Panssari Salama
Respected Leader
Tältä se vahvasti näyttää. Ja mikäs siinä. Tällaiseen maanpuolustuksesta yleisesti kiinnostuneeseen rivikansalaiseen on ikään kuin sisään rakennettu huoli, että mihin ne puolustusmäärärahat riittävät, ja eiväthän ne riitä mihinkään. HX-hankkeessa on kuitenkin myös omat valonpilkahduksensa, jos olen oikein ymmärtänyt ja tulkinnut.Nyt mitä parin päivän aikana olen lukenut PV:n visiosta 30-luvulle ja siitä eteenpäin niin alkaa tämä homma näyttää mielestäni aika selkeältä.
F-35 sieltä tulee. Uskoin sen voittoon jo aiemmin, mutta eri syistä kuin nyt.
Nähdäkseni ilmavoimien tehtäväksi muuttuu olettamaani huomattavasti enemmän A-to-G touhu kuin A-to-A. En pidä F-35:ttä parhaana ilmataistelukoneena ryhmästä, mutta se on todennäköisesti paras ilmasta-maahan kone isolla marginaalilla. Rafale on todennäköisesti lähimpänä vastaavaa kykyjen kombinaatiota mutta häviää puolestaan julkilausutulle pyrkimykselle olla USA:n kaveri. Ranska ei ollut kaverilistalla ollenkaan. F-18 taas ei käy koska uusi on parempaa.
Kasvavat ylläpitokustannukset ruunataan maavoimien budjetista ja homma on sillä selkeä.
Onko tämä lähtökohta kuinka viisas on sitten paljon isompi kysymys kuin pelkkä kysymys hävittäjistä, mutta valitun linjan näkökulmasta pitäisin edellä mainittua loogisimpana ratkaisuna.
Yhtäällä (en nyt löydä linkkiä) muistan lukeneeni, että n. 10 mrd eurosta yksi miljardi menee Puolustusvoimien omiin rakenteellisiin tarpeisiin lliittyen HX-hankintaan laajasti. Toisaalla sitten tämä, että jäljellä olevan 9 (?) miljardin osalta on visusti pidetty kiinni, että budjettiin pitää mahtua myös kaikki asejärjestelmät, ja tuotu myös julkisuudessa esille, että se laajasti rummutettu 64 koneen määrä ei tulisi toteutumaan.
Eli osaisivatko ne Puolustusvoimissa kuitenkin työnsä, vaikka täällä forumilla toki asiat aina tiedetään paremmin.
Silti: "kasvavat ylläpitokustannukset ruunataan maavoimien budjetista ja homma on sillä selkeä". Toivoa siis sopii, että HX-elinkaari- ja ylläpitokulun karkaaminen ei olisi niin suurta kuin mitä pelätään. Mutta samanaikaisesti juurikin noissa PV:n 30-luvun visioissa selkeästi sanotaan, että 30-luvulla tulee kaluston massavanheneminen, ja samalla rivien välistä - tai aika suoraakin - että tätä massavanhenemista ei pystytä korvaamaan vaan jatkossa pitää olla ketterämpi ja kyvykkäämpi sillä vähemällä, mitä jää jäljelle.
Muistatteko 10-15 vuoden takaiset kiistat teknoarmeijasta vs asevelvollisuusarmeija? Suunta on selvä, enkä osaa sitä vääräksi moittia. Niillä korteilla pelataan mitä on jaettu.
Viimeksi muokattu: