Jähin itäpuolinen alue on Venäjän aluemerta, muttei sisäistä aluevettä. Eli siirtävät omaa aluemertaan sisäisiksi aluevesiksi kansainvälisen oikeuden sallimissa puitteissa jos ilmoitus pitää paikkansa. Iltapaskat saa otsikoita.
Voit olla oikeassa. Varmuutta tuskin on sinullakaan?
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010444078.html
Hybridiosaamiskeskuksen Savolainen: Venäjän kaavailema muutos voi olla asiallinen
Meriraja|Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen arvioi, että Venäjän aikeet muuttaa merirajaa voivat olla asiallisia ja mahtua merioikeusyleissopimuksen piiriin.
Euroopan hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen. KUVA: MIKKO STIG / LEHTIKUVA
Elina Kervinen HS, Joona Aaltonen HS
10:44 | Päivitetty 12:18
EUROOPAN hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja
Jukka Savolainen sanoo, että Venäjän kaavailemaan merirajamuutokseen tulisi suhtautua provosoitumatta, kunnes asiasta tiedetään enemmän.
”En voi neuvoa viranomaisia ja hallitusta, koska heillä voi olla muitakin tietoja. Mutta tällä perusteella, mitä minä olen nähnyt julkisuudessa, niin nyt voi vain odotella faktoja, eikä tarvitse hermostua”, Savolainen sanoo.
Hän korostaa, että yksityiskohtaisia tietoja tilanteesta on vielä vähän, ja kommentointi on siksi vaikeaa.
”Ääritapauksessa on alkamassa jonkinlainen kansainväliseen merioikeuteen ja rajoihin liittyvä karnevalisointi, joka haastaa koko YK:n merioikeusyleissopimusjärjestelmän, koska tällaista nähdään Kaukoidässä”, Savolainen sanoo.
Hän viittaa tilanteeseen, jossa esitettäisiin täysin ylimitoitettuja vaateita. Tällaista on jo meneillään Etelä-Kiinan merellä, Savolainen huomauttaa.
Vastaavasta ei kuitenkaan hänen mukaansa ole tässä vaiheessa mitään merkkejä.
”Toisessa ääritapauksessa tämä on täysin sen merioikeusyleissopimuksen mahdollistama muuttuva näkökulma”, Savolainen sanoo.
YK:N merioikeusyleissopimus määrittää sen, miten erilaiset merialueiden rajat piirretään.
Savolaisen mukaan rajojen määritykset lähtevät tietyillä kriteereillä piirretystä perusviivasta, joka piirretään uloimpien veden pinnalla olevien kivien kautta.
Yksinkertaistaen kyse voisi siis olla esimerkiksi siitä, että maannousun seurauksena Itämerellä jokin luoto on noussut pysyvästi keskivesirajan yläpuolelle, hän arvioi. Tällöin kyseessä olisi perusteltu vaatimus.
”Se voi siis olla, että tämä on asiallinen ilmoitus, joka mahtuu hyvin tähän merioikeusyleissopimuksen piiriin.”
Mikäli kyse on tästä, seuraisi vuosien neuvotteluprosessi valtioiden välillä. Savolaisen mukaan nyt tarvitaankin tarkkaa tietoa siitä, mitä Venäjä tarkalleen ilmoittaa.
”Yksi, mikä näyttäisi aika varmalta on, että sitä Suomen ja Venäjän välistä varsinaista merirajaa – missä siis Suomen ja Venäjän valtakuntien sisäiset aluevedet ovat vastakkain – niin tuskinpa mikään vaatimus sitä koskee, koska se on sovittu ihan tarkkoina koordinaatteina vuonna 2017 viimeksi”, Savolainen sanoo.