Politiikkaa, jolla halutaan lisää rahaa? Ei ihme että viitataan edistyksellisyyteen B-2A Spirit verrattuna, joka lensi ensilennon yli 30 v. sitten.
Uusi Suomikin on näköjään alkanut tehdä kohu-otsikoita kun ei muuten myy. "Kauhuissaan" herättää huvitusta lähinnä. Huolissaan voi olla, mutta nuo Kiinan projektit on varmasti olleet Pentagoninkin tiedossa melkein alusta saakka. Kiina ei ole niin sulkeutunut yhteiskunta enää ja yksinvaltias omassa kyberturvallisuudessa. Mitään uusinta tiedustelutietoa ei vuodeta lehdistölle todellakaan ja sitten kun vuodetaan, se tehdään tietyssä tarkoituksessa.
Sitten toinen kysymys: mitä me oikein tiedämme näistä Kiinan ihmelentokoneista? Ovatko ne oikeasti kopioina kykeneviä ja vertautuvatko alkuperäisiin esikuviinsa? Paljonko niitä on operatiivisessä käytössä?
Venäjäkin on vakoillut ja kopioinut länsikamaa vuosikymmeniä, mutta hyvin vähän mitään oikeasti supersuorituskykyistä konetta sieltä on tullut. Kiina on häiveteknologian tutkimuksessa vuosikymmeniä perässä ja saavuttanut etua USA:a kopioimalla ja en usko että pelkkä kopioiminen takaa kestävää etulyöntiasemaa. Kovin kestävää pohjaa ei luoda tieteelle kopioimalla joka on se helpoin homma kehityksessä.
Miten sitten innovoidaan? Minun mielestäni luomalla pohja tieteelliselle tutkimukselle, ristiinarvioinnille, yhteistyötä tekemällä ja debatoimalla ilman tarvetta propagandalle. Se tarkoittaa vapautta ajatella ja puhua sekä luoda verkostoja samanlailla ajattelevien kesken, kokeilla ja pohtia. Lisäksi pitää olla luottamusta ja valvontaa sopivassa suhteessa. Tähän kun yhdistää aidon isänmaallisuuden sekä motivaation sekä vuosien tutkimustyön niin sitten alkaa jossain vaiheessa tulla tulostakin. Toimiiko tämä malli hyvin kiinassa? Entä venäjällä? Jep...
En vähättele Kiinan haluja tai kykyjä rakentaa suorituskykyjä, mutta jos Kiinan nykyinen paras strateginen pommikone on H-6 ja rakennettu Tu-16 pohjalle (ensilento 1959) niin onhan se aika tehdä jotakin konkreettista. Nämä nykyiset pommikoneet ovat pelkkää ohjustenruokaa jos länsikoneita on lähelläkään.