Raveni
Greatest Leader
JOKO kirjoitti:AlphaBravo kirjoitti:elso kirjoitti:UCAV-konsepti ei ole Hornetin korvaajaa päätettäessä vielä sillä tasolla, että sillä voitaisiin korvata Suomen hävittäjätorjunta kokonaisuudessaan.
Samaa mieltä. UCAVeja esitetään innokkaasti hävittäjätorjunnan rungoksi Suomessa jo 2020-luvulla, mutta eihän sellaisia miehittämättömiä koneita ole tulossa, jotka siihen pystyisivät tuolla aikataululla. Tai vaikka olisikin, ne ovat silloin vielä suurvaltojen käytössä olevaa tekniikkaa, jota ei välttämättä vielä muille myydä. Eipä teknisestä etumatkasta kannata luopua ennenkuin se tekniikka on arkipäiväistynyt.
Tavallinen tiedustelulennokki voidaan pukata lentoon suht nopealla aikataululla, mutta itsenäiseen ilmataisteluun kykenevä UCAV ei synny sen nopeammin kuin uuden sukupolven miehitetty hävittäjä. Sellaiselle normikehitysaika on 10-15 vuotta.
Perinteisen ilmatorjunnan ja lennokkien yhdistelmä voisi tulevaisuudessa olla tehokkain järjestelmä ilmapuolustukseen omalla alueella. Maassa olevat sensorit hankkisivat tiedon vihollisesta ja lennokit ampuisivat ohjukset. Häivelennokkien ja passiivisten sensorien yhdistelmä olisi paha vastus hyökkääjälle. 10-20 kilometrin korkeudesta ammutut ohjukset kantaisivat kauaksi.
Mosuri kirjoitti:baikal kirjoitti:Lievästi perseelleen mennyt lainaus. Perusteletko tuota viimeisen lauseen väitettä?
Oikein mielelläni. Keskustelua asiasta on käyty monessa ketjussa. Mutta tarkastellaan nyt tässä kokonaisuutena ilmavoimien varautumista ilmauhkan muuttumiseen.
Ilmauhka on muuttanut muotoaan. Uusia uhkia ovat halvat täsmäaseet (erityisesti GPS/Glonass pommit). Tykistöohjusten muodostama uhka kasvanut tasaisesti 80-luvun alun satojen metrien CEP:stä on tultu 10 metrin tasolle ja on mahdollista vaikuttaa jopa linnoitettuun pistemaaliin- lisäksi ne ohjukset ovat halpoja. Maasta maahan ammuttavat ohjukset ovat lisäksi taistelunkestävä järjestelmä jota on vaikea eliminoida. Lennokit ovat todistaneet tehonsa tiedustelussa ja yhä enemmän niitä käytetään myös kohteisiin iskemiseen.
Tämä tarkoittaa luonnollisesti suuria muutoksia ilmavoimissa. Halvat joka sään täsmäpommit mahdollistavat iskemisen hajautettuihin maantietukikohtiiin samoin tarkat tykistöohjukset. (Konsepti vanhentunut sotateknisten muutosten vuoksi ja pitäisi päivittää uudelle tasolle.)
Tykistöohjuksiin ilmavoimilla ei tietenkään ole mitään lääkettä. Niitä kun ei voida torjua hävittäjillä. Ylipäätänsä nykytilanne korostaa vahvasti kohteiden ja yksikköjen kykyä torjua uusia maaleja kuten stand-off aseita. Ilmatorjunta pystyy tähän mutta panostukset ilmatorjuntaan ovat laahanneet ilmavoimien pohjattomien tarpeiden perässä. Nyt on alettu luoda mielikuvaa siitä, että ilmavoimat voisi suojata jatkuvasti esim. taistelevaa prikaatia mikä on täydellistä itsepetosta Suomen resursseilla. Samanaikaisesti ilmavoimat on ajamassa ilmatorjuntaa omaksi toimialakseen voidakseen syrjäyttää maavoimien tarpeet toiminnan suunnittelussa ja kauhoakseen yhä suuremman osuuden kakusta.
Lennokkien käyttö ja kehitys on ollut lähinnä maavoimien murhe- tämä on kuitenkin teknologiaa jonka läpimurtoihin ilmavoimien täytyisi varautua täysillä. Hornetteja ei kannata käyttää maamaaleihin iskemiseen - miehittämätöntä seuraavan sukupolven taistelulennokkia taas kannattaa käyttää ja sitäkin lentää todennäköisesti 5000 simuulaattorituntia omaava ylikersantti - luutnantti.
Koska on selvää, että ilmavoimien merkitys ilmapuolustuksessa vähenee on ilmavoimat varautunut kaksijakoisella strategialla tulevaisuuteen. Ilmatorjuntaa pyritään saamaan ilmavoimien siipien suojaan jotta ilmavoimien kokoa voidaan kasvattaa huomattavasti lisäksi kyseistä toimialaa voidaan kehittää ilmavoimien ehdoilla. Toisena rönsynä on kehitetty mieletön ajatus siitä kuinka ilmavoimat hoitaa kaukovaikuttamisen. On täysin mielipuolista käyttää hornettia esim. risteilyohjuksen lavettina. Todellisuudessa kaksi miljoonaa maksava laukaisuajoneuvo on huomattavasti taistelunkestävämpi järjestelmä kuin 40 miljoonaa maksava hornet. Vielä parempi järjestelmä on tykistöohjus joiden torjuminen on vaikeaa ja joiden lentoaika on vain muutamia minuutteja.
Todellisuudessa ilmavoimien mahdollisuudet vaikuttaa merkittävästi sekä vihollisen maavoimien yhtymiin sekä rintaman takaisin kohteisiin lentokoneista laukaistavilla täsmäaseilla ovat heikot. Todellisuudessa MLRS aseistuksen kehittäminen olisi huomattavasti kiireellisempi ja se myös toisi mahdollisuuden vaikuttaa kustannustehokkaasti vihollisen taisteluyksikköihin ja rintaman selustassa oleviin maaleihin.
Tällä hetkellä ilmavoimat varautuu ensimmäisen persianlahden sodan käymiseen uudelleen. Sen tuloksena meillä on tukikohta järjestelmä joka ei pysty todellisuudessa suojaamaan niihin sijoitettuja koneita. Resurssit on ripoteltu kahden päällekkäisen järjestelmän ylläpitoon (päätukikohdat & maantietukikohdat). Toimintaa täytyisi kehittää joko päätukikohtien tai hajautettujen tukikohtien suuntaan. Nyt ollaan tilanteessa, että kumpikaan järjestelmä ei vastaa todellisen sotatilanteen haasteisiin. Kummankin kehittämiseen ei nykyresursseilla ole varaa.
Ilmavoimien tehtäväksi täytyisi muuttaa selvästi hävittäjätorjunta. Lisäksi sen tulisi ottaa kaikki ns. tukeva lentotoiminta ml. maavoimien helikopterit osaksi toimintaansa. Kaukovaikuttaminen taas täytyisi antaa joint periaatteella luotavalle ohjusprikaatille joka käsittäisi MLRS rykmentin, tykistöohjus pataljoonan, risteilyohjus pataljoonan sekä toimintaa tukevan huollon, ilmatorjunnan sekä sotilaspoliisiyksiköt. Yksikkö hoitaisi kaiken puolustushaarojen tarvitseman "etävaikuttamisen" poislukien meritorjuntaohjukset joille on olemassa tarkoituksenmukaiset järjestelyt.
Olen aikalailla samaa mieltä. On itsepetosta kuvitella että n. 60 Hornettia hoitaisivat ilmapuolustuksen, Painopisteen tukemisen, paikallisen ilmanherruuden, täsmävaikutuksen syvyydessä, etc.. Loppuu koneet kesken kun voidaan kuitenkin olettaa että tositoimissa noin kolmannes koneista olisi jonkinlaisen huollon kohteena. Ne lentotunnit kun eivät ole "ilmaisia" vaan konetta täytyy myös huoltaa ja tehdä tarkistuksia sekä lentäjän levätä.
Olen myös sitä mieltä että ilmavoimia tulisi kehittää miehittämättömään suuntaan jos halutaan säilyttää tulevaisuudessa jonkinlainen taso ja määrä. Maavoimien tukeminen tulisi tapahtua maasta-maahan aseistuksella ja laveteilla. Joko risteilyohjuksilla ja/tai tykistöohjuksilla.