Infrapunasuojaus varusteissa

Spadekessu

Luutnantti
NIR-suojaus siis on varusteiden kankaan/väriaineen ominaisuus tai (nykyään vain harvoin) erillisen pinnoitteen ominaisuus. Kyseessä on siis luonnossa esiintyvien materiaalien NIR-heijastuksen matkiminen - samalla lailla, kun varusteiden värit (eli oikeammin silmään näkyvän valon kolmen eri aallonpituusalueen heijastavuus) pyrkivät matkimaan luonnon värejä.
Esimerkiksi lumi käyttäytyy NIR-alueella kuten näkyvän valon alueella, eli heijastaa hyvin tehokkaasti, eli loistaa kirkkaana
Tämän olisi hyvä kaikkien "sotahullujen" sisäistää, liian usein tuntuu siltä, että porukka on yksinkertaisesti sitä mieltä, että TAVARA EI SAA HEIJASTAA!! EI SAA!! PITÄÄ OLLA TUMMA!!! Ja jos jokin näyttää valonvahvistimen läpi pikkasen kirkkaalta niin se on paska.
Huvittavintahan on, että useimmat (jopa ihan "oikeat" sotavarusteet) kustaan NIR-alueella liian tummilla väriaineilla tai liian pienellä kontrastilla. M05 maastokuvio on tällä saralla yllättävän onnistunut, ainakin uutena kuviossa on riittävästi kontrastia mutta kokonaisuutena se ei ole liian tumma.

Alla hyviä-huonoja esimerkkejä:
OLNIR1.jpg OLNIR2.jpg
Siis kattokaa nyt, hyi kun on ihan liian kirkkaat nuo naamiorönsyt yms. A-TACS ja MCT sentäs ei heijasta!
 

DM

Kapteeni
Niin nuohan on otettu päivänvalossa ilman IR -valaisua ja valonvahvistimen läpi katsomatta/kuvailematta.
 

Spadekessu

Luutnantti
Niin nuohan on otettu päivänvalossa ilman IR -valaisua ja valonvahvistimen läpi katsomatta/kuvailematta.
Kyllä, mutta täysin samat kontrastit pelaavat myös hämärässä/kuunvalossa/pimeällä. IR-säteilijöiden kanssa ei tuommoisia vertailuja kannata tehdäkään, semmoisia ei oikein kukaan nykypäivänä käytä (ainakaan mahdollisissa "sivistysvaltioiden" välisissä kähinöissä), ilmiselvistä syistä.
 

peelo

Ylipäällikkö
Kyllä, mutta täysin samat kontrastit pelaavat myös hämärässä/kuunvalossa/pimeällä. IR-säteilijöiden kanssa ei tuommoisia vertailuja kannata tehdäkään, semmoisia ei oikein kukaan nykypäivänä käytä (ainakaan mahdollisissa "sivistysvaltioiden" välisissä kähinöissä), ilmiselvistä syistä.
Kyllä se infrapunavalo (NIR) on edelleen tärkeä varuste. Ei välttämättä metsässä, mutta rakennetulla alueella. Siis paikoissa joissa ei luonnonvaloa ole.

Toki näissä käytetään tavallisiakin valonlähteitä
 

Spadekessu

Luutnantti
Joo, tulipa muotoiltua tuo lausahdus typerästi. Tarkoitin siis infrapunavalojen käyttöä tässä aihepiirissä, eli tilanteissa joissa ylläolevien kuvien lailla maastopuvun kankaan heijastusarvoilla on jotain väliä maastoutumisen suhteen ja vastapuoli on suht tasavertainen, eli juurikin maastossa valonvahvistimin varustautunutta vihollista vastaan. Maastossa kumminkin nopeammin vain antaa itsensä ilmi kuin löytää etsimänsä jos IR-valoilla rupeaa vihollista etsimään, kuten tietenkin myös tavallisellakin valolla.

Sisätilat, rosvojen hektinen jahtaaminen tai jos tiedetään, että vastustajalla ei varmasti ole valonvahvistimia omassa käytössä ja sen semmoset tilanteet ovat tietenkin oma käyttöympäristönsä, ja sisätiloissa se maastopuvun heijastus nyt on ehkä viimeinen huolenaihe.

IR-säteilijäthän ovat lisäksi useimmiten todella lyhytkantoisia, eli tunnistuksessa ne tulevat ajankohtaisiksi vasta siinä jossain parin metrin päässä puskassa lymyävästä roistosta. Huonosti NIR-naamioituvat maastopuvut näkyvät kauas iman aktiivista valaisuakin, tämän vuoksi IR-valojen käyttäminen tuommoisissa vertailuissa on periaatteessa turhaa, tietenkin se kontrasti näkyy vielä selvemmin läheltä ja valon kanssa.
 
Viimeksi muokattu:

AJJV

Kapteeni
Onkos kukaan tihrustanut "sillä" mielellä m85 reppua/tetsaria että miten ne heijastaa tai on heijastamatta ir valoa?
 

BlackFox

Ylipäällikkö
Näyttökuva 2016-08-02 kello 10.47.53.png Näyttökuva 2016-08-02 kello 10.47.28.png Näyttökuva 2016-08-02 kello 10.48.12.png Näyttökuva 2016-08-02 kello 10.48.19.png Tämä ei ole ensimmäistä kertaa pöydällä täällä.

Laitan muutaman kuvan tänne, ne on PV:n materiaalista otettu. "Naamiointi tilapäisvälineillä tai vastaava".
Saa vähän jotain kuvaa aiheesta.

Metsässä on yllättävän pimeää eikä VV:llä läheskään aina nähdä kauhean pitkälle. Riippuen vähän ympäristöstä tulevasta valosta (kuu,tähdet, kaupunki)
Hyvissä oloissa nähdään jonkin matkan päähän, huonoissa oloissa ei nähdä yhtään mitään.

IR valaisijaan suhtautuisin samalla tapaa kuin ihan normaaliin valoon, VV:t alkavat olemaan jo niin yleisiä välineitä rintamilla.
Naamioteippi oli miltec.
 

Beerfect

Eversti
Miten toimisi pihka ja maastoroskat naamiointitarpeina? Eli pihkaa aseen pintaan ja pyöritellään kevyesti metsämaassa (havunneuloja, lehtiä, hiekkaa). Onko pihkassa vettä, eli saisiko sillä aseensa ruostumaan? Miten pihka näyttäytyy (N)IR-laitteissa? Ainakin pito lisääntyisi. Joutuisi joka kerta ravistelemaan rynkyn käsistään :D.
 

BlackFox

Ylipäällikkö
Noissa pihkakikkailuissa tulee äkkiä se vastaan että se minimaalinen hyöty mitä siitä saat jää haittojen varjoon.
Mielummin kietaisee pari lyhyttä havua johonkin kohtaan jos sellaiseen on tarvetta.

Yöllä välimatkat ovat niin lyhyitä vaikka VV:n läpi näkisikin että yleensä erotat kyllä jo siinä kohtaa ihmisen hahmonkin tai ainakin vähintään kuulet sen oli ase naamioitu tai ei. Pimeinä öinä VV:stä ei ole juurikaan apua tai sankemmissa metsiköissä.
 

Vääpeli

Respected Leader
Mutta se pitää muistaa, että itävaunuissa on tehokkaat IR valaisimet. Taisi olla kantama jotain 2-3km luokkaa.
 

lottako

Alikersantti
Työpaikallani myydään infrapunasuojattua remmiä, jota on käytetty armeijan tarkoituksiin. Vähän vaan on liian leveätä ja kankeata omiin hommiin.
 

proileri

Eversti
Hauska lämppärivideo joka vähän havainnollistaa teknologiaa. Kyseinen kamera on noita 'halpoja' kännykkäliitteisiä kameroita, joka näkee lämmönlähteet n. 50 m päähän.

Lämppärillä siis näkyy sisäsyntyinen lämmön aiheuttama "kaukaisempi" IR-alue. Valonvahvistimessa puolestaan näkyy lähi-infrapuna-alue (NIR), joka on enemmän heijastuvaa ulkopuolista valoa. VV ja lämppäri siis käyttäytyvät eri tavoin, ja tämän videon jutut esim. lasin osalta pätevät ensisijaisesti tuohon lämmön näkemiseen.

 

PekkaSavo

Ylipäällikkö
Mutta se pitää muistaa, että itävaunuissa on tehokkaat IR valaisimet. Taisi olla kantama jotain 2-3km luokkaa.
Minkä verran venäläisillä lienee näitä:
http://www.survincity.***/2012/01/batch-creation-of-russian-thermal-imaging-sights/

(muokkasin: raportoitu että tulee F-Securen varoitus jos yllä olevaa linkkiä klikkaa, korvaa *** tilalle com jos haluat mennä sivulle, kopsasin tähän olennaisen:

Batch creation of Russian thermal imaging sights for armored vehicles will begin in 2012
Russian MIC, which is represented by Krasnogorskoe of "Plant. S.Zvereva ", presented at the International Forum" 2012 TVM "benchmarks tank thermal sighting device" Irbis-K "and the commander of the combined observant-sighting system" Agat-MDT. "

Sights with the introduction of thermal imaging technology for many years been in the USSR after the Russian Federation and not the most best representatives of the Russian military-industrial complex. One of the best tanks of the Union of Russian "The Hammer" which never built, is a living example that even one device can permanently delay the development of the project — a thermal imaging sighting device, installed on tank, did not satisfy the requirements of the fire control system The onset of thermal imaging sights for armored vehicles can be attributed to the early 90's — since the creation of thermal imaging devices Agave-2, which is the sight of the first generation. It has been a new type of equipment — a sight not to work was influenced by muzzle flashes, the weather conditions and the lack of lighting. But Russian armored vehicles infrared illuminators used effectively until the end of the 90s, which are analogues of zabugornyh disappear in the 70-ies of the last century. Beginning of the economic crisis and the almost complete lack of funding for the MIC led to the fact that iron sights "Agave-2" was released in sufficiently small quantities, which is not even enough to ensure the tanks T-80U/UK. Only a certain number of commanding tanks, and had time to go into service in the Russian army and the export. Yet the least amount of sights "Agave-2" were adopted main tank T-90.

After the breakup of the Union of Russian when all defected to the business market, Russian military equipment and armament starts zabugornyh participate in various tenders and exhibitions. Presented in Greek tender Russian "T-80", though superior to the main features of the other members of the tender, the JMA and thermal imaging equipment, we can say hopelessly lagging behind. But it was not all bad in Russian military-industrial complex — was established thermal imaging sighting device "Nocturne", but it failed to provide the leadership of the Russian Federation in the field, but only approached zabugornyh unique features.

The developers assure that the complexes "Agat-MDT" will be able to significantly increment the ability of targeting, detection and destruction of enemy commander of the Russian tank. At the sight of the complex integrated thermal channel (infrared channel is not able to provide the required properties) and of the laser rangefinder, which with ballistic computer provides the crew of the tank hit the target with the first shot.

Maybe the new thermal complex will provide BTR-82, which then will be able to compete in the various tenders with zabugornom armored transporters.)

Tuli mieleen kun olen itsekin tsekkaillut uudempaa tekniikkaa
http://www.pulsar-nv.com/products/thermal-imaging-sights-apex/apex-xd75/
hinta tietysti esteenä, valtiohan ei osallistu maksamiseen esim. verovähennysten muodossa (arvonlisäveronkin ottavat)
http://takilta.fi/keskustelu/viewtopic.php?t=12680
(tekeekö noilla mitään, kuuluisi ehkä tähtäinketjuun)
 
Viimeksi muokattu:

Benelli

Respected Leader
Yöllä välimatkat ovat niin lyhyitä vaikka VV:n läpi näkisikin että yleensä erotat kyllä jo siinä kohtaa ihmisen hahmonkin tai ainakin vähintään kuulet sen oli ase naamioitu tai ei. Pimeinä öinä VV:stä ei ole juurikaan apua tai sankemmissa metsiköissä.
Vanhoista VV:istä. Tuon varaan ei pidä laskea sen enempää kuin vanhojen aseiden läpäisyyn.
 

baikal

Supreme Leader
Lahjoittaja
Mutta se pitää muistaa, että itävaunuissa on tehokkaat IR valaisimet. Taisi olla kantama jotain 2-3km luokkaa.
Miten tarkka ja erottelukykyinen tuo välittyvä kuva on esim. puolen kilometrin päästä katsottaessa? Vieläkö siitä erottuu esim. ihmisliike ja - hahmo? Millä tavoin IR-suojattu vaatetus pelaa noilla ehdoilla?

Meneekö se niin, että valaisussa tähystyssektorin keskialue on hyvinkin tarkka ja reunoja kohti siirryttäessä tarkkuus vähenee oleellisesti? Onko venäläistähystys ajoneuvoissa tarkoitettu havaitsemaan vastustajan ajoneuvot ensi sijaisesti ja fyysiset sotilaat toissijaisesti?
 

Victor Charlie

Kapteeni
Lahjoittaja
Aikanaan olin tuollaisella pimeätoimintakurssilla, missä kokeiltiin noita valonvahvistimia "oikeisiin" ja markettimaastopukuihin ja sellainen kuva ainakin minulle jäi, että liike paljastaa kymmenien metrien etäisyydeltä varmemmin kuin se, onko päällä heijastava tai heijastamaton puku. Myöskään mikään yksittäinen varuste ei sinänsä noilta etäisyyksiltä paljastanut taistelijaa. Yleensä noissa markettipuvuissa ongelma oli lähinnä liiallinen tummuus, eikä niinkään "loistaminen" pimeässä.
 

Teme

Kapteeni
BAN
Viimeksi muokattu:
Top