No niin nyt on sitten hiukan enemmän tietoa. Tosin vain hiukan ja senkin jouduin kiskomaan hohtimilla.
Kyseinen mainitsemani "vaatimustaso" on (mikäli kirjoitin oiekin sen ylös) Individual Common Core Skills in accordance wuth Allied Command Operations' Field Standard volume 3. Kyseessä on iso nivaska (stoja sivuja, joissa lähes jokaisella viittauksia lisäosioisioihn, jotka myös satojen sivujen mittaisia) ohjeita siitä mitä kyseiseen puljuun kuuluvien maiden lentotukikohdissa on opittu kantapään kautta 60-luvulta lähtien jokaisen tukikohdan henkilöstöön kuuluvan välttämättömistä taidoista. Lähtökohtana on se, ettei niin isossa organisaatiossa määrättyyn tehtävään määräty ehdi mitenkään kaikkialle, vaan ihan jokaisen on osallistuttava turvallisuustoimiin sotilaspoliisien, vartio-osastojen ja muiden turvallisuusjoukkojen lisäksi. Täten ylläpidetään paremmin tukikohdan toimintakykyä ja parannetaan toipumiskykyä iskujen jälkeen. Laajempien iskujen jälkeen kun erityisosastot eivät riitä heti jokaiseen kohteeseen, vaan suorittavat tehtäväänsä prioriteettiperustein, niin muiden joukkojen on osattava toimia heitä tukien ja palauttaen oman toimintakykynsä mahdollisimman nopeasti.
Ensimmäiseksi uusi systeemi sisältää tukikohdan henkilöstön henkilökohtaisten taitojen kehittämisen. Enisijaisina kohteina ovat ymmärrykseni mukaan:
Aseenkäyttötaito, ampumataito ja itsepuolustuskyky päivitetään tukikohtaympäristön vaatimalle tasolle siten, että jokaisen on kyettävä suojaamaan itseään ja omaa toimipistettään aseellisesti tai aseettomasti valmiustason mukaan.
Tieto- ja alueturvallisuustietoisuus on kohotettava sille tasolle, että jokainen ymmärtää eri salaustasot, niiden merkityksen ja käytön, osaavat toimia tietoturvaliisuutta ylläpitäen ja tietävät ja osaavat toimia alue- ja kulkuoikeusrajoitusten mukaan sekä reagoida niiden rikkomuksiin ja osaavat voimankäyttöoikeudet, -tavat ja -tekniikat. Jokaisen tukikohtaan kuuluvan on esimerkiksi kyettävä osallistumaan henkilön kiinniottoon ja tiedettävä miten se tapahtuu ja miten muut siinä toimivat, etteivät ainakaan vaaranna tilanneta ja muiden turvallisuutta (ainahan ei heti ole paikalla sotilaspoliiseja tai vastaavia). Tietoturvallisuusosio pitää sisällään myös salausten ja peitteistöjen käytön sekä raportointi ja viestitoimintanormistot.
Tukikohdan joutuessa iskun alle on tiedettävä ja osattava oikea toimintamalli iskutyypin mukaan. Ilmaisku, suojeluhälytys tai tunkeutuja alueella vaativat täysin erilaiset toimet. Iskun jälkeinen toiminta pitää sisällään tappiotarkastelun ja oman alueen tiedustelun, ensiaputoimet, suojelulääkinnän, palonsammutustyön, omien toiminta edellytysten arvionnin, tarvittavat rajaukset tai siirtymiset toiminnan jatkamiseksi ja raportoinnin.
Lähtökohtaisesti kyseessä on perustaistelutaitojen päivittäminen tukikohtaympäristöön. Suurimmat vaikutukset tulevat aseenkäsittelyyn, tietoturvallisuuteen, suojelupuolelle (kykyyn jatkaa toimintaa CBRN-uhasta tai -iskusta huolimatta) ja jokaiseen tukikohdan henkilöön ulottuvaan turvallisuustoimintaan (aina ei ole paikalla sotilaspoliisia tarkastamaan outoa hiipparia tai pioneeritiedustelijoita tarkastamaan esim ilmaiskun jälkeen jokaista aluetta heti). Tukikohtaan kuuluu kaiketi tuhannesta viiteentuhanteen ukkoa ja tämä perustaistelukonsepti on tarkoitus ajaa läpi kaikille. Eniten tämä vaikuttanee siihen tukikohdan henkilöstön osaan, joka on toiminut enemmän aselaji-/ammattipohjalta ja tavnnut jättää sotilaallisen puolen vartioinnin ja raivaamisen yms erityisosaajille. Edelleenkään ei ole tarkoitus, että nämä suorittavat raivaamista tai partiointia alueella, mutta huolehtivat oman aluuensa vartioinnista ja kykenevät helpottamaan erityisryhmien työtä tunnistamalla ja eristämällä uhat tai matalampien uhkien osalta jopa suorittamalla kiinniottoja tms. Ennenkaikkea osaavat huomioida tukikohdan tuomat lisätekijät aseenkäytössä ja toimia eri valmiustiloissa.
Sinällään tuossa ei ole juurikaan uutta, vaan kyse on enemmän siitä, että joitakin asioita (kuten suojelu ja tietoturvallisuus sekä toimintakyvyn säilyttäminen / palauttaminen) painotetaan enemmän ja päivitetään joitain asioita ajantasalle ja huomioidaan käyttöympäristö sekä edellytetään kaikilta asioita, jotka kaikkien olisi jo ennestäänkin pitänyt osata ja suorittaa.
Rauhanturvaajana toimineille noissa ei ole oikeastaan juurikaan uutta. Kaikki osa-alueet ovat olleet ainakin niissä missioissa joissa itse olen ollut, jollain tavalla esillä. Vaikka toimintaympäristöt ovat olleet erilaisia, on ne pitänyt huomioida, muuttuvat voimankäyttöoikeudet ja valmiustilat on pitänyt tietää, osata ja toteuttaa käytännössä. Lähtökohtaisesti jokaista rauhanturvaajaa tehtävästä riippumatta on voitu käyttää jouhassa, vartiossa, partiossa, op:lla, vcp:llä, etsinnöissä jne. Vanhemmissa reserviläisissä on vielä varmasti paljon vanhoilla aseenkäsittelytavoilla koulutettuja, mutta rauhanturvaajat lienevät jo kaikki koulutetut taktiseen ammuntaan ja symmetriseen ampuma-asentoon. Aseen suojeluun, käsikähmään aseen kanssa ja ilman on koulutettu varmaan ainakin kaikki jouha-koulutusta saaneet ja suurin osa muistakin rauhanturvaajista. Eli oikeastaan ei mitään muuta uutta taivaan alla kuin että ilmavoimien tukikohdatkin tunnustavat tosiasiat ja aloittavat turvallisuusjärjestelmien kehittämisen perusasioista lähtien, kuten on kokemusten kautta jo monella taholla välttämättömäksi todettu.
Niin ja sitten oli puhetta jotain noiden erityisten vartio-osien kehittämisestä, jota täälläkin kaipailtiin, mutta viittaukset siihen olivat niin hajanaisia, etten saanut asiasta oikeastaan mitään muuta irti, kuin että sellaista on ilmeisesti tekeillä. En toki ihmettelisi, jos sellaisia olisi tuossa ICCS i.a.w. ASF vol. 3:ssa myös ohjeistettu. Kyseistä manuaalia ei taida olla missään julkisesti saatavilla vai löytääkö joku pätevä googlettaja?