Sergein tehokasta ampumaetäisyyttä voisi kasvattaa käyttämällä alikaliiberiammuksia (discarding sabot). Näitä löytyy markkinoilta. Ei taida kuitenkaan olla kovin kustannustehokasta.
Enpäs ollut huomannutkaan, jossakin mainittiin että näitä olisi mm. puolalla käytössä ja kantama kasvaisi 20%
Pikku hakemisella huomaa että kyllä näitä joissakin maissa selvästi pidetään osana kerroksellista ilmapuolustusta. Ukraina aloitti ilmeisesti pari vuotta sitten jopa aseen uudistetun version tuotannon,esim paremmat putket. En löytänyt tarkempaa tietoa spekseistä
tässä jutussa ja videossa näytetään jotakin versiota, jossakin toisessa jutussa oli ilman sähköistä ohjausta ja vaatimattoman näköinen optiikka.
Luulen että modernisoidun ja hyvin koulutetun yksikön suorituskykyä ei kannata verrata aavikkosotien ja kehitysmaiden käyttötapaan ja orkkismallien suorituskykyyn. Lyhyt kantama on miinusta mutta kyllä niitä maaleja lähellekin taitaa riittää, tekniikka auttaa avaamaan tulen ajoissa ja äärikantamalle.
Ehkä zu-23 modernissa sodankäynnissä tarttisi oman ketjun.
Yleisesti ukrainan sota on lisännyt tunnetta että kyllä me pärjätään ja okeita asioita on tehty puolustusvoimissa. Kaikista autoista tulee kuulemma vanhetessaan pösöjä. Ehkä samoin it-miehistä tulee ahtilappeja. Tullut sellainen olo ihan raakojen numerojen valossa että suomesta puuttuu ilmatorjunnasta sekä määrää että kerroksellisuutta.
Paljon on ihmetelty miten surkeasti venäläisten ilmavoimat on suoriutunut. Lännessä huomio on kiinnittynyt siihen että mitä moderneja aseita on toimitettu tai ei ole. Yksi osa tätä ukrainan ylläriä on ollut se että siellä on satoja erilaisia vanhoja mutta osin päivitettyjä ohjausjärjestelmiä, jotka on pysyneet toimintakykyisinä.
Aika paljon taisi ukrainalaiset tehdä duunia vuoden 2014 jälkeen monella saralla. Siellä on kotimaista osaamista tutkien ja ohjusten suhteen. En osaa sanoa tämän jutun luotettavuudesta ja tarkkuudesta mutta antaa kuvaa ilmapuolustuksen kerroksellisuudesta ja syvyydestä sekä siitä miten paljon vanhoista järjestelmistä on saatu kunnostamalla ja modaamalla irti.
https://www.key.aero/article/inside-ukraines-extensive-ageing-air-defence-system
Kun vertaa suomen yksiköiden määrään niin kyllä niillä painopisteisiin saadaan suojaa mutta ohuelta tuntuu. Uusi korkeatorjuntaprojektikaan ei haiskahda siltä että siinä määrällä juhlittaisiin.