Einomies1
Respected Leader
Mosuri kirjoitti:JOKO kirjoitti:Hmm... Samassa kommentissa kehut Glonass-pommien edullisuutta sekä tehokkuutta ja heti perään kritisoit ilmavoimien pyrkimystä toimittaa pommeja.
Toisaalta taasen olet huolissasi vihollisen aikomuksesta pudottaa pommit kaukaa ja korkealta, mutta haluat hankittavan ohjuksia matalatorjuntaan.
Täsmäaseiden massamainen käyttö ei tuo juuri mitään muutosta verrattuna perinteisten pommien massamaiseen käyttöön. Kummassakin tapauksessa pommien toimittaminen pudotuskohtaan on suurin ongelma. Jo pelkkä logistiikka aiheuttaa omat rajoituksensa. Siihen vihollisen toiminta päälle.
Onko Suomi mahdollisesti suurvalta? Suurvaltoja apinoimalla ei pienet maat pärjää. Pidän helikoptereiden ilmarynnäkköä (helikopterimaahanlaskua) hyvin vaarallisena juttuna. Pitäisikö meidän perustaa ilmarynnäkkö yksikköjä? Ei pidä koska meidän resurssit ei siihen riitä.
JOKO kirjoitti:Täsmäaseiden massamainen käyttö ei tuo juuri mitään muutosta verrattuna perinteisten pommien massamaiseen käyttöön. Kummassakin tapauksessa pommien toimittaminen pudotuskohtaan on suurin ongelma. Jo pelkkä logistiikka aiheuttaa omat rajoituksensa. Siihen vihollisen toiminta päälle.
No väännetään taas rautalangasta. Esimerkiksi isku maantietukikohtaan. Ennen tukikohdan lamauttamiseen olisi tarvittu matalapommitus SU-24 kalustolla hyvissä näkyvyysolosuhteissa. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että koneita olisi voitu tulittaa sergeillä, it-konekivääreillä ja igloilla. Eli hyökkääjä olisi voinut kokea tappiota. Nyt samaan tukikohtaan voidaan hyökätä pimeällä ja pilvisellä säällä. Su-24 irroittaa Glonass pommit kahdeksan kilometrin päässä 4000 metrin korkeudessa. Ilmatorjunnan (vaikka se oli vahvistettu ItO 2005 manpadilla) ensimmäinen havainto vihollisesta olisi tuossa tilanteessa (pimeää ja pilvet matalalla) kohteessa tarkasti räjähtävät pommit. Lämpökameralla varustetulla järjestelmällä ei ole joka sään toimintakykyä. Aikaisemmin pilvet olisivat estäneet sekä laser- että tv-ohjauksen käytön mutta sateliittipommia se ei haittaa.
Ennenkin olisi voitu pommittaa hyvissä oloissa tarkasti esim. laser tai tv pommeilla mutta vain yksi tai kaksi pommia kerrallaan. Tai huonolla säällä olisi voitu pommittaa pimeässä ja/tai pilvestä tutkan avulla mutta tarkkuus olisi ollut huono (eli ns. aluepommitus.) Nyt voidaan pommittaa tarkasti kaikissa sää- ja näkyvyysoloissa. Maalia ei myöskään tarvitse valaista laserilla eikä asejärjestelmäupseerin tarvitse löytää tv-hakupäälle maalia. Kaikki Glonass pommit voi myös irroittaa kerralla (eikä yksi tai kaksi kerrallaan kuten vanhat täsmäpommit.)
Eli nyt on käytössä järjestelmä jolla osutaan tarpeeksi tarkasti kaikissa näkyvyys- ja sääoloissa. Hyökkäykset voidaan lisäksi suorittaa kevyen it:n kantaman ulkopuolelta. Ainoa suoja noille hyökkäyksille on siis se, että ehditään hyökkäyksen alta pois tai kohdettaa suojaa kunnollinen ja tarpeeksi pitkälle kantava it-järjestelmä. Lisäksi järjestelmä on halpa. Tämä tarkoittaa, että meidän on muutettava toimintapojemme monien asioiden suhteen sekä ilma-, maa- että merivoimissa. Tietysti joku älypää väläyttää samojen menetelmien käyttöä myös vastustajia kohtaan. Vastustajan ilmatorjunta- ja hävittäjätorjunta on kuitenkin aivan eri tasolla kuin Suomen.
Väännetäänpä sitä rautalankaa vielä lisää. En ole ainakaan itse esittänyt ajatusta ettei täsmä-aseita käytettäisi nyt ja tulevaisuudessa suuria määriä, joten en tiedä mistä tuo "totuuden myöntäminen vaikeaa" juttu on juolahtanut päähäsi. Puhutaanko siis "minun totuudesta" vai "sinun totuudesta" ??? Mahtuuko käsityskykyysi että muillakin on tietoa mainitsemistasi asioista, mutta erilaiset katsantokannat. Asiat asioina ja sillä siisti!
Ilmavoimien käyttämät ym.täsmä-aseet ovat tosielämää se on aivan selvää, mutta mitään ihme-aseita ne eivät ole, usko pois! Kyllä tiedossa on todennäköisen suurvalta-vihollisen ilmaylivoima, vaikka se ei ole enää sitä mitä 80-luvulla. Virallisen tiedon mukaan itä-naapurin ilmavoimat eivät ole vastaanottaneet 1991-2002 välillä kuin 2 hekoa ja 0 uutta lentokonetta. Sen jälkeen vain muutamia ja vaikka suunnitelmat on suuria, niin on talousvaikeudetkin siellä. Kalusto vanhenee nopeammin kuin uutta tulee tilalle. Vaikka suomen arsenaali on vanhentunut yhä nopeammin, niin sama on käynyt idässä ja moninkertaisesti.
Juuri ilmestyneessä suomen-sotilas lehdessä oli kerrottu että Venäjän puolustusministeri Anatoli Serdjukov totesi että Venäjä ei kykene tuottamaan enää itse ajanmukaisia aseita kuin joiltakin osin. Niistä 600 miljardista jotka naapuri käyttää lähivuosina, valta-osa menee hankintoihin ulkomailta.
Paperillahan asiat on aina hienosti mutta totuus on aina toinen. Kuulin ilmavoimista luotettavalta taholta jo joitakin vuosia sitten että suomen rajojen läheisyydessä olevista n. 1500 hävittäjästä ja rynnäkkökoneesta, lentokykyisiä oli muutama kymmenen ja loput ruostuivat huollon (rahan) puutteessa kun rahoitus ei riittänyt lennättää niitä. Venäjän asevoimien tilanne ei kyllä kovin kummoisesti ole 4-5 vuodessa muuttunut. Mutta tottakai Venäjä säilyy silti varteenotettavana tekijänä ja uhkanakin suomelle, se on selvä.
Kuvailemassasi tilanteessa jossa SU-24:n satelliittiohjautuvat pommit tiputetaan ryhmässä 5 km lentokorkeudella ja 8 km etäisyydellä ja lähi-ilmatorjunta on kykenemätön toimimaan, on melko pessimistinen. Tai sitten siinä tilanteessa vihollinen on onnistunut täydellisesti tuhoamaan jokaikisen tutkan meiltä (erittäin vaikeaa).
Jos tilapäinen lentotukikohta pystytetään, niin siellä on varmasti noita ITO-05M manpadeja, mutta ohjuksille ennakkovaroituksen antaa aina maalinosoitustutka 87/M ja torjuntaa ohjaa johtokeskus. Manpad itsessään on melko tehoton jos sillä ukolla ei ole tietoa mistä suunnasta, millä nopeudella ja korkeudella maali lähestyy= ei kerkiä välttämättä suuntailemaan asetta. Tutkan ja johtokeskuksen tiedot siirretään päätelaitteelle, joka löytyy joka lavetilta. Lähi-it:ä ei varmasti myöskään jätetä ilman tykki-elementtiä. Patteristoonhan kuuluu X-määrä ohjusyksiköitä ja tykkejä jotka hajasijoitetaan jonkinasteiseen muodostelmaan tukikohdan ympärille, EI SIIS PELKÄSTÄÄN KIITORADALLE TAI SEN VIEREEN.
Näin tukikohdan suojaksi saadan kudottua verkko, jossa on syvyyttä ja leveyttä ja nykyjärjestelmillä torjunta-yksiköt (tykit, manpadit) voidaan sijoittaa kilometrien etäisyydelle toisistaan ja ne ovat silti samassa verkossa=tilannekuva näkyvissä. Näin toimien saadaan ulottuvuudeksi helposti 10-15 km ohjustorjunnassa ja katvealueet peitettyä tykeillä.
Tällainen järjestelmä on ollut tietääkseni käytössä suomen lähi-ilmatorjunnassa yli 20 v. Sitäpaitsi mainitsemasi iglat, sergeit ja Itkk:t ovat yhtälailla säärajoitteisia, joten ei ennen vanhaan torjunta ollut helpompaa kuin nyt. Tuskin suomi heti Sergeistä ja Itkk:sta luopuu, onhan niitä satoja.
Tykistössähän löytyy myös tutka-ohjattava 35mm Oerlikonin kaksois-tykki (itk 57/88) jota ei pilvet tai sää haittaa (3,5 km korkeusulottuvuus ja 5 km etäisyys). Toki sää aiheuttaa aina jonkinasteisia pulmia, mutta täysin se ei it:tä tee toimintakyvyttömäksi eikä vihollista vahingoittumattomaksi. GLONASS pommin 8km pudotusetäisyys ei takaa missään nimessä sitä että kone olisi lähi-it:n ulottumattomissa, se vaatii ainakin 15+ km laukaisuetäisyyden ja yli 5km korkeuden. Mutta ehkä naapuri tosiaan hyökkää vain pilvisäällä ja luottaa siihen että me ei saada koneita alas kuin poutasäällä...
Lapsenuskoa ehkä mutta ei ilmailu-lehdestä otettua...