Irakin ja Levantin islamilainen valtio tai Irakin ja Suur-Syyrian islamilainen valtio (ISIS)

hansai

Supreme Leader
Isisin nousu ja tuho: Näin julma ”kalifaatti” syntyi pelosta ja vihasta, levitti terroria ja lopulta mureni
Mistä Isis tuli, miten se kasvoi ja hiipui? Aikajana kokoaa tärkeimmät käänteet jihadistijärjestön sotilaallisessa nousussa ja tuhossa.


Aino Frilander HS, Alma Onali HS
Julkaistu: 23.3. 8:36


KESÄKUUN lopussa 2014 maailmalle levisi äänite, joka merkitsi äärimmäisen julman valtakauden alkua Syyriassa ja Irakissa. Siinä jihadistijärjestö Isisin perustaja Abu Bakr al-Bagdadi julisti Mosulissa niin sanotun islamilaisen valtion perustetuksi ja itsensä kalifiksi eli kaikkien muslimien johtajaksi.

Uutistoimistot julkaisivat kuvia, joissa nuoret miehet vyöryivät panssarivaunuilla pitkin syyrialaisen Raqqan ja irakilaisen Mosulin katuja, mustat liput liehuen.

Al-Bagdadi oli kehottanut kaikkia maailman muslimeja liittymään ”kalifaattiin”, ja kymmenettuhannet vastasivat kutsuun, ulkomaita myöten. Vierastaistelijoita värvättiin nettipropagandan avulla.

Pian ”kalifaatin” julistamisen jälkeen Isis alkoi julkaista raakoja kuvia ja videoita panttivankien mestauksista. Sosiaalinen media mahdollisti kauhun levittämisen kaikkiin maailman kolkkiin.

Sitten tuli vuosi 2015, ja Isis tai sen kannattajat alkoivat tehdä yhä enemmän hyökkäyksiä Syyrian ja Irakin ulkopuolella, myös Euroopassa. Iskut heikensivät yleistä turvallisuustilannetta ja sitäkin enemmän yleistä turvallisuudentunnetta. Pakettiautoista tuli aseita, yleisötapahtumista mahdollisia verilöylyjä.LAAJIMMILLAAN Isis hallitsi Syyrian ja Irakin alueetta, jolla asui miljoonia ihmisiä ja oli pinta-alaltaan noin kaksi kolmasosaa Suomesta. Kyse oli monin tavoin kuin todellisesta valtiosta: Isis keräsi veroja, maksoi palkkoja ja koulutti lapsia. Toisaalta koulutus oli suurelta osin aivopesua ja hallinto mielivaltaista sharia-lain soveltamista. Arkipäivää olivat myös irtileikatut päät ja häväistyt ruumiit.

Muutaman vuoden valtakautensa aikana Isis orjuutti, kidutti ja tappoi kymmeniä tuhansia siviilejä, mukaan lukien naisia ja lapsia, tuhosi korvaamattomia maailmanperintökohteita eikä muutenkaan noudattanut minkäänlaisia sodankäynnin sääntöjä.

Isisin ideologiana on ollut taistella ”vääräuskoisia” vastaan ja laajentaa valtaansa koko maailmaan.

Isisin viimeinen hallinta-alue oli pieni Baghuzin kylä Itä-Syyriassa aivan Irakin rajan tuntumassa. Lauantaina kurdien SDF-joukot ilmoittivat, että Isis on nujerrettu Baghuzissa. Sen menettämisen myötä niin sanottu islamilainen valtio lakkasi viimeistään olemasta.

Isisin päämiehen al-Bagdadin olinpaikka ei ole tiedossa. Huhujen mukaan hän on yhä elossa.

Lisää linkin takaa..

 

ak.tied

Ylipäällikkö
Kurdijoukot: Isis on eliminoitu Syyriassa

Syyrian Demokraattiset Voimat julistavat totaalisen eliminaation niin kutsutusta kalifaatista, ja Isisin 100 prosenttisen alueellisen kukistamisen, puhemies Mustafa Bali lausui AFP:lle.
Kurdijoukot ilmoittivat vapauttaneensa viimeisenkin alueen Isisin hallussa Syyriassa lauantaiaamuna Suomen aikaa. Viimeinen taistelu käytiin Isisin viimeisessä linnakkeessa Baghouzissa, joka on pieni kylä Eufratin alueella.
Kurdijoukot nostivat keltaisen lipun salkoon Baghouzissa taistelun päätteeksi julistamaan valloitetun alueen voittoa.

 

Benelli

Respected Leader
Hienoa, nyt voidaan sitten lähettää kaikki Syyrialaiset turvapaikanhakijat takaisin kotimaataan rakentamaan, ihan niin kuin laitoimme kaikki Irakilaisetkin kun Irak ilmoitti ISISin olevan nujerrettu ja rauha maassa... eiku...
Ai kaikki 600?
 

Aquilifer

Eversti
Se siitä Isiksen tuhoutumisesta. Järjestö on siirtynyt sissitaktiikkaan.
Deir ez-Zur: Iranian militia convoy coming from Iraq got into ambush in the desert, contact lost with them
https://isis.livemapi.com/en/2019/26-march-deir-ezzur-iranian-militia-convoy-coming-from-iraq
No, se ideologia josta tuo kaikki kumpuaa on mellastanut 1400 vuotta. Ei se ole häviämässä yhtään mihinkään. Manttelinperijöiksi on tunkua kuin sieniä sateella.
 

fulcrum

Respected Leader
Rajallisesti aikaa joten en nyt ehdi millään tarttua taas kaikkeen, mutta sinun (ilmeisesti suomenkielinen) kirjoituskokoelmasi on valkopesty versio minun englanninkielisestäni.

Tulkinnanvaraista. Yleisin apologistien selitys on että Mohammed vietti yön tätinsä vierellä. Silti hadithissa selvästi lukee ""I (Muhammad) put on her my shirt that she may wear the clothes of heaven, and I slept with her in her coffin (grave) that I may lessen the pressure of the grave. She was the best of Allah's creatures to me after Abu Talib". Aika selvästi tuossa sanotaan ettei yö mennyt ruumiin vierellä, vaan ruumiin päällä. Monen oppineen mielestä alkuperäinen arabiankielinen sana on vaikea tulkita, toiset sanovat sen tarkoittaneen nukkumista, toiset sanovat sen viittaavaan selkeästi seksiin. Mohammedin tuntien, uskon jälkimmäisiä.

No haloo, järki käteen. Mitä oikein kuvittelet tapahtuneen jos Muhammed olisi avoimesti rikkonut kahta hirvittävää tabua - sukurutsa ja nekrofilia? Eihän hänelle olisi jäänyt yhtään seuraajaa. Missään muussakaan ei ole mitään viitteitä siitä että hänellä olisi ollut tuollaisia taipumuksia. Ottamalla todesta tuollaisia avoimen absurdeja juttuja näytät yksinkertaisesti aivan naurettavalta oljenkorsiin takertujalta.

Samanlaisia muista uskonnoista levinneitä höpöjuttuja ovat mm. että kristityt ovat ihmissyöjiä, tai että juutalaiset uhraavat lapsia tai harrastavat seksiä lakanan läpi.

Kansanmurha on kansanmurha, ei se selittelemällä kauniimmaksi muutu. Kaikki joilla kasvoi munakarvat, tapettiin. Siis kirjaimellisesti, jokaisen munakarvat tarkastettiin, jos oli epäilystä iästä. Karvattomat myytiin orjiksi. "Narrated Atiyyah al-Qurazi: I was among the captives of Banu [tribe] Qurayzah. They (the Companions) examined us, and those who had begun to grow hair (pubes) were killed, and those who had not were not killed. I was among those who had not grown hair. (Abu Dawud; see Ibn Ishaq, p. 466) "

Tietysti se on kansanmurha, mutta jos Koreizat olisivat voittaneet he olisivat epäilemättä tehneet saman toisinpäin. Lähteiden mukaanhan Koreizat harkitsivat joukkoitsemurhaa koska tiesivät mikä on häviäjän osa. Vanhassa testamentissa on kirjoituksia ja ohjeita siitä miten valloitetusta kaupungista tapetaan kaikki (siis myös naiset ja lapset). Tosin useimmat näistä lienevät olleet juutalaisten omaa propagandaa millä on yritetty korostaa sotakuntoa.

Mekkan vallattuaan Muhammed tapatti vain muutaman pahimman vihollisensa, joten kansanmurhaajana hänen saavutuksensa ovat aika vaatimattomat tuonkin ajan mittapuulla. Islamilaset kirjoitukset ja propaganda ovat aina korostaneet miten armollinen valloittajat Muhammed oli verrattuna aiempiin tapoihin. Tätä voi toki aiheestakin pitää imagonkiillotuksena, mutta Lähi-idästä löytyy kontrasteiksi mm. assyrialaisten tai mongolien tapaiset avoimesti verilöylyillään mässäilijät.

Ihan omassa tekstissäsi: "Niille vaimoistanne... joille kuukautiset eivät ole alkaneet." Sìis esipuberteettiset vaimot. Kirjanoppineet yrittävät kovasti selittää että Aisha oli jopa 19-vuotias, mutta bullshit. Liian monessa hadithissa annetaan ikä varsin selvästi. Lapsihan se oli, leikki nukeilla ja keinuilla, kun Mohammedille iski tarve.

Huoh...Aisha oli kihloissa TOISELLE MIEHELLE ennenkuin hänet kihlattiin Muhammedille. Muistaakseni hänellä oli yksi toinen teinivaimo, joka oli kuolleen taistelijan leski. Muhammed ei siis tehnyt mitään poikkeuksellista ajankuvaan nähden. Hyvinkin nuoret saatettiin kihlata ja vihkiä ja avioelämä aloitettiin sitten kun katsottiin siihen valmiiksi - mitään henkilökorttejahan ei ollut mistä olisi voinut tarkistaa suojaikärajan. Tuon siteeraamasi pykälän tarkoitus on varmistaa ettei mies ota pikaeroa raskaana olevasta vaimosta.

On esitetty, että Haditheissa Aishan nuoruutta on liioiteltu, koska joitain muslimeja on kiusannut se ettei Muhammedilla ollut muita vaimoja jotka olisivat olleet naimisiin mennessä neitsyitä (joka oli tuolloin(kin) erittäin tärkeää ja arvostettua): 19-vuotiaalla Aishalla olisi selvästi ollut aikaa olla jo aiemmankin sulhasensa kanssa. Mariasta ja Joosefista on samantapaisia "selittäviä" legendoja. Niin tai näin, mikään lapsimorsiaimien keräilijä Muhammed ei ollut kuten olisi voinut odottaa, jos hänellä oikeasti olisi ollut sellaisia taipumuksia.

Enempää en nyt ehdi, jatketaan ehkä myöhemmin. Turha sinun on kuitenkaan heittää tänne mitään "oikeesti nyt"- kommentteja. Sinun versiosi koraanista on kovasti valkopesty käännös, ja asenteesi on vahvasti apologistinen.

"Valkopesty käännös"? Mitä ihmettä oikein selität? Mikä on se "ei-valkopesty käännös"? Osaatko lukea arabiaa? Olen lukenut suomenkielistä koraania (siis alusta alkaen, en yksittäisiä pätkiä) koska se on yksinkertaisesti helpompaa. Mikään kovin raflaava teos se ei kyllä ole, melko tylsää matskua kaikenkaikkiaan vaikka kielenkäyttö onkin kaunista.
 

hansai

Supreme Leader
ISIS-jihadistien perheitä vainotaan, raakoja kostoiskuja
ARNO RYDMAN | 26.04.2019 | 23:55- päivitetty26.04.2019 | 16:56

Mosulin maakuntavaltuusto on päättänyt siirtää turvallisuussyistä jihadistien perheenjäsenet leireille.
Isis-jihadistien perheenjäsenet ovat joutuneet raakojen kostoiskujen kohteiksi Pohjois-Irakissa sijaitsevassa Mosulissa.
Nimettömänä esiintyvän hallinnon virkamiehen mukaan hyökkäysten määrä on kasvanut viime aikoina, kertoo Iraqi News.

Eräässä tapauksessa Isisin uhriksi joutunut henkilö tappoi Isis-jihadistin äidin ja siskon. Mies murtautui heidän kotiinsa ja tappoi naiset välittömästi.

Toisessa tapauksessa mies tappoi Isis-jihadistin äidin, jonka pojat olivat teloittaneet hyökkääjän isän. Isä oli Irakin armeijan upseeri.

Kolmannessa tapauksessa mies tappoi Isis-jihadistin siskon. Hän halusi kostaa Isisin käsissä henkensä menettäneiden vaimonsa ja lastensa puolesta.

Kaikki hyökkääjät saatiin kiinni ja pidätettiin.

Mosulin maakuntavaltuusto on päättänyt siirtää turvallisuussyistä jihadistien perheenjäsenet leireille.

Vaikka Isis menetti viimeisen hallussaan pitämänsä kaupunkialueen maaliskuun lopussa, terroristijärjestön toiminta on elpynyt uudelleen eri puolilla Irakia ja Syyriaa. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä.
Isis laajentaa tukialueitaan ja lisää hyökkäystoimiaan tärkeissä kaupungeissa, kuten Raqqassa, Mosulissa, Fallujassa sekä Pohjois-Syyrian ja Irakin Kurdistanin alueilla, todetaan Institute for the Study of War -ajatushautomon analyysissa.

 

SJ

Supreme Leader
ISIS-jihadistien perheitä vainotaan, raakoja kostoiskuja
ARNO RYDMAN | 26.04.2019 | 23:55- päivitetty26.04.2019 | 16:56

Mosulin maakuntavaltuusto on päättänyt siirtää turvallisuussyistä jihadistien perheenjäsenet leireille.
Isis-jihadistien perheenjäsenet ovat joutuneet raakojen kostoiskujen kohteiksi Pohjois-Irakissa sijaitsevassa Mosulissa.
Nimettömänä esiintyvän hallinnon virkamiehen mukaan hyökkäysten määrä on kasvanut viime aikoina, kertoo Iraqi News.

Eräässä tapauksessa Isisin uhriksi joutunut henkilö tappoi Isis-jihadistin äidin ja siskon. Mies murtautui heidän kotiinsa ja tappoi naiset välittömästi.

Toisessa tapauksessa mies tappoi Isis-jihadistin äidin, jonka pojat olivat teloittaneet hyökkääjän isän. Isä oli Irakin armeijan upseeri.

Kolmannessa tapauksessa mies tappoi Isis-jihadistin siskon. Hän halusi kostaa Isisin käsissä henkensä menettäneiden vaimonsa ja lastensa puolesta.

Kaikki hyökkääjät saatiin kiinni ja pidätettiin.

Mosulin maakuntavaltuusto on päättänyt siirtää turvallisuussyistä jihadistien perheenjäsenet leireille.

Vaikka Isis menetti viimeisen hallussaan pitämänsä kaupunkialueen maaliskuun lopussa, terroristijärjestön toiminta on elpynyt uudelleen eri puolilla Irakia ja Syyriaa. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä.
Isis laajentaa tukialueitaan ja lisää hyökkäystoimiaan tärkeissä kaupungeissa, kuten Raqqassa, Mosulissa, Fallujassa sekä Pohjois-Syyrian ja Irakin Kurdistanin alueilla, todetaan Institute for the Study of War -ajatushautomon analyysissa.


Ottaen huomioon miten pitkät perinteet tuolla on verikostoille, niin tämä ei liene mikään yllätys. Mikä tuskin myöskään tulee yllättämään on se miten pitkään noita sukujen välisiä tullaan tuolla puimaan.
 

KymJP2K

Majuri
Viitattu tutkimusraportti:


29536
 

miheikki

Greatest Leader
Miksi sallitaan naamioituminen vangittuna?


Hiertääkö aseen laatikon kansi taistelijan rintamusta pitemmän päälle? :unsure:
 
Top