Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Sergei se on myös 23 ITK 61/95. Tutka kyllä puuttuu siitäkin.Sergeissä ei ole tutkaa, automaattista suuntausta ja vakainta = turhake.
Laadullisesti. Ei määrällisesti. Pitäisi oikeasti laskea, montako NASAMS laukaisualustaa, Barakkia/Daavidia, Stingeriä, ASRAD, jne. meillä on? Ei monta. Aika pirun vähän itse asiassa.Suomella tule olemaan aika vahva ilmatorjunta sitten, NASAMS niihen voi ostaa sitten ER ohjuksia, Laivastolla ESSM, ja sitten Barak tai David, crotale, stinger, RBS-70, ASRAD, Sergei
David's Sling järjestelmän ohjukselle Stunnerille ilmoitetaan ampumaetäisyydeksi Wikipedian mukaan (myös joissain muissa netti jutuissa on mainitu sama etäisyys) 160+ km. Tuo 300 km kai viitataan tuohon lauseeseen "fired at ranges from 40 km (24.85 miles) to 300 km (186.41 miles)."Toivottavasti suomi valitsee David sling systeemin uudeksi ohjusjärjestelmäkseen. Kantama lentokoneita vastaan jopa 300km. Google earh kartta antaa aika mukavan kuvan peitosta jos mitta apurista ottaa ympyrän käyttöön.
Tuskin on, vaan ennemminkin on tarkoitettu 300km kantaman ballististen ohjusten torjuntaan.Toivottavasti suomi valitsee David sling systeemin uudeksi ohjusjärjestelmäkseen. Kantama lentokoneita vastaan jopa 300km. Google earh kartta antaa aika mukavan kuvan peitosta jos mitta apurista ottaa ympyrän käyttöön.
Ja niitä aivan liian vähän. Uusia ei ole tietääkseni moodattu vuosikausiin. Tuokin modernisaatio on kohta 30 v. vanha. Sekään ei lisää kantamaa.Sergei se on myös 23 ITK 61/95. Tutka kyllä puuttuu siitäkin.
Pitäisi ensin uskottavasti pystyä vaikuttamaan viholliseen että sen tarvitsee nousta korkeammalle. Maataistelukoneet on tehty kestämään tulta ja toimimaan maatulen piirissä, eivät ne pelkää ammustorjuntaa jos sillä ei osuta. Pelotteen saa ohjuksilla ja kauempaa. Nillä jopa voi osua.Tää menee yleensä niin, että joku perustelee Sergein tarvetta vaikkapa maataistelukoneilla ja helikopterilla. Sitten joku sanoo, että vihollinen välttää Sergeit helposti, nousemalla korkeammalle. Noh, siinä se pointti. Joutuvat nousemaan korkeammalle. Niiden toimintaan on vaikutettu, ehkä ilman laukaustakaan.
100 miljardia euroa riittäisi alkuunLaadullisesti. Ei määrällisesti. Pitäisi oikeasti laskea, montako NASAMS laukaisualustaa, Barakkia/Daavidia, Stingeriä, ASRAD, jne. meillä on? Ei monta. Aika pirun vähän itse asiassa.
Minusta pitäisi lähteä siitä, että esim. jokaista maantietukikohtaa suojaisi ASRAD+RBS-70. Niin, myös niitä, joissa ei koneita oikeasti olekaan sillä hetkellä tai lainkaan koskaan. NASAMS+Barak/David pitäisi riittää edes joku laukaisulavetti suurimpien tai tärkeimpien kaupunkien ja alueiden suojaksi, mallia Kotka, Helsinki, Lahti, Turku, Pori, Vaasa, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Kajaani, Oulu, Sodankylä, Rovaniemi, Inari. Ihan vaan jo moraalinkin vuoksi ja tietty syvyyttä tuomaan. Sitten laivaston laivojen ja tukeutumisten suojaksi pitäisi kanssa olla esim. just ASRAD+RBS-70. Paikallisjoukoillekin jäädä Stingereitä. Sitten on vielä ne operatiiviset joukot ja sissit, nekin pitäisi varustaa. Niin ja missä on ne lennokkientorjuntakalustot? Entäs ilmatorjunta psv:t? Kyllä tavaraa tarvittaisiin paljon.
No, reaalimaailmassa melkein 20 vuotta vanha. En kerro, miksi tiedän. Muuten just noin.Ja niitä aivan liian vähän. Uusia ei ole tietääkseni moodattu vuosikausiin. Tuokin modernisaatio on kohta 30 v. vanha. Sekään ei lisää kantamaa.
- ASRAD ostettiin 16 lavettia, hintaan 0,12 miljardia. Jos jokaista mainitsemaani kohdetta suojaisi 2x ASRAD, niin niitä tarvitsisi ostaa 4x tuo määrä, eli 0,5 miljardia.100 miljardia euroa riittäisi alkuun
Toivottavasti suomi valitsee David sling systeemin uudeksi ohjusjärjestelmäkseen. Kantama lentokoneita vastaan jopa 300km. Google earh kartta antaa aika mukavan kuvan peitosta jos mitta apurista ottaa ympyrän käyttöön.
Kuka myy ASRAD-lavetteja vuonna 2022 vuoden 2002 hinnalla? Potentiaalisia varatukikohtia Horneteille on Suomessa muuten luokkaa 70kpl. Eli 70 patteria / 280 lavettia. Ei 64 lavettia. Ei ripotella erillisjaoksia ja ruunata niiden suorituskykyä. Jos hinta olisi nyt tupla niin 3-4 miljardia. Muutkin hintasi haiskahtavat samanlaisille. Stinger-setti olisi helposti miljardin jos ei jopa kaksi jne.- ASRAD ostettiin 16 lavettia, hintaan 0,12 miljardia. Jos jokaista mainitsemaani kohdetta suojaisi 2x ASRAD, niin niitä tarvitsisi ostaa 4x tuo määrä, eli 0,5 miljardia.
- NASAMS ostettiin 12 lavettia (3 patteria) hintaan 0,3 miljardia. Jos jokaista mainitsemaani kohdetta suojaisi yksi patteri ja Helsinkiä 3, niin niitä tarvitsisi ostaa 5x tuo määrä, eli 1,5 miljardia.
- Barak/David 12 lavettia (3 patteria hintaan 1,2 miljardia. Jos jokaista mainitsemaani kohdetta suojaisi yksi patteri ja Helsinkiä 3, niin niitä tarvitsisi ostaa 5x tuo määrä, eli 6 miljardia.
- Stingereitä heitän lonkalta, että 3000 ohjusta ja 600 laukaisulaitetta, yhteishinta 0,6 miljardia.
- Ilmatorjunta psv:ksi vaikkapa Draco 76mm, esim. 120 kpl hinta ehkä 30 miljoonaa kappale, yhteishinta 3,6 miljardia.
Kokonaishinta olisi vain 12 miljardia, eli esim. 10v kehitysyhteistyömäärärahat. Ei mahdoton lainkaan. Sitten olisikin ilmatorjunta hirmukunnossa seuraavat 30v pienin päivityksin.
David's Sling järjestelmän ohjukselle Stunnerille ilmoitetaan ampumaetäisyydeksi Wikipedian mukaan (myös joissain muissa netti jutuissa on mainitu sama etäisyys) 160+ km. Tuo 300 km kai viitataan tuohon lauseeseen "fired at ranges from 40 km (24.85 miles) to 300 km (186.41 miles)."
suomennettuna tuo tarkoittaa että vihollisen ohjukset/raketin on ammuttu 40-300km säteeltä.
Antiikkijärjestelmiä etenkään ei hankita lisää. Esim. ASRAD on sekä 20 vuotta vanha, että vain Suomen käytössä. Lisää ohjuksia voi hankkia kyllä rajatusti.
Mikähän mahtaa olla tämän ITO 05 järjestelmän tulevaisuus? Onko tarkoitus että tällä toisella käynnissä olevalla ilmatorjunnan ohjusjärjestelmähankkeella korvataan myös nämä? Crotalejen yms. lisäksi?
Rahaa on rajallisesti eikä sitä voi käyttää tehokkaasti liian paljon nostamalla kerralla. Pitää olla aikaa koko PV:n läpileikkauksena, jotta ne saadaan integroitua kokonaisuuteen. Koulutus, logistiikka jne.
Antiikkijärjestelmiä etenkään ei hankita lisää. Esim. ASRAD on sekä 20 vuotta vanha, että vain Suomen käytössä. Lisää ohjuksia voi hankkia kyllä rajatusti.
Tuonkin luvun, eli 160km, täytyy olla aika optimistinen. Rafaelin prosyyrissa luvataan SPYDER-MR järjestelmälle (Python/Derby-MR ohjuksella?) korkeusulottuvuudeksi 15km ja vaakaulottuvuudeksi 60km.
Tästä en ole kyllä ollenkaan samaa mieltä.
Patriot on kallis asejärjestelmä, mutta omassa kategoriassaan varmasti paras tällä hetkellä mitä tulee ballististen ohjusten torjuntaan. Patriot PAC-3 järjestelmää käyttöön otettaessa on suoritettu paljon koeammuntoja varsin kyvykkäillä maaliohjuksilla.
Esimerkiksi vuonna 2017 MFT-B testissä PAC-3 MSE ohjuksilla tuhottiin keskimatkan ballistinen ohjus (MRBM) onnistuneesti, ja nuo keskimatkan ohjukset ovat lyhyen matkan ohjuksia reilusti haastavampia koska tulevat tonttiin nopeammin.
Liitän tähän Spyderin prsyyreissä olevan kuvan, jossa näkyy hyvin ohjusten ulottuvuudet. Kysymys onkin kuinka paikkansa pitäviä ne ovat. Liittyyko kuvassa olevien käytrien hyvä korkeatorjunta kyky myös etäällä ohjusten kaksitoimisuuteen jollin viellä lennon lopussa onviellä kiihdyteys vaihe.Tuonkin luvun, eli 160km, täytyy olla aika optimistinen. Rafaelin prosyyrissa luvataan SPYDER-MR järjestelmälle (Python/Derby-MR ohjuksella?) korkeusulottuvuudeksi 15km ja vaakaulottuvuudeksi 60km.
Stunner on pienempi ohjus, mutta toki ilman taistelukärkeä, mutta ehkä hitusen suuremmalla boosterilla varustettu.