Irak

Rauhan uskonto...

”Iran tulee varmasti kostamaan ja raivokkaasti” – Valokuvaaja kertoi HS:lle teheranilaisten tuntemuksia ”marttyyri” Suleimanin surmasta
Teheranin valtaväylällä nähtiin perjantaina jopa yhdeksän kilometrin mittaisia ruuhkia ja kaupunkiin ilmestyi pikaisesti sankarikomentajaa ylistäviä julisteita, kertoo valokuvaaja Kaveh Rostamkhani HS:lle. Iranin mukaan Suleimani joutui valtionterrorismin uhriksi, mikä kostetaan kovalla kädellä.
486615ed7da74f7f9fef90dabfe1e105.jpg

Teheranilaiset surivat komentaja Qassim Suleimanin surmaa perjantaina. (KUVA: KAVEH ROSTAMKHANI)
Pekka Mykkänen HS
Julkaistu: 3.1. 20:13


SUURET väkijoukot kokoontuivat perjantaina Iranin pääkaupungissa Teheranissa ja muissa kaupungeissa muistamaan ja suremaan vallankumouskaartin al-Quds-joukkojen komentajaa Qassim Suleimania, joka surmattiin varhain perjantaina Yhdysvaltain iskussa Irakin pääkaupungin Bagdadin lentokentällä.

Suleimania ylistettiin sankariksi ja marttyyriksi, ja hänen sanottiin joutuneen Yhdysvaltain valtionterrorismin uhriksi.

Valokuvaaja Kaveh Rostamkhani kertoi HS:lle Teheranista, että yhdelle kaupungin pääväylistä muodostui jopa yhdeksän kilometrin mittainen ruuhka, kun liikenne häiriintyi ihmisistä vaeltamassa suuriin rukous- ja muistotilaisuuksiin sekä mielenosoituksiin.

”Olen šokissa. Suleimani oli minulle kuin isä. Hän oli isä, johon jokainen saattoi tukeutua”, kertoi 34-vuotias it-alalla työskentelevä Amir Rostamkhanille.


Amir, 34. (KUVA: KAVEH ROSTAMKHANI)

ROSTAMKHANIN mukaan väkijoukkojen suuruus saattoi ainakin osin selittyä viranomaisten masinoinnilla, minkä lisäksi perjantai oli muutenkin vilkas rukouspäivä. Uutistoimisto AFP:n mukaan kymmenettuhannet ihmiset huusivat yhdessä mielenosoituksessa ”kuolemaa Amerikalle”.

Rostamkhanin mukaan valtionjohdon arvostus Suleimania kohtaan näkyi esimerkiksi siten, että tv-kanavien normaalit lähetykset keskeytettiin ja maahan julistettiin kolmen päivän suruaika. Sellainen kohtelu varataan vain merkittävimmille henkilöille, kuten kolme vuotta sitten kuolleelle presidentti Akbar Hashemi Rafsanjanille.

Tv-kanavilla pyöritettiin ohjelmia ”loisteliaan marttyyrin” kunnioittamiseksi, ja ruutujen reunoja koristivat mustat surunauhat. Yhdysvalloissa Suleimania on puolestaan pidetty terroristijärjestön johtajana, joka on vastuussa satojen amerikkalaisten kuolemista Lähi-idässä.

Iranin korkein hengellinen johtaja Ali Khamenei ja muut päättäjät tuomitsivat Yhdysvaltain iskun terrorismina ja lupasivat kovia vastatoimia.

”Vakava kosto odottaa rikollisia, jotka tahrivat saastaiset kätensä hänen ja muiden marttyyrien verellä”, Ali Khamenei totesi farsinkielisessä Twitter-viestissään.


Qassim Suleimanin kuva oli perjantaina näkyvillä kaikkialla Teheranissa. (KUVA: KAVEH ROSTAMKHANI)

IRANIN ja Irakin välisessä sodassa 1980-luvulla taistellut nainen kertoi Rostamkhanille liikuttuneensa tiedoista, joiden mukaan Suleimani oli surmattu. Hänen mukaansa Suleimani toi mukanaan Iraniin ”vakautta, turvaa ja mielenrauhaa”.

Hän ei ollut mikään terroristi. Hän oli muslimien ja maailman sorrettujen tukija. Iran tulee varmasti kostamaan ja raivokkaasti”, sanoi nainen, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen.

Nainen ei usko Iranin ja Yhdysvaltain vihanpidon kuitenkaan johtavan sotaan, sillä amerikkalaiset pelkäävät sellaista liiaksi, kuten myös Ali Khamenei oli todennut.

Yhdysvaltalaisen Marylandin yliopiston taannoisen tutkimuksen mukaan Suleimani oli hyvin suosittu hahmo kotimaassaan ja kaksi kolmesta iranilaisesta suhtautui häneen ”hyvin myönteisesti”. Häntä on luonnehdittu yleisesti toiseksi tärkeimmäksi vallankäyttäjäksi Iranissa, kuten uutiskanava Al Jazeera kertoi.


Shiialainen uskonmies Salman. (KUVA: KAVEH ROSTAMKHANI)

Shiialaispappi nimeltä Salman sanoi, että Yhdysvaltain väite, jonka mukaan Suleimanin johtama al-Quds olisi terroristijärjestö, on pelkkä vitsi. Hänen mukaansa Suleimani taisteli totuuden puolella korruptoituneita voimia vastaan.

Yhdysvallat on tyhmempi kuin osaamme edes aavistaa. On kuitenkin mahdoton arvioida, johtaako tämä sotaan.”

VALOKUVAAJA Kaveh Rostamkhani tapasi perjantaina myös 26-vuotiaan Mohammadrezan, joka työskentelee kahviteollisuuden palveluksessa. Hän sanoi olevansa suruissaan, koska komentaja Suleimani oli aina puolustamassa Iranin kunniaa maailmalla.


Mohammadreza, 26. (KUVA: KAVEH ROSTAMKHANI)

”Ei ole mitään väliä, mitä he [amerikkalaiset] ajattelevat. Me olemme kiitollisuudenvelassa Iranin vallankumouskaartille maamme turvallisesta ja tyynestä tilanteesta.”


Esikoulun opettaja A’zam. (KUVA: KAVEH ROSTAMKHANI)

Esikoulussa opettava 31-vuotias A’zam taas sanoi hänen mieleensä jääneen erityisesti sen, että Suleimani vieraili vuonna 2017 maanjäristyksen koettelemassa Kermanshahin maakunnassa.

”Se, miten hän itki siellä, oli jotain, mitä kukaan toinen poliitikko ei tee. Hän oli puhtaasti palvelija, joka ei pyytänyt mitään kiitosta vastalahjaksi.”

A’zamin mielestä vallankumouskaartin al-Quds-osastoa ei voi pitää terroristijärjestönä, vaikka ”tietenkin heillä on strategiset tavoitteensa, kuten kaikilla ryhmillä ja järjestelmillä”.

”Mutta terroristeja he eivät ole.”


Poliisiautoon oli kiinnitetty Yhdysvaltain surmaaman komentaja Qassim Suleimanin ja hengellisen johtajan Ali Khamenein kuvat. (KUVA: KAVEH ROSTAMKHANI)

A’zamin mukaan iranilaisilta vaaditaan paljon, kun heitä pyydetään seisomaan vallanpitäjien tukena kansainvälisiä pakotteita ja painostusta vastaan.

”Valitettavasti ne, jotka ovat vallassa, eivät seiso ihmisten tukena.”

 
Usalta tuli evakointikäsky kansalaisilleen Irakista heti.

Suleimanin porukka kostaa aina kahden viikon sisään. Joten on tässä nyt aikaa.
Keskieuroopan maat saattavat olla todella vaarassa. Tuhoisa isku olisi myös isku Usan ja Eu:n suhteisiin. Se olisi isku jonka Trump aiheutti.


"Isku, jonka Trump aiheutti"? Siis Iranin isku Eurooppaan? Eurooppaan, joka yrittää kaveerata Iranin kanssa. Iran "rankaisisi" iskulla Eurooppaan USA:ta. MMM oukei. Jos Irakin johto on riittävän daijua iskemään jenkkien takia itsensä kanssa kaveraavaa Eurooppaa, niin ei ole lusikalla annettu.
 
Suleimani oli Israelilaisten "tappolistalla" jo vuosia Hizbollah/Hamas/Syria-juttujen myötä, mutta Bibi ei antanut lupaa iskuun. Israelissakin nuo salamurhat tms. joudutaan päättämään korkealla taholla.

On suuri epäilys, että iskuun tuli tiedustelutietoa Israelilta. On esitetty myös epäilyjä että Suleimanin liikkeistä ei ollut pelkästään elektronista/teknistä tietoa vaan myös HUMINTia, mikä viittaisi israelilaisten pystyvän saamaan tietoa joltain/joiltain Quds Forcen korkeilta upseereilta. On myös spekuloitu, että Quds Forcen johdossa on henkilöitä, jotka halusivat Suleimanista eroon ja siksi toimittivat USA:lle/Israelille tiedustelutietoa...Suleimani kun oli raivannut tiensä huipulle varsin vittumaisin keinoin..ja se jättää taakseen vihamiehiä.

Osittain paradoksaalisena seikkana arabit ja persialaiset jne. työskentelevät tietolähteinä mielummin israelilaisille kuin jenkeille. Kyse on ihan käytännön syistä...eli jenkkien kanssa ei aina voi tietää milloin pahimmassa tapauksessa naama ilmaantuu CNN:n lähetykseen tai WSJ:n etusivulle. Israelilaisten kanssa tätä ei todennäköisimmin tapahdu. Poikkeuksena tietysti muutamat hieman kusseet operaatiot (Pollard).
 
Oletteko muuten havainneet Putinin/Moskovan kommenttia asiasta? Itselläni ei ole sattunut silmiin sellaista.
Ei minullakaan ole sattunut silmiin, mutta nopea googlaus kertoo ettei Venäjän reaktio ole yllättävä: "Russia said the attack was a "murder" and a "reckless step" by the US "

 
Iranin kansan kannattaisi kääntää kysymyksensä oman hallintonsa suuntaan: Miksi maa vittuilee muille ja sillä tavalla heikentää tavallisten iranilaisten elinmahdollisuuksia ?
Iranin kansan tulee ymmärtää että tapettu kenraali ei ollut kansan asialla vaan Irania johtavan ylimystön asialla.

Iranille tekis kyllä demokratia aika hyvää. Siellä on hyvä koulutustaso ja tavallisesta elämästä kiinnostuneita hyviä ihmisiä aika paljon. Ainoa kansa tuolla suunnalla johon oikeasti kannattaisi satsata.
Mutta joo, johto pilaa imagon.
.
 
Mun mielestä se, että kaikki on yllätetty housut kintuissa viittaa siihen, että USA:lla on ollut tiedustelulähde sellaisessa paikassa, että kyseisen lähteen paljastumista ja sitä kautta myös operaation peruuntumista ei ole voitu riskeerata missään määrin - edes kehottamalla amerikkalaisia poistumaan Irakista, varoittamalla liittolaisia tai edes varoittamalla kaikkia tarpeellisia amerikkalaisiakaan elimiä.

Tai edes israelilaisia. Ja jos Netanjahua varoitettiin, vaadittiin hänen jatkamaan ilman muutoksia ohjelmaansa Kreikanmatkoineen.
 
Iraniin olisi syytä saada aikaiseksi regiiminvaihto.

Iran Options Appear Narrow as It Seeks to Avenge Slain General

 
"Isku, jonka Trump aiheutti"? Siis Iranin isku Eurooppaan? Eurooppaan, joka yrittää kaveerata Iranin kanssa. Iran "rankaisisi" iskulla Eurooppaan USA:ta. MMM oukei. Jos Irakin johto on riittävän daijua iskemään jenkkien takia itsensä kanssa kaveraavaa Eurooppaa, niin ei ole lusikalla annettu.

Ei se Eu:n kanssa kaveraaminen ole mitään ystävyyssuhdetta.
 
Vielä 6pv katsottavissa

Katso Yle Areenassa:

 
Iraniin olisi syytä saada aikaiseksi regiiminvaihto.

Iran Options Appear Narrow as It Seeks to Avenge Slain General


Juu. Edellisellä kerralla kun jenkit sen teki oli seurauksena mullahien valtakunta.

Viimeksi tekivät regiiminvaihdon Irakiin. Katsotaan nyt, mitä siitä seuraa. Eikä Euroopan Gaddafin vaihtokaan nyt ihan loistotulosta tuonut. Syyriassa ei onnituttu ainakaan vielä, mutta ei lopputulos olisi välttämättä kauhean hyvä ollut.

Eli ehkei kannata toivoa niitä kauheasti lisää. Ovat lopputuloksiltaan vähän arvaamattomia.
 
Itse veikkaan että Venäjä aktivoi Ukrainan seuraavaksi. Mutta, mitä tekee Turkki? Erään uutisen näin (lähdettä nyt ei ole saatavilla) jossa turkin väitetään olevan kieltämässä usan sotilaskoneiden ylilennot. Jos tämä pitää paikkansa niin mitenkä Nato suhtautuu asiaan? Asia leviää kyllä äkkiä.
 
Vielä 6pv katsottavissa

Katso Yle Areenassa:

Tälle dokkarille vahva katselusuositus.
 
Daesh julisti sodan Euroopalle ja Lännelle. Eli heidän johtonsa tappaminen on sotatoimi. Kuninkaat poituivat 1800-luvulla taistelukentiltä. Jonka jälkeen isot päättäjät ovat olleet turvassa kaukana linjojen takana. Uusi asetekniikka mahdollistaa päättäjiin vaikuttamisen.

Mutta tässä tapauksessa Iran ja USA eivät ole sodassa. Toki käyvät proxy-sotaa keskenään. Näin ollen tiedustelupäällikön tappaminen noin oli aika järeä teko. Muutti maailmanpolitiikkaa. Olisivat vaikka laittaneet jonkun irakilaisen militian väijyttämään saattueen. Olisi mennyt proxyjen piikkiin.

Eli pointtini oli ja on se että Trumpin hallinto taisi aukaista ikävän portin.
Ja nyt sinulta ja aika monelta muulta unohtuu että qassim suleimani oli virallisesti islamilaisen vallankumouskaartin kenraali ja Yhdysvallat eivät tunnusta kaartia Iranin viralliseksi toimijaksi.
Joten tämän hepun tappo ei todellakaan avaa mitään bandoran lootaa ;)
 
Back
Top