"Venäläiset" kirjoitetaan keskellä virkettä pienellä alkukirjaimella, ihan kuten "suomalaiset", "virolaiset" ja "ruotsalaiset"...
Mitä tulee itse asiaan, niin yhtä lailla ne maassa olevat tutkat vuorottelevat. Optimitilanteessa käytettävissä on vähintään kolme tutkaa, yksi mittaa, yhtä puretaan ja yhtä kootaan. Lisäksi voidaan käyttää mm. valelaitteita. Modernin tutkan havaitseminen ja paikantaminen ei välttämättä muutenkaan ole ihan helppoa. Samaten vaikutuksen saaminen maassa olevaan tutkaan on osoittautunut yllättävän vaikeaksi. Jopa Naton HARM:t omasivat hyvin heikon osumaprosentin Balkanilla, vain aniharva osui, ja venäläisten SEAD-toiminta oli 10 vuotta sitten Georgiassa täysin luokatonta. Nyt länsiaseet ovat toki saaneet päivitystä, mm. AGM-88E:n millimetrialueen hakupäällä voidaan yrittää osua sammutettuun tutkaan, mutta välttämättä sekään ei erottele metsän seasta pilkistävää pientä antennia järin hyvin. Eivätkä venäläiset vielä ole edes tuolla tasolla.
PIeniä ja edullisia tutkia on todellakin tarjolla. Sentinelin mainitsin jo aiemmin, mutta esim.
rannikkotutkaksi hankittu BOR-A 550 maksoi Suomelle tiettävästi noin miljoona euroa kappaleelta joskus viime vuosikymmenellä. Ko.
tutka kykenee myös matalalla lentävien ilmamaalien havainnointiin, esim. helikopterimaaliin tyypillinen kantama on n. 28-33 km tarkasta versiosta riippuen. Vastaavia löytyy Saabin lisäksi mm.
Leonardolta ja
SRC:ltä.
Eri asia sitten on, kannattaako kaikkein pienimpiä tutkia hankkia. Vaativat paljon henkilöstöä ja tarjoavat varsin vaatimattoman suorituskyvyn. Ennemmin kannattanee panostaa aavistuksen isompiin tutkiin, juurikin Sentinelin ja nykyisin meillä käytössä olevan Giraffen koko-/suorituskykyluokan tutkiin.