Yhdysvaltain ilmavoimat on ottamassa vanhemman hävittäjäkalustonsa käyttöön ”kuolemansäteitä”,
uutisoi Popular Mechanics -sivusto.
Kuolemansäteitä ampuva järjestelmä, viralliselta nimeltään SHiELD, on ensimmäinen aktiivinen hävittäjien ohjuspuolustusjärjestelmä maailmassa. Se perustuu korkeaenergisiä lasersäteitä ampuvaan tykkiin, joka voi käristää lähestyvien ohjusten virtapiirejä ja aiheuttaa niiden räjähtämisen ennen aikojaan.
SHiELD onkin akronyymi sanoista Self-Protect High Energy Laser Demonstrator. Ilmailuvalmistaja Lockheed Martinin yhdessä USA:n ilmavoimien tutkimuslaboratorion kanssa kehittämä järjestelmä kiinnittyy hävittäjän runkoon tai siipiin ja vie näin ollen yhden perinteisemmille asejärjestelmille varatun paikan koneesta.
Järjestelmiä on määrä ottaa käyttöön vuosikymmenen puoliväliin mennessä.
Kapselimainen yksikkö ei Popular Mechanicsin mukaan sovellu uusimpien häivehävittäjien suojajärjestelmäksi, sillä se rikkoo niiden huolella suunnitellun minimaalisen tutkavasteen. Aiempien sukupolvien koneisiin se kuitenkin sopii erinomaisesti. Sen käyttökohteiksi luetellaan muun muassa F-15E, F-15C, F-15EX Eagle ja F-16 Fighting Falcon.
Järjestelmällä on mahdollista tuhota sekä vihollishävittäjien että maasta ammuttuja ohjuksia. Laserjärjestelmä on merkittävä kehitysaskel, sillä tähän asti hävittäjät ovat tukeutuneet ohjuspuolustuksessaan vain passiivisiin järjestelmiin ja väistöliikkeisiin.
”Vaihtokauppa yhden ohjuksen tai pommin korvaamiseksi laserilla, joka ampuu uhkaavia ohjuksia on ilmeinen järkiratkaisu”,
Popular Mechanics kirjoittaa.
SHiELD-järjestelmä saa käyttövoimansa lentokoneen moottorista, mikä mahdollistaa käytännössä sen rajattoman käytön. Valonnopeudella etenevää energeettistä laseria (teho ”joitain kymmeniä kilowatteja”) olisi hyvin vaikea väistellä, mutta silläkin on rajoitteensa. Laserin pitää pysyä lukittuna kohteeseensa riittävän pitkään, jotta se aiheuttaa kohteelleen vauriota. Myös etäisyys ja ilmanlaatu vaikuttavat laserin tehoon.
Kehittyessään tekniikka voi kuitenkin jopa syrjäyttää perinteisiä asejärjestelmiä,
Popular Mechanics kirjoittaa.
”Jonain päivänä SHiELDiä yhdistettynä olemassaoleviin metallijauhe- ja soihtupuolustuksiin voidaan ohjailla R2-D2:n tyyppisellä tekoälyllä, jonka tehtävänä on puolustaa hävittäjää ohjusiskuilta.”
Sivuston mukaan laserjärjestelmillä on tulevaisuudessa mahdollista ampua alas jopa ballistisia ohjuksia, ja järjestelmiä voisi käyttää myös muiden sota-alusten tarpeisiin. Potentiaaliset käyttökohteet ovat miltei rajattomat.
Tulevaisuuden sodat saatetaan siis sittenkin sotia ”kuolemansäteillä” ja droideilla, kuten
Tähtien Sota ennusti.