Isku Iraniin

...
Mitä monimutkaisempi ajatusleikki, sitä todennäköisemmin väärä, vaikka tässä spekulointivaiheessa varmasti kaikki kortit vielä katsomatta.

Kone on siis joko

B) pudotettu vahingossa. Näitähän on sattunut ennenkin, ja onhan alueella toki jos jonkinlaista toimijaa. En pitäisi silti kovin todennäköisenä. Ei se ainakaan Iranin taskuun sada, jos on tullut hutikuti rakettien kanssa sählätessä.

...

Voi myös olla niin että kone on pudotettu sen takia että joku on työntänyt väärää tietoa/käskyjä Iranin ilmatorjuntatietojärjestelmään. Tämä johtaa siihen että Iranin ilmatorjuntaverkko ei voi luottaa oman tietojärjestelmän käskyihin/dataan...

Tällä lailla ilmatorjuntayksiköt eivät enää voi toimia toistensa kanssa ja verkko on heikompi kun eivät enää kykene yhteisvaikutukseen. Helpompi päästä läpi ja ei ois eka kerta kun näin on käynyt, muistaaksein juuri näin meni Irakissa 90 luvulla kun läpäisivät KARIn ...
 
Viimeksi muokattu:
Olisi se silti olla ihan fiksua sulkea ilmatila. Jos iskee jenkkien tukikohtiin, niin kannattaa varautua vastaiskuihin pääkaupungin ympäristöön.

Tuollapäin maailmaa rohkeus tarkoittaa usein sitä, että löydetään sopivia selkiä joiden takana voidaan möykätä turvallisesti. Erilaiset ihmiskilvet muodostavat tämmöisiä myöykkäysbunkkereita.

Kun Iran ei ole sulkenut ilmatilaansa kansainväliseltä liikenteeltä, niin amerikkalaisten kynnys operoida omilla ilmavoimillaan siviililiikenteen seassa voi nousta - jo ihan sen vuoksi, että kaikki Iranin alas ampumat siviilikoneet vieritettäisiin kuitenkin muslimimaailmassa USA:n syyksi.

USA on jo ilmoittanut että tuo alue on suljettu amerikkalaiselta siviililiikenteeltä. Veikkaan että yhä useampi maa tekee aika nopeasti saman perässä.
 
Pudonneessa ukrainalaiskoneessa tapahtui ”jotakin katastrofaalista” – asiantuntija löytää turmasta outoja yksityiskohtia

Tänään klo 17:02
Lentotekniikan professori Stephen Wright ihmettelee erityisesti turmakoneen lentodatan katkeamista ja sen miehistön vaikenemista.












Katso video





Ukrainalainen matkustajakone putosi maahan pian nousun jälkeen Teheranissa.
– Lentokoneessa tapahtui jotakin todella poikkeuksellista.
Näin tiivistää arvionsa Iranin keskiviikkoisesta lentoturmasta lentotekniikan professori Stephen Wright Tampereen yliopistosta. Hän on työskennellyt muun muassa useilla lentoyhtiöillä ja perehtynyt myös tutkimuksissaan erityisesti lentoturvallisuuteen ja -teknologiaan.
Ukrainalaisen Ukrainian International Airlines -lentoyhtiön (UIA) matkustajakone joutui varhain keskiviikkoaamuna onnettomuuteen Iranin pääkaupungin Teheranin lähistöllä. 167 matkustajaa, joukossaan ainakin kymmenen ruotsalaista, ja yhdeksän miehistön jäsentä kuoli.
Pelastustyöntekijät kokosivat lentoturman uhreja yhteen paikkaan keskiviikkoaamuna Teheranissa. Surmansa sai yhteensä 176 ihmistä.
Pelastustyöntekijät kokosivat lentoturman uhreja yhteen paikkaan keskiviikkoaamuna Teheranissa. Surmansa sai yhteensä 176 ihmistä.

Pelastustyöntekijät kokosivat lentoturman uhreja yhteen paikkaan keskiviikkoaamuna Teheranissa. Surmansa sai yhteensä 176 ihmistä. ALL OVER PRESS
Maahansyöksy tapahtui vain hieman sen jälkeen, kun Iran oli tehnyt ohjusiskuja Yhdysvaltojen sotilastukikohtiin Irakissa. Wright arvioi kuitenkin jo aiemmin keskiviikkona uutistoimisto AFP:lle, ettei kyse ole alasampumisesta. Mikään ei tällä hetkellä viittaa turman liittymisestä konfliktiin.
Professori korostaa, että onnettomuudesta on vain vähän aikaa, mutta joka tapauksessa se vaikuttaa jo nyt perin erikoiselta.
Kone pirstaloitui turmassa pahoin.

Kone pirstaloitui turmassa pahoin.

Kone pirstaloitui turmassa pahoin. ALL OVER PRESS
Turvallinen kone
UIA lensi maahan syöksyneen PS752-lennon Boeingin 737-800-lentokoneella.
Boeing 737-800 kuuluu maailman yleisimpiin konetyyppeihin, ja esimerkiksi Norwegian omistaa yli 100 vastaavaa konetta. Konetyypille ei ole aiemmin sattunut vastaavia onnettomuuksia – Wright huomauttaa, että ongelmissa oleva 737 MAX -konetyyppi kuuluu saman koneperheen erilliseen sukupolveen.
737-800 lanseerattiin vuosituhannen vaihteessa, joten Wright kutsuu sitä jo ”kypsäksi” konemalliksi.
– Sanoisin, että se on hyvin turvallinen konetyyppi. Sillä oli alkuvaiheessa pikkuvikoja muun muassa hätäuloskäyntien tiivisteiden korroosion kanssa. Kuulostaa hullulta, mutta on aivan tavallista, että koneiden vahvuudet ja heikkoudet löytyvät vasta käytön myötä, Wright kertoo.
Onnettomuudessa käytetty koneyksilö oli toimitettu Boeingilta UIA:lle heinäkuussa 2016 ja ollut tähän asti moitteeton. Se oli läpäissyt teknisen tarkastuksen viimeksi maanantaina.
Ukrainan suurlähetystö Iranissa rajasi pian onnettomuuden jälkeen terrori-iskun mahdollisuuden pois ja syytti turmasta moottorivikaa. Lähetystö perui kuitenkin puheensa myöhemmin keskiviikkona ja sanoi viranomaisten selvittävän onnettomuuden syytä.
Wright pitää moottorivikaa epätodennäköisenä selityksenä senkin perusteella, että nykyaikaiset koneet pystyvät lentämään poikkeustilanteessa myös yhdellä moottorilla.
– Varsinainen lentovaihehan on moottoreille helppo osuus. Nousu tarvitsee sen sijaan erityistä voimaa, hän toteaa.
Onnettomuustutkijat perehtyivät koneen osiin keskiviikkona.

Onnettomuustutkijat perehtyivät koneen osiin keskiviikkona.

Onnettomuustutkijat perehtyivät koneen osiin keskiviikkona. ALL OVER PRESS
Pommi mahdollinen
Turmalentokone oli saapunut Teheranin Imaami Khomeinin kansainväliselle lentoasemalle Kiovasta kello yhden aikaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Kone vietti yön lentokentällä.
Koneiden yöpyminen vierailla kentillä on tavanomainen toimenpide esimerkiksi miehistöjen työajat ja melurajoitteet huomioiden. On periaatteessa mahdollista, että koneeseen on tehty sabotaasia lentokentällä, mutta se puhuu ainakin iranilaista tihutyötä vastaan, että valtaosa turman uhreista oli iranilaisia.
PS752-paluulennon Kiovaan oli määrä lähteä Teheranista keskiviikkona kello 5.15, mutta tuntemattomasta syystä lähtö viivästyi 57 minuutilla.
Lennon tietoja, kuten nopeus- ja korkeuslukuja, on internetissä julkisesti saatavilla. Niiden perusteella koneen nousu näyttää sujuneen ongelmitta, Wright sanoo. Kone ehti saavuttaa 2 415 metrin korkeuden.

Sitten tapahtui jotain.
– Data loppuu kuin seinään. Tämä on merkillistä: muistan vastaavan käyneen vain MH370:n kaltaisissa tapauksissa [vuonna 2014 Intian valtameren yllä kadonnut malesialaiskone, toim. huom.]. Silloin joku tai jokin katkaisi datan lähetyksen, Wright kertoo.
Jopa maaliskuussa 2015 Alppeja päin lentäneestä Germanwingsin koneesta on saatavilla sen syöksyä kuvaava data, Wright painottaa.
– Tavallisesti tiedonvälitys katkeaa vain, kun lentokoneessa tapahtuu jotakin katastrofaalista.
Toisena esimerkkinä tällaisesta tilanteesta Wright mainitsee vuoden 1988 Lockerbien terrori-iskun, jossa pommi pudotti Pan Am -lentoyhtiön matkustajakoneen pikkukaupunkiin Skotlannissa. 270 ihmistä sai surmansa.
Eli keskiviikonkin turmassa voi olla kyseessä pommi?
– Se on mahdollista, Wright myöntää.
– Tiedämme vielä melko vähän. Olen yrittänyt käsittää muun muassa turmasta kuvatun videon avulla koneen ongelmia.
Iranin valtiollinen uutistoimisto ISNA on julkaissut Twitterissä videon, jossa turma väitetysti näkyy. Videolla ilmeisesti tulessa oleva lentokone syöksyy alaspäin ja lopulta osuu maahan valtavan räjähdyksen saattelemana.
Videon aitoutta ei ole voitu vahvistaa.

1 147 ihmistä puhuu tästä



Ei hätäviestiä
Tapauksen poikkeuksellisuudesta viestii myös se, ettei koneen miehistö ehtinyt lähettää minkäänlaista hätäviestiä.
– Jos nousun aikana olisi ilmennyt ongelmia, miehistö olisi ottanut yhteyden lennonjohtoon, Wright sanoo.

Tämä olisi voitu tehdä radioyhteydenkin katkettua syystä tai toisesta, sillä lentokoneiden transpondereissa eli signaalilähettimissä on yleismaailmallisesti käytössä olevat koodit esimerkiksi radiohäiriötä, hätätilaa ja kaappausta varten.
– Hätätilaa tarkoittavan koodin 7700 näppäilee aika nopeasti, Wright havainnollistaa.
Maahansyöksyn syyt selvinnevät onnettomuustutkinnassa, jonka jatko on tosin vielä jokseenkin epäselvä.

Se tiedetään, että turmakoneen molemmat lentotietoja tallentavat mustat laatikot on jo löydetty.

Niiden datasta ja koneen pirstaleista voidaan yhdessä tehdä varsin vedenpitäviä päätelmiä ainakin mahdollisesta räjähteestä koneessa.

Turmamaa Iranin viranomaisten ohella ainakin ukrainalaisten tutkijoiden odotetaan ottavan osaa selvityksiin. Wright arvioi, että myös koneen moottorin valmistusmaa Ranska tulee näyttelemään tärkeää roolia tutkinnassa.

Iranin lentoviranomainen on jo sanonut, että koneen valmistusmaata eli Yhdysvaltoja ei oteta mukaan tutkimuksiin.

Teheranin turma oli UIA:n 28-vuotisen historian ensimmäinen. Lentoyhtiö lentää päivittäin myös Helsingin ja Kiovan väliä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja pääministeri Oleksi Hontšaruk ovat korostaneet, ettei maahansyöksyn syyllä tule spekuloida ennen mustien laatikoiden tutkimuksia.

 
Kohta se Trumppi tulee ja puhisee. Klo 18 alkaa lehdistötilaisuus. Pieni epäkunnioittavuus olisi jopa toivottavaa pukinpartaista Ajatollahia kohtaan. Al-bagdad kuoli kun koira ja P-korean rakettimies on itsemurhatehtävällä. Saako Ajatollah kunnioittavampaa kohtelua...toivottavasti ei
 
Viimeksi muokattu:
Minne se Iran oikein ne ohjuksensa ampua sivalsi? Joko ne ohjukset ovat osumatarkkuudeltaan surkeita, niiden teho on olematon tai.....ne vedettiin tarkoituksella ohi. Kunhan ammuttiin ja saatiin se Kosto. Ja varottiin visusti tappamasta amerikkalaisia, oikeasti. Eli valjastettiin kaikki valtion papit rukoilemaan, että Kosto ei vaan vahingossa tapa ketään?

Suojapaikoista väitetään, että ne maanpäällisiä, eivätkä takuulla kestä ohjuksen osumaa. Mitäpä arvelette?
 
Kohta se Trumppi tulee ja puhisee. Klo 18 alkaa lehdistötilaisuus. Nyt oikein toivon olevan epäkunnioittava sitä pukinpartaista Ajatollahia kohtaan. Al-bagdad kuoli kun koira ja P-korean rakettimies on itsemurhatehtävällä. Saako Ajatollah kunnioittavampaa kohtelua...

Suleimanista sanoi ”He was a monster. Now he’s no longer a monster, he’s dead”
 
Minne se Iran oikein ne ohjuksensa ampua sivalsi? Joko ne ohjukset ovat osumatarkkuudeltaan surkeita, niiden teho on olematon tai.....ne vedettiin tarkoituksella ohi. Kunhan ammuttiin ja saatiin se Kosto. Ja varottiin visusti tappamasta amerikkalaisia, oikeasti. Eli valjastettiin kaikki valtion papit rukoilemaan, että Kosto ei vaan vahingossa tapa ketään?

Suojapaikoista väitetään, että ne maanpäällisiä, eivätkä takuulla kestä ohjuksen osumaa. Mitäpä arvelette?

Keskustelu menee kahdella raiteella (iraq ja isku iraniin), toisessa on näitä satellittikuvia osumista:

 
The planned attack on U.S. forces that prompted President Donald Trump to order the killing of top Iranian general Qassem Soleimani in Baghdad was “days” away when the United States took action, Defense Secretary Mark Esper said.

Senior administration officials have said they moved to take out Soleimani because he posed an “imminent threat” to U.S. personnel in the region, but have declined to offer a more specific accounting of the intelligence that led to the strike. Some reports have suggested that the evidence of a credible threat against American interests might have been inflated or cherry-picked from regular reporting of the everyday threat posed by Soleimani and his proxy forces. Others critics have compared the strike to the 2003 invasion of Iraq, launched by the Bush administration on flawed evidence.

Esper on Tuesday called the intelligence leading to the Soleimani strike “exquisite” and defended the strike.

“Soleimani was caught red-handed on the ground in Baghdad, one terrorist leader of a terrorist organization meeting with another terrorist leader to synchronize and plan additional attacks on American forces, diplomats or facilities,” he said on CNN, shortly before he briefed reporters at the Pentagon.

Asked whether the planned attack was days or weeks away, Esper replied, “I think it’s more fair to say days, for sure.”

Esper also sought to clear away ongoing confusion surrounding a leaked draft letter transmitted to the Iraqi government this week. The letter appeared to show the U.S. military planning to reposition at least some forces in Iraq for an eventual withdrawal and caused an uproar in Washington on Monday afternoon. Although Esper and Joint Chiefs Chairman Mark Milley immediately tried to bat down rumors of an imminent U.S. withdrawal by calling the letter an unsigned “draft” and a “mistake,” Iraqi Prime Minister Adil Abdul-Mahdi increased the confusion on Tuesday when he said he received the message through “official” channels — and that he was provided an updated version when he asked for a clarification. Mahdi also said that the letter was signed, contradicting Milley’s version of events.

“They said it’s a draft. Okay, it’s a draft — but we received it,” al-Mahdi told his cabinet on Tuesday. “If I don’t trust you and you don’t trust me, how are we supposed to proceed?”

“There is no signed letter, to the best of my knowledge, I’ve asked the question,” Esper said on CNN. “There may be people trying to create confusion. Our policy has not changed.”

Trump in a separate media appearance on Tuesday said he knew nothing of the letter and asked if it was a “hoax.”

Shiite lawmakers in Iraq’s parliament on Sunday voted without an official quorum to ask al-Mahdi’s government to eject U.S. forces from Iraq in response to the Soleimani strike. The vote is legally non-binding for a number of reasons, but al-Mahdi on Tuesday said that a withdrawal of U.S. forces is now necessary.

Esper said at the Pentagon that he hasn’t “received any communication” from al-Mahdi or the Iraqi government about the parliamentary vote, or “an order or a request to withdraw U.S. forces.”

“I think it’s the worst thing that could happen to Iraq,” Trump said during an Oval Office meeting with the Greek prime minister. “If we leave, that would mean that Iran would have a much bigger foothold, and the people of Iraq do not want to see Iran running the country.”

“We’ll see how it all works out,” he added. “I know it’s going to work out well for us because at some point we want to be able to get out, we want to be able to bring our soldiers back home.”

But the back-and-forth has left the 5,200 U.S. troops in Iraq in limbo. Esper, Secretary of State Mike Pompeo, and Trump continue to insist that the United States isn’t leaving Iraq. But both Esper and Pompeo have dodged questions about whether they would depart if officially asked by the Iraqi government.

It also remains unclear whether the Iraqi government will officially make that request. Both the Pentagon and the State Department appear bullish that it won’t, and some prominent outside Iraq analysts agree. Although the anti-ISIS coalition presence may become more constricted than it has been in the past, because the so-called caliphate has already been destroyed, the international troop presence in Iraq was already being reassessed — even before the Soleimani strike.

“Iraq’s prime minister is in a bind,” said Michael Knights, a senior fellow at the Washington Institute who specializes in Iraqi military and security affairs. Caught between pro-Iran militias who want to U.S. troops gone and the reality of kicking international troops out of Iraq — still facing the remnants of ISIS — al-Mahdi is “basically trying to find some kind of way where he doesn’t have to take personal responsibility for removing the coalition forces,” Knights said. “He’s just stumbling from pillar to post at the moment, trying to please everybody and offend nobody.”
 
Minne se Iran oikein ne ohjuksensa ampua sivalsi? Joko ne ohjukset ovat osumatarkkuudeltaan surkeita, niiden teho on olematon tai.....ne vedettiin tarkoituksella ohi. Kunhan ammuttiin ja saatiin se Kosto. Ja varottiin visusti tappamasta amerikkalaisia, oikeasti. Eli valjastettiin kaikki valtion papit rukoilemaan, että Kosto ei vaan vahingossa tapa ketään?

Suojapaikoista väitetään, että ne maanpäällisiä, eivätkä takuulla kestä ohjuksen osumaa. Mitäpä arvelette?
Luulen että ohjukset ammuttiin ohi ihan tarkoituksella kun tiedetään että varsinaisessa iskujen vaihdossa ei pärjätä Yhdysvalloille niin millään. Ohi ampumalla ja omalla väestölle valehtelemalla että osuttiin voidaan todeta että kostettu on, ja samalla rukoillaan niin maan pirusti että Yhdysvallat jättää asian siihen kun ei Yhdysvaltojen henkilöitä kuollut.

Toivottavasti Yhdysvallat tuhoaa ne ohjukset laukaisseet lavetit ja katsoo että mitä Iran vastaa.

Iranissahan oli ilmeisesti kansallisissa uutisissa kerrottu että ainakin 80 jenkkiä sai surmansa. Foliohattupäissäni epäilen että jos Yhdysvallat nyt vain tuhoaa ne ohjuslavetit, niin Iran voi edelleen omalle kansalleen kertoa että me tienattiin tässä kun tapettiin 80 jenkkiä ja ne vaan ampui jotain ohjuslavetteja kohti ilman sen isompia uhreja.
 
Mitä helvettiä porukka horisee jostain tahallisista ohiampumisista? Hyvinhän noista osa on osunut tukikohtaan. Jos ohi menee niin kyllä se johtuu ihan asejärjestelmien heikkoudesta, eikä mistään "no ois me teitä siis niiq ihan oikeesti ammut, muttei uskallettu"....
 
Luulen että ohjukset ammuttiin ohi ihan tarkoituksella kun tiedetään että varsinaisessa iskujen vaihdossa ei pärjätä Yhdysvalloille niin millään. Ohi ampumalla ja omalla väestölle valehtelemalla että osuttiin voidaan todeta että kostettu on, ja samalla rukoillaan niin maan pirusti että Yhdysvallat jättää asian siihen kun ei Yhdysvaltojen henkilöitä kuollut.

Toivottavasti Yhdysvallat tuhoaa ne ohjukset laukaisseet lavetit ja katsoo että mitä Iran vastaa.

Iranissahan oli ilmeisesti kansallisissa uutisissa kerrottu että ainakin 80 jenkkiä sai surmansa. Foliohattupäissäni epäilen että jos Yhdysvallat nyt vain tuhoaa ne ohjuslavetit, niin Iran voi edelleen omalle kansalleen kertoa että me tienattiin tässä kun tapettiin 80 jenkkiä ja ne vaan ampui jotain ohjuslavetteja kohti ilman sen isompia uhreja.

Mm cnn uutisoinut pentagonin tienneen menevän ohi. Se alkaa kai olemaan hyväksytty teoria. Selittää jenkkien passiivisuutta ja ehkä tarjoaa Trumpille aihetta kuittailla Iranille
 
The airbase on Diego Garcia, part of America's sprawling military outpost in British Indian Ocean Territory, was once a bustling hub of bomber and tanker activity during the years that followed the beginning of Operation Enduring Freedom and Operation Iraqi Freedom. Unbelievably, for years the U.S. the Air Force flew thousands of sorties from the remote locale some located 2,000 miles from Afghanistan and 3,000 miles from Iraq in what had to of been one of the most boneheadedly inefficient air combat operations of all time. Eventually, they realized basing these aircraft in the Persian Gulf, far closer to the action, would provide way more persistent combat capabilities, save lakes of jet fuel, and preserve precious flight time on America's aging bomber fleet. Now, after its aprons stood largely empty aside from the regular logistical and sporadic global airpower flights, American bombers are heading back to the atoll, and for good reason—it's out of reach of Iranian ballistic missiles.

The move comes as part of the continued build-up of U.S. forces in the Middle East and increasingly dire rhetoric between Washington D.C. and Tehran following the deadly strike on Iran's Quds Force commander Qasem Soleimani last week.
 
Back
Top