Kuulemma oli täpärällä nytkin. Eräs korkea valtionvarainministeriön virkamies muisteli miten heitä konsultoitiin siitä onko koneisiin rahaa. Oli vastannut epäröinnin jälkeen että rahat on vähissä mutta jos ne on oikeasti tarpeen niin hankitaan nyt sitten. Jos olisi ottanut kielteisen kannan niin olisivat luultavasti jääneet ostamatta.
Onneksi näin, muuten olisimme joutuneet joskus ~2010 kieppeillä hankkimaan korvaajat DDR:stä ostetuille Miginraadoille...
Ehkä, tai sitten hommat olisivat menneet osapuilleen näin:
1992: Hävittäjähankintaa lykätään seuraavalle hallituskaudelle. Ruotsin kanssa sovitaan Drakenien liisauksesta MiG-21bis -kaluston ja kuluneimpien Draken-yksilöiden korvaamiseksi
1992-1996: Kun hävittäjähankinta ei ollut syömässä budjettia suoritettiin maavoimien laajamittainen varustaminen. Kotimaiselle teollisuudelle suunnatut tilaukset nähtiin myös elvytysprojektina vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Ilmapuolustuksen vahvistamiseksi neuvostovelan korvauksena hankitaan useita BUK -ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä jotka modifioidaan kotimaisin voimin.
1996: Hävittäjähankinta käynnistetään uudestaan. Vaihtoehtoina on hankkia Ruotsilta yli jäävät puoli-ilmaiset Gripenit tai puoli-ilmaiset päivitetyt F-16 -hävittäjät X maan ilmavoimien ylijäämäkalustosta. Valinta kääntyy Gripeniin.
1999: Viimeinen 67:s Gripen luovutetaan Ilmavoimille. Atria ottaa tuotevalikoimaansa Gripen Kyclingvingarnat joka nousee pitkäaikaiseksi elintarvikehitiksi.
2016: Puolangalta löytyy valtava kulta- ja timanttiesiintymä mikä voisi poistaa valtion rahoitushuolet seuraavaksi sadaksi vuodeksi. Valtio myy kaivosoikeudet venäläisyhtiölle kuuden euron hintaan.
Täysin jälkiviisaasti Suomi osti väärän koneen, eli tuotantosarjan viimeisiä, väärään aikaan. Tämä siis täysin jälkiviisaasti, päättäjät tekivät vuoden 1992 näkökulmasta perustellun ja hyvän päätöksen. Neuvostoliitto oli vasta hajonnut, länteen piti ankkuroitua nopeasti. Vaikka NL:n jälkeisellä mahdolisella kansallismielisellä Venäjän johdolla spekuloitiin vahvasti ei kukaan voinut tietää että vasta Putinin jälkimmäinen valtakausi realisoisi tämän uhan.
Viimeksi muokattu: