Ilmatorjunta

Raveni kirjoitti:
Miten tuollaisen tutkaan hakeutuvan heitteen torjunta mahtaisi onnistua? Lähinnä mietin että onko siihen nykyään välineitä ja jos ei mitä se tarvitsisi? Tutkia on kuitenkin pakko pitää auki niin onko heite mahdollista nähdä tutkalla ja sitten kun se huomataan sammutettaisiin tutka ja siirrettäisiin jonkin matkan päähän?

Kyllä se tutkassa näkyy siinä missä muutkin 11 tuumaa halkaisijaltaan olevat ohjukset. Sitten on se pieni ongelma, että kuinka nopeaan pääset liikkeelle? Ja jos tuossa ohjuksessa sattuisi olemaan tuollainen MMW tutka, niin sitten sen siirtymisen olisi oltava enemmän kuin vain sen ohjuksen sirpalevaara-alue. Mutta jotkut ovat ehdottaneet noiden ampumista alas mikä sinällään olisi toimiva keino, jos IT-ohjus on halvempi kuin se ARM ja osumamahdollisuudet ovat korkeat.
 
Raveni kirjoitti:
Miten tuollaisen tutkaan hakeutuvan heitteen torjunta mahtaisi onnistua? Lähinnä mietin että onko siihen nykyään välineitä ja jos ei mitä se tarvitsisi? Tutkia on kuitenkin pakko pitää auki niin onko heite mahdollista nähdä tutkalla ja sitten kun se huomataan sammutettaisiin tutka ja siirrettäisiin jonkin matkan päähän?
Ainakin TOR-M1, Pantsir-s1 ja BUK-M1-2 pystyvät torjumaan HARM-ohjuksia. Esim BUK-M1-2:n osumatodennäköisyys on HARM-ohjukseen 0.5-0-7.
Uudemmat tutkat ovat kuiskaavia tutkia esim. ITO-2005:n HARD tutkan pitää ohjuksen tulla muistaakseni kolmen km:n etäisyydelle ennen kuin ohjus pystyy lukittumaan tutkaan.
 
kunnas kirjoitti:
Raveni kirjoitti:
Miten tuollaisen tutkaan hakeutuvan heitteen torjunta mahtaisi onnistua? Lähinnä mietin että onko siihen nykyään välineitä ja jos ei mitä se tarvitsisi? Tutkia on kuitenkin pakko pitää auki niin onko heite mahdollista nähdä tutkalla ja sitten kun se huomataan sammutettaisiin tutka ja siirrettäisiin jonkin matkan päähän?
Ainakin TOR-M1, Pantsir-s1 ja BUK-M1-2 pystyvät torjumaan HARM-ohjuksia. Esim BUK-M1-2:n osumatodennäköisyys on HARM-ohjukseen 0.5-0-7.
Uudemmat tutkat ovat kuiskaavia tutkia esim. ITO-2005:n HARD tutkan pitää ohjuksen tulla muistaakseni kolmen km:n etäisyydelle ennen kuin ohjus pystyy lukittumaan tutkaan.

Buk:sta en epäile yhtään, mutta noissa muissa on sellainen ongelma, että tutkan kantama on rajallinen, joten teoreettinen havaintoetäisyys jättää vain vähän aikaa ampua HARM alas. Ja jos huhut pitää paikkansa ja HARM:n nopeus on ilmoitettua nopeampi, niin aikaa ei välttämättä ole ampua muulla kun tykillä.

Tuosta lukitusetäisyydestä, niin mitenkäs tutkavaroittimet? Tai mikään muu laite, joilla pitäisi paikantaa nuo tutkat? Siis pystyisikö niillä paikantaa tuo tutka ja sitten syöttää tiedot ohjukselle, joka sitten etsii tutkan kunhan pääsee kylliksi lähelle? Edit: Siis niin, että ei tarvitse mennä ohjusten kantamalle.
 
Millainen olisi sellainen systeemi kun noissa laivoissa on torjumassa kaikenmoissa pientä kilkettä? Jokin tällainen aktiivinen suoja järjestelmä jota panssar vaunuissa käytetään voisi toimia myöskin? Toki täytyisi olla isommassa mittakaavassa koska kohde täytyisi torjua ennen kuin se kukkuu ja turvallisen etäisyyden päässä..

Itse näkisin että olisi hyvä olla jotain jolla noita puikkoja voisi tiputella koska tutkat ovat oleellinen osa ilmatorjuntaa jolloin niiden suojaamiseen kannattaa käyttää euroja ja hommata suojaksi sellaista lähitorjuntaa kelpaavaa aseistusta että sillä tekeekin jotain.
 
Tästä maantietukikohta kysymyksestä on jo oma ketjunsa. Huomaat varmaan itsekkin, että asetekniikan kehitys on jyrkästi vähentänyt maantietukikohtien käyttökelpoisuutta. Tuossa hornetit torjuu kaiken ajattelussa on vain yksi valtava ongelma. Kaikki kaupungit pl. Helsinki pitäisi suojata hävittäjien toimesta. Koska rahaa on tuhlattu vastuuttomasti ilmavoimien vaikutusvallan kasvattamiseen (ilmasta-maahan projektit ja ilmatorjunnan ottaminen ilmavoimien siipien alle=rannikkotykistön kohtalo). Nyt olemme siinä tilanteessa, että kolmea prikaatia lukuunottamatta yhdellekään maavoimien yksiköllä ei ole tyydyttävästi järjestettyä ilmatorjuntaa. Tämäkin ongelma sitten mukamas ratkaistaan horneteilla. Mikä luonnollisesti ilmavoimien resursseilla on mahdotonta.

Meinaatko sitten että asetekniikan kehityttyä on järkevämpää pistää kaikki koneet niihin 3 tukikohtaan, joiden sijainti on ollut koko maailman tiedossa vuosikymmenet?
Hornetit senpuoleenkaan kuin ilmatorjuntakaan ei torju kaikkea, niin ei ole kukaan täällä väittänyt. "Liikkuvat" 10-20 tukikohtaa on paljon taistelunkestävämpi systeemi kuin pistää portit kiinni ja toivoa että vihulaisten pommit ei löydä louhittuja konesuojia. Nykyaikaisella taistelukentällä selviävät vain liikkuvimmat ja huomaamattomimmat, sen ovat toistaneet viisaat.

Vaikka tiedät it:stä enemmän kuin minä tai moni muu (mikäli juttusi ovat totta), paistaa kommenteistasi katkeruus ilmavoimia ja organisaatio-uudistusta vastaan. Katselet kyllä mielestäni asioita hivenen "sinivalkoisin" silmin ja aselaji kateuskin hivenen haisee, niin totaalista vuodatusta tuo on...

Minkä "kokonaispuolustuksen"? Tuollaista termiä en koskaan kuullut vaikka on tullut kuultua sekä ilmavoimien että ilmatorjunnan everstien luentoja. Nyt sitten pitäisi käyttää vähät it-aseet siihen, että suojataan jotain maantietukikohtia? Kun bukit poistuu valikoimista niin meillä ei ole edes sellaista asejärjestelmää joilla voisi torjua tykistöohjuksia. Mikään ei estä niiden osumista niihin hävittäjätukikohtiin tai vaikka kaupunkeihin, tehtaisiin ja siltoihin. 90 % prosenttia armeijasta on ilman kunnollista ilmatorjuntaa ja it-aseet pitäisi laittaa suojaamaan niitä voittamattomia hornetteja jotka sitten suojaavat 90 % armeijasta sekä 90% siviiliväestöstä. Jokin tässä nyt ei täsmää?

Ehkä sinunkin on syytä avartaa maailmankuvaasi ja omaksua uusia sanoja. Tuskin tukikohtien suojaamiseen tarvitaan kaikkia vähiä it-aseita, mutta suojattava niitä kyllä on. Bukit häviää, se on harmillista mutta näin on päätetty ja sillä siisti. Tuskinpa Bukkien avullakaan suomea olisi pelastettu, jos vain Helsingille riitti suojausta. Yli 99% maasta saisi nuo tykistö-ohjusiskut oli Bukeja tai ei.

Kokonaispuolustuksella tarkoitan sitä että Hornettien vasta-iskukyvyn ja torjuntakyvyn maksimoimiseksi tarvitaan niille suojausta maassa. Näiden koneiden iskukyky (toteutuessaan) tulevaisuudessa auttaa koko kenttä-armeijaa, merivoimien tukikohtia ym. Kyllä 100-280 km:n kantomatkan omaavilla täsmäaseilla varustettu kynnäkkökone on melkoinen apu ja takaa nopean ja strategisestikin merkittävän tulituen koko valtakunnan alueella. Tätä samaahan me myös pelkäämme vastapuolelta?

Niin siinä on ehkä se ero, että minä olen saanut koulutuksen ja myös harjoitellut tuota ilmatorjunnan taistelun johtamista. Sinähän voit sitten itseoppineena ratkaista sen kuinka esim. ilmatorjuntapatteristo estää vaikka sead koneita laukomasta säteilyyn hakeutuvia ohjuksia tutkiin sen ilmahyökkäyksen aikana? Joka kerta kun avaat tutkan kone voi laukaista ohjuksen joka muuten hakeutuu kohti viimeistä sijaintipaikkaa vaikka laittaisit tutkan kiinni. Sieltä se lentää loilottaa selvästi rynkyn luotia nopeammin. Jopa tutkapasissa voi tulla kipeetä kun se 90-200 kiloa painava taistelukärki kukkuu antennissa tai vaikka 20 metrin päässä petäjän kyljessä.

Se on hyvä ettei minun tarvitse keksiä miten tutkaanhakeutuvia ohjuksia estetään osumasta, siitä varmasti kaikki täällä ovat kiitollisia. Eikä sitä asiaa ratkota tällä palstallakaan, vaan keskustellaan. Jos olet koulutuksen saanut ja harjoitellut johtamista, hyvä niin. On hyvä juttu että täällä voi nimenomaan keskustella asiasta tietävien kanssa, niin itsekin viisastuu. Mielenkiinto maanpuolustukseen on kuitenkin yhteinen asia, oli koulutettu tai ei ja siitähän täällä keskustellaan ja väitelläänkin.

Oletko ajatellut että tuossa tilanteessa voisi auttaa se "Hornet-huorien", paska F-18 ja sen ampuma AIM-120 ohjus joka taas tulee "jostain" 90 km:n päästä sekin rynkyn luotia nopeammin ja avaa tutkansa vasta lähietäisyydellä, jolloin sillä SEAD -koneella on äkkiä jotain muuta tekemistä kuin kiusata ilmatorjuntaa?

Eli mies on kehittämässä jotain sellaista mikä on ollut olemassa jo kymmeniä vuosia? Suomessa otettiin jo 80-luvulla käyttöön johtamisjärjestelmä (yhtenä ensimmäisinä maista maailmassa) joka välitti reaaliaikaista ilmatilannekuvaa, omakoneilmoituksia, ja maalinosoituksia. Kentällä toimivat yksiköt saattoivat lähettää ilmamaalihavaintoja, tulitusilmoituksia, sijainti- ja valmiusilmoituksia sekä ilmoituksia tuhotuista maaleista. Tässä urakassa ilmatorjunta aselajina kantoi sen suurimman taakana ja hoiti sen kehitystyön. Näitä tuliasemapäätteitä vietiin jopa ryhmän tasalle ohjusjoukoissa.

En edelleenkään tee päätös ja kehitä mitään onneksemme, kuten jo sanoin.
Tuosta aikamuodosta tekstissäsi voisi päätellä että tuota systeemiä ei enää ole?
Harmi juttu jos näin on. Kun nyt valaisit asiaa, niin minäkin tiedän että systeemi toimii, hieno homma! Jos nyt käsitän oikein, niin tuo urakkahan kuuluu jo ilmatorjunnalle nimensäkin puolesta. Vai pitäisikö ilmavoimien tai merivoimien sitten vastata ilmatorjunnan kehittämisestä?

Tällä foorumilla on ihan tarpeeksi "hornet huoria" jotka ei tiedä mitä eroa on ilmatilannekuvalla ja ilmavalvontaselosteella mutta kovasti tiedetään, miten "kokonaisilmapuolustus" pitäisi järjestää...

Ehkä kaukaa näkee joskus paremmin kokonaisuuksia kuin omasta suppeasta näkövinkelistä? Enkä tarkoita todellakaan että tiedän ilmatorjunnasta sitä mitä sinä koulutettuna ja oppineena, mutta näin pienet puolustusvoimat eivät varmasti pärjää uhkatilanteessa jos ei puhalleta yhteen hiileen ja nähdä maanpuolustusta myös kokonaisuutena. Tarkoittaa että aselajikateellisuus kannattaisi unohtaa ja keskittyä hoitamaan omat hommat niinhyvin kuin mahdollista ja hyvässä yhteistyössä muiden kanssa.

Suomessa on ollut järjestelmä jossa maa-, meri- ja ilmavoimilla on ollut omat ilmatorjuntajoukot. Ne jakavat ilmavoimien ylläpitämän ilmatilannekuvan ja tulen käyttöä voidaan kontrolloida keskitetysti. Eli maavoimat päättää mihin Jääkäriprikaati ilmatorjuntansa sijoittaa, mutta ilmavoimien pääjohtokeskus näkee mihin patteri on sijoitettu, mitä se havaitsee, ampuuko se maalia jne.. Nyt jostain syystä tämä pitkälle kehittynyt ja kaikkien puolustushaarojen tarpeita palveleva järjestelmä pitäisi lopettaa ja korvata hävittäjämiesten hegemonialla?

Näinkö on tosissaan päätetty? Vositko selventää asiaa? Jos tuo malli tarkoittaa sitä että ilmapuolustus kokonaisuutena tulee ilmavoimien kontolle, voi asiasta seurata hyvääkin. Lähi-ilmatorjunta kai jäänee silti maavoimille, joka tarpeentullen pyytää ilmasuojaa x alueelle, esim. vasta-hyökkäyksen tueksi ajalle xx:xx-xx:xx. Miksei tämmöinen kuviteltu malli voi toimia? Aselajit keskenään voivat sopia asioista, ei ilmavoimat käy sotaansa yksin, vaan maa-voimat lienevät edelleenkin pää-aselaji.

On melko huvittavaa, että maavoimilla on omat ilmailujoukot mutta ilmatorjunnan jonka joukoista 80 % tarjoaa suojaa taisteleville maavoimien joukoille pitäisi olla osa ilmavoimia.
Tässä sen näkee mihin ilmavoimien vastuuton propanganda johtaa. Ilmavoimat kirjoittaa katteettomia shekkejä siitä kuinka se pystyy suojaamaan suomalaiset asutuskeskukset, infran ja teollisuuden. Nyt on ryhdytty röyhkeästi valehtelemaan, että ilmavoimat voisi muka suojella jopa taistelevia joukkoja. Ainoastaan yhdysvaltojen ilmavoimat on antanut lupauksen ettei vihollisen ilmavoimat pääse hyökkäämään armeijan kimppuun. Kaikkien joukko-osastojen on kuitenkin varauduttava matalatorjuntaan mitä varten on hommattu runsaasti stingereitä. Kolmea prikaatia lukuunottamatta meidän armeijallamme ei ole kuranttia lähi-it:tä. Kyseessä on valtaisa virhe joka maksetaan kymmenien tuhansien miesten verellä mahdollisessa sotatilanteessa.

Tästä paistaa melko yksipuolinen katsantokanta. Ilmavoimien pyrkimyksenä lienee kiistää vihollisen ilmaherruus tietyn aikaa ja tietyssä paikassa, esim. juuri omien suorittaessa vasta-hyökkäystä tai puolustustaistelua kriittisessä paikassa. Tuskin ilmavoimissa kuvitellaan oikeasti että he voisivat suojella koko valtakuntaa sodassa 24/7 tuolla kalustomäärällä. Ollaan sielläkin realisteja ja kykeneviä ajattelemaan jopa ilmatorjunnan tasolla. Toivotaan että koskaan ei tarvitse kokeilla miten tästä kokonaisuutena selvitään....
 
Deagel-sivustolla on maininta suomen HN-MLU päivityksestä (vaihe III) vuodelta 2006.

The Defense Security Cooperation Agency (DSCA) notified Congress of a possible Foreign Military Sale to Finland for continuation of the F/A-18 Mid-Life Upgrade (MLU) Program. The total value, if all options are exercised, could be as high as $300 million.

The Government of Finland has requested a possible sale for the third phase of the F/A-18 Mid-Life Upgrade (MLU) Program, consisting of F/A-18C/D Fleet Retrofit Kits of the following systems: 67 AN/APG-73 Expand 4/5 Upgrades; 3 AN/RT-1851 Radio Transmitters; 5 Multifunctional Information Display Systems (MIDS/LVT); 10 Advanced Tactical Forward Looking Infrared Radar (ATFLIR); 4 AN/ALR-67V(3) Radar Warning Receivers; 5 AN/AYK-14 Mission Computer Upgrades; 2 GBU-31 Joint Direct Attack Munitions (JDAM); 2 AGM-154A Joint Stand Off Weapons (JSOW); 1 AGM-84K Stand-Off Land Attack Missile/Expanded Response (SLAM-ER); and 1 AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missiles (AARGM).

The proposed program support includes recorders, receivers, devices, systems, APX-111 Combined Interrogator Transponders Mode S, components improvement program, spare and repair parts, support and test equipment, publications and technical data, personnel training and equipment, U.S. Government and contractor engineering and other related elements of logistics and program management support. The estimated cost is $300 million.

Tekstissä mainitulta kaupalta puuttui tuolloin USA:n hallituksen hyväksyntä, mutta esteitä ei kaupalle nähty, joten lienee toteutunut ainakin joiltain osin jos kaikki optiot käytettiin?
Mielenkiintoista tuossa oli että testeihin otettiin 3 erilaista ilmasta-maahan täsmä-asetta ja myös 1 kpl AGM-88 HARM-E ohjus.
 
Tässä vähän tietoa siitä ohjuksesta

The newest upgrade is the AGM-88E Advanced Anti Radiation Guided Missile (AARGM) built by Alliant Techsystems, which is a joint venture by the Italian Ministry of Defense and the US Department of Defense.

The AARGM will feature the latest software, enhanced capabilities intended to counter radar shutdown, passive radar and active millimeter wave seekers. It will be released in November 2010.
 
Luin jostain että persian lahden sodassa ARM-ohjuksista huomattavasti parempi oli Brittien kehittämä ALARM (Air Launched Anti Radiation Missile). Eräässäkin tapauksessa jossa jenkkikoneet hyökkäsivät Irakilaista it-tutka-asemaa vastaan toistuvasti 10:llä HARM ohjuksella, saamatta mitään aikaan, Britit tuhosivat tutkan 1 ainoalla ALARMilla.

Kun AGM-88 käytti suoraa, nopeata syösyä tutkaa kohti, ALARM hoiti homman fiksummin:

Tutkan mitatessa, ALARM laukaistiin maalia kohti, tämä havaittiin ja tutka siis sammutettiin vastatoimena. ALARM huomasi tämän, hylkäsi maalin ja aloitti nousun 12,7 km korkeuteen, jossa avasi jarruvarjon ja leijaili alaspäin skannaten jatkuvasti uusia signaaleja. Jos uusi tutka-signaali (sopiva) havaittiin, ohjus irrotti jarruvarjonsa ja syöksyi heti maaliiin. Optiona ohjus pystyi tekemään vielä 1:en ylösvedon korkealle jos ei löytänyt maalia ja vapaan pudotuksen aikana skannaamaan (ilman varjoa) vielä kerran uusia signaaleja. Ohjuksessa taisi olla myös muistitoiminto.

ALARMilla tutka-asema pysyi paljon kauemmin pois toiminnasta, vaikka ehtisikin sulkea itsensä ajoissa. Ja useimmiten tutka-operaattorit luulivat 1 sammutuksen riittävän ohjuksen harhauttamiseen, vaan tulikin ikävä yllätys....
 
Einomies1 kirjoitti:
Luin jostain että persian lahden sodassa ARM-ohjuksista huomattavasti parempi oli Brittien kehittämä ALARM (Air Launched Anti Radiation Missile). Eräässäkin tapauksessa jossa jenkkikoneet hyökkäsivät Irakilaista it-tutka-asemaa vastaan toistuvasti 10:llä HARM ohjuksella, saamatta mitään aikaan, Britit tuhosivat tutkan 1 ainoalla ALARMilla.

Kun AGM-88 käytti suoraa, nopeata syösyä tutkaa kohti, ALARM hoiti homman fiksummin:

Tutkan mitatessa, ALARM laukaistiin maalia kohti, tämä havaittiin ja tutka siis sammutettiin vastatoimena. ALARM huomasi tämän, hylkäsi maalin ja aloitti nousun 12,7 km korkeuteen, jossa avasi jarruvarjon ja leijaili alaspäin skannaten jatkuvasti uusia signaaleja. Jos uusi tutka-signaali (sopiva) havaittiin, ohjus irrotti jarruvarjonsa ja syöksyi heti maaliiin. Optiona ohjus pystyi tekemään vielä 1:en ylösvedon korkealle jos ei löytänyt maalia ja vapaan pudotuksen aikana skannaamaan (ilman varjoa) vielä kerran uusia signaaleja. Ohjuksessa taisi olla myös muistitoiminto.

ALARMilla tutka-asema pysyi paljon kauemmin pois toiminnasta, vaikka ehtisikin sulkea itsensä ajoissa. Ja useimmiten tutka-operaattorit luulivat 1 sammutuksen riittävän ohjuksen harhauttamiseen, vaan tulikin ikävä yllätys....

Juu-u, Alarm tekee tuota. Ja kaikista väitteistä huolimatta tuo vanha HARM ei välttämättä löydä sitä tutkaa sammutuksen jälkeen.
 
Einomies1 kirjoitti:
Meinaatko sitten että asetekniikan kehityttyä on järkevämpää pistää kaikki koneet niihin 3 tukikohtaan, joiden sijainti on ollut koko maailman tiedossa vuosikymmenet?
Hornetit senpuoleenkaan kuin ilmatorjuntakaan ei torju kaikkea, niin ei ole kukaan täällä väittänyt. "Liikkuvat" 10-20 tukikohtaa on paljon taistelunkestävämpi systeemi kuin pistää portit kiinni ja toivoa että vihulaisten pommit ei löydä louhittuja konesuojia. Nykyaikaisella taistelukentällä selviävät vain liikkuvimmat ja huomaamattomimmat, sen ovat toistaneet viisaat.

Kyllä. Tästä olen esittänyt jo toisaalla perustelutkin ja vielä melko perustellut sellaiset.

Referoin ne tässä lyhyesti.
-Tilpäistukikohtien sijainti ei pysy salassa avoimessa yhteikunnassa, eikä kehittyneiden tiedusteluvälineiden maailmassa- tämä siis koskee nimenomaan sitä hetkeä kun sota alkaa.

-Tilapäiset tukikohdat eivät tarjoa minkäänlaista it- tai rakenteellistasuojaa esim. satelliittipommeilta ja tykistöohjuksilta.

-Päätukikohtiin voidaan järjestää riittävä rakeneellinen- ja it-suojaus. Tällöin pahimmassakin tapauksessa lähes kaikki lentokoneet selviäisivät yllätyshyökkäyksestä. Hajautettuun toimintaan voidaan siirtyä mikäli toiminta päätukikohdissa muuttuu mahdottomaksi tai se on muuten perusteltua.

Einomies1 kirjoitti:
Ehkä sinunkin on syytä avartaa maailmankuvaasi ja omaksua uusia sanoja. Tuskin tukikohtien suojaamiseen tarvitaan kaikkia vähiä it-aseita, mutta suojattava niitä kyllä on. Bukit häviää, se on harmillista mutta näin on päätetty ja sillä siisti. Tuskinpa Bukkien avullakaan suomea olisi pelastettu, jos vain Helsingille riitti suojausta. Yli 99% maasta saisi nuo tykistö-ohjusiskut oli Bukeja tai ei.

Kokonaispuolustuksella tarkoitan sitä että Hornettien vasta-iskukyvyn ja torjuntakyvyn maksimoimiseksi tarvitaan niille suojausta maassa. Näiden koneiden iskukyky (toteutuessaan) tulevaisuudessa auttaa koko kenttä-armeijaa, merivoimien tukikohtia ym. Kyllä 100-280 km:n kantomatkan omaavilla täsmäaseilla varustettu kynnäkkökone on melkoinen apu ja takaa nopean ja strategisestikin merkittävän tulituen koko valtakunnan alueella. Tätä samaahan me myös pelkäämme vastapuolelta?

"...Ilmapuolustuksen joint-staff -mallin tutkimista esitettiin allekirjoittaneen puolelta viimeksi 1990-luvun alussa, kun johtamis- ja hallintojärjestelmää rukattiin. Ei tutkittu. Nythän se olisi taas ajankohtainen. Johtamisessa voi tulla ongelmia, kun Pääesikunta on Helsingissä, Maavoimien Esikunta Mikkelissä, Ilmavoimien Esikunta Tikkakoskella ja Merivoimien Esikunta Turussa.

Toiminnallisesti ilmapuolustus on kokonaisuus, jota varten pitää olla yhteinen taistelunjohto. Organisaatioratkaisuissa on otettava huomioon, että sodan aikana ilmatorjuntaa tarvitaan kaikissa puolustushaaroissa ja niiden ulkopuolellakin. Olisi järkevää, että kaikki puolustushaarat vastaisivat omasta ilmatorjunnastaan jo rauhan aikana, silloin olisi myös sa-valmiutta. Tämä koskee myös kalustohankintojen budjetointia, nythän kaikki ovat tottuneet vaatimaan ilmatorjuntasuojaa ilman omaa panostusta. Ilmapuolustushan suojaa vain itseään, jos tehokkaimpia it-yksiköitä käytetään ilmavoimien tukikohtien suojaamiseen. Jos ilmavoimiin hankitaan miljardien arvoisia lentokoneita, pitäisi olla myös varaa hankkia jotain niiden suojaksikin. Onhan sekin nähty, että merivoimien aluksiin otettiin tykit ilmatorjuntajoukoilta. Ylijohdon pitää tietysti koordinoida kehittämistä, resurssien jakamista ja hankintoja. Se vaatii ammattitaitoa ja näkemystä."


Ahti Lappi: Ilmapuolustuksen keskitetty johto
Ilmatorjunta 3/2006

http://www.ilmatorjuntaupseeriyhdistys.fi/3_2006/Tekstit/kommentti.htm


Einomies1 kirjoitti:
Oletko ajatellut että tuossa tilanteessa voisi auttaa se "Hornet-huorien", paska F-18 ja sen ampuma AIM-120 ohjus joka taas tulee "jostain" 90 km:n päästä sekin rynkyn luotia nopeammin ja avaa tutkansa vasta lähietäisyydellä, jolloin sillä SEAD -koneella on äkkiä jotain muuta tekemistä kuin kiusata ilmatorjuntaa?
.


Onko tämä hävittäjätuki käytettävissä ja kuinka pitkään? Ylipäätänsä näissä keskusteluissa tökkii pahasti se ajatus siitä tappioiden tuottamisesta. On melko jäätävää käydä keskustelua jossa muut keskustelijat eivät edes tiedä niitä muita ilmatorjuntapatterin taktisia tehtäviä. Puhumattakaan että niistä olisi joku tietoon tai kokemukseen perustava mielipide.

Einomies1 kirjoitti:
Suomessa on ollut järjestelmä jossa maa-, meri- ja ilmavoimilla on ollut omat ilmatorjuntajoukot. Ne jakavat ilmavoimien ylläpitämän ilmatilannekuvan ja tulen käyttöä voidaan kontrolloida keskitetysti. Eli maavoimat päättää mihin Jääkäriprikaati ilmatorjuntansa sijoittaa, mutta ilmavoimien pääjohtokeskus näkee mihin patteri on sijoitettu, mitä se havaitsee, ampuuko se maalia jne.. Nyt jostain syystä tämä pitkälle kehittynyt ja kaikkien puolustushaarojen tarpeita palveleva järjestelmä pitäisi lopettaa ja korvata hävittäjämiesten hegemonialla?

Näinkö on tosissaan päätetty? Vositko selventää asiaa? Jos tuo malli tarkoittaa sitä että ilmapuolustus kokonaisuutena tulee ilmavoimien kontolle, voi asiasta seurata hyvääkin. Lähi-ilmatorjunta kai jäänee silti maavoimille, joka tarpeentullen pyytää ilmasuojaa x alueelle, esim. vasta-hyökkäyksen tueksi ajalle xx:xx-xx:xx. Miksei tämmöinen kuviteltu malli voi toimia? Aselajit keskenään voivat sopia asioista, ei ilmavoimat käy sotaansa yksin, vaan maa-voimat lienevät edelleenkin pää-aselaji.




Miten niin tuo malli tarjoittaa, että ilmapuolustus on kokonaisuutena ilmavoimien kontolla? Mitä se hyvä voisi olla? Toimivaa järjestelmää ei kannata mennä romuttamaan sen takia, että muutos toisi jotain epämääräistä ja perustelematonta "hyvää"! Ilmatorjunta taistelee pääosin maavoimien tukena ja suojaa maavoimien yksiköitä näiden taistellessa. Miksi ilmatorjunnan pitäisi olla osa ilmavoimia? Senkö takia, että nimessä on sana ilma? Pitäisikö osa pioneereistä liittää laivastoon kun tehtävät liityvät vesistöihin? Jos tehtävänä on taistella osana maavoimien prikaatia niin upseereiden ja miesten tarvitsee olla maavoimien miehiä. Tämä sama ilmiö on huomattu useimmissa armeijoissa juuri tämän takia on esim. niitä maavoimien ilmailujoukkoja. Ilmatorjuntaupseeri tuntee sekä maa- että ilmasodan. Ilmavoimien upseeri vain ilmasodan.
 
Mosuri kirjoitti:
Einomies1 kirjoitti:
Meinaatko sitten että asetekniikan kehityttyä on järkevämpää pistää kaikki koneet niihin 3 tukikohtaan, joiden sijainti on ollut koko maailman tiedossa vuosikymmenet?
Hornetit senpuoleenkaan kuin ilmatorjuntakaan ei torju kaikkea, niin ei ole kukaan täällä väittänyt. "Liikkuvat" 10-20 tukikohtaa on paljon taistelunkestävämpi systeemi kuin pistää portit kiinni ja toivoa että vihulaisten pommit ei löydä louhittuja konesuojia. Nykyaikaisella taistelukentällä selviävät vain liikkuvimmat ja huomaamattomimmat, sen ovat toistaneet viisaat.

Kyllä. Tästä olen esittänyt jo toisaalla perustelutkin ja vielä melko perustellut sellaiset.

Referoin ne tässä lyhyesti.
-Tilpäistukikohtien sijainti ei pysy salassa avoimessa yhteikunnassa, eikä kehittyneiden tiedusteluvälineiden maailmassa- tämä siis koskee nimenomaan sitä hetkeä kun sota alkaa.

-Tilapäiset tukikohdat eivät tarjoa minkäänlaista it- tai rakenteellistasuojaa esim. satelliittipommeilta ja tykistöohjuksilta.

-Päätukikohtiin voidaan järjestää riittävä rakeneellinen- ja it-suojaus. Tällöin pahimmassakin tapauksessa lähes kaikki lentokoneet selviäisivät yllätyshyökkäyksestä. Hajautettuun toimintaan voidaan siirtyä mikäli toiminta päätukikohdissa muuttuu mahdottomaksi tai se on muuten perusteltua.

Olitkos sinä se tyyppi joka täällä vaati, että noista tilapäistukikohdista olisi päästävä eroon? Siis vaikka tuo sinun viimeinen yllä oleva kohta olisikin totta, niin eikö silti olisi edelleen tehokkainta pitää nuo tilapäistukikohdat käytettävissä ja käytössä, jos ei muusta syystä kuin siksi, että se pakottaa vihollisen käyttämään resurssejaan niiden tarkkailuun ja mikäli hämäyksessä onnistutaan, niin tuhlaavat sinne valtavasti ohjuksiaan? Kukaan ei ole sanonut, että päätukikohdat pitäisi jättää kokonaan käyttämättä (eikä nykymallilla voidakkaan, kun siellä on paljon huoltopalveluita, joita ei voida siirtää (tai ainakaan hajauttaa)). Kyse on vain siitä, että miten nuo koneet hajautetaan, niin että vihollinen tuhlaa mahdollisimman paljon resurssejaan jokaista tuhottua konetta kohti. Siis siitähän tässä koko hommassa on kyse? Ja tietenkin siitä, että vihollinen ei kykene mitenkään tuhoamaan KOKO ilmavoimia kerralla, oli tällä käytettävissä minkälaiset voimavarat ensi-iskuun.

Tai kysytään vaikka näin: Monellako koneella (harhalaitteet yms. siihen päälle, mutta niitä ei varmaankaan tarvitse tässä laskea) arvelet voivasi jallittamaan vihollista siitä, että nuo hajautuskentät ovat käytössä?
 
SJ kirjoitti:
Siis siitähän tässä koko hommassa on kyse? Ja tietenkin siitä, että vihollinen ei kykene mitenkään tuhoamaan KOKO ilmavoimia kerralla, oli tällä käytettävissä minkälaiset voimavarat ensi-iskuun.

Tuosta nimenomaan on kysymys. Vihollisen voimavarat riittävät jo nykyisin koneiden tuhoamiseen yllätysiskulla (siis tilanteessa jossa olemme varautuneet sodan alkamiseen). Suomessa vain on saatu pakkomielle siitä, että hajautettu tukikohta malli olisi joku oikotie onneen.

SJ kirjoitti:
Siis vaikka tuo sinun viimeinen yllä oleva kohta olisikin totta, niin eikö silti olisi edelleen tehokkainta pitää nuo tilapäistukikohdat käytettävissä ja käytössä, jos ei muusta syystä kuin siksi, että se pakottaa vihollisen käyttämään resurssejaan niiden tarkkailuun ja mikäli hämäyksessä onnistutaan, niin tuhlaavat sinne valtavasti ohjuksiaan?

Minun puolestani ne tilapäistukikohtien käyttöön varatut resurssit voidaan pitää käytössä. Ongelma tässä asiassa on nimenomaan se miten toimimme tulevaisuudessa. Kuten tilapäistukikohdan ilmatorjuntaa käsitelleistä teksteistä huomasit, niin sellaisen tukikohdan suojaaminen vaatii nykyaikaisen asetekniikan valossa paljon it-resursseja. Sopivia ilmatorjuntajärjestelyjä miettiessään eräskin kirjoittaja käytti niin paljon resursseja yhden maantietukikohdan puolustukseen, että koko suomen it.-kapasiteetti olisi riittänyt ehkä 10-15 maantietukikohdan puolustamiseen. Halvat täsmäaseet ja tykistöohjukset myös mahdollistavat sen iskemisen noihin tukikohtiin järkevin resurssi panostuksin. Kuten sanottu satelliittipommi maksaa kymmeniä tuhansia ei satojatuhansia tai miljoonia. Tykistöohjuksen hinta on alle miljoona ja osumatarkkuus on suorittanut kvanttihypyn 80-luvulta.

SJ kirjoitti:
Kukaan ei ole sanonut, että päätukikohdat pitäisi jättää kokonaan käyttämättä (eikä nykymallilla voidakkaan, kun siellä on paljon huoltopalveluita, joita ei voida siirtää (tai ainakaan hajauttaa)). Kyse on vain siitä, että miten nuo koneet hajautetaan, niin että vihollinen tuhlaa mahdollisimman paljon resurssejaan jokaista tuhottua konetta kohti. Siis siitähän tässä koko hommassa on kyse?

Niin tässä se koko jutun juoni piileekin. Päätukikohtien suojaamiseen käytetään kuitenkin jo nyt huomattavasti resursseja esim. Crotale kalustosta kolmannes käytetään vain päätukikohtien suojaamiseen. Yhden päätukikohdan sodan ajan miehitys lähenee 5000 henkeä (lähes kaikkia aselajeja).

Koska Suomi ei varsinaisesti ole sotinut meidän pitää hyödyntää muiden sotakokemuksia. Esimerkiksi Kuuden päivän sodan kokemuksia hyödynnettiin kun suunniteltiin ilmavoimien toimintaa vuosikymmeniä sitten. Meillähän on tuore esimerkki siitä kuinka pieni valtio joutui valtavan ylivoiman kohteeksi. Miten Jugoslavian ilmavoimat onnistuivat pysymään toiminnassa vaikka edes kohtuullisen ajanmukaisia koneita oli vain laivueen verran ja vastustajien koneiden lukumäärä oli yli 1000?

Se, että kyseiset ilmavoimat selvisi sodasta menettäen vain osan koneistaan on suoranainen ihme. Ihmeen takana ei kuitenkaan ollut koneiden ripottelu korpikentille vaan lujasti linnoitetut lentotukikohdat joilla oli vahva ilmatorjunta. Noista jugoslaavien tukikohtien konetunneleista muuten löytyy kuvia jopa videoita netistä jos vain viitsii katsoa.

Suomen puolustusvoimien resurssit riittävät kyllä siihen, että päätukikohdat linnoitetaan entistä lujemmin ja varustetaan riittävällä ilmatorjunnalla (loppukäyttäjä puolustushaara maksakoon viulut). Sen sijaan resurssit eivät tule koskaan riittämään tyydyttävän it-voiman luomiseen maantietukikohdille. Ikävä kyllä olemme (jälleen) tilanteessa joissa ase- ja tiedustelutekniikka sekä yhteiskunnan muuttuminen on jälleen mitätöinyt yhden puolustajan valttikortin. Voimme joko muuttaa toimintaamme muuttuneiden uhkien mukaiseksi tai voimme ylpeänä teroittaa peistä kuin puolainen kornetti elokuussa 1939.
 
Mosuri kirjoitti:
Suomen puolustusvoimien resurssit riittävät kyllä siihen, että päätukikohdat linnoitetaan entistä lujemmin ja varustetaan riittävällä ilmatorjunnalla (loppukäyttäjä puolustushaara maksakoon viulut). Sen sijaan resurssit eivät tule koskaan riittämään tyydyttävän it-voiman luomiseen maantietukikohdille. Ikävä kyllä olemme (jälleen) tilanteessa joissa ase- ja tiedustelutekniikka sekä yhteiskunnan muuttuminen on jälleen mitätöinyt yhden puolustajan valttikortin. Voimme joko muuttaa toimintaamme muuttuneiden uhkien mukaiseksi tai voimme ylpeänä teroittaa peistä kuin puolainen kornetti elokuussa 1939.
Nyt pitää vähän kommentoida:

Ekaksi, huomioikaa nyt hyvät ihmiset, että Hornet voi toimia aivan toiselaiselta maantietukikohdalta kuin Migit ja Drakenit, joita varten noita aikoinaan väsättiin. Tämä tarkoittaa, että käyttökelpoisia kenttiä on käytössä varmasti Suomen kokoisessa maassa satamäärin! Tietenkään niissä ei ole mahdollisuuksia kaikenlaiseen samaan kuin jo suunnitelluissa "varalaskupaikoissa" on, mutta kyllä niihin voi koneen laskea, naamioida, tankata ja aseistaa ja laukaista taas taivaalle - ja SE on se ratkaiseva juttu! Mikään ei myöskään estä hinaamasta koneita kilometritolkulla toisaalle laskupaikalta ja näin ollen suojaamaan/maastouttamaan ne. Ei vihollisellakaan riitä ohjuksia neliökilometrittäin ammuttavaksi jokaiseen potentiaaliseen maantietukikohtaan! JOS käytetään vain 20 tukikohtaa ja niitä tiedustellaan jne. niin ehkä onnistuu joo. MUTTA jos käytetään 300 tukikohtaa ja niitä ei voida kaikkia tiedustella ja lääniä piisaa niin...

Toinen juttu on, että kuinka monta konetta arvelette oikeasti olevan lentokykyisiä vielä sodan ensipäivien jälkeen? Aivan. Voi olla, että koneita tippuu kättelyssä kasapäin, mikä taas lisää hajauttamisen mahdollisuuksia vihollista vastaan. Toisaalta vaikkapa puolet koneistahan voi olla jo rauhan aikana hajautettuna maantietukikohtiin ja toiset puolet toimii päätukikohdista tms. Kun sitten päätukikohdat on kaputt tai koneet tuhottu, voidaan maantietukikohtia käyttäviä koneita pitää yhä "reservissä" jossain, jolloin niiden löytäminen ja tuhoaminen on melkoisesti haastavampaa kuin jos ko. maantietukikohdat olisivat aktiivisessa lentokäytössä.

Kolmanneksi, myönnetään, että maantietukikohtien ilmasuojaus on luvattoman huono. Jotain tarvittaisiin suojaamaan ne paremmin. Sergeit voi unohtaa. Crotale tai Pantsir lienisi paras vaihtoehto. Vaikka niitä ei olisikaan jokaiseen tukikohtaan laittaa, mutta edes sinne tänne, jotta riski niistä olisi aina vihollisella olemassa. Jos puhutaan siitä, että käytettäisiin vain esim. 20 maantietukikohtaa niin on aika outoa, ettei riittäisi rahaa ostamaan vaikka jokaiseen pari Crotalea tai Pantsiriä, joka puolestaan olisi varmasti riittävä suojaamaan niitä (ehkä tohon päälle vielä olkapääohjukset ja veivi-Sergeit lähisuojaksi niin avot!). Jos ja kun nuo tukikohdat sijoitettaisiin muutenkin tärkeiden kohteiden lähistölle, niin voitaisiin saman it-järjestelmän suojan alle saada kaikenlaista muutakin. Kyllä ne hornetit ja "muut" maksavat kanssa aika paljon, joten kyllä niidenkin suojaamiseksi it:llä PITÄISI voida panostaa tarpeeksi.

Paras vaihtoehto olisi varmasti hyvät kallioluolat (mallia Jugoslavia) yhdistettynä riittävään it:hen (NASAMS + Crotale/Pantsir + Ito2005) ja raivaus/korjauskalustoon. Tämän lisäksi sitten vielä vaikkapa 1/3 tai 1/2 koneista tilapäisiin pikkuriikkisiin maantietukikohtiin jemmaan ja vaikka yksi Crotale/Pantsir tai edes Ito2005 sinne suojaamaan ilmatilaa. Tämä yhdistelmä takaisi, että jos yritetään hyökätä päätukikohtaan, hajautettuna olevat koneet voisivat iskeä iskuosaston kimppuun sivusta ja selustasta ja aiheuttaa tappioita tai ainakin harmaita hiuksia kasapäin. Toisaalta, jos vihollinen yrittää napsia maantietukikohtia pois pelistä niin se olisi hankalaa niiden suuren lukumäärän sekä päätukikohtien hornettien vuoksi. Tavallaan systeemit täydentäisivät toinen toisiaan.

Jos systeemi toimii nykyään kuten täällä väitetään (eli max 20 tukikohtaa, eikä käytännössä mitään it:tä niissä), niin pulassa ollaan. Sekä ballististen ohjusten että vihollisen ilmahyökkäysten osalta.
 
Ei noiden venäläisten aseiden "tarkkuus" päätä huimannut vuoden 2008 konfliktissa. Nyt sitten osuvat kaikkiin korpikenttiin hyvällä tarkkuudella? Saanen epäillä näiden väitteiden paikkaansa pitävyyttä.
 
Referoin ne tässä lyhyesti.
-Tilpäistukikohtien sijainti ei pysy salassa avoimessa yhteikunnassa, eikä kehittyneiden tiedusteluvälineiden maailmassa- tämä siis koskee nimenomaan sitä hetkeä kun sota alkaa.

Ei kai ole tarkoitus ylläpitää toimintaa jokaisessa mahdollisessa tilapäistukikohdassa
samaan aikaan. Idea on se että valitaan esim. 20-30 paikkaa joihin tukikohta voidaan perustaa nopeasti ja vaikka 5-10 niistä tukeutuu koneet kerrallaan ja paikkoja vaihdetaan nopeassa syklissä ennalta suunnitellusti. Osassa voi olla maalilaitteita ja "feikki radioliikennettä" jota vihulaisen SIGINT :lle syötetään. Kaipa nyt kannattaisi vähän miettiä miten vastapeluria vedätetään, eikä toimia aina suoraviivaisen ennalta arvattavasti.

-Tilapäiset tukikohdat eivät tarjoa minkäänlaista it- tai rakenteellistasuojaa esim. satelliittipommeilta ja tykistöohjuksilta.

Koko homman juju on juuri se että tilapäistukikohdissa ei tarvitse olla ballistista suojausta, vaan naamiointi. Juuri liikkuvuus on se suoja. Eihän siitä helvetti mitään tule jos joka tilapäistukikohtaan pitää raijata panssari suojat, silloin homma ei toimi nopeasti. Pelkkä naamio/häivesuojaus ja sääsuoja riittää, joka voidaan nopeasti purkaa ja siirtää maatapitkin toiseen paikkaan.

-Päätukikohtiin voidaan järjestää riittävä rakeneellinen- ja it-suojaus. Tällöin pahimmassakin tapauksessa lähes kaikki lentokoneet selviäisivät yllätyshyökkäyksestä. Hajautettuun toimintaan voidaan siirtyä mikäli toiminta päätukikohdissa muuttuu mahdottomaksi tai se on muuten perusteltua.

Kuule, niistä sun kalliosuojista ei ole mitään hyötyä jos vahva vihollinen ne päättää tuhota, usko pois. Olen käynyt Rissalassa ka nähnyt sen murjun ja vaikka hieno olikin niin suuaukoista sinne pommit menee niinkuin ihmisetkin. Juurihan itsekkin mainostit Venäjän täsmä-asekykyä ja niitä 50 lentokoneen rynnäkkömuodostelmia ja 100-200 tykistöohjusta. Mitähän käy kun niitä nakellaan pariin paikkaan sensijaan että joudutaan oikein tosissaan miettimään missä niitä koneita pidetään. Eikä sekään aina riitä vaikka tiedetään missäpäin koneet juuri nyt on kun ei tiedetä mihin ne muutaman tunnin päästä siirtyy. Ei persian lahden sodassakaan jenkkejä auttanut vaikka välillä tiesivät missä Saddami oleili, kun piti tietää mihin se menee seuraavaksi yöksi. Näin sanoi Ted Oyster, sotilastiedustelun johtaja.

Nykyajan täsmä-aseilla luolaston oveen on helppo nakuttaa 1000 kg:n täsmäpommeja niinkauan että ne varmasti menevät läpi. Ja vielä helpompaa on pitää se kiitorata sen kallion edessä pois pelistä säännöllisillä iskuilla joten siitä konesuojasta ei ole mitään hyötyä vaikka ne tiput jostain ihmeen syystä siellä selviäisi kun kiitorata on kokoajan paskana!

Onko tämä hävittäjätuki käytettävissä ja kuinka pitkään? Ylipäätänsä näissä keskusteluissa tökkii pahasti se ajatus siitä tappioiden tuottamisesta. On melko jäätävää käydä keskustelua jossa muut keskustelijat eivät edes tiedä niitä muita ilmatorjuntapatterin taktisia tehtäviä. Puhumattakaan että niistä olisi joku tietoon tai kokemukseen perustava mielipide.

Sitä ei tiedä pyhä Birgittakaan, kauanko selvitään. Ei ainakaan hävittäjät kauaa selviä tuolla sinun mallilla. En oikein ymmärrä että välillä meuhkaat kuinka tarkkoja ja tehokkaita ne Venäjän täsmä-aseet ovat ja sitten toisaalta sanot että kyllä koneita voidaan suojata niiltä ilmatorjunnalla 3:ssa kiinteässä paikassa. Tykistö-ohjusten torjuntakaan ei onnistu enää kun tuo Buk poistuu joka oli sidottu Helsinkiin.
Ilmatorjunnan taktisista tehtävistä en ala väittelemään, mutta toivottavasti muut "ilma-tykärit" ei ajattele ilmavoimien hyödyllisyydestä noin tai meidät hukka perii!

Suomessa on ollut järjestelmä jossa maa-, meri- ja ilmavoimilla on ollut omat ilmatorjuntajoukot. Ne jakavat ilmavoimien ylläpitämän ilmatilannekuvan ja tulen käyttöä voidaan kontrolloida keskitetysti. Eli maavoimat päättää mihin Jääkäriprikaati ilmatorjuntansa sijoittaa, mutta ilmavoimien pääjohtokeskus näkee mihin patteri on sijoitettu, mitä se havaitsee, ampuuko se maalia jne.. Nyt jostain syystä tämä pitkälle kehittynyt ja kaikkien puolustushaarojen tarpeita palveleva järjestelmä pitäisi lopettaa ja korvata hävittäjämiesten hegemonialla?

Tuota lopettamispuhetta tuli sinun suusta, ei minun.

Ilmatorjuntaupseeri tuntee sekä maa- että ilmasodan. Ilmavoimien upseeri vain ilmasodan.

Niinvarmaanjoo....hohhoijaa!























[/quote]
 
Teräsmies kirjoitti:
Ei noiden venäläisten aseiden "tarkkuus" päätä huimannut vuoden 2008 konfliktissa. Nyt sitten osuvat kaikkiin korpikenttiin hyvällä tarkkuudella? Saanen epäillä näiden väitteiden paikkaansa pitävyyttä.

Venäjä on tilannut 300 miljoonalla uusia pommeja. Lisäksi kaikki SU-24 kalusto modataan. Venäjän käyttämistä pommeista puolet oli niin vanhoja ettei ne edes toimineet
 
kunnas kirjoitti:
Teräsmies kirjoitti:
Ei noiden venäläisten aseiden "tarkkuus" päätä huimannut vuoden 2008 konfliktissa. Nyt sitten osuvat kaikkiin korpikenttiin hyvällä tarkkuudella? Saanen epäillä näiden väitteiden paikkaansa pitävyyttä.

Venäjä on tilannut 300 miljoonalla uusia pommeja. Lisäksi kaikki SU-24 kalusto modataan. Venäjän käyttämistä pommeista puolet oli niin vanhoja ettei ne edes toimineet

Mitä modernisointi sisältää?

Käsittääkseni koneessa ei ole tutkaa, joten olettaisin sen toimintamahdollisuuksien olevan rajalliset nykyaikaista vihollista vastaan. Hävittäjäsuojan pitäisi olla tiivis ja jatkuva. Hankala juttu pommitettaessa lukuisia maaleja syvällä vihollisen ilmatilassa.
 
JOKO kirjoitti:
kunnas kirjoitti:
Teräsmies kirjoitti:
Ei noiden venäläisten aseiden "tarkkuus" päätä huimannut vuoden 2008 konfliktissa. Nyt sitten osuvat kaikkiin korpikenttiin hyvällä tarkkuudella? Saanen epäillä näiden väitteiden paikkaansa pitävyyttä.

Venäjä on tilannut 300 miljoonalla uusia pommeja. Lisäksi kaikki SU-24 kalusto modataan. Venäjän käyttämistä pommeista puolet oli niin vanhoja ettei ne edes toimineet

Mitä modernisointi sisältää?
Tähtäus ja suunnistus laitteiston

Käsittääkseni koneessa ei ole tutkaa, joten olettaisin sen toimintamahdollisuuksien olevan rajalliset nykyaikaista vihollista vastaan. Hävittäjäsuojan pitäisi olla tiivis ja jatkuva. Hankala juttu pommitettaessa lukuisia maaleja syvällä vihollisen ilmatilassa.
Yleensä muodostelmassa on enemmän suojaus koneita kuin pommittajia
 
Muistakaa ketkä niitä tontteja ovat ostelleet niin tukikohtien, kuin leveiden korpimotareidenkin tienoilta.
 
Merten sheriffi kirjoitti:
Muistakaa ketkä niitä tontteja ovat ostelleet niin tukikohtien, kuin leveiden korpimotareidenkin tienoilta.

Spollet on koulutettu koluamaan kenttien ympäristöt tiheällä kammalla. Ja kuulemma ainakin kertausten perusteella jo paikalliset asukkaat pystyisivät osoittamaan oudot liikkujat, kuten sissikapparit siviilivaatteissa.
 
Back
Top