Ilmavoimien tulevaisuus

Eikös noita monttuja saa catepillarilla näppärästi täytettyä ja lopuksi jyrätään? Meinaan vaan että vaikka monttu onkin helposti toistakymmentä metriä leveä ja X metriä syvä niin se tavara joka siinä montussa on ollut on vaan levinnyt pitkin kiitorataa... Muutakuin ajaa takaisin monttuun ja pistää uutta soraa päälle ja tasoittaa.

Noita F18:sta sopivia "kenttiä" löytyy suomenmaasta sen verran että jokaiselle hornetille löytyisi muutamia omia ja siltikin jäisi varalla. En näe kenttien kuntoa ja määrä ongelmana vaan ensin vastaan tulee logistisia ongelmia ja sitten puhtaasti se että koneet käyvät vähiin. Toki vihollinen voi yrittää pommittaa jokaisen 100m pitkän tienpätkän reikiä täyteen mutta on se pikkaisen tuhlausta ja aiheuttaa kamalat riskit hyökkääjän omalle lentokalustolle. risteily ohjukset eivät vastaavasti tuohon hommaan riitä oikein edes jenkeillä kun kohteita on varmasti muitakin. Itse voisin kuvitella en siis tiedä mutta kuulostaisi loogiselta että yhtä kenttää käyttää 2-4 hornettia eli koneet olisivat hyvinkin hajautettu ja näin ollen vaikeasta havaittavissa. Lisäksi kentiä vaihdellaan tiuhaan. Valemaali laitteita on hyvinkin helpporakentaa tuohon hommaan. Eli homma ei ole viholliselle helppo.
 
SJ kirjoitti:
Mosuri kirjoitti:
SJ kirjoitti:
No vaikka siten, että pudotetaan pommeja niin, että kaikki sisäänkäynnit saadaan tukittua ja vielä muutama ilmanottoaukkoihin, niin saadaan sama vaikutus kuin -91 bagdadissa tai jos rakenteet on suojattu tuolta, niin saadaanmpahan sekin ilmareikä tukkoon. Oletan, että kukaan ei huvikseen ala pommittaa sairaalaa, joten ne olisivat maanalaisilta osiltaan suht. turvassa, mutta mikä tahansa sotilaallista merkitystä omaava laitos taas olisi pitkälti neutralisoitu ainakin joksikin aikaa.

Ilmareikä tukkoon? Mahdatko olla tietoinen, että tuo ei ole mahdollista ellei ole maajoukkoja paikalla. Vai oletatko ettei suomalaiset osaa siirtää lohkareita ihan vaikka käsivoimin. Kerro ihmeessä missä siellä Bagdadissa on kalliosuojia. Vai tarkoitatko ehkä niitä suomalaisten rakentamia S-3 luokan teräsbetonisuojia. Toisaalta sielläkin kuoli siinä kuuluisimmassa iskussa vain yläkerran asukkaat. Ei alakerrassa edes ketään tukehtunut?

Tarkoitat, että maajoukkojen pitäisi olla paikalla etsimässä, että missä ne reiät ovat? Miksikäs ei, jos sairaalan lähellä taistellaan. En tiedä, että oliko se Bagdadin bunkkeri kalliosuoja tai jotakin muuta, mutta minkään muun ei uskottu siihen tehoavan, joten kestäähän sitten ne S-3 suojatkin jotakin. Mutta voitko väittää, että tuon nimenomaisen suojan toiminta ei häiriintynyt tai jopa estynyt, kun tosissaan haluttiin sitä?

Sellainen muistikuva jäi uutisoinnista, että kaksi kerroksisessa väestösuojassa olisi jäänyt alakerran asukkaat henkiin. Eivät jääneet, yläkerrassa kuolivat asevaikutukseen ja alakerrassa surmaksi koitui boilerista valunut kiehuvan kuuma vesi. Mutta ilmeisesti tahdot sekoittaa tätä keskustelua. Olen johdonmukaisesti puhunut kalliosuojista (S-6). Kevyemmät suojat eivät anna kunnollista suojaa mikäli kohdetta vastaan kohdistetaan täsmäpommitus. Hyvin rakennettu S-3 kalliosuoja (ns. kevyt kalliosuoja voi antaa suojan, mutta se taas vähän riippuu rakentamisen laadusta ja muista olosuhteista.) Tuo Irakiin rakennettu suoja oli muuten suomalaista alkuperää ja vastasi tasoltaan S-3 suojaa. S-3 suojat voi muuten rakentaa "kevyenä kalliosuojana" tai "raskaana betonisuojana". Irakilaisille oli rakennettu noita betonisuojia.

http://en.wikipedia.org/wiki/Amiriyah_shelter_massacre

Kuten sotilasaikausilehdessä todettiin jo lähes 20 vuotta sitten. Kunnollisen suojan asevaikutusta vastaan antavat vain kallioon louhitut tilat.

SJ kirjoitti:
SJ kirjoitti:
Sinä et sitten vissiin hoksannut, että ne sinun päätukikohtiin tarkoittamasi IT-kamppeet voitaisiin myös siirtää juuri niihin kulloinkin käytössä oleviin tukikohtiin. Jos noita käytettäisiin hissuksiin, niin vihollinen ei saisi arvaamalla selville, että mikä tukikohta on käytössä vaan joutuisi ottamaan selvää tai sitten pommittamaan kaikkia mahdollisia tukikohtia oli niissä miehitys tai ei.

Jos tukikohdan suojaamiseen tarvitaan hyvän ulottuvuuden omaavaa ilmatorjuntaa niin mitä mahdat luulla riittääkö sitä 30 käytössä olevan maantietukikohdan + 3 päätukikohdan suojaksi? Mistä veli venäläinen tietää mikä tukikohta on käytössä? Niin mitä mahtaa sigint ja elint tehdä? Kuunnellla maakuntajoukkojen paikallisvartiontiyksikön radioliikennettä vai paikantaa noita tukikohtia? Entäs Awacsit? Hmm... hornet parvi hävisi 15 km koiliseen Jyväskylästä näytöltä. Vertaillaanpa Suomen karttaan. Oliskohan laskeutunut tuolle leveällä valtatien kaistaleelle?

Kuten sanoin, se sama kalusto mikä sinulla suojaisi sitä päätukikohtaa, niin se voidaan myös siirtää suojaamaan mitä tahansa muuta tukikohtaa (siis yksinkertaisesti: Ei ole tarvetta suojata jokaista mahdollista paikkaa) ja en näe mitään syytä miksi se ei kykenisi hommaansa ihan yhtä hyvin sielläkin. Ja verrattuna noihin yksittäisiin kiinteisiin tukikohtiin, niin vihollinen joutuu tekemään valtavasti enemmän työtä tiedustellessaan niille sateliitti ohjatuille pommeilleen koordinaatteja. Se kun se AWACS:n näyttö kun ei kerro sinulle niitä koordinaatteja, vaan mahdollinen pommitusoperaatio vaatii enemmän valmistelua, ja siinä ajassa Hornetit keretään tankata. Kiinteät tukikohdat keretään vaivattomasti tiedustelemaan rauhanaikana ja sitten juuri ennen vihollisuuksien aloitusta syötetään koordinaatteja ohjuksille. Ja tätä voidaan jatkaa vaikka kuinka kauan riippuen paljonko ohjuksia on varastossa ja huolehtia siitä, että kukaan ei pääse räjähdyksiltä korjaamaan ensi-iskun tekemiä vahinkoja. Jo pelkästään se, että ennen sotaa keretään hajauttamaan koneet kolmelle varakentälle päätukikohtien lisäksi (tai ainakin, että vihollinen olettaa niiden olevan hajautetun), niin se suunnilleen puolittaa käytännössä vihollisen ohjuksien määrän.

Et nyt tunnu ymmärtävän tiettyjä perusasioita näistä kuvioista. Hornetti siirtyyy sellaiset rapeat 1000 km tunnissa ja ilmatorjunta siirtyy 50 km/h nopeudella. Ei ilmatorjuntaa "voida siirtää sinne missä koneet on". Keskeisenä ajatuksena tässä suomalaisessa maantietukikohta filosofiassa on nimenomaan se, että koneet lähtevät yhdeltä kentältä mutta ne voivat laskeutua toiselle.

Ja mitä tulee noihin koordinaatteihin. Kaikki "varalaskeutumispaikat", lentokentät ja jopa niiden yksityiskohdat kuten koneiden seisontapaikat ja siirtotiet kiitoradalle ovat jo vihollisen tiedossa. Tuollaisia tietoja ei voi mitenkään salata avoimessa yhteiskunnassa. Vihollisella ei tarvitse olla muuta kuin vahva epäilys jonkun lentokentän käytöstä niin siihen voidaan kohdistaa asevaikutus. Nyt noita maaleja vastaan voidaan hyökätä edullisesti ja vielä suhteellisen turvallisesti käyttämällä Glonass pommeja.

Et myöskään näytä ymmärtävän millaisen edun vihollisen Awacsit ja ELSO koneet tarjoavat. Nyt tilanne on se, että me käytämme "maatutkia" joita on noin 70 kappaletta. Kuinka moni niistä on ylipäätänsä käytössä toisella sotaviikolla? Ikävä kyllä vanha totuus siitä, että puolustajalla on parempi tilannekuva ei pidä enää paikkaansa. Esimerkiksi ensimmäisen persianlahden sodan aikana- liittokunta pystyi operoimaan syvällä irakin ilmatilassa mm. potkurikoneilla ja helikoptereilla. Tämä oli mahdollista nimenomaan sen takia, että AWACSit pystyivät muodostamaan täydellisen tilannekuvan ja taistelunjohto pystyi ohjaamaan hitaita ja aseistamattomia koneita pois torjuntaan lähteneiden irakilaisten hävittäjien edestä.

Meidän taistelujohtomme operoi tälläisten tietojen varassa sotaviikolla kolme. "Suihkukoneiden ääniä kuuluu Kouvolan kaakkoispuolelta". Kun taas vastustaja saa tälläistä tietoa "Neljä vihollisen konetta 15 km Tampereen pohjoispuolella lentokorkeus 150 metriä. Lentosuunta itä (92) Nopeus 960. Signaalianalyysi viittaa hornetteihin."
SJ kirjoitti:
SJ kirjoitti:
Niitä potilaita ei viedä sinne tunneliin kun siellä ei ole hoitajia valvomaan näitä. Ja kyllä niillä sitä tilaa on. Joskus 20+ vuotta sitten tuli leikittyä Joensuun keskussairaalan hississä ja sain selville, että siellä oli silloin 3 maanalaista kerrosta mihin pääsee hissillä. Sen jälkeen lehtitietojen mukaan siellä on tehty laajennuksia 2-3 kertaa. Sen tässä nyt haluaisin tietää, että mitä sinä pidät "riittävänä"? Pitääkö jok'ikinen maan sairas saada jonnekin luolaan, jossa nämä ovat suojassa vaikka vihollinen päättäisi huvikseen tuhota nämä kaikki, vai riittääkö, että siellä ollaan suojassa satunnaisilta hudeilta ja saadaan hoidettua ne välttämättömimmät toiminnot esim. silloin kun sairaalaa ei olla saatu evakuoitua alueelta taisteluiden alta tai ilmapommituksien takia?

80 % sairaaloiden potilaista laitetaan anyway "avohoitoon" kun alkaa rytisemään. Tietenkin vastustaja taistelee kuin britit ja jättää kaiken rauhaan missä on punainen risti. Miten mahtaa vaikuttaa taistelutahtoon ja siviiliväestön mielialoihin tieto siitä ettei pääse sairaalaan kun tulee kipeetä? Ja muutenkin "maanalainen" ei tarkoita samaa kuin suojatila.

Ja miten tuo "avohoito" liittyy siihen, että sairaaloissa ei ole sinun mielestä riittävästi kalliosuojatiloja (siis tajuan kyllä, että sinun pitää turvautua olkinukkeen kun muutakaan sanottavaa ei ole)? Jos sairaalalla ei ole suojatiloja, niin ei se tarkoita, että sairaaloiden toiminta automaattisesti pysähtyisi (jos se olisi mahdollista, niin jokin suojatila ei asiaa muuttaisi) kun henkilökunta heittää rukkaset nurkkaan (vai mitä meinasit). Jos jotakin suojatiloja ei ole, niin käyttävät niitä tiloja mitä on käytettävissä, oli se sitten vaikka jonkun heinähatun lato tai sirkusteltta.

Jotenkin ihmettelen tuota sinun natinaa kun tiedetään muiden ketjujen perusteella, että rakennusmääräykset määräävät suojatilat jo tavan asuintaloihin ja myöskin sen, että esim. apteekit (myös sairaaloiden omat apteekit) pitävät melkoisia varastoja lääkkeitä jemmassa kriisien varalta, niin sinä oletat, että siinä vaiheessa kun sairaaloihin alettiin rakentaa noita suojatiloja, niin kenellekkään ei tullut mieleen, että olisi kiva, jos olisi myös joitakin hoitotiloja siellä alhaalla.

En oleta, että viholliset toimisivat minkään erityisen kaavan mukaan, mutta olettaisin, että he eivät tuhlaa pommejaan tarkoituksella johonkin niinkin hyödylliseen kuin sairaalaan ellei heillä ole siihen jotakin hyvää sotilaallista syytä. Ja oletan, että meillä kenelläkään ole syytä antaa tälläistä syytä viholliselle? Eli minä oletan, että vihollinen käyttäytyy suht. järkevästi ja ei tuhlaa ammuksiaan mihinkään minkä hajottaminen aiheuttaisi heille sanomista ulkopoliittisella tasolla, jos se ei ole aivan välttämätöntä. Jos vihollinen toimii järjettömästi ja alkavat tuhota maaleja, joilla ei ole mitään sotilaallista merkitystä ja koettavat aiheuttaa maksimaaliset siviilitappiot, niin siinä vaiheessa ei taida olla merkitystä, että onko jollakin sairaalalla kalliosuoja vai ei, kun sen sairaalan toiminnan saa estettyä kuitenkin (vaikka miinoittamalla ympäristön).

Eka mies kysyy haluanko kaikki Suomen sairaalapotilaat kalliosuojaan. Sitten kun kerron sellaisesta toimenpiteestä kuin "sairaaloiden tyhjentäminen tappiota varten" alkaa epämääräinen syyttely olkiukoista. Viittasin tällä sairaaloiden suojatilat kysymyksellä siihen kuinka esim. Ruotsissa Södersjukhusetissa on isot suojatilat joissa sijaitsee mm. toimintavalmis leikkausosasto ja toimintavalmis suojeluosasto joka pystyy puhdistamaan NBC hyökkäyksen uhrit ennen sairaalaan ottamista.

Kaikkien sairaaloiden tai sairaalaosastojen toiminta ei ole tärkeätä. Huomattava osa esim. suuremmissa kaupungeissa olevista sairaalaosastoista ei omaa edes elvytysvalmiutta saati että niissä pystyttäisiin pyörittämään sitä sota ajan ruljanssia jossa kirurgit hoitaa murska-, sirpale- ja monivammapotilaita.

Mitä taas tulee noihin aina yhtä ajankohtaisiin Geneven säännöksiin niin miksi luulet niitä noudatettavan meitä kohtaan? Ei niitä noudatettu Tsetseniassa ja se ei edes ollut sotaa vaan perustuslain palauttamista! Kuinka moni edes tietää siitä kuinka liittoutuneet eivät suoneet saksalaisille punaisen ristin suojaa Normandian taisteluiden aikana vaan esim. selvästi merkittyjä kenttäsairaaloita vastaan hyökättiiin ilmasta jatkuvasti. Amerikkalaisia lentäjiä tuomittiin oikein urakalla vankeuteen sodan jälkeen??? Mitä ihmeen "ruudin tuhlaamista" sekin on, että esim. Hyksin toiminta lamautetaan muutamalla raskaalla lentopommilla.

Toki olihan talvisodan alussa niitä valopäitä jotka menivät selvästi näkyville aukealle paikalle, että neuvostolentäjät näkee, että paikalla on siiiviilejä... Eikä silloinkaan sitä punaista ristiä kunniotettu vaan sairaaloita pommitettiin toistuvasti ja hävittäjät hyökkäsivät ambulanssien kimppuun.

Kysymys kuuluukin löytyykö Suomesta vastaavia järjestelyjä?:

"Ett akut- och katastrofmedicinskt centrum (Disaster Emergency Center, DEMC) vid Södersjukhuset färdigställdes och invigdes den 25 november 1994. Det ligger i ett 4 700 m² stort bergrum under sjukhusbyggnaden och kan på kort tid göras iordning att kunna ta emot 160 patienter. Katastrofsjukhuset är vid krisläge självförsörjande på el, vatten, radio- och telekommunikationer. Pulsådern i anläggningen är en 170 meter lång huvudkorridor. Från huvudkorridoren mynnar tolv skepp ut, som långsmala bergrum, åt båda håll. I dem ryms bland annat akutmottagning, operationsavdelning med fyra operationsbord, intensivvårdsavdelning, uppvakning och vårdavdelning samt en saneringsanläggning. Bergrummet ligger i nära anslutning till Årstaviken och kan nås via båt, tåg, bil och helikopter."

http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6dersjukhuset
 
Mosuri kirjoitti:
No yritä nyt päättää mistä on kysymys- sodan hakemisesta koston vuoksi vai neuvottelu taktiikasta?

Miksi asetat nuo vaihtoehdoiksi, vaikka molemmat ovat tärkeitä osasia samassa jatkumossa.

Jugot piti saada ulos Kosovosta ja kaikkein mieluiten sodan keinoin, nimenomaisesti hyökkääjälle käytännössä riskittömän ilmasodan. Ajatus siitä, että länsivallat olisivat suorastaan halunneet lähteä mies miestä vastaan- puukkohippasille Balkanin metsiin ja vuorille ei ole tästä maailmasta. Raskaita tappioita olisi tullut pomminvarmasti.

Sivistyneiden valtioiden tulee kuitenkin edes näön vuoksi neuvotella ennen hyökkäämistä, perustella isku humanitäärisin perustein ja vielä kyetä osoittamaan vastapuoli syylliseksi. Nämä onnistuivat ja NATO voitti sodan 100-0. Totta kai voitti, koska keinoksi valittiin ilmaiskut ja vastapuolella tiedettiin olevan banaanivaltiotason ilmapuolustus.

Todellisista poliittisista syistä koko kriisin taustalla on varmasti yhtä monta mielipidettä kuin kirjoittajaakin, mutta kaiken näkemäni ja lukemani perusteella olen päätynyt tällaiseen omapäätelmään. Absoluuttista totuuttahan ei ole olemassa.
 
peelo kirjoitti:
Siinä tulikin SJltä ihan hyviä vastauksia Mosurille. Mä en viitsi edes lähteä tohon vänkäykseen mukaan.

Missäs ne suomen päätukikohdat ja maantietukikohdat sijaitsee? Uskaltaako kukaan kertoa.

Ainakin aiemmin löytyi PV:n nettisivuiltakin useimpien virallisten varatukikohtien sijainnit. Nehän ovat helposti todettavissa Suomen tieverkkoa ajellessa ja niillä järjestetään aina silloin tällöin myös harjoituksia, joten salaaminen on mahdotonta.

hola mainitsi jossain 90-luvun haastattelussa, että Hornet-kauppaan sisältyi kalusto 3 pää- ja 15 varatukikohdan varustamiseen.
 
Hösseli kirjoitti:
Mosuri kirjoitti:
No yritä nyt päättää mistä on kysymys- sodan hakemisesta koston vuoksi vai neuvottelu taktiikasta?

Miksi asetat nuo vaihtoehdoiksi, vaikka molemmat ovat tärkeitä osasia samassa jatkumossa.

Jugot piti saada ulos Kosovosta ja kaikkein mieluiten sodan keinoin, nimenomaisesti hyökkääjälle käytännössä riskittömän ilmasodan. Ajatus siitä, että länsivallat olisivat suorastaan halunneet lähteä mies miestä vastaan- puukkohippasille Balkanin metsiin ja vuorille ei ole tästä maailmasta. Raskaita tappioita olisi tullut pomminvarmasti.

Sivistyneiden valtioiden tulee kuitenkin edes näön vuoksi neuvotella ennen hyökkäämistä, perustella isku humanitäärisin perustein ja vielä kyetä osoittamaan vastapuoli syylliseksi. Nämä onnistuivat ja NATO voitti sodan 100-0. Totta kai voitti, koska keinoksi valittiin ilmaiskut ja vastapuolella tiedettiin olevan banaanivaltiotason ilmapuolustus.

Todellisista poliittisista syistä koko kriisin taustalla on varmasti yhtä monta mielipidettä kuin kirjoittajaakin, mutta kaiken näkemäni ja lukemani perusteella olen päätynyt tällaiseen omapäätelmään. Absoluuttista totuuttahan ei ole olemassa.

Ainoa huono puoli tuossa nyt vain oli se, että Nato ei saanut sitä mitä oli vaatimassa. Tarkoitushan oli pakottaa Serbia allekirjoittamaan Rambuilletin sopimus ml. NATO:n joukkojen sijoittaminen Serbiaan. Kuten hyvin tiedämme NATO ei saanut sitä mitä sodalta halusi.

Toki antoihan NATO täysin naurettavan vaikutelman itsestään. Persianlahden sodan jälkeenhän läntisiä asevoimia pidettiin ylittämättömänä tappokoneena. Nyt pientä normivaltion maakuntaa vastaavaa maata jouduttiin pommittamaan 2 1/2 kuukautta, että saatiin irroitettua vuoristoinen maapläntti. Suomessakin heräsi vakavia epäilyksiä NATO jäsenyyden mielekkyydestä vaikka suomalaiset mediat suolsivat propagandaa 24/7. Ainakaan ilmavoimien toimintakyky ei enää vakuuttanut juuri ketään.

Tähän mennessä olen laskenut seitsemän kuolonuhria Suomen osalta tämän sodan uhreiksi. Kilahtanut rauhanturvaaja tappoi kolme ja pakolainen neljä. Eli laskeuma ja jälkivaikutukset jatkuvat meidänkin osaltamme.
 
kunnas kirjoitti:
peelo kirjoitti:
Siinä tulikin SJltä ihan hyviä vastauksia Mosurille. Mä en viitsi edes lähteä tohon vänkäykseen mukaan.

Missäs ne suomen päätukikohdat ja maantietukikohdat sijaitsee? Uskaltaako kukaan kertoa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lentokoneiden_varalaskupaikka

Ja tuossa toinen hyödyllinen linkki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_lentoasemat_ja_-paikat
 
Mosuri kirjoitti:
Ainoa huono puoli tuossa nyt vain oli se, että Nato ei saanut sitä mitä oli vaatimassa. Tarkoitushan oli pakottaa Serbia allekirjoittamaan Rambuilletin sopimus ml. NATO:n joukkojen sijoittaminen Serbiaan. Kuten hyvin tiedämme NATO ei saanut sitä mitä sodalta halusi.

Toki antoihan NATO täysin naurettavan vaikutelman itsestään. Persianlahden sodan jälkeenhän läntisiä asevoimia pidettiin ylittämättömänä tappokoneena. Nyt pientä normivaltion maakuntaa vastaavaa maata jouduttiin pommittamaan 2 1/2 kuukautta, että saatiin irroitettua vuoristoinen maapläntti. Suomessakin heräsi vakavia epäilyksiä NATO jäsenyyden mielekkyydestä vaikka suomalaiset mediat suolsivat propagandaa 24/7. Ainakaan ilmavoimien toimintakyky ei enää vakuuttanut juuri ketään.

Tähän mennessä olen laskenut seitsemän kuolonuhria Suomen osalta tämän sodan uhreiksi. Kilahtanut rauhanturvaaja tappoi kolme ja pakolainen neljä. Eli laskeuma ja jälkivaikutukset jatkuvat meidänkin osaltamme.
NATOn tarve saada itsensä näkyviin ja olemassaololleen uusi tarkoitus oli minunkin mielestäni iso tekijä sodan aloituspäätöksessä. Yhtä hyvin asian voi muotoilla niin, että NATO pystyi kaatamaan Jugoslavian fasistisen diktatuurin pienellä murusella asevoimistaan. Aika vaikuttava näyttö ylivertaisesta sotavoimasta, käytössähän oli enintään viitisen prosenttia sotilasliiton ilmavoimasta. Itse en tuollaista lähtisi kirjoittelemaan, mutta kommenttina se ón tasapainossa omasi kanssa, yhtä asenteellinen.

Kosovosta on tullut pakolaisia jo vuosia ennen kuin NATO hyökkäsi, joten linkityksesi vuonna 1990 Suomeen muuttaneeseen Shkupolliin ei oikein toimi...
 
Hösseli kirjoitti:
Mosuri kirjoitti:
Ainoa huono puoli tuossa nyt vain oli se, että Nato ei saanut sitä mitä oli vaatimassa. Tarkoitushan oli pakottaa Serbia allekirjoittamaan Rambuilletin sopimus ml. NATO:n joukkojen sijoittaminen Serbiaan. Kuten hyvin tiedämme NATO ei saanut sitä mitä sodalta halusi.

Toki antoihan NATO täysin naurettavan vaikutelman itsestään. Persianlahden sodan jälkeenhän läntisiä asevoimia pidettiin ylittämättömänä tappokoneena. Nyt pientä normivaltion maakuntaa vastaavaa maata jouduttiin pommittamaan 2 1/2 kuukautta, että saatiin irroitettua vuoristoinen maapläntti. Suomessakin heräsi vakavia epäilyksiä NATO jäsenyyden mielekkyydestä vaikka suomalaiset mediat suolsivat propagandaa 24/7. Ainakaan ilmavoimien toimintakyky ei enää vakuuttanut juuri ketään.

Tähän mennessä olen laskenut seitsemän kuolonuhria Suomen osalta tämän sodan uhreiksi. Kilahtanut rauhanturvaaja tappoi kolme ja pakolainen neljä. Eli laskeuma ja jälkivaikutukset jatkuvat meidänkin osaltamme.
NATOn tarve saada itsensä näkyviin ja olemassaololleen uusi tarkoitus oli minunkin mielestäni iso tekijä sodan aloituspäätöksessä. Yhtä hyvin asian voi muotoilla niin, että NATO pystyi kaatamaan Jugoslavian fasistisen diktatuurin pienellä murusella asevoimistaan. Aika vaikuttava näyttö ylivertaisesta sotavoimasta, käytössähän oli enintään viitisen prosenttia sotilasliiton ilmavoimasta. Itse en tuollaista lähtisi kirjoittelemaan, mutta kommenttina se ón tasapainossa omasi kanssa, yhtä asenteellinen.

Kosovosta on tullut pakolaisia jo vuosia ennen kuin NATO hyökkäsi, joten linkityksesi vuonna 1990 Suomeen muuttaneeseen Shkupolliin ei oikein toimi...

Jos nyt todellakin käytettiin vain viittä prossaa niin eiköhän se kerro enemmänkin jostain "soitellen sotaan" asenteesta kuin mistään vakavasta suhtautumisesta sodankäyntiin. Ja mitä siihen "fasisti diktatuurin" kaatamiseen tulee, niin sen suorittivat serbialaiset itse. Mutta ilmeisesti tästäkin sodasta piti leipoa suuri menestystarina kun asialla oli ihmiskunnan suurin hyväntekijä ennen Obamaa...

Jugoslavian levottomuudethan alkoivat jo 1980-luvun puolella joten heitto on täysin oikeutettu. Minulla on ollut "kunnia" tutustua moneen Kosovon albaaniin. Todellisen pakolaistulvan alkaessa 90-luvun lopussa oli aika selvää, minkälaista sakkia sieltä saapui. On se yllättävää kuinka oikeaan nopeakin arvio voi osua jos asialla on todellinen ihmistuntija eikä suvaitsevaiston aivopesemä ns. hyödyllinen hölmö... Eikä siinä kauan mennykkään kun onnettomat ihmispolot saivat tietonsa sinne atarin alkuperäiseen facebookkiin!
 
Tuossa teille vajaan kymmenen minuutin pätkä siitä kuinka Iranin kanssa liitoutuneet Bosnian ja Kosovon islamilaiset tasavallat maksavat "Al Sahibeilla" kunniavelkansa Euroopan hölmöille joskus 2030 luvulla...

 
Last edited by a moderator:
Et nyt tunnu ymmärtävän tiettyjä perusasioita näistä kuvioista. Hornetti siirtyyy sellaiset rapeat 1000 km tunnissa ja ilmatorjunta siirtyy 50 km/h nopeudella. Ei ilmatorjuntaa "voida siirtää sinne missä koneet on". Keskeisenä ajatuksena tässä suomalaisessa maantietukikohta filosofiassa on nimenomaan se, että koneet lähtevät yhdeltä kentältä mutta ne voivat laskeutua toiselle.

No olettaen, että Hornetit eivät lentele vain tukikohdasta tukikohtaan, niin aikaahan on huomattavasti enemmän kuin tuo. Mutta nähdäkseni idea on se, että kaikkia mahdollisia kohteita ei edes koeteta suojata, vaan huolehditaan siitä, että vihollinen ei saa koko ilmavoimia kerralla tuhottua. Kolmeen tukikohtaan saatettaisiin saada keskitettyä niin paljon voimaa, että sitä ei saa torjuttua millään, jo sen takia kun meillä ei ole (tai olisi) tarpeeksi ohjuksia ampumaan kaikki kohtituleva alas.

Ja mitä tulee noihin koordinaatteihin. Kaikki "varalaskeutumispaikat", lentokentät ja jopa niiden yksityiskohdat kuten koneiden seisontapaikat ja siirtotiet kiitoradalle ovat jo vihollisen tiedossa. Tuollaisia tietoja ei voi mitenkään salata avoimessa yhteiskunnassa. Vihollisella ei tarvitse olla muuta kuin vahva epäilys jonkun lentokentän käytöstä niin siihen voidaan kohdistaa asevaikutus. Nyt noita maaleja vastaan voidaan hyökätä edullisesti ja vielä suhteellisen turvallisesti käyttämällä Glonass pommeja.

Toki tuollaiset valmistelut on voitu tehdä, mutta edelleen se vaatii huomattavasti suuremman työn. Ja sen tiedon hallinta myös vaatii omat askareensa. Kun koneet ovat hajautettuna, niin vihollinen ei voi iskeä koko ilmavoimien kimppuun tai edes useamman kuin ~4:n Hornetin tukikohtaan (siis, jos kalustoa on 3+15 tukikohdan käyttöön) kerrallaan, joten he joutuvat joko iskemään niihin yhteen kerrallaan (ei kovin tehokasta) tai sitten operoimaan pienissä osastoissa (jolloin IT ja myös hornetit pääsisivät toimimaan vapaammin). Jos vihollinen toimii vahvan epäilyksen perusteella, niin annetaan heille sellainen ja katsotaan kun joku hommaan valittu asfaltin pätkä ammutaan hajalle.

Et myöskään näytä ymmärtävän millaisen edun vihollisen Awacsit ja ELSO koneet tarjoavat. Nyt tilanne on se, että me käytämme "maatutkia" joita on noin 70 kappaletta. Kuinka moni niistä on ylipäätänsä käytössä toisella sotaviikolla? Ikävä kyllä vanha totuus siitä, että puolustajalla on parempi tilannekuva ei pidä enää paikkaansa. Esimerkiksi ensimmäisen persianlahden sodan aikana- liittokunta pystyi operoimaan syvällä irakin ilmatilassa mm. potkurikoneilla ja helikoptereilla. Tämä oli mahdollista nimenomaan sen takia, että AWACSit pystyivät muodostamaan täydellisen tilannekuvan ja taistelunjohto pystyi ohjaamaan hitaita ja aseistamattomia koneita pois torjuntaan lähteneiden irakilaisten hävittäjien edestä.

Ja mitä tuolla on tekemistä tämän keskustelun kanssa? Siis sillä, että montako tutkaa on toisella sotaviikolla ehjänä? Jos ilmavoimat saadaan kerralla tuhottua niihin kolmeen tukikohtaan ensimmäisten tuntien aikana, niin sitten ei taida olla paljoa toivoa niillä tutkillakaan. Miten nuo AWACS:it muuttavat tilannetta kummassakaan tapauksessa?

Meidän taistelujohtomme operoi tälläisten tietojen varassa sotaviikolla kolme. "Suihkukoneiden ääniä kuuluu Kouvolan kaakkoispuolelta". Kun taas vastustaja saa tälläistä tietoa "Neljä vihollisen konetta 15 km Tampereen pohjoispuolella lentokorkeus 150 metriä. Lentosuunta itä (92) Nopeus 960. Signaalianalyysi viittaa hornetteihin."

Meinasitko, että kolmeen tukikohtaan keskittämällä Hornetit jotenkin selviäisivät toimintakunnossa kolmanteen viikkoon, jos hajautetut Hornetit eivät selviä?

Eka mies kysyy haluanko kaikki Suomen sairaalapotilaat kalliosuojaan. Sitten kun kerron sellaisesta toimenpiteestä kuin "sairaaloiden tyhjentäminen tappiota varten" alkaa epämääräinen syyttely olkiukoista. Viittasin tällä sairaaloiden suojatilat kysymyksellä siihen kuinka esim. Ruotsissa Södersjukhusetissa on isot suojatilat joissa sijaitsee mm. toimintavalmis leikkausosasto ja toimintavalmis suojeluosasto joka pystyy puhdistamaan NBC hyökkäyksen uhrit ennen sairaalaan ottamista.

Siis minkä takia sairaalat pitäisi "tyhjentää tappioita varten" (oletan, että tarkoittaa "tappioiden välttämiseksi"?), siis miten ne potilaan olisi sen paremmassa turvassa muualla, jos siis vihollinen ampuu kaikkea mikä liikkuu? Jotenkin en vain ymmärrä tuota sinun ajatuksen juoksua...
Ja sinä siis oletat, että kun on ensiksi määrätty lailla kaikkiin rakennuksiin (tiettyä kokoa suurempiin) väestönsuojat ja kuten edellä mainitsin apteekkien on varauduttava kriisitilanteisiin, niin kenellekkään ei tullut mieleen varata tiloja leikkaus-salille ja kaikelle muulle sellaiselle? Sen myönnän että en ole perehtynyt noihin asioihin syvällisesti, mutta kun olen ollut VPK:ssa ja jopa kesätyöläisenä sairaalassa, niin tiedän, että siellä on tehty valmisteluja (aika paljonkin) kriisin varalta, joten ihmettelisin, jos siellä jätettäisiin kaikki tuollaiset ilmeiset jutut tekemättä. Vai oliko sinulla ensikäden tietoa?

Kaikkien sairaaloiden tai sairaalaosastojen toiminta ei ole tärkeätä. Huomattava osa esim. suuremmissa kaupungeissa olevista sairaalaosastoista ei omaa edes elvytysvalmiutta saati että niissä pystyttäisiin pyörittämään sitä sota ajan ruljanssia jossa kirurgit hoitaa murska-, sirpale- ja monivammapotilaita.

Tuossa olen erimieltä ja samaamieltä. Ihan varmasti kaikki sairaalat tarvitaan kun kapasiteettia joudutaan lisäämään, mutta toisaalta sairaalan kapasiteetin sijainti ei sinällään ole tärkeä, useat tarvikkeet ovat täysin siirrettävissä uusiin tiloihin ja useimmat potilaat varmasti voidaan siirtää myöskin, jos tilanne vaatii.

Mitä taas tulee noihin aina yhtä ajankohtaisiin Geneven säännöksiin niin miksi luulet niitä noudatettavan meitä kohtaan? Ei niitä noudatettu Tsetseniassa ja se ei edes ollut sotaa vaan perustuslain palauttamista! Kuinka moni edes tietää siitä kuinka liittoutuneet eivät suoneet saksalaisille punaisen ristin suojaa Normandian taisteluiden aikana vaan esim. selvästi merkittyjä kenttäsairaaloita vastaan hyökättiiin ilmasta jatkuvasti. Amerikkalaisia lentäjiä tuomittiin oikein urakalla vankeuteen sodan jälkeen??? Mitä ihmeen "ruudin tuhlaamista" sekin on, että esim. Hyksin toiminta lamautetaan muutamalla raskaalla lentopommilla.

Sitä en tiedä mitä täsmälleen on tehty Tsetseeniassa, mutta päätellen siitä miten Irakissa ja Afghanistanissa nuo tuon tyyppiset ryhmät sotivat, niin veikkaisin, että Venäläisillä oli hyvä syy ampua niitä kohteita, jos ne edes ampuivat niitä tarkoituksella. Oletan, että Suomen armeija ei sallisi sen taistelioiden käyttävän punaisen ristin tunnuksia hyväksi tavoilla millä niitä ei tulisi käyttää, jos käytetään, niin sitten ansaitsemme kaiken mitä siitä seuraa. WW2:n aikaan homma taas oli hieman kaoottisempaa joten sitä en rupeaisi käyttämään vertauskohtana nykypäivään tai huomiseen. Paitsi sen verran, että muistaakseni silloinkaan sairaaloita ei systemaattisesti tuhottu ilmapommituksilla tai muullakaan tavalla. Ja mitä ihmeen hyötyä siitä HYKS:n pommittamisesta sitten olisi? Luuletko että sillä saataisiin ihmiset alistumaan? Jos joku alkaa tehdä tuollaista, niin itse kysyisin, että mitä ne meinaa tehdä, jos me antautuisimme? Mitä armoa tuollaisilta tyypeiltä voisi olettaa, jos ne pommittavat sairaalat hajalle ihan vain "lamaannuttaakseen"?

Toki olihan talvisodan alussa niitä valopäitä jotka menivät selvästi näkyville aukealle paikalle, että neuvostolentäjät näkee, että paikalla on siiiviilejä... Eikä silloinkaan sitä punaista ristiä kunniotettu vaan sairaaloita pommitettiin toistuvasti ja hävittäjät hyökkäsivät ambulanssien kimppuun.

Sairaaloiden systemaattisista pommituksista en ole kuullut ja mitä tulee ambulansseihin, niin parista kilsasta jos lentäjä havaitsee liikkuvan ajoneuvon, niin en odota sen pienen punaisen ristin auttavan ennen tulen avaamista. Ja mitä tulee siviilien ampumiseen, niin ennen WW2:sta oletettiin, että siviilitappiot saisivat kansakunnat alistumaan pelosta, mutta uskoisin, että nykyään tiedetään hieman paremmin jo kokemuksen takia ja tuota vältettäisiin huonon julkisuuden takia (oletan, että meillä lehdistö osaa hommansa).
 
SJ kirjoitti:
Et nyt tunnu ymmärtävän tiettyjä perusasioita näistä kuvioista. Hornetti siirtyyy sellaiset rapeat 1000 km tunnissa ja ilmatorjunta siirtyy 50 km/h nopeudella. Ei ilmatorjuntaa "voida siirtää sinne missä koneet on". Keskeisenä ajatuksena tässä suomalaisessa maantietukikohta filosofiassa on nimenomaan se, että koneet lähtevät yhdeltä kentältä mutta ne voivat laskeutua toiselle.

No olettaen, että Hornetit eivät lentele vain tukikohdasta tukikohtaan, niin aikaahan on huomattavasti enemmän kuin tuo. Mutta nähdäkseni idea on se, että kaikkia mahdollisia kohteita ei edes koeteta suojata, vaan huolehditaan siitä, että vihollinen ei saa koko ilmavoimia kerralla tuhottua. Kolmeen tukikohtaan saatettaisiin saada keskitettyä niin paljon voimaa, että sitä ei saa torjuttua millään, jo sen takia kun meillä ei ole (tai olisi) tarpeeksi ohjuksia ampumaan kaikki kohtituleva alas.

Ja mitä tulee noihin koordinaatteihin. Kaikki "varalaskeutumispaikat", lentokentät ja jopa niiden yksityiskohdat kuten koneiden seisontapaikat ja siirtotiet kiitoradalle ovat jo vihollisen tiedossa. Tuollaisia tietoja ei voi mitenkään salata avoimessa yhteiskunnassa. Vihollisella ei tarvitse olla muuta kuin vahva epäilys jonkun lentokentän käytöstä niin siihen voidaan kohdistaa asevaikutus. Nyt noita maaleja vastaan voidaan hyökätä edullisesti ja vielä suhteellisen turvallisesti käyttämällä Glonass pommeja.

Toki tuollaiset valmistelut on voitu tehdä, mutta edelleen se vaatii huomattavasti suuremman työn. Ja sen tiedon hallinta myös vaatii omat askareensa. Kun koneet ovat hajautettuna, niin vihollinen ei voi iskeä koko ilmavoimien kimppuun tai edes useamman kuin ~4:n Hornetin tukikohtaan (siis, jos kalustoa on 3+15 tukikohdan käyttöön) kerrallaan, joten he joutuvat joko iskemään niihin yhteen kerrallaan (ei kovin tehokasta) tai sitten operoimaan pienissä osastoissa (jolloin IT ja myös hornetit pääsisivät toimimaan vapaammin). Jos vihollinen toimii vahvan epäilyksen perusteella, niin annetaan heille sellainen ja katsotaan kun joku hommaan valittu asfaltin pätkä ammutaan hajalle.

Et myöskään näytä ymmärtävän millaisen edun vihollisen Awacsit ja ELSO koneet tarjoavat. Nyt tilanne on se, että me käytämme "maatutkia" joita on noin 70 kappaletta. Kuinka moni niistä on ylipäätänsä käytössä toisella sotaviikolla? Ikävä kyllä vanha totuus siitä, että puolustajalla on parempi tilannekuva ei pidä enää paikkaansa. Esimerkiksi ensimmäisen persianlahden sodan aikana- liittokunta pystyi operoimaan syvällä irakin ilmatilassa mm. potkurikoneilla ja helikoptereilla. Tämä oli mahdollista nimenomaan sen takia, että AWACSit pystyivät muodostamaan täydellisen tilannekuvan ja taistelunjohto pystyi ohjaamaan hitaita ja aseistamattomia koneita pois torjuntaan lähteneiden irakilaisten hävittäjien edestä.

Ja mitä tuolla on tekemistä tämän keskustelun kanssa? Siis sillä, että montako tutkaa on toisella sotaviikolla ehjänä? Jos ilmavoimat saadaan kerralla tuhottua niihin kolmeen tukikohtaan ensimmäisten tuntien aikana, niin sitten ei taida olla paljoa toivoa niillä tutkillakaan. Miten nuo AWACS:it muuttavat tilannetta kummassakaan tapauksessa?

Meidän taistelujohtomme operoi tälläisten tietojen varassa sotaviikolla kolme. "Suihkukoneiden ääniä kuuluu Kouvolan kaakkoispuolelta". Kun taas vastustaja saa tälläistä tietoa "Neljä vihollisen konetta 15 km Tampereen pohjoispuolella lentokorkeus 150 metriä. Lentosuunta itä (92) Nopeus 960. Signaalianalyysi viittaa hornetteihin."

Meinasitko, että kolmeen tukikohtaan keskittämällä Hornetit jotenkin selviäisivät toimintakunnossa kolmanteen viikkoon, jos hajautetut Hornetit eivät selviä?

Eka mies kysyy haluanko kaikki Suomen sairaalapotilaat kalliosuojaan. Sitten kun kerron sellaisesta toimenpiteestä kuin "sairaaloiden tyhjentäminen tappiota varten" alkaa epämääräinen syyttely olkiukoista. Viittasin tällä sairaaloiden suojatilat kysymyksellä siihen kuinka esim. Ruotsissa Södersjukhusetissa on isot suojatilat joissa sijaitsee mm. toimintavalmis leikkausosasto ja toimintavalmis suojeluosasto joka pystyy puhdistamaan NBC hyökkäyksen uhrit ennen sairaalaan ottamista.

Siis minkä takia sairaalat pitäisi "tyhjentää tappioita varten" (oletan, että tarkoittaa "tappioiden välttämiseksi"?), siis miten ne potilaan olisi sen paremmassa turvassa muualla, jos siis vihollinen ampuu kaikkea mikä liikkuu? Jotenkin en vain ymmärrä tuota sinun ajatuksen juoksua...
Ja sinä siis oletat, että kun on ensiksi määrätty lailla kaikkiin rakennuksiin (tiettyä kokoa suurempiin) väestönsuojat ja kuten edellä mainitsin apteekkien on varauduttava kriisitilanteisiin, niin kenellekkään ei tullut mieleen varata tiloja leikkaus-salille ja kaikelle muulle sellaiselle? Sen myönnän että en ole perehtynyt noihin asioihin syvällisesti, mutta kun olen ollut VPK:ssa ja jopa kesätyöläisenä sairaalassa, niin tiedän, että siellä on tehty valmisteluja (aika paljonkin) kriisin varalta, joten ihmettelisin, jos siellä jätettäisiin kaikki tuollaiset ilmeiset jutut tekemättä. Vai oliko sinulla ensikäden tietoa?

Kaikkien sairaaloiden tai sairaalaosastojen toiminta ei ole tärkeätä. Huomattava osa esim. suuremmissa kaupungeissa olevista sairaalaosastoista ei omaa edes elvytysvalmiutta saati että niissä pystyttäisiin pyörittämään sitä sota ajan ruljanssia jossa kirurgit hoitaa murska-, sirpale- ja monivammapotilaita.

Tuossa olen erimieltä ja samaamieltä. Ihan varmasti kaikki sairaalat tarvitaan kun kapasiteettia joudutaan lisäämään, mutta toisaalta sairaalan kapasiteetin sijainti ei sinällään ole tärkeä, useat tarvikkeet ovat täysin siirrettävissä uusiin tiloihin ja useimmat potilaat varmasti voidaan siirtää myöskin, jos tilanne vaatii.

Mitä taas tulee noihin aina yhtä ajankohtaisiin Geneven säännöksiin niin miksi luulet niitä noudatettavan meitä kohtaan? Ei niitä noudatettu Tsetseniassa ja se ei edes ollut sotaa vaan perustuslain palauttamista! Kuinka moni edes tietää siitä kuinka liittoutuneet eivät suoneet saksalaisille punaisen ristin suojaa Normandian taisteluiden aikana vaan esim. selvästi merkittyjä kenttäsairaaloita vastaan hyökättiiin ilmasta jatkuvasti. Amerikkalaisia lentäjiä tuomittiin oikein urakalla vankeuteen sodan jälkeen??? Mitä ihmeen "ruudin tuhlaamista" sekin on, että esim. Hyksin toiminta lamautetaan muutamalla raskaalla lentopommilla.

Sitä en tiedä mitä täsmälleen on tehty Tsetseeniassa, mutta päätellen siitä miten Irakissa ja Afghanistanissa nuo tuon tyyppiset ryhmät sotivat, niin veikkaisin, että Venäläisillä oli hyvä syy ampua niitä kohteita, jos ne edes ampuivat niitä tarkoituksella. Oletan, että Suomen armeija ei sallisi sen taistelioiden käyttävän punaisen ristin tunnuksia hyväksi tavoilla millä niitä ei tulisi käyttää, jos käytetään, niin sitten ansaitsemme kaiken mitä siitä seuraa. WW2:n aikaan homma taas oli hieman kaoottisempaa joten sitä en rupeaisi käyttämään vertauskohtana nykypäivään tai huomiseen. Paitsi sen verran, että muistaakseni silloinkaan sairaaloita ei systemaattisesti tuhottu ilmapommituksilla tai muullakaan tavalla. Ja mitä ihmeen hyötyä siitä HYKS:n pommittamisesta sitten olisi? Luuletko että sillä saataisiin ihmiset alistumaan? Jos joku alkaa tehdä tuollaista, niin itse kysyisin, että mitä ne meinaa tehdä, jos me antautuisimme? Mitä armoa tuollaisilta tyypeiltä voisi olettaa, jos ne pommittavat sairaalat hajalle ihan vain "lamaannuttaakseen"?

Toki olihan talvisodan alussa niitä valopäitä jotka menivät selvästi näkyville aukealle paikalle, että neuvostolentäjät näkee, että paikalla on siiiviilejä... Eikä silloinkaan sitä punaista ristiä kunniotettu vaan sairaaloita pommitettiin toistuvasti ja hävittäjät hyökkäsivät ambulanssien kimppuun.

Sairaaloiden systemaattisista pommituksista en ole kuullut ja mitä tulee ambulansseihin, niin parista kilsasta jos lentäjä havaitsee liikkuvan ajoneuvon, niin en odota sen pienen punaisen ristin auttavan ennen tulen avaamista. Ja mitä tulee siviilien ampumiseen, niin ennen WW2:sta oletettiin, että siviilitappiot saisivat kansakunnat alistumaan pelosta, mutta uskoisin, että nykyään tiedetään hieman paremmin jo kokemuksen takia ja tuota vältettäisiin huonon julkisuuden takia (oletan, että meillä lehdistö osaa hommansa).

Kannattaisi ehkä osallistua jollekkin MPK:n ilmapuolustuskurssille. Esimerkiksi tuon tehokkaan ilmatorjunnan suojaaman päätukikohta idean esitteli eräs ilmavoimien eversti. Tässä nyt vähän rupeaa näyttämään siltä, että keskustelua käy ilmapuolustuksessa varusmiespalveluksensa suorittanut ja sen parissa lähes 20 vuotta vapaaehtoistyötä tehnyt mies ja toisella on taustalla RUK:n muutaman tunnin luennot... Jumalauta minä olen sellaisessa maantietukikohdassa harjoitellut useampaan otteeseen ja voin kuule kertoa, ettei se ole nykytekniikalla mikään tuhoutumaton järjestely. Vuonna 1995 olisin ollut täysin samaa mieltä kanssasi mutta nyt ei ole vuosi 1995. Ilmasodan kehitys on ollut huimaa viimeisen 20 vuoden aikana. Vuonna 1930 meillä oli vesitasohävittäjiä mutta 1945 ei yhtään.

On se hienoa, että meiltä löytyy ihmisiä jotka jaksavat uskoa Venäjän valtion pyyteettömään hyvyyteen. Tsetsenian kansanmurhan ja Georgian sodan jälkeen vaaditaan todellista uskoa. Itse uskon vain pyytettömään vapaaehtoistyöhön maanpuolustuksen hyväksi. En perusta mitään suunnittelua possunpunaisille unelmille.

Onhan se tietysti hienoa, että meillä lääkintäpuoli toimii sodan aikana. Kuulisin mielellään esim. lääkäreiden näkemyksiä tai jonkun joka osallistunut johonkin valmiussuunnitteluun esim. sairaanhoitopiirissä. Ihan vaan sen takia ettei tarvitse kaikkea laskea hississä leikkimisen ja veparikokemusten varaan? Epäilen vähän tuota sun tietotasoa, jos et edes tiedä kuinka parempi kuntoisia potilaita kotiutettaisiin tappioiden tieltä?

Se mitä tulee venäjän tiedustelun toimintaan, niin mitään en laskisi heidän tietämättömyydensä varaan. Olen nimittäin nähnyt sekä suurlähetystön, että konsulaattien henkilökuntaa GPS:n ja videokameroiden kanssa liikenteessä, jos jotain vähinkin sotilaallisesti kiinostavaa on tapahtunut.
 
Kannattaisi ehkä osallistua jollekkin MPK:n ilmapuolustuskurssille. Esimerkiksi tuon tehokkaan ilmatorjunnan suojaaman päätukikohta idean esitteli eräs ilmavoimien eversti. Tässä nyt vähän rupeaa näyttämään siltä, että keskustelua käy ilmapuolustuksessa varusmiespalveluksensa suorittanut ja sen parissa lähes 20 vuotta vapaaehtoistyötä tehnyt mies ja toisella on taustalla RUK:n muutaman tunnin luennot... Jumalauta minä olen sellaisessa maantietukikohdassa harjoitellut useampaan otteeseen ja voin kuule kertoa, ettei se ole nykytekniikalla mikään tuhoutumaton järjestely. Vuonna 1995 olisin ollut täysin samaa mieltä kanssasi mutta nyt ei ole vuosi 1995. Ilmasodan kehitys on ollut huimaa viimeisen 20 vuoden aikana. Vuonna 1930 meillä oli vesitasohävittäjiä mutta 1945 ei yhtään.

En väitä, että nuo maantietukikohdat olisivat tuhoutumattomia, mutta väitän edelleen, että niiltä kyettäisiin toimimaan jonkinverran kauemmin kuin noista "tehokkaasti" suojatuista lentotukikohdista. Tämä jo sen takia, että GLONASS pommeilta suojaamiseen tarvittaisiin systeemi joka on luokkaa SAMP/T tai vähintään NASAMS joka on varustettu SLAMRAAM-ER ohjuksilla ja noita jälkimmäisiä on meille hankinnassa 4 patteria (ja ensimmäisiä oltaisiin saatu samalla hinnalla yhden) ja 120 miljoonalla ohjuksia. Etenkin tuo ohjuksien määrä tarkoittaa, että ne eivät riitä suojaamaan kiinteitä kohteita kovin kauaa. Hajauttamalla ainakin osa ohjuksista ja pommeista osa menee hukkaan jo ilman että niitä ammutaan alas.

On se hienoa, että meiltä löytyy ihmisiä jotka jaksavat uskoa Venäjän valtion pyyteettömään hyvyyteen. Tsetsenian kansanmurhan ja Georgian sodan jälkeen vaaditaan todellista uskoa. Itse uskon vain pyytettömään vapaaehtoistyöhön maanpuolustuksen hyväksi. En perusta mitään suunnittelua possunpunaisille unelmille.

Ja pyyteettömään hyvyyteen minä en väitteistäsi huolimatta usko. Minä vaan en usko, että sotatapauksessa kenelläkään olisi aikaa käydä pommittamassa sairaaloita kun muitakin maaleja on löytyvillä. Voin olla tässä väärässä, mutta sinä et siitä huolimatta ole vieläkään kertonut mitään mikä osoittaisi sairaaloiden hätätila valmiuden riittämättömiksi, olet vain arvaillut.

Onhan se tietysti hienoa, että meillä lääkintäpuoli toimii sodan aikana. Kuulisin mielellään esim. lääkäreiden näkemyksiä tai jonkun joka osallistunut johonkin valmiussuunnitteluun esim. sairaanhoitopiirissä. Ihan vaan sen takia ettei tarvitse kaikkea laskea hississä leikkimisen ja veparikokemusten varaan? Epäilen vähän tuota sun tietotasoa, jos et edes tiedä kuinka parempi kuntoisia potilaita kotiutettaisiin tappioiden tieltä?

Minäkin kuulisin tuosta mielelläni, kun sinultakaan ei tunnu löytyvän mitään varmaa tietoa. Ja minä en todellakaan tiedä miten sairaaloista kotiutetaan potilaita, minä vain lähetän niitä sinne. Mutta olettaisin, että tuossa ei ole niin valtavaa eroa nykypäivään, kun eihän ne siellä potilaita pidä sairaalasängyssä pitempään kuin on pakko. Olettaisin, että sota-aikaan sairaalat jakaisivat tehtävät sijainnin ja sen mukaan mitä erikoisuuksia kullakin sairaalalla on rauhanaikaan (olettaisin, että tässäkin pidetään valmiutta yllä).

Se mitä tulee venäjän tiedustelun toimintaan, niin mitään en laskisi heidän tietämättömyydensä varaan. Olen nimittäin nähnyt sekä suurlähetystön, että konsulaattien henkilökuntaa GPS:n ja videokameroiden kanssa liikenteessä, jos jotain vähinkin sotilaallisesti kiinostavaa on tapahtunut.

En epäile sitä. Oletan että kaikki muutkin tietävät tämän seikan ja osaavat varautua tähän ja siten tiedustelutieto vanhenee ja vähentää merkitystään jo sen takia kun Hornet onkin parkkeerattuna eripaikassa. Tämä ei taida olla mahdollista sellaisessa isossa tukikohdassa, jossa koneet ovat vahvistetuissa suojissa? Ja kun tuo sotaa edeltänyt tieto on käytetty, niin sitten pitää alkaa etsimään maaleja tosiajassa ja siinä tulee vastaan se, että keretäänkö tietoa käyttää, ennen kuin toisella puolella taas uudelleen sijoitellaan. Ja tämäkään ei taida onnistua vain kolmella päätukikohdalla? Kyseessä on helvetimmoinen kissa-ja-hiiri -leikki ja kukaan ei voi arvata ennalta, että mitä tapahtuu. Mutta jos ne koneet laitetaan vain muutamaan tukikohtaan, muka hyvään suojaan, niin se on varmaa, että vihollinen tekee suunnitelmansa sen mukaan, että se saa ne tukikohdat lamautettua ennen kuin mitään muuta aletaan tekemään. Ja tämä on helppoa, tarvitaan vain tarpeeksi rautaa ilmaan pienessä ajassa. Tai ainakin minä olen aina ollut siinä luulossa, että Venäläiset ovat aina suosineet valtavaa tulivoiman käyttöä. Ja minusta olisi huomattavasti kätevämpää, jos sille tulivoimalle ei annettaisi mitään selkeää kohdetta (tai ainakaan mitään oikeasti tärkeää kohdetta). Nähdäkseni kaikkein paras ratkaisu olisi sellainen systeemi jossa on ominaisuuksia molemmista (ellei sellainen ole jo käytössä).
 
Luin tuon sj:n ja mosurin laatikkokeskityksen hartaasti läpi. Tarkoitatko, Mosuri, että hyvin suojattu, hyvillä korjauspalveluilla järjestetty ja keskitetty tukikohta, jossa on riittävästi maan sisään juvettuja tiloja, parempi kuin sellainen, jossa pyöritetään riivatunmoista karusellia ilman kuranttia suojaa?

Tarkoitatko, että tämä hehkutettu hajautettu erityisolosuhdemalli on osoitus rahanpuutteen luomasta tilanteesta paremminkin kuin valinnasta sen hyvyyden vuoksi?

Eli ymmärsinkö oikein: sinä perustaisit ilmavoimien tukikohdat harvempiin, hyvin suojattuihin ja aseistettuihin keskittymiin....ja varavaravaralta ylläpitäisit jonkinlaista erityisolosuhdemallia, joka toimii kantatieverkoston pätkillä? Entäs jos olemassa on jokin asia, jota me emme tunne ja joka selittäisi nämä ratkaisut?
 
baikal kirjoitti:
Luin tuon sj:n ja mosurin laatikkokeskityksen hartaasti läpi. Tarkoitatko, Mosuri, että hyvin suojattu, hyvillä korjauspalveluilla järjestetty ja keskitetty tukikohta, jossa on riittävästi maan sisään juvettuja tiloja, parempi kuin sellainen, jossa pyöritetään riivatunmoista karusellia ilman kuranttia suojaa?

Tarkoitatko, että tämä hehkutettu hajautettu erityisolosuhdemalli on osoitus rahanpuutteen luomasta tilanteesta paremminkin kuin valinnasta sen hyvyyden vuoksi?

Eli ymmärsinkö oikein: sinä perustaisit ilmavoimien tukikohdat harvempiin, hyvin suojattuihin ja aseistettuihin keskittymiin....ja varavaravaralta ylläpitäisit jonkinlaista erityisolosuhdemallia, joka toimii kantatieverkoston pätkillä? Entäs jos olemassa on jokin asia, jota me emme tunne ja joka selittäisi nämä ratkaisut?

Niin siis tälläistä mallia ehdotti tosiaan yksi eversti. Yksi ilmavoimien päätukikohdista voitaisiin suojata Buk patterilla (nykyisin siis Nasamsilla). Nykyisinhän päätukikohdan pahin "syömähammas" on Crotale mutta Buk tai Nasams mahdollistaisi suojaustason nostamisen aivan toiselle tasolle.

Ongelma noissa maantietukikohdissa on nimenomaan halvat GPS/Glonass pommit, vielä 90-luvulla rynnäkkökone olisi voinut toimittaa vain yhden pommin kerrallaan kun rynnäkkökoneen asejärjestelmäupseeri olisi maalannut laserilla tai lukinnut tv-järjestelmällä yhden tai max kaksi pommia kerrallaan kohteeseen. Nyt yksi rynnäkkökone pysty pudottamaan useita Glonass pommeja kerrallaan ja vielä melko korkeista lentokorkeuksista (4500 metriä). Häirittyinäkin noiden pommien järjestelmä ohjaa pommit kymmenien metrien osumatarkkuudella (CEP) maaleihinsa . Ja mikä pahinta Glonass pommit maksaa vain kymmeniä tuhansia entisten täsmäaseiden miljoonien sijasta. Sanotaan nyt ihan maltillisesti, että huonoissa sääoloissa neljä rynnäkkökonetta pääsee pudottamaan kukin kuusi Glonass ohjattua 500 kg:n pommia maantietukikohtaan. Pudotuskorkeus on 4000 metriä. Tukikohdan ilmatorjunta ei edes näe koneita. Kohdetta kohti siis kiitää 24 pommia. Jos toteamme, että niistä 4 vikaantuu niin lentokoneiden seisontapaikoille, rullausteille, kiitoradoille ja huollon tiedustelluille sijoituspaikoille osuu 20 pommia.

Aikaisemmin nuo 24 pommia olisi pitänyt pudottaa neljänä sarjana tutkan tietojen mukaan. Osumatarkkuus olisi ollut todennäköisesti satoja metrejä. Tai sitten rynnäkkökoneet olisi tehneet laser- tai tv-ohjatuilla pommeilla iskun hyvissä sääoloissa pudottaen pommin kerrallaan. Nyt tulos näyttää aivan toiselta ja nuo 20 "melko tarkkaa pommia" pystyvät aiheuttamaan rakennelmille, huoltokalustolle ja koneille melkoiset vauriot.
 
Mosuri kirjoitti:
Niin siis tälläistä mallia ehdotti tosiaan yksi eversti. Yksi ilmavoimien päätukikohdista voitaisiin suojata Buk patterilla (nykyisin siis Nasamsilla). Nykyisinhän päätukikohdan pahin "syömähammas" on Crotale mutta Buk tai Nasams mahdollistaisi suojaustason nostamisen aivan toiselle tasolle.

Olen hieman sitä mieltä, että tuo ei riittäisi sellaiseen pommitukseen mihin vihollinen kykenisi.

Edit: Mutta jos riittäisi, niin sittenhän tuo mitä sinä olet ehdottanut olisi täysin järkevää.
 
Mosuri kirjoitti:
baikal kirjoitti:
Luin tuon sj:n ja mosurin laatikkokeskityksen hartaasti läpi. Tarkoitatko, Mosuri, että hyvin suojattu, hyvillä korjauspalveluilla järjestetty ja keskitetty tukikohta, jossa on riittävästi maan sisään juvettuja tiloja, parempi kuin sellainen, jossa pyöritetään riivatunmoista karusellia ilman kuranttia suojaa?

Tarkoitatko, että tämä hehkutettu hajautettu erityisolosuhdemalli on osoitus rahanpuutteen luomasta tilanteesta paremminkin kuin valinnasta sen hyvyyden vuoksi?

Eli ymmärsinkö oikein: sinä perustaisit ilmavoimien tukikohdat harvempiin, hyvin suojattuihin ja aseistettuihin keskittymiin....ja varavaravaralta ylläpitäisit jonkinlaista erityisolosuhdemallia, joka toimii kantatieverkoston pätkillä? Entäs jos olemassa on jokin asia, jota me emme tunne ja joka selittäisi nämä ratkaisut?

Niin siis tälläistä mallia ehdotti tosiaan yksi eversti. Yksi ilmavoimien päätukikohdista voitaisiin suojata Buk patterilla (nykyisin siis Nasamsilla). Nykyisinhän päätukikohdan pahin "syömähammas" on Crotale mutta Buk tai Nasams mahdollistaisi suojaustason nostamisen aivan toiselle tasolle.

Ongelma noissa maantietukikohdissa on nimenomaan halvat GPS/Glonass pommit, vielä 90-luvulla rynnäkkökone olisi voinut toimittaa vain yhden pommin kerrallaan kun rynnäkkökoneen asejärjestelmäupseeri olisi maalannut laserilla tai lukinnut tv-järjestelmällä yhden tai max kaksi pommia kerrallaan kohteeseen. Nyt yksi rynnäkkökone pysty pudottamaan useita Glonass pommeja kerrallaan ja vielä melko korkeista lentokorkeuksista (4500 metriä). Häirittyinäkin noiden pommien järjestelmä ohjaa pommit kymmenien metrien osumatarkkuudella (CEP) maaleihinsa . Ja mikä pahinta Glonass pommit maksaa vain kymmeniä tuhansia entisten täsmäaseiden miljoonien sijasta. Sanotaan nyt ihan maltillisesti, että huonoissa sääoloissa neljä rynnäkkökonetta pääsee pudottamaan kukin kuusi Glonass ohjattua 500 kg:n pommia maantietukikohtaan. Pudotuskorkeus on 4000 metriä. Tukikohdan ilmatorjunta ei edes näe koneita. Kohdetta kohti siis kiitää 24 pommia. Jos toteamme, että niistä 4 vikaantuu niin lentokoneiden seisontapaikoille, rullausteille, kiitoradoille ja huollon tiedustelluille sijoituspaikoille osuu 20 pommia.

Aikaisemmin nuo 24 pommia olisi pitänyt pudottaa neljänä sarjana tutkan tietojen mukaan. Osumatarkkuus olisi ollut todennäköisesti satoja metrejä. Tai sitten rynnäkkökoneet olisi tehneet laser- tai tv-ohjatuilla pommeilla iskun hyvissä sääoloissa pudottaen pommin kerrallaan. Nyt tulos näyttää aivan toiselta ja nuo 20 "melko tarkkaa pommia" pystyvät aiheuttamaan rakennelmille, huoltokalustolle ja koneille melkoiset vauriot.

Eli tässä(kin) asiassa kehitys on johtanut siihen, tai nyt se tunnustetaan, että pään pensaaseen tunkeminen, suonlaitakyyhästely siis, ei ole tätä päivää, jos se sitä on koskaan ollutkaan.

Eli eversti NN. toteaa, että hyvin aseistettu ja suojattu päätukikohta palvelee sa-tilannetta paremmin kuin erityisolosuhdemalli, näinkö tämä on ymmärrettävä?
 
baikal kirjoitti:
Eli tässä(kin) asiassa kehitys on johtanut siihen, tai nyt se tunnustetaan, että pään pensaaseen tunkeminen, suonlaitakyyhästely siis, ei ole tätä päivää, jos se sitä on koskaan ollutkaan.

Eli eversti NN. toteaa, että hyvin aseistettu ja suojattu päätukikohta palvelee sa-tilannetta paremmin kuin erityisolosuhdemalli, näinkö tämä on ymmärrettävä?

Onko tuosta nyt ikinä ollut epäilystäkään? Kyse on vain siitä, että saadaanko sitä tukikohtaa suojattua "hyvin".
 
SJ kirjoitti:
Onko tuosta nyt ikinä ollut epäilystäkään? Kyse on vain siitä, että saadaanko sitä tukikohtaa suojattua "hyvin".

Tässä tulee mukaan myös epäily siitä, että jäykkä päätukikohtajärjestely loisi meille järjestelyn, jossa ilmapuolustuksen resursseista menisi käytännössä 100% sen oman toiminnan suojaamiseen.

Päätukikohta ehkä kestäisi päivän pari, mutta sen jälkeen meillä ei olisi jäljellä yhtään mitään. Kannattaako meidän todella sijoittaa tärkeimpien joukkojemme pääosa kolmeen kiinteään pistemaaliin, jossa niiden voima ei kuitenkaan riitä puolustautumiseen?

Valmiusprikaateista voitaisiin ehkä samalla kuviolla varustaa Kymijoen kupeeseen voittamaton jäykkään torjuntaan turvaava maalinnake, jota kukaan ei kykene läpäisemään. Sen suojana olisivat tietysti maavoimien kaikki joukot.
 
Mosuri kirjoitti:
Jos nyt todellakin käytettiin vain viittä prossaa niin eiköhän se kerro enemmänkin jostain "soitellen sotaan" asenteesta kuin mistään vakavasta suhtautumisesta sodankäyntiin. Ja mitä siihen "fasisti diktatuurin" kaatamiseen tulee, niin sen suorittivat serbialaiset itse. Mutta ilmeisesti tästäkin sodasta piti leipoa suuri menestystarina kun asialla oli ihmiskunnan suurin hyväntekijä ennen Obamaa...

Jugoslavian levottomuudethan alkoivat jo 1980-luvun puolella joten heitto on täysin oikeutettu. Minulla on ollut "kunnia" tutustua moneen Kosovon albaaniin. Todellisen pakolaistulvan alkaessa 90-luvun lopussa oli aika selvää, minkälaista sakkia sieltä saapui. On se yllättävää kuinka oikeaan nopeakin arvio voi osua jos asialla on todellinen ihmistuntija eikä suvaitsevaiston aivopesemä ns. hyödyllinen hölmö... Eikä siinä kauan mennykkään kun onnettomat ihmispolot saivat tietonsa sinne atarin alkuperäiseen facebookkiin!
Kuten edellä sanoin, en lähtisi tosissani esittämään tuollaista viiden prosentin arvioita. Viisi prosenttia määrästä kun saattaa olla huomattavastikin suurempi siivu suorituskyvystä. Tuo nyt oli vain tyyppiesimerkki asenteellisesta paskasta, johon on ympätty hiukan faktaa siteeksi. Siis sellaisesta, joksi koen sinun kirjoituksesi tunkiovertauksineen.

Kosovosta on tosiaan Suomessa paljonkin porukkaa ja tiedän ainakin sen verran, että sieltä on tullut suuri joukko helvetin hyviä työmiehiä. Sellaisia, jotka tekevät juuri niitä töitä, joita suomalaiset tyypillisesti vieroksuvat. Kun olin vielä työmaita pyörittämässä, niin minulla oli eri kohteissa kymmenen vuoden aikana varmaan 25-30 kosovolaista, eikä siihen joukkoon montaa vetelystä mahdu. Aivan eri tasoista porukkaa kuin ne meiltäkin pois potkitut kotimaiset työnvieroksujat ja tuurijuopot, jotka nyt vinkuvat persujen tilaisuuksissa kuinka ulkomaalaiset ovat vieneet heidän työnsä.

Balkanilta on yleensäkin ollut tapana lähteä liikkeelle työn perään, joko siirtolaisena tai sitten pakolaisena. Pyörittäväthän esimerkiksi serbit menestyksellä Ruotsin järjestäytynyttä rikollisuutta. Sama mafiameininki on toki vallalla myös Kosovossa ja alueen muissakin valtioissa. Ihmettelen suuresti, jos monet täällä asustelevat kosovolaiset eivät ole samoissa touhuissa mukana.

Tästäkään huolimatta en usko, että NATOn vuoden -99 hyökkäys olisi aiheuttanut pakolaisuutta vielä 80-luvulla, Jugoslaviassa vallassa olleen fasistiisen diktatuurin toimet kylläkin.
 
Maantietukikohdista... Minkälainen infra Hornet muuten tarvitsee? 1000 metriä asfaltti ei taida riittää? Tarvittaneen jonkinlainen lennonjohto, valot, majakat(?), viestiyksiköt, polttoainetta ja ohjuksia (tietysti). Tarvitseeko Hornetit myös maasähköä, air starter, mekaanikkoja, varaosia? Talvella jäänpoisto... sekä koneiden että "kiitoradan"? Eikö kiitorata/maantiepätkä pidä myös imuroida ja sitä varten on oma kalusto? Siis, aikamoinen organisaatio! Herää kysymys että onko sitä kalustoa tarpeeksi miehittämään kaikkia maantiepätkiä että hajautettu tukikohtaverkko todella toimii...
 
Back
Top