@Hanski ja keitä 35ITK:sta nyt olikaan taannoin jutustelemassa:
Kirjahyllyssä on Ahti Lapin kirja
Tykkejä ja ohjuksia josta jo nopealla selaamisella löytyy muutamia detaljeja ko. kalustoon liittyen:
Muista lähteistä poiketen Lappi mainitsee että automaattijaoksella kokeiltiin kahden tulenjohtolaitteen mallia mutta ideaa ei toteutettu. Ilmatorjuntamuseossa ja sotamuseon julkaisuissa kerrotaan täsmälleen päinvastaista.
Modernisoinnissa tykin osista vaihdettiin 60% ja hinta oli 50% uuden hinnasta.
Tulenjohtolaite haluttiin uudistaa jokasään torjuntakyvyn takaamiseksi mutta se "
osoittautui hankalaksi". Rahat eivät riittäneet Skyguardiin joka olisi ollut paras ratkaisu. Ylimenokaudella käytettiin muunninta joka muutti SF:n analogiset tiedot digitaalisiksi niin että uusi tykkilaskin niitä ymmärsi.
SF:n modernisointi vaikutti ensin maksavan vielä enemmän kuin uusi laite. Tutkittiin mahdollisia uusia laitteita kuten brittiläinen Apache jossa oli samaa tekniikkaa kuin Marksmanissa. Se olisi ollut Skyguardia halvempi ja britit olivat jo sovittaneet sen 35mm sotasaalispattereilleen.
Kun asian kanssa oma aikansa turattiin niin Apachen hinta nousi samalla kun modernisoinnin hinta laski. Eli modernisoinnilla mentiin joidenkin yhteensovittamismurheiden kautta. "
Ratkaisu ei ollut toivottu mutta kalusto on kuitenkin ollut käytössä odotettua pidempään". Ja tämä on siis kirjoitettu 2016.
Näyttäisi siis selvälle että tulenjohtolaite on ainakin uusittava mikäli tykkien käyttöä on meininki jatkaa.
______________________________________________________
Huvittavana detaljina toistuu meiltä sodanajan varauksista eri valmistajille museoesineiksi toimitetut alkuperäisasussa olevat tykit. Bofors sai veivisuunnattavan 40-millisen ja Oerlikon 35-millisen. Täällä ei kaikilta osin ratsastettu kehityksen aallonharjalla.