Venäjä ei sodi ukrainassa
Toisaalta tykistö hoitaa homman samalla tavalla. Ukrainalaisilla on ollut ongelmia aika paljon. Saattaa olla että lentäjät ovat olleet ukrainassa siitä luotettavammasta päästä.
Ukrainan kohtalaisen tulokseton ilmakampanja ei ole niin heikko saavutus, kun miettii, että siellä toimitaan kylmän sodan kalustolla ja heikolla osaamisella (= lentäjillä vähän tiimaa, koska budjetti ei ole sallinut kunnollista harjoittelua). Väitän, että tulokset olisivat olleet vähän eri luokkaa, jos käytössä olisi ollut "Horneteja" täsmäaseilla ja osaavilla ohjaajilla. F-35 pistää sitten vielä paremmaksi, onhan se uudempaa suunnittelua ja sisältää häiveominaisuudet sekä hyvän sensori- ja ELSO-paketin.
Tiedä sitten kuinka tärkeää ilmasta - maahan toiminta ko. Maissa on... On eriasia panostaa johonkin kuin että se olisi oikeasti toimiva ratkaisu... Norja, Tanska ja Hollanti ovat NATO maita joilla on kyllä Growlerit käytössä. Ruotsi ei ole mutta on ollut spekulaatioita että tekisi läheisempää yhteistyötä USA:n kanssa mitä on antanut ymmärtää.. Toisaalta Ruotsin puolustus ratkaisu on ollut viimeaikoina aika spekulaatioiden kohteena kun ovat itsekkin huomanneet, että kaikki eivät olekkaan jakaneet kansan kodon tunnelmia ikuisesta rauhasta. = En lähtisi vertaamaan...
Ei ehkä kannata olettaa, että Nato-maa saa automaattisesti tarvitsemansa resurssit Yhdysvalloilta?
Growlereita on Yhdysvaltain laivastolla n. 100 konetta. Merijalkaväellä taas on Prowlereita n. 20 konetta. Ilmavoimilla ei enää ole samankaltaista konetta käytössä lainkaan (pl. kuljetuskoneeseen pohjautuva EC-130H, joita on vain 14), vaan siellä ollaan lähinnä puolustushaarojen välisen yhteistoiminnan varassa.
Jopa Australia, yksi Yhdysvaltain läheisistä liittolaisista, hankki itse omat Growlerinsa. Sekään tilaus ei ollut ihan pieni, vaan käsitti 12 Growleria, vaikka Australialla on melko pienet ilmavoimat. Tiukan paikan tullen ei ehkä olekaan niin helppoa saada Growlereita tueksi, jos on samaan aikaan menossa isompaa kähinää jossakin toisaalla.
En jotenkin osaa nähdä että JDAMilla pommitettaisiin laivaa...
Ei se sen kummempaa ole kuin tyhmänkään pommin tiputtaminen, mitä on tehty puoli maailmansivua. Kyseessä ei ole kaikista tehokkain taktiikka, koska realististen osumamahdollisuuksien saavuttamiseksi joudutaan tulemaan melko lähelle maalia, kun oikean ennakon määrittäminen joudutaan tekemään käsivaralta. Huomattavasti tyhjää parempi se silti on, jos maaliksi valikoidaan jokin hieman heikommin aseistettu/suojattu alus.
Yhdysvalloissa on jopa kehitetty
konseptia, jolla JDAM saataisiin osumaan hitaasti liikkuviin maaleihin (kuten laivoihin). Tähän kuuluu tutkan ohjelmistopäivitys, jonka avulla pystytään mittaamaan oikea ennakko maaliin. Lisäksi konseptiin kuuluu datalinkki, jolla maalin sijaintia voidaan päivittää pommille koko sen lennon ajan.
Siviilit mutta se on se riski jonka ahvenanmaa on ottanut pitäessään jääräpäisesti kiinni saaren demilitaroinnista (jota venäjä ei ole tainnut allekirjoittaa?)
Voisiko mitenkään olla, että paikallinen väestö itse ei ole päättänyt demilitarisoinnista??? Enkä muista, että Suomen hallituskaan olisi viime vuosina esittänyt demilitarisoinnin purkamista ja varuskunnan perustamista Ahvenanmaalle. Ottaen huomioon, että Suomessa ulkopolitiikkaa johtaa presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa, ja että Ahvenanmaan demilitarisoinnista on sovittu kansainvälisin sopimuksin, on jokseenkin mautonta syyttää demilitarisoinnista ahvenanmaalaisia itseään.
Jukka Tarkan kirjoitus koskien Ahvenanmaan demilitarisointia ja siitä tehtyjä sopimuksia.