Ilmatorjunta

Jos tietoa ei löydy siihen on syynsä, en kuitenkaan usko että roikutamme mitään tekohengitettyä kalustoa ilman ampumatarvikkeita rivissä.

Ohjuslaukausten peruskunnostus on ainoa vaihtoehto jos uusia ei ole valmistettu. Ei siitäkään kyllä mitään tietoja ole.
 
@Rannari

Tiettävästi viimeksi on ammuttu tämän vuoden toukokuussa Lohtajalla:

https://maavoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/rovaniemen-crotale-lohtajalla

Jos tiedote pitää paikkansa, niin arvatenkin ammutaan joko peruskunnostettuja tai uusia ohjuksia? Tuskin otettaisiin riskiä rauhan aikana, jos ohjusten toimintaan ei luotettaisi.

Kauankohan muuten viimeisestä Igla-ammunnasta meni kaluston stenaamiseen? Siitä voisi ehkä vetää jotakin suuntaviivoja kaluston tilasta, ts. Crotale jatkaa vähintään seuraavat "viisi" vuotta?

Jos tietoa ei löydy siihen on syynsä, en kuitenkaan usko että roikutamme mitään tekohengitettyä kalustoa ilman ampumatarvikkeita rivissä.

Tästä olen samaa mieltä; en usko PV:n kouluttavan kalustolle, harjoittelevan sillä ja ylläpitävän sitä, jos se ei toimi. Sen sijaan on epävarmaa, milloin kaluston elinkaaren pää tulee todella vastaan. Mennäänkö jo jatkoajalla vai onko se käytössä vielä 20+ vuotta?
 
Tekikö Thales koskaa Pohjois-Irlannissa yhtään ohjusta? Sopimus kyllä oli mutta tuliko tilauksia? Tuokin asia on vähintäänkin epäselvä.

--

Mites tämä? Ei kai siellä tyhjästä maksettu? Jutun mukaan sopimus kattaa uuden ohjuserän kehityksen ja tuotannon.

http://www.defense-aerospace.com/ar...t-wins-missile-production-deal-(feb.-16).html

Thales Air Defence Awarded VT1 Manufacture Contract

(Source : Thales Air defence ; issued Feb. 15, 2001)





Thales Air Defence Limited (formerly Shorts Missile Systems Limited) today announced that it has won a multi-million pound contract for the production of the VT1 missile. VT1 is the high performance missile integrated into the Crotale Short Range Air Defence system manufactured by Thales - the new name for Thomson-CSF.

VT1 is one of the fastest missiles in its class with a speed in excess of mach 3.5 and a range of 11 kilometres, and is currently in service in several countries around the world (including France, and Finland). Originally designed and manufactured in the USA, this new contract will cover development and production of a new batch of missiles. Work for this contract will be carried out in Thales Air Defence facilities in both Belfast and South Down.

Speaking from the headquarters in Belfast, Terry Stone, Chief Executive Officer of Thales Air Defence Limited said, "I am pleased to announce this contract today. We have world class development and production capabilities here in Northern Ireland and I am delighted that this has been confirmed through the award of this contract by the Thales Group".

Thales Air Defence Limited, a wholly owned subsidiary of Thales, is the UK Prime Contractor for Very Short Range Air Defence systems and, within the Thales group, is the centre of excellence for missile design, development and production.

Operating from the headquarters in Belfast, with some 550 personnel, Thales Air Defence Limited activities are broad ranging and serve to meet the requirement of customers seeking Design, Manufacture, Assembly, test and support of complete products or components.
 
@Rannari

Aiemmin linkittämässäsi Forecast Internationalin dokumentissa on mielenkiintoisia kohtia. Kaiken kaikkiaan pitäisin uskottavana, että Suomen ohjukset on voitu vähintäänkin päivittää.

Saudien ohjukset päivitettiin:

In Aug 2004, MBDA received a EUR340 mi
llion ($410 million) co
ntract from Saudi Arabia
to provide logistics
support over five years for its 141 Shahine and 40 Crotale air defense systems. The contract also included the
upgrade of the systems' missiles.

Sopimus Thales Air Defencen kanssa ei ollut karkkirahoista, jos nyt ei ihan valtavistakaan summista:

In Feb 2001, Thales Air Defence Ltd won a $72.4 million (GBP50 million) contract for production of the VT-1
missile. The contract covered research, development, and production of a more capable version of the VT-1 missile.

Aikajana sopisi Suomen Crotalen päivitykseen:

2003
Production of VT-1 to be restarted
2012
Production to conclude

Kiina - tästäkö Suomen vaiteliaisuus johtuu? Kiinan kanssa tehtävän yhteistyön julkistaminen olisi kansalliselle turvallisuudelle kriittisempää kuin HS:n jutut konsanaan:

China might be manufacturing a version of the VT-1.
Beijing is desperately trying to modernize the People's
Liberation Army (PLA). The Chinese government
views itself as a world power and wants a strong
military to help it fulfill its global ambitions. However,
France is reluctant to sell weapons to Beijing. China
might be manufacturing a version of the Crotale, the
HQ-7. Sources say France is not involved in this
program, but others are not so sure.
 
Forecast International on muuten helvetin hauska lafka. Kerrassaan viihdyttävä huumoriteksti. :ROFLMAO:

Ohjustuotannon kokonaismäärä:

Total Produced.
Approximately 5,071 R.440, 4,088
R.460 (Sica), and 974 VT-1 missiles were built.

Ohjukset hankittiin Ranskan ilmavoimien uusille La Fayette -luokan fregateille. o_O Tilastokikkailu osataan ilmeisesti myös Suomen ulkopuolella:

The first production deliveries of the VT-1 to the French
armed forces were made in 1992. These missiles were
for deployment by the French Air Force on France's
new La Fayette class frigates
. The initial batch of 1,000
missiles
was manufactured by LTV (now part of
Lockheed Martin).

Jos "initial batch" oli 1000 ohjusta, niin miten helvetissä ohjuksia rakennettiin vain 974, kuten ylemmästä lainauksestani ilmenee? :unsure:

Itse tulkitsen tekstiä myös siten, että tuo initial batch koskee vain Ranskalle toimitettuja ohjuksia. Esim. Kreikan hankintahan tapahtui vasta 90-luvun lopulla.

Aikajanasta jälleen mielenkiintoisia epäloogisuuksia. Viimeiset VT-1:t rakennettiin kuulemma jenkeissä 1992 - uskoo, ken tahtoo. Ranska ja Kreikka tilasivat ohjuksia vuosia myöhemmin. Missä ne tuotettiin? :rolleyes:

Month Year Major Development
Late 1989(a) VT-1 production begun in United States for export orders
Aug 1990 Iraq invades Kuwait
Late 1990 Saudi R.460/Shahine upgrade contract awarded
1991 Production of the R.440 concluded
1992 VT-1 production concluded by Lockheed Martin (LTV)
1997 France orders VT-1 for Navy Crotale systems
1998 Greece places major Crotale/VT-1 order
2001 Thales Air Defence Ltd selected as European VT-1 producer
2003 Production of VT-1 to be restarted
2012 Production to conclude

(a) Estimate

---

Asioita voidaan myös lähestyä laukaisulavettien määrän ja Siprin avulla.

Suomi hankki 20 laukaisulavettia ja Siprin mukaan 480 ohjusta. Kreikka hankki 11 laukaisulavettia ja Siprin mukaan 400 ohjusta. Ranska hankki 12 laukaisulavettia ja Siprin mukaan 300 ohjusta.

Ohjusten kokonaistuotanto on tuolla Siprin tiedolla 1180 eikä mene yhteen 1000 tai 974 tuotetun ohjuksen kanssa.
 
Lyhyesti ranskaa tapailtuani tulin johtopäätökseen, että VT1:n elinkaari päättyy 2021. Ranskan päätös vaikuttaa negatiivisesti myös vientikäyttäjiin. Järjestelmällä on myös vaikutusta sellaisen paikan elinvoimaan kuin Fleury-les-Aubrais. Mitä siellä on, kuka googlaa? Edit: Ko. sijainnissa vaikuttaa Thales Air Systems.

https://www.latribune.fr/entreprise...crotale-thales-en-arabie-saoudite-614352.html

En outre, les Crotale R440 arrivent en France en fin de vie et ne peuvent plus être rénovés. Les dotations en missiles MVT1 nécessitent d'être remis à neuf au bout de quinze ans, soit en 2021. "Le Livre blanc ne confirme pas le maintien de la composante de courte portée, et le calendrier de décision sur ce sujet risque d'avoir un impact négatif sur le mode opérationnel, sur le site de Fleury-les-Aubrais où sont produits les Crotale et sur les clients étrangers qui envisagent de prolonger la durée de vie de leur système", a estimé Marianne Dubois.

Foorumikeskustelun perusteella Ranska modernisoi omansa suunnilleen samaan aikaan kuin Suomikin, mutta päivitykset kohdistuivat ihmisen ja koneen rajanpintaan sekä ohjelmistoon.

http://www.air-defense.net/forum/topic/20312-la-defense-sol-air-dans-larmée-de-terre/?page=6

Le sursis dépends des munitions surtout, la Marine a le même problème c'est pour ça qu'ils les retirent des Lafayette.


Les 12 existantes (depuis 1994) ont été modernisées en 2008/2009, principalement au niveau du software et des IHM.
 
Viimeksi muokattu:
@Huhta @Talvela

Minusta asia vaikuttaa kokonaisuutena ihan selkeälle:

VT-1 -ohjusta on valmistettu ainoastaan se jenkkisatsi eli 974 kpl. Jatkosta on tehty valmistussopimus mutta se ei ole lauennut koska tilauksia ei ole tullut. Siprin antamaa määrää pitää arvioida suuruusluokkana eikä eksaktina tietona. Jos todellinen luku on noin 1000 ja tilastomies pääsee lukuun noin 1200 niin tuohan on vähintään kiitettävä suoritus. Niin lähellä oikeaa ollaan. Siprillä ei ole yhden tarkkuudella täsmääviä tietoja kuin silloin jos myyjä tai ostaja on ne antanut. Nyt niitä ei ole julkistettu joten on edetty arvioilla. Voi katsoa vaikka Siprin arvioita Suomen Neukkulasta tekemistä hankinnoista ja miettiä miten hyvin on onnistuttu. Siellä ei ole edes suuruusluokat kohdallaan. Listoilla on myös täysin perättömiä tietoja.

Alkuperäiset ohjuslaukaukset on kertaalleen tekohengitetty ja siten saavutettu ilmeisesti noin 15+15 vuoden elinjakso. Alkuperäisasussaan meikäläiset ohjukset eivät voi enää olla. Eikä kenenkään muunkaan.

Ranska poistaa Crotalensa 20-luvun alussa ja Suomi myös koska meidän ei ole realistista alkaa itse ylläpitää järjestelmää ja/tai käynnistää ohjusten uustuotantoa vain meikäläisiin tarpeisiin. Ei Pohjois-Irlannissa eikä varta vasten perustetussa kotimaisessa tuotantolaitoksessa. Jatkokäyttö kohti vuotta 2040 on myyntimiehen höpinöitä. ( Tai sitten on tehty vielä julkistamaton diili joka sujuvasti kumoaa kaiken edellä kirjoittamani :D )
 
@Rannari

Tiettävästi viimeksi on ammuttu tämän vuoden toukokuussa Lohtajalla:

https://maavoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/rovaniemen-crotale-lohtajalla

Jos tiedote pitää paikkansa, niin arvatenkin ammutaan joko peruskunnostettuja tai uusia ohjuksia? Tuskin otettaisiin riskiä rauhan aikana, jos ohjusten toimintaan ei luotettaisi.

Kauankohan muuten viimeisestä Igla-ammunnasta meni kaluston stenaamiseen? Siitä voisi ehkä vetää jotakin suuntaviivoja kaluston tilasta, ts. Crotale jatkaa vähintään seuraavat "viisi" vuotta?



Tästä olen samaa mieltä; en usko PV:n kouluttavan kalustolle, harjoittelevan sillä ja ylläpitävän sitä, jos se ei toimi. Sen sijaan on epävarmaa, milloin kaluston elinkaaren pää tulee todella vastaan. Mennäänkö jo jatkoajalla vai onko se käytössä vielä 20+ vuotta?

Totta kai meillä on järjestelmään toimivia ohjuksia. Eihän siitä ole ollut mitään epäselvyyttä. Pv on ilmoittanut Crotalen poistuvan 20-luvulla joten aikatauluissa ei toistaiseksi ole mitään erikoista.
 
Jos haluat päätä lisää pyörälle niin katso mitä torjuntaetäisyyksiä Thales lupaa VT-1 ohjukselle, tulee useampaa lukemaa samalta sivulta, paras on 15km NEZ.

Ilmeisesti myyntiin tarjottu Crotale Mk.3 on sekin osa tätä samaa kokonaisuutta. Ohjuksesta olisi tarjolla hiukan tiukempi versio tai sitten järjestelmää on muuten kehitetty.
 
Ilmeisesti myyntiin tarjottu Crotale Mk.3 on sekin osa tätä samaa kokonaisuutta. Ohjuksesta olisi tarjolla hiukan tiukempi versio tai sitten järjestelmää on muuten kehitetty.

Mk.3 on koko järjestelmän päivitys, mm. uusi tutka, VT-1 mainitaan senkin ohjuksena.

Suomen integroituun ilmapuolustukseen räätälöity järjestelmä voi hyvinkin olla kaikista kehittynein Crotale maailmassa.
 
Mk.3 on koko järjestelmän päivitys, mm. uusi tutka, VT-1 mainitaan senkin ohjuksena.

Suomen integroituun ilmapuolustukseen räätälöity järjestelmä voi hyvinkin olla kaikista kehittynein Crotale maailmassa.

Onko meillä mitään perusteltua syytä olettaa että meikäläinen Crotale eroaisi merkittävästi edukseen ranskalaisesta? Saman tyyppinen päivitys tehty molempiin eli lähinnä ohjelmistot uusittu. Arvaan että ohjelmistot ovat samaa sukua. Tai ainakin toivon ettei meillä ole koodattu ihan ite.

Mk.3 voi tosiaan tuoda lisää ulottuvuutta muutenkin kuin pelkästään ohjuksen lisäpotkun kautta.
 
Bensana liekkeihin mainittakoon vielä, että Thales mainostaa Crotale Mk3:a osana Multi-Shield 100 - järjestelmää, johon sisältyy myös ainakin Shikra 3D - tutka. (Shikra on kehitettu Smart S-tutkasta, eli PESA?) Onko tämä mainostaminen sitten osoitus, että järjestelmää kehitetään aktiivisesti, vai oire että kauppa ei käy, lienee ihan oma aiheensa?

Teknisesti VT-1:n ominaisuudet eivät eroa esim. Bolidesta kuin pilkunnus... viilailun verran. Molemmat ovat pohjimmiltaan sädettäseuraavia ohjuksia noin 10 kilometrin kantamaluokassa, ja sopivat siis samojen maalien torjuntaan. Eroja tulee mm. kuljetettavuudesta (VT-1 ei mene reppuun) ja temppuvalikoimasta (komento-ohjattu VT-1 voidaan ohjata lentämään myös sivussa tähtäyslinjasta esim. ennakkopistettä kohti tai pidemmän kantaman semiballistisella lentoradalla).

Noin muuten Crotale lienee yksi maailman kopioiduimpia ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä... jopa niin pitkälle että Iranin Ya Zahra on HQ-7:stä tehty kopion kopio!
 
Bensana liekkeihin mainittakoon vielä, että Thales mainostaa Crotale Mk3:a osana Multi-Shield 100 - järjestelmää, johon sisältyy myös ainakin Shikra 3D - tutka. (Shikra on kehitettu Smart S-tutkasta, eli PESA?) Onko tämä mainostaminen sitten osoitus, että järjestelmää kehitetään aktiivisesti, vai oire että kauppa ei käy, lienee ihan oma aiheensa?

Teknisesti VT-1:n ominaisuudet eivät eroa esim. Bolidesta kuin pilkunnus... viilailun verran. Molemmat ovat pohjimmiltaan sädettäseuraavia ohjuksia noin 10 kilometrin kantamaluokassa, ja sopivat siis samojen maalien torjuntaan. Eroja tulee mm. kuljetettavuudesta (VT-1 ei mene reppuun) ja temppuvalikoimasta (komento-ohjattu VT-1 voidaan ohjata lentämään myös sivussa tähtäyslinjasta esim. ennakkopistettä kohti tai pidemmän kantaman semiballistisella lentoradalla).

Noin muuten Crotale lienee yksi maailman kopioiduimpia ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä... jopa niin pitkälle että Iranin Ya Zahra on HQ-7:stä tehty kopion kopio!

Kuulostaa jonkinlaiselta alikehittyneille maille myytävältä ilmapuolustuskokonaisuudelta, jossa on siis sekä valvonta- (Shikra) että vaikutuskomponentti (Crotale). Shikra-tutka on tiettävästi jokin GroundMaster 200:n versio.

https://defense-studies.blogspot.com/2014/02/singapore-airshow-gm-200-display.html

Lisäys: Bolide ja VT-1 ovat mielestäni enemmän erilaiset kuin kuvaat. Toinen toimii kaikissa sääolosuhteissa, toinen ei. VT-1:n radiolinkin häirittävyys on kysymysmerkki, kun taas Bolide on käytännössä immuuni tunnetuille häirintäkeinoille.
 
Viimeksi muokattu:
Mitäköhän aktiviteettia Rovaniemelle kehitetään tulevaisuudessa Crotalen ja Sergein mennessä Stenalle? Sammuttaako IT-patteristo valot viimeistä kertaa?

Meinaan vaan, että todennäköisimmät IT:n suurhankkeet 20-luvulla lienevät ohjushankinta NASAMS-järjestelmään, toissijaisesti vieläkin raskaamman järjestelmän hankinta (jonka looginen käyttöalue olisi kuitenkin PK-seutu ja Etelä-Suomi) ja vasta kolmossijaisesti NASAMS-laajennus. Viimeisessä tapauksessa pohjoiseen olisi osoittaa uutta materiaalia, mutta Parolannummelle keskittäminen saattaisi olla todennäköisempää tuossakin skenaariossa.
 
Mitäköhän aktiviteettia Rovaniemelle kehitetään tulevaisuudessa Crotalen ja Sergein mennessä Stenalle? Sammuttaako IT-patteristo valot viimeistä kertaa?

Meinaan vaan, että todennäköisimmät IT:n suurhankkeet 20-luvulla lienevät ohjushankinta NASAMS-järjestelmään, toissijaisesti vieläkin raskaamman järjestelmän hankinta (jonka looginen käyttöalue olisi kuitenkin PK-seutu ja Etelä-Suomi) ja vasta kolmossijaisesti NASAMS-laajennus. Viimeisessä tapauksessa pohjoiseen olisi osoittaa uutta materiaalia, mutta Parolannummelle keskittäminen saattaisi olla todennäköisempää tuossakin skenaariossa.

Rovaniemellä on senkin jälkeen erinäisiä kalustovastuita, toinen seikka on lentokenttä/lennosto siinä kivasti vieressä, antaa koulutuksen hieman erilaisen kokonaisuuden/ulottavuuden kun voi harjoitella helpolla ”oikeilla” maaleilla ilman isompia järjestelyjä.
 
Back
Top