Irak


"Iran has focused its foreign policy on building its asymmetric capabilities—particularly the IRGC-Quds Force. Suleimani has spearheaded Iran’s efforts to build upwards of 280,000 fighters in Yemen, Syria, Iraq, Lebanon, Afghanistan, and Pakistan—and to expand Iran’s power in the Middle East. Suleimani has personally overseen Iran’s expansion, creating a cult of personality throughout the region. His death will be a serious blow to Iran’s asymmetric strategy, "
 
22934190-7847069-image-a-25_1578030104002.jpg
 
Trumpin määräämä isku surmasi iranilaisen sotilasjohtajan, jota on luonnehdittu ”Lähi-idän merkittävimmäksi henkilöksi” – Isku tapahtui erittäin tulenarassa tilanteessa
Iskulla Yhdysvallat teki suositusta sotilasjohtajasta marttyyrin. Iran vannoo kostoa, Irakin ulkoministeri varoittaa tuhoisasta sodasta ja Yhdysvallat käski kansalaistensa lähteä Irakista keinolla millä hyvänsä.
rac

Iranissa Suleimani oli kansallissankari ja supertähti
art-2000006361273.html





Kaisa Hakkarainen HS
Julkaistu: 3.1. 5:18 , Päivitetty: 3.1. 10:46


IRANIN vallankumouskaartin al-Quds-joukkojen komentaja Qassim Suleimani kuoli varhain perjantaiaamuna ilmaiskussa Bagdadin lentokentällä. Yhdysvallat vahvistaa tehneensä iskun, ja käskyn antoi presidentti Donald Trump. Iskun jälkeen Yhdysvaltain Irakin-suurlähetystö kehotti kansalaisiaan lähtemään Irakista ”välittömästi”, joka lentäen tai muiden maiden kautta maitse.

62-vuotias kenraalimajuri Qassim Suleimani oli erittäin vaikutusvaltainen henkilö, legendaariseksi sanottu sotilasjohtaja, jota HS luonnehti kesäkuisessa henkilökuvassaan ”Lähi-idän merkittävimmäksi henkilöksi”. Hänen johtamansa al-Quds erikoisjoukot vastaavat Iranin vallankumouskaartin tiedustelusta ja operaatioista ulkomailla.

Kotimaassaan hän oli superjulkkis ja Isisin vastaisen taistelun sankari, joka osallistui jo teini-ikäisenä Iranin šaahin kaatamiseen ja Irakin ja Iranin väliseen sotaan. Hänen on yritetty salamurhata useaan otteeseen, uutistoimisto Reuters kertoo.
Uutistoimisto AFP:n mukaan Bagdadissa laulettiin ja tanssittiin, kun Iranin vaikutusvallan kasvua vastustavat irakilaiset mielenosoittajat kuulivat Suleimanin kuolemasta. Suleimanin sormet ovat olleet tiukasti pelissä, kun Iran on kasvattanut ja tukenut šiialaisia asejoukkoja Irakin lisäksi myös Syyriassa ja esimerkiksi Libanonissa.


Palavia jäänteitä Bagdadin lentokentällä perjantaiaamuna. (KUVA: REUTERS)

IRANIN uskonnollinen johtaja Ali Khamenei vannoi Iranin kostavan surman ja nosti tapetun sotilasjohtajan marttyyriksi.
Hänen palkkionsa vuosien väsymättömistä pyrkimyksistä on nousta marttyyriksi”, Khamenei twiittasi Reutersin mukaan. ”Hänen työnsä ja polkunsa ei pääty hänen mentyäänkään, vaan vakava kosto odottaa rikollisia, joiden saastaiset käden ovat nyt ja muiden viime yön marttyyrien veressä.”

Televisiossa Khamenei vakuutti, että lopullinen voitto odottaa pyhässä sodassa taistelevia. Hän julisti Iraniin kolmen päivän suruajan.

Presidentti Hassan Ruhani sanoi puolestaan televisiossa, että Suleimanin surmaaminen saa Teheranin entistäkin päättäväisemmin vastustamaan Yhdysvaltoja.


Ali Khamenei puhui yleisölle 1. tammikuuta Teheranissa. (KUVA: ALI KHAMENEIN VERKKOSIVUSTO / AFP)

UUTINEN osuu tilanteeseen, jossa Iranin ja Yhdysvaltain suhteet ovat kiristyneet kiristymistään. Iranin vaikutusvalta Irakissa kasvaa, ja sitä vastaan on toisaalta osoitettu myös mieltä – juuri nämä mielenosoittajat olivat niitä, jotka perjantaiaamuna tanssivat ja lauloivat. Yhdysvaltoihin Irakissa on alettu suhtautua ristiriitaisesti. Maa on ajautunut poliittiseen sekasortoon.

Suleimanin surmanneen iskun tarkoituksena oli Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedotteen mukaan ”ehkäistä Iranin hyökkäyssuunnitelmia”. Yhdysvallat uhkasi Irania vakavilla seuraamuksilla viimeksi sen jälkeen, kun sen tukemat mielenosoittajat tunkeutuivat kuluneella viikolla Yhdysvaltain Bagdadissa olevaan suurlähetystöön.

Iskussa kuoli myös irakilaisen, Iranin tukeman puolisotilaallisen järjestön johtoon kuuluva Abu Mahdi al-Muhandis. Yhdysvallat julisti hänet terroristiksi jo vuonna 1983. Surmansa sai myös ainakin viisi puolisotilaallisen Hashed-al-Shaabi-järjestön edustajaa. Järjestö määräsi jäsenensä valmiustilaan, ja irakilainen šiiajohtaja Moqtada Sadr kertoi twitterissä aktivoivansa nimeään kantavan armeijan, AFP kertoo.


Abu Mahdi al-Muhandis joulukuun viimeinen päivä. (KUVA: THAIER AL-SUDANI / REUTERS)

Yhdysvallat toteutti Suleimanin tappaneen iskun miehittämättömillä lennokeilla, kertovat Reuters ja The New York Times. Iranin vallankumouskaartin ja Irakin puolisotilaallisten asejoukkojen katto-organisaation lausunnoissa puhutaan helikoptereista ja ohjuksista, jotka iskeytyivät autosaattueeseen lentokentälle johtavalla tiellä.
Iranin kansallinen turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina pohtimaan tilannetta.

LÄHI-IDÄSSÄ isku herätti tuoreeltaan hämmennystä ja raivoa. Iranille Suleimanin kuolema on suuri menetys, kertoo uutistoimisto Reuters.

Iranin puolustusministeri Amir Hatami vannoi ”murskaavaa” kostoa, ja niin teki myös vallankumouskaarti.

”Hän liittyi marttyyriveljiin, ja me kostamme Yhdysvalloille ankarasti”, kirjoitti Twitteriin Iranin vallankumouskaartin entinen komentaja ja nykyinen korkea virkamies Mohsen Rezaei.

Iranin ulkoministeri Javad Zarif kutsui tekoa twiitissään ”kansainväliseksi terrorismiksi” ja ”äärimmäisen vaaralliseksi ja typeräksi”.

”Yhdysvallat kantaa vastuun rikollisesta seikkailupolitiikastaan”, Zarif kirjoitti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Iranin Irakissa tukemien puolisotilaallisten ryhmien katto-organisaation tiedottaja Ahmed al-Assadi syytti iskusta Yhdysvaltojen lisäksi myös Israelia.

Iran kutsui puhutteluun Sveitsin lähettilään, joka hoitaa myös Yhdysvaltain asioita Teheranissa.

Irakissa pääministeri Abdul Mahdi tuomitsi omassa lausunnossaan aamuiset surmat. ”Nämä kaksi marttyyriä olivat Isisistä saadun voiton valtavia symboleja”, Mahdi sanoi Retuersin mukaan. Isku voi hänen mukaansa laukaista tuhoisan sodan Irakissa, Lähi-idässä ja maailmassa.

Hän huomautti myös, että Yhdysvallat on iskullaan rikkonut törkeästi niitä ehtoja, jotka määrittelevät sen sotilaiden toimintaa Irakin maaperällä. Irakin parlamentti on kutsuttu ylimääräiseen istuntoon.

VALKOISESSA talossa Suleimanin kuolemasta riemuittiin. Trump jakoi suosimassaan viestintävälineessä Twitterissä yksinkertaisesti Yhdysvaltain tähtilipun:
Puolustusministeriön tiedotteen mukaan Suleimanin surmaamisen tarkoituksena oli suojella Yhdysvaltain työntekijöitä ulkomailla. Yhdysvallat julisti Reutersin mukaan Suleimanin johtamat Quds-joukot terroristiorganisaatioksi viime vuonna puristaessaan Irania neuvotteluihin ohjus- ja ydinohjelmistaan.

”Kenraalimajuri Suleimani suunnitteli aktiivisesti hyökkäystä yhdysvaltalaisia diplomaatteja ja sotilaita vastaan Irakissa ja koko alueella”, tiedote jatkuu. ”Suleimani ja Quds-joukot olivat vastuussa satojen amerikkalaisten ja liittouman sotilaiden kuolemista ja tuhansien muiden haavoittamisesta.”

Viime viikonvaihteessa Yhdysvallat teki ilmaiskuja viiteen kohteeseen Irakissa. Niidenkin tähtäimessä oli Iran ja sen tukemat šiialaiset Kata’ib Hizbollah -taistelijat.

Irakissa on runsaat 5 000 yhdysvaltalaista sotilasta.

Yhdysvalloissa poliitikkojen reaktiot määrittyivät puoluerajojen mukaan. Republikaanit tukivat Trumpin päätöstä, mutta demokraattienemmistöisessä kongressissa paheksuttiin sitä, ettei kongressille oltu kerrottu suunnitelmasta etukäteen.

Demokraattileirissä epäiltiin, että isku kääntyy Yhdysvaltoja itseään vastaan. Senaattori Chris Murphyn mukaan ulkomaisten poliittisten henkilöiden surmaamisella on tavallisesti seurauksensa:

”Uskomme, että sellaisten toimien johdosta tapetaan vain enemmän, ei vähemmän, yhdysvaltalaisia.”

YHDYSVALTAIN mukaan Suleimani oli johtanut viime kuukausina lukuisia iskuja Irakissa sijaitseviin tukikohtiin. Erityisesti mainitaan syyskuun 27. päivänä tehty isku. Suleimanin kerrotaan hyväksyneen myös Yhdysvaltain Bagdadin-suurlähetystön alueelle kuluneella viikolla tehdyn hyökkäyksen.

Hyökkäystä edelsivät Yhdysvaltain armeijan sunnuntaiset iskut Iranin tukeman Kataib Hizbollah -šiiajärjestön tukikohtiin ja asevarastoihin Irakissa. Qassim Suleimanin rinnalla kuollut Abu Mahdi al-Muhandis oli järjestön perustaja.

Tuoreessa muistissa on myös syyskuinen ohjusisku Yhdysvaltain liittolaisen Saudi-Arabian öljynjalostamoihin. Yhdysvallat on syyttänyt iskuista Irania.

SULEIMANIN surman on uutistoimistojen mukaan tuominnut myös Syyria, jonka johtaja Bashar al-Assad sai arabikevään jälkeen Suleimanilta tukea oman maansa kapinallisia vastaan. Venäjä uskoo surman kasvattavan Lähi-idän jännitteitä.

Kiina kehotti kaikkia osapuolia käyttäytymään rauhallisesti ja huomautti, että sillä on tapana pidättäytyä väkivallasta ulkopolitiikkansa välineenä.

Yhdysvaltain liittolainen ja Irania kammoksuva Israel ei suoraan ottanut kantaa aamun tapahtumiin. Ulkopoliittinen sekä sotilas- ja tiedustelujohto pohtivat tilannetta. Reuters kertoo Israelin armeijan radion kertoneen, että armeijan valmiustasoa on korotettu. Iranin pelätään iskevän Israeliin satelliittiensa kuten libanonilaisen Hizbollahin voimin. Turvatoimena Israelissa on suljettu ainakin yksi hiihtokeskus.

Palestiinalaisten Hamas-järjestön tiedottaja Bassem Naim ilmaisi Reutersin mukaan twiitissään vain hieman verhotusti, että surma antoi vapaat kädet kaikille Yhdysvaltoja ja sen liittolaista Israelia vastustaville.

Hänen mukaansa isku ”Avaa alueella ovet kaikille vaihtoehdoille paitsi rauhalle ja vakaudelle. Yhdysvallat on siitä vastuussa.” Myös Hizbollahin johto kehotti kaikkia taistelijoitaan kaikkialla maailmassa ”rankaisemaan Suleimanin tappajia”.

Ranskan Iranin-suurlähetystö kehottaa Iranissa olevia kansalaisiaan välttämään joukkokokouksia, Reuters kertoo.

Oikaisu 3.1. kello 6.20: Otsikossa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että HS olisi julkaissut henkilökuvan Qassim Suleimanista syyskuussa. Juttu julkaistiin kuitenkin kesäkuussa. Kello 7.57: Javad Zarif korjattu Iranin, ei Irakin ulkoministeriksi.
 
Eiköhän Iranin ydinaseohjelman pysäyttäminen ole se päätavoite. Siihen vaaditaan hyvin laajamittaisia sotatoimia.

Lisätään tähän vielä sellainen, että nyt olisi loistava aika iskeä Iranin sukellusveneiden ja pintalaivaston kimppuun ja poistaa niiden toimintakyky niin Persianlahdella kuin kauempanakin.

Kiitos näkemyksistä! Niinhän se tietysti on, että johonkin ne rajat vedetään. On oltava kyse vakavasta tilanteesta ja perustavanlaatuisista asioista, kun Yhdysvalloissa on varmasti käyty läpi ne erilaiset skenaariot mihin tämä voi johtaa ja silti todettu hyöty-haitta-suhteen puoltavan nyt toimintaa.

Se on tämän jälkeen jo selvä, että amerikkalaisia ja iranilaisia tulee kuolemaan, mutta näin kovan päätöksen pitäisi hälyttää kaikki muutkin maat ymmärtämään sekä alueellisen, että paljon laajemmankin tilanteen vakavuus. Ja asian ei pitäisi pelkästään aiheuttaa tuomitsemista ja kauhistelua, vaan myös varautumista. Pitäisi jo uskoa, että ongelmat ja epävakaus eivät maailmasta katoa ja eskalaatio voi tulla jopa yhdessä yössä.
 
Jos he aina tiesivät Sulemainin paikan, miksi häntä ei tapettu aikaisemmin?
:unsure: Oli varmaan vaan ohikulkumatkalla Bagdadin lentokentällä.

USA:n kannalta lienee ulkopoliittisesti merkittävää, että hengasi kuolinhetkellään "väärässä maassa väärien tyyppien kanssa", jotka tapattivat amerikkalaisia pari viikkoa sitten, ts. jäi vähän niin kuin vastaansanomattomasti housut kintuissa savuava ase kourassa haaviin. Iskun hinta oli näin poliittisesti hieman pienempi (kuin jos olisi tapettu esim. Teheranin lentokentällä).
 
Iranin sisäpolitiikka varmaan kovenee tämän jälkeen. Suhtautuminen hallintoa vastustavaan toimintaan saattaa mennä sarjatulityyppiseksi - jos kukaan nyt uskaltaa tämän jälkeen protestoida siellä mistään.
Tärkeä näkökulma, Iranissa ollut kuitenkin protesteja viime aikoina. Mikäs sen parempaa kuin ulkoisen vihollisen isku tässä kohtaa, niin kaikki hallinnon vastustajat voidaan surutta leimata ulkomaisiksi agenteiksi.
 
US drone strikes in Baghdad on Friday morning have killed not just one of the most influential men in Iran but also in Syria, Lebanon and Iraq, too.

Qassem Suleimani had become well known among Iranians in past years and was sometimes discussed as a future president. Yet the leader of the Revolutionary Guards’ Quds force was still a relatively obscure figure outside a region that he may have done more than anyone to reshape.

“He was more important than the president, spoke to all factions in Iran, had a direct line to the supreme leader and was in charge of Iran’s regional policy,” said Dina Esfandiary, a fellow at the Century Foundation think tank. “It doesn’t get more important and influential than that.”

Fontenrose, now at the Atlantic Council, predicted that, while the Iran-backed militias in Iraq might lash out immediately, in revenge for one of their own top commanders killed alongside Suleimani, Tehran would wait and pick the time, place and manner of its retribution – again and again possibly over years to come.

“I think they’ll probably try to hit us in other parts of the world, maybe west Africa maybe Latin America to send the message that they could get us anywhere – we should never feel safe. And I think the US is going to kind of try to spread out our assault in a similar way,” she said.

“I don’t think we’re looking at a war. I think we’re looking at a series of asymmetric semi-unpredictable strikes against each other’s interests.”
 
Ja Trumpin reaktio kovassa paikassa on paskahousun reaktio. Syyriaa kun ammuttiin ristelyohjuksilla, venäläisiä varoitettiin ajoissa, jotka varoittivat assadin hallintoa, jollon kiitoradat ja rakennukset olivat tyhjiä. Kun Iran ampui alas amerikkalaisen lennokin kv. vesillä, Trump esti kovan vastauksen.

Pohjois-Korean diktaattorin vaatimuksesta on estänyt harjoituksia Etelä-Korean kanssa ja siitähän Pohjois-Korean monarkki (kyllä, monarkki jo kolmannessa polvessa) on vain innostunut vaatimaan lisää eikä anna tuumaakaan periksi.

Erdoganille antoi periksi,

Kyllä joukkoja voi paikalle lennättää, mutta ihan eri juttu käyttää niitä.

Lisäksi strateginen näkemys puuttuu täysin. Taktisia vetoja vetää vain.

Nyt on pakko myöntää että Trumpin veto yllätti.

Suleimanin teloitus on kova veto. Se kertoo myös USA:n (mahdollisesti Israelin avustamana) tiedustelun ylivoimaisuudesta. Se että myös iranilaismielisen miliisin pomo teloitettiin autossa joka oli satakunta metriä Suleimanin autosta vain alleviivaa tiedustelun tarkkuutta.

Syytä voi pohtia. Olivatko nämä miliisin mellakat syy. Tuskin. Olen nähnyt huhun että Suleimanilla ja tuolla miliisillä olisi ollut menossa vallankaappaushanke, jolla nykyinen Irakin johto olisi syrjäytetty ja iranilaismielinen miliisi olisi kaapannut vallan. Tämä olisikin jo riittävä syy Suleimanin poistamiseen pelilaudalta. USA:lla ei ole varaa että Irak liukuu kokonaan Iranin jalkamaaksi.

Iran ei tule jättämään iskua kostamatta. Se kuitenkin tapahtunee muualla kuin Iranin rajoilla, tai perinteisen sodankäynnin keinoin. Oma arvaus on että joku Iranin proxyryhmä pyrkii tapaamaan jonkun korkean tason poliitikon tai virkamiehen, kuten suurlähettilään tai kenraalin. Jos tällaista iskua yritetään, saatta olla seuraava eskalaatiokierros olla ajankohtainen.

Tässä on myös muistettava, että USA:n kansallisen turvallisuuden perinteinen mekanismi on säpäleinä, koska Trump on erottanut kaikki erimieliset eikä käytä hyväkseen olemassaolevaa koneistoa, vaan saa tietonsa Faux Newsistä. Eli kuinka paljon tässä on pohdittu seuraavia kierroksia on auki.

Elämme mielenkiintoisia aikoja, valitettavasti.
 
Back
Top