Isku Iraniin

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja ctg
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    iran
DUBAI (Reuters) - A senior Iranian official said on Wednesday that Tehran was ready for all scenarios from “confrontation to diplomacy” but the United States could not afford another war in the Middle East.

Any conflict in the region will have “unimaginable consequences,” the official told Reuters.

Washington has sent additional military forces to the Middle East, including an aircraft carrier, B-52 bombers and Patriot missiles, in a show of force against what U.S. officials have said are Iranian threats to its troops and interests in the region.

Iran does not want a war in the region, the official said.

Tensions have worsened since attacks on Saudi oil tankers and other vessels off the coast of the United Arab Emirates, as well as armed drone attacks on oil pumping stations in Saudi Arabia which were claimed by Iran-aligned Houthis in Yemen.
https://www.reuters.com/article/us-...rontation-to-diplomacy-official-idUSKCN1SL11H

Donald Trump has always hated the Iran nuclear deal and now Iran is threatening to stop complying with some of its obligations unless the deal’s European backers do more to protect it.

How did we get here? And is the deal crumbling?

The BBC's Paul Adams takes a look.
 
Dick Cheyne tietää hyvin että homma on vielä kesken. Irakin ja Iranin öljy tarvitaan yhdessä. Toinen on vasta hyvä alku

Trumppihan oli sitä mieltä kampanjoidessaan että USA:n olisi pitänyt jäädä Irakiin ryystämään öljylähteet kuivaksi eikä toteuttaa joukkojen minimointia. Alkuperäinen virhehän oli Saddamin eliminointi jonka jäljiltä koko alue on yhtä rättipäiden sekamelskaa mistä lopulta ISIS syntyi. Toisesta näkövinkkelistä katsoen Saddami kyykytti alueen kansoja jotta valtion rajat voidaan ylläpitää. Molemmista ääripäistä löytyy totuuden jyvää.

Perinteinen ratkaisuhan olisi hallinnon vaihto jonkin CIA-operaation avulla mutta Iranilla on näistä sen verran kokemusta ettei ihan helpolla pääse toteutumaan. Vähän veikkaan, että Iranissa tulee olemaan vielä kuumat paikat ja jenkkien drone-videopeliähän se tulee olemaan.
 
Jos tohtivat isommin iskeä Israelin alueelle niin taitaa tulla kovat ajat siihen lähi seuduille. Toimijoitahan riittää. Libanonin hizbollah, gazan ja länsirannan eri porukat, syyria, iranin proxyt alueella ja kenties jopa venäläiset mikäeli alkavat isommin uhmaamaan. Setä samulikin taitaa tällöin osallistua iskuihin.
 
Jos tohtivat isommin iskeä Israelin alueelle niin taitaa tulla kovat ajat siihen lähi seuduille. Toimijoitahan riittää. Libanonin hizbollah, gazan ja länsirannan eri porukat, syyria, iranin proxyt alueella ja kenties jopa venäläiset mikäeli alkavat isommin uhmaamaan. Setä samulikin taitaa tällöin osallistua iskuihin.
Jos ne iskevät Israeliin niin aika paskaan tunkevat kouransa...
Iipoilla ei ole tapana ottaa kuivana kakkoseen vaan kosto on oleva luokkaa laaja.o_O
 
Paha sanoa mitä tästä kehkeytyy. Toivottavasti ei isompaa maailmanpaloa kumminkaan. Kumminkin merkit eivät ole mitään vähäpätöisiä. USA vahvistanut kykyään huomattavasti. Diplomaatteja ja harjoitus toimintoja Irakissa ajetaan alas. Sekä yleinen valmiuden nosto.
 
Viimeksi muokattu:
Jos ne iskevät Israeliin niin aika paskaan tunkevat kouransa...
Iipoilla ei ole tapana ottaa kuivana kakkoseen vaan kosto on oleva luokkaa laaja.o_O

Kasaarien olisi vaan kannattanut sijoittaa itsensä Madagaskariin niin kuin alunperin kaavailivat. ;)

Israelilaiset ovat tienneet valtion alkuajoista tienneet, että koko alueen kansat tulevat kääntymään heitä vastaan ja itse asiassa heidän pyhät opukset jaarittelevat jotain että heidän kansat kääntyvät heitä vastaan ja sitten muu maailma tulee pelastamaan heidät ja sitten Messias tulee hallitsemaan maailmaan jne jne hevonpaskaa eli uskonnollinen aspekti löytyy, suhtautuminen on samaa luokkaa kuin muiden muiden Lähi-idän ihmeiden inshallah, jumala suokoon.
 
Yhdysvallat veti diplomaatit turvaan Irakista – ”Täysin Yhdysvaltojen itse kehittämä kriisi”, sanoo tutkija
Asiantuntijat uskovat, että Yhdysvallat pelaa julkisuuspeliä ja valmistautuu samalla omien toimiensa seurauksiin.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo Bagdadin-suurlähetystöllä Irakissa 9. tammikuuta. (KUVA: CABALLERO-REYNOLDS / REUTERS)
Sara Vainio HS
Julkaistu: 15.5. 21:10


YHDYSVALLAT käski keskiviikkona diplomaattihenkilökuntansa lähtemään pois Irakista, uutistoimistot kertovat. Yhdysvaltojen mukaan syynä on kasvava uhka, että Iran hyökkää Irakissa oleskelevia amerikkalaisia vastaan.

Yhdysvaltojen ilmoituksen jälkeen myös Ruotsi ja Saksa ilmoittivat keskeyttävänsä sotilaiden koulutusoperaatiot Irakissa. Britannia on kuitenkin ilmoittanut, ettei se näe syytä nostaa omaa uhka-arviotaan Irakissa.

HS:N haastattelemat asiantuntijat eivät nielisi Yhdysvaltojen väitteitä kohonneesta uhasta noin vain. Yhdysvaltojen evakuoimat Bagdadin-lähetystö ja Erbilin-konsulaatti ovat vahvasti suojattuja kohteita, joihin olisi todellisuudessa hyvin vaikea hyökätä, arvioi Brett Bruen, entinen diplomaatti ja presidentti Barack Obamanturvallisuuspoliittisen neuvoston jäsen. Hän uskoo, että todellisen uhan sijaan kyseessä on muille suunnattu viesti, jonka on tarkoitus saada Iran näyttämään vaaralliselta.

”Olin yllättynyt evakuointiuutisesta. Bagdadin-lähetystö ja Erbilin-konsulaatti eivät ole mitään tavallisia edustustoja. Ne ovat vahvasti linnoitettuja. Vaikuttaa, että tämä on jälleen yksi poliittinen siirto eikä perustu turvallisuuteen”, sanoo Bruen, joka palveli diplomaattiurallaan myös Irakissa.

Julkisuustemppua epäilee myös Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger.

”Uskon, että kyse on enimmäkseen sellaisen kuvan luomisesta, että iranilaiset olisivat uhka alueella, että he olisivat valmiita kostamaan Yhdysvalloille kohdistamalla sotatoimia siviileihin”, Mühlberger sanoo.

”Yhdysvaltojen ainoa perustelu evakuointiin on heidän oman armeijansa turvallisuusarvio. Sitä tietoa on tietenkin hyvin vaikea muiden tarkistaa.”

MÜHLBERGERIN mukaan kannattaa kuitenkin kysyä, mikä diplomaattihenkilöstöön kohdistuvaa riskiä olisi juuri nyt kohottanut – miksi Iran tahtoisi hyökätä?

Yksi mahdollisuus on, että Yhdysvallat valmistautuu jo ennalta omien toimiensa seurauksiin, sanoo Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin tutkija Tytti Erästö. Iran on ilmoittanut, että jos Yhdysvaltojen kiristämät pakotteet estävät sen öljyviennin kokonaan, se on valmis sulkemaan Persianlahden tärkeän kauppareitin Hormuzinsalmen. Yhdysvallat on jo lähettänyt joukkoja salmelle varautuakseen tähän.

Jos Yhdysvallat tilanteen eskaloituessa hyökkää Irania vastaan, Iranilla ei ole käytännössä mitään mahdollisuutta voittaa konfliktia voimakeinoin. Se olisi pakotettu käyttämään epäsymmetrisen sodan keinoja, eli esimerkiksi hyökkäämään Irakissa oleilevien amerikkalaisten kimppuun.

Nämä olisivat mahdollinen kohde, sillä Irakissa on runsaasti Iran-myönteisiä puolisotilaallisia joukkoja, ja Irakin hallituksen välit Iranin hallituksen kanssa ovat lämmenneet.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo vieraili vastikään Irakissa, ja neuvottelut ovat saattaneet sujua huonosti, Mühlberger arvelee.

”He eivät ehkä löytäneet hyvää yhteisymmärrystä siitä, millainen suhde Irakilla pitäisi olla Iraniin.”

OLI KYSEESSÄ oikea uhka tai ei, Erästö ja Mühlberger ovat samaa mieltä siitä, että Yhdysvallat on itse aiheuttanut tilanteen kiristymisen Lähi-idässä. Ensin presidentti Donald Trump vetäytyi yksin ydinsopimuksesta ja kiristi sitten sanktioita dramaattisesti.

”Yhdysvallat on selvästi hakenut tässä konfliktia”, Erästö sanoo.

Hänen mukaansa Iranissa on nyt kova sisäinen paine tehdä jotain vastauksena Yhdysvaltojen toimiin. Iran ilmoitti aiemmin tässä kuussa lakkaavansa noudattamasta osaa ydinsopimuksen ehdoista, mutta Erästön mielestä Iran olisi voinut reagoida pahemminkin. Tilanne muistuttaa hänestä huolestuttavasti Irakin sodan alkusointuja.

”Tilanteessa on menty hirveästi takapakkia. Vaikea kuvitella, miten sovinnon voisi rakentaa uudestaan”, hän sanoo.

”Täysin Yhdysvaltojen itse kehittämä kriisi valitettavasti.”

MIHIN Yhdysvallat sitten toimillaan tähtää? Erästön mukaan Yhdysvaltojen logiikka ihmetyttää myös aiheen tutkijoita.

Pompeo ja Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton ovat tunnettuja haukkoja, jotka kannattavat Iranin hallituksen vaihtoa. Toisaalta Trump on vakuuttanut, ettei tahdo sotaa vaan neuvotteluratkaisun Iranin nykyhallituksen kanssa.

”Trump ei ehkä ole miettinyt näitä seurauksia niin tarkkaan. Hänellä on naivi oletus, että mitä enemmän Irania painostetaan, sitä todennäköisemmin Iran suostuu myönnytyksiin.”

Painostustaktiikkaa kokeiltiin jo Obaman aikana, Erästö muistuttaa, todella huonolla menestyksellä.

”Bolton varmaan ymmärtää, ettei painostus tehoa, mutta ei sen hänen puolestaan tarvitsekaan, koska selkkauksesta saisi oikeutuksen hänen toivomaansa hyökkäykseen.”

 
Kun Jenkit sanovat jotakin, niin kasvoja menettämättä sieltä ei peräännytä

Puheet eri osapuolilla ovat koventuneet ja ovat kovempia kuin ehkä koskaan aiemmin, tässä merkittävä eskalaation vaara

Hybridisotaa voidaan käydä myös kauppalaivojen (öljy) kautta eri rannikoilla ja salmissa

Iranin taustalla häärii myös venäläiset sotilasneuvonantajat, oppia kehitetään molemmin puolin, kun yhteinen vihollinen Yhdysvallat

Osa piippalakeista toivoo että Iran proxyineen tuhoaisi jenkkien lentotukialuksen, no tiedättehän Nipponien kautta että mitä sen jälkeen tapahtuisi

1. Turkki ampui alas venäläisen hävittäjän
2. Liittolainen (Assad) ampui alas venäläisen tiedustelukoneen
3. Välillä ammutaan alas matkustajakoneita Itä-Ukrainassa
4. Hyvin osataan kyllä ryssiä
5. Laivojen sabotoinnit voidaan kiistää, koska proxy
6. Länsimaiset liittolaiset pärjäävät taloudessa ja heidän vastustajat taas päinvastoin
7. Osa talouksista kehittyy ja osa rapistuu, seuratkaa kehitystä
 
Eli tuo saudien öljynjalostamoa vastaan tehty isku Houtien toimesta uutisoitiin samoihin aikoihin suurinpiirtein kuin tankkerit. Se oli ohjus aluksi,mutta tarkentunut droneksi tai useammaksi.

Tässä tulee väkisin mieleen Eu taustainen uutispimento. Täällä ollaan ihan ihmeissään, että mitä se Usa touhuaa ja mikä lisääntynyt Iranin uhka. Sitten Israelilaiset tai Iranilaiset toimittajat uhoavat omissa julkaisuissaan. Onkohan nyt niin, että läntiset uutistoimistot ovat jättänee pari taustoittavaa juttua tekemättä.
 
Viimeksi muokattu:
Eli tuo saidien öljynjalostamoa vastaan tehty isku Houtien toimesta uutisoitiin samoihin aikoihin suurinpiirtein kuin tankkerit. Se oli ohjus aluksi,mutta tarkentulut droneksi tai useammaksi.

Tässä tulee väkisin mieleen Eu taustainen uutispimento. Täällä ollaan ihan ihmeissään, että mitä se Usa touhuaa ja mikä lisääntynyt Iranin uhka. Sitten Israelilaiset tai Iranilaiset toimittajat uhoavat omissa julkaisuissaan. Onkohan nyt niin, että läntiset uutistoimistot ovat jättänee pari taustoittavaa juttua tekemättä.
Iran ilmeisesti toimittanut nää dronet kapinallisille.
 
Leikkaa ja liimaa hesarista

Yhdysvallat valmistautuu jo ennalta omien toimiensa seurauksiin

- "Iran on ilmoittanut, että jos Yhdysvaltojen kiristämät pakotteet estävät sen
öljyviennin kokonaan, se on valmis sulkemaan Persianlahden tärkeän kauppareitin Hormuzinsalmen.
Yhdysvallat on jo lähettänyt joukkoja salmelle varautuakseen tähän."

- Jos Yhdysvallat tilanteen eskaloituessa hyökkää Irania vastaan, Iranilla ei ole käytännössä mitään mahdollisuutta voittaa konfliktia voimakeinoin.

- Yhdysvallat on itse aiheuttanut tilanteen kiristymisen Lähi-idässä. Ensin presidentti Donald Trump vetäytyi yksin ydinsopimuksesta ja kiristi sitten
sanktioita dramaattisesti.

- Tilanne muistuttaa huolestuttavasti Irakin sodan alkusointuja.

- Painostustaktiikkaa kokeiltiin jo Obaman aikana, todella huonolla menestyksellä.

”Bolton varmaan ymmärtää, ettei painostus tehoa, mutta ei sen hänen puolestaan tarvitsekaan,
koska selkkauksesta saisi oikeutuksen hänen toivomaansa hyökkäykseen.”


Edit 1.
Suomi keskeyttää sotilaskoulutuksen Pohjois-Irakissa toistaiseksi – Syynä heikentynyt turvallisuustilanne
Myös Saksa ja Hollanti ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä koulutustoimintansa.

Edit 2
 
Viimeksi muokattu:
Iranin taustalla häärii myös venäläiset sotilasneuvonantajat, oppia kehitetään molemmin puolin, kun yhteinen vihollinen Yhdysvallat.

Onko tämä oma oletuksesi vai onko asiasta jossakin tietoa?

Olen ymmärtänyt, että venäläiset ja iranilaiset eivät ole erityisen lämpimissä väleissä vaikka yhteinen vastustaja hiukan yhdistääkin.
 
Suomi keskeyttää sotilaskoulutuksen Pohjois-Irakissa toistaiseksi – Syynä heikentynyt turvallisuustilanne
Myös Saksa ja Hollanti ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä koulutustoimintansa.
Taitaa olla luokkaa pysyvä keskeytys, ei ole mitään isompaa saavutettavaa Suomelle ja riskitaso taitaa olla aika taivaissa...
 
Tässä aikajanaa. Edes britit eivät usko Pentagonin väitteitä:

meline:

  • May 5: Bolton issues a statement referring to impending Iranian attacks and announces a U.S. aircraft carrier is en route to the region.
  • May 7: Pompeo makes an unscheduled trip to Iraq and issues warnings about Iran.
  • May 9: Acting Defense Secretary Patrick Shanahan presents plans for 120,000 U.S. troops to be deployed to the Middle East in the event of an Iranian attack, per NYT.
  • May 10: The U.S. sends additional military hardware, including a battleship, to the Middle East.
  • May 12: Two Saudi oil tankers are attacked near the Strait of Hormuz. An anonymous U.S. official later says an initial investigation points to Iran.
  • May 13: Pompeo diverts to Brussels to brief European leaders on the Iranian threat.
  • May 14: Armed drones strike two Saudi pumping stations. Houthi rebels operating in Yemen claim responsibility.
  • May 15: The U.S. orders a partial evacuation of its embassy in Baghdad, Iraq.
U.S. allies have generally appeared skeptical of the American warnings.

  • The British deputy commander of the anti-ISIS coalition in Iraq and Syria denied yesterday that there was an “increased threat” from Iran — a remark that drew a rebuke from U.S. Central Command.
  • The EU’s top foreign policy official, Federica Mogherini, urged “maximum restraint,” rather than Pompeo’s preferred “maximum pressure.”
  • Even Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu wants to steer clear of any confrontation, Axios contributor Barak Ravid reports.
The bottom line: The message from the Pentagon has been that the U.S. doesn’t want a war, but is ready to fight if necessary. Administration officials say privately that rhetoric doesn’t work with Iran, so a credible threat of force is needed. That hasn't tempered fears of a march to war.

 
China’s leaders may be anxious about the emerging trade war with the United States, but at least something is going their way: U.S. policy toward Iran is furthering their strategic interests.

Of the several “comprehensive strategic partnerships” that Beijing has struck in the Middle East, the Sino-Iranian one is the most comprehensive and the most strategic. China has established similar close ties with Saudi Arabia and the United Arab Emirates, but Iran represents a contrarian’s bet and a vital hedge for China.

One reason the Iranian relationship serves China so well is that it is not a relationship of equals. China is Iran’s largest trading partner, supplying and consuming more than 30 percent of the latter’s imports and exports. The converse is not true at all: Iran represents less than one percent of China’s international trade. Iran needs China, but to China, Iran is expendable.
https://www.defenseone.com/ideas/20...n-tensions-rise-china/157050/?oref=d-topstory

The situation is not all rosy for the Chinese. The outbreak of full-scale hostilities between the United States and Iran would likely drive oil prices higher, and as a major oil importer, higher prices would hurt the already-fragile Chinese economy. Hostilities would also drive the United States to disrupt China’s ties with Iran, putting Chinese investments at risk. Of course, a U.S.-Iranian war that isolated the United States and portrayed it as an aggressor would serve Chinese interests in Asia, so war would be something of a trade off.

Tuntuu tämän aamun Huewai ilmoituksen jälkeen että Trump ajaa jenkkejä ahdinkoon Kiinan takia ja hän on valmis tekemään mitä tahansa vahingoitaakseen heitä
 
Trumppihan oli sitä mieltä kampanjoidessaan että USA:n olisi pitänyt jäädä Irakiin ryystämään öljylähteet kuivaksi eikä toteuttaa joukkojen minimointia. Alkuperäinen virhehän oli Saddamin eliminointi jonka jäljiltä koko alue on yhtä rättipäiden sekamelskaa mistä lopulta ISIS syntyi. Toisesta näkövinkkelistä katsoen Saddami kyykytti alueen kansoja jotta valtion rajat voidaan ylläpitää. Molemmista ääripäistä löytyy totuuden jyvää.

Perinteinen ratkaisuhan olisi hallinnon vaihto jonkin CIA-operaation avulla mutta Iranilla on näistä sen verran kokemusta ettei ihan helpolla pääse toteutumaan. Vähän veikkaan, että Iranissa tulee olemaan vielä kuumat paikat ja jenkkien drone-videopeliähän se tulee olemaan.

Jemen on osoittanut että nykyiset predatorin/reaperin kaltaiset saadaan alas lava-auton perästä ammutuilla lämpöhakuisilla eikä vaikutus ole ollut Afghanistanissa mitenkään vihollista rampauttavaa.
 
Jos jonkinmoinen isku tulee, mielenkiintoista nähdä kuinka Irakin suhteen toimitaan. USA varmaankin huoltaa siellä olevat tukikohtansa puhtaasti lentokuljetuksin, maantiekuljetukset kun olisivat tyrkyllä tienvarsipommeille yms. Mutta olisiko tarkoitus antaa kurinpalautusta myös Irakille, siellähän taitaa nykyisellään olla USAn joukkojen lisäksi iranilaisia ja joitten Syyriaan menevät kuljetuksetkin kulkevat Irakin läpi.

Irakissa on tukikohtia myös Venäjällä ja Kiinalla, Irak valtiona ei tule olemaan mukana missään Iranin vastaisessa oepraatiossa.
 
Kasaarien olisi vaan kannattanut sijoittaa itsensä Madagaskariin niin kuin alunperin kaavailivat. ;)

Israelilaiset ovat tienneet valtion alkuajoista tienneet, että koko alueen kansat tulevat kääntymään heitä vastaan ja itse asiassa heidän pyhät opukset jaarittelevat jotain että heidän kansat kääntyvät heitä vastaan ja sitten muu maailma tulee pelastamaan heidät ja sitten Messias tulee hallitsemaan maailmaan jne jne hevonpaskaa eli uskonnollinen aspekti löytyy, suhtautuminen on samaa luokkaa kuin muiden muiden Lähi-idän ihmeiden inshallah, jumala suokoon.

Madagaskar oli natsien suunnitelma, juutalaiset halusivat palata kotimaahansa missä nyt asuvatkin.
Euroopan juutalaiset eivät ole kasaareja, harrastan genetiikkaa ja tämä on fakta, he ovat Rooman keisarikunnan aikana omasta maastaan muuttaneita, paenneita tai karkotettuja.
Rooma imperialistisena roistovaltiona miehitti ja tuhosi heidän valtionsa jonka he rakensivat uudelleen 1948.
Arabian niemimaalta tulleet miehittäjät korvasivat roomalaiset Rooman romahtaessa arabien, germaanien, hunnien ja muiden hyökkäyksiin.
Britannia oli viimeisin imperiumi monista aikaisemmista aluetta hallinnoineista monikulttuurisista imperiumeista, kansallisvaltiota siellä ei ollut missään vaiheessa ennen vuotta 1948.
Alueen hallinnasta taisteltiin avoimessa sodassa 1948, 1967 ja 1973.
Israel on statuksensa juutalaisten kansallisvaltiona lunastanut jo moneen kertaan.
 
Back
Top