekkeiden lisäksi. Stunnerissa taas mainitaan olevan jokin innovatiivinen ohjausjärjestelmä, joten se ei liene tuo pif-paf.
Korkealla liikehtivän ilmamaalin kohdalla uskon että Skyceptorin torjunnat 100+ km etäisyydelle voivat olla todellisia. En usko liikehtivän hävittäjämaalin torjuntaan enää 200km+ etäisyyksillä. Siinä tulee kill-chainiin niin paljon epävarmuuksia ja maalin tunnistus ja seuranta sekä lukitus ovat kyseenalaisia noin kaukaa. Hävittäjämaali lisäksi voi sukeltaa tutkakatveeseen ja kuluttaa torjuntaohjuksen energian liikehtimällä.
Mainospuheisiin en siis usko, koska ei ole olemassa mitään all-around ilmatorjuntajärjestelmää, joka olisi kaikessa hyvä.