Itämeren turvallisuustilanne

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Jukkis
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Hyvä, että ylekin kirjoittaa venäläis-Jumbon reitityksestä.

Ei se asiaa muuksi muuta, mutta ei tällaiset vanjat tempaukset ainakaan naton vastustusta lisää.

Outoa, kun näiden koneiden pitäisi olla ilmavalvonnan/lennonjohdon kontollissa.
 
Outoa, kun näiden koneiden pitäisi olla ilmavalvonnan/lennonjohdon kontollissa.
Totta hitossa ovat, kuten kaikki ylilentävät koneet.

Hommahan on mennyt varmaankin jotenkin niin, että tuolla Vienanmereltä on pyydetty reititystä Leipzigiin ja se on koneelle sitten annettu. Nyt vaan sattui, että kääntöpisteeksi muodostui äiti-venäjältä kolkka, josta voi vetää suoran viivan Rissalan, Luonetjärven, Hallin, Tampereen Aitovuoren ja Vuoresvuoren, Pirkkalan ym. hotspottien kautta. :)

Vielä muutama vuosi sitten Finavian (ent. Ilmailulaitos) ja PV:n päivystäjät istuivat samassa luolassa Tampereen Aitovuoressa. Nyt Finavian väki on Vantaalla ja Aitovuoreen jäivät vain sotavaltion edustajat.

Sitähän tuossa Ylen uutisessa asiantuntijat spekuloivat, että kyse saattoi olla pelkästä kokeilusta miten Suomen ilmailuviranomainen suhtautuu tuollaiseen yllättäen esitettyyn reittiin. Ja nyt totesi, että harasoo!
 
Onko mahdollista, että ruotsalaiset reagoisivat oikeaan USA:lta saatuun tiedustelutietoon liittyen Gotlantiin? Tai sitten tässä on kyse yksinkertaisesti siitä, että kun ruotsalaiset voimavarat ovat niin kertakaikkisen pienet, niin he pitää kovaa meteliä näistä valmiuden nostamisesta, että syntyisi kuva, että siellä olisi oikeasti puolustuskykyä

Räksyttävä koira pelkää, itsevarma seisoo hiljaisena.
 
Hyvä, että ylekin kirjoittaa venäläis-Jumbon reitityksestä.

Ei se asiaa muuksi muuta, mutta ei tällaiset vanjat tempaukset ainakaan naton vastustusta lisää.

Olisi se vaan ollut päheetä näyttää tolle pari kertaa BUK:in maalinosoitutkaa.
 
Räksyttävä koira pelkää, itsevarma seisoo hiljaisena.
Se on juurikin näin miten @Huhta asian ilmaisi.


Puolustusministeri Peter Hultqvist kertoi Ylen haastattelussa, että näyttävien joukkojen siirtojen tarkoituksena on lähettää viesti siitä, että Ruotsi toimii tarvittaessa ja tietää, mitä alueella tapahtuu.

Viesti on tarkoitettu ruotsalaisten lisäksi ulkomaille.

Suomen puolustusvoimat ei kerro, onko se nostanut sotilaallista valmiuttaan. Linja on ollut perinteisesti se, että Suomi keskittyy toimimaan enemmän ja puhumaan vähemmän.

Tämä johtaa väistämättä myös siihen, että otsikot ovat Suomessa vähemmän ampuvia kuin Ruotsissa.

Raaka totuus on, että Suomen ei tarvitse vakuuttaa naapureitaan siitä, että se on hereillä.

Ruotsissa asia on toisin.
Maa ajoi puolustuskykyään nopeasti alas parikymmentä vuotta sitten. Ruotsi ei katsonut rajoihinsa kohdistuvan uhkaa, ja se päätti puolustautua parhaiten kansainvälisten kriisinhallintaoperaatioiden kautta.

Esimerkiksi Gotlannin rykmentti lakkautettiin vuonna 2005.

Ensimmäinen herätys tuli pitkänäperjantaina vuonna 2013, kun kaksi venäläistä pommikonetta ja neljä hävittäjää havaittiin Gotska Sandön lähellä harjoittelemassa hyökkäystä Ruotsiin.

Ruotsin puolustusvoimat ei ollut valmiudessa, eikä se saanut koneitaan ilmaan.

Viime vuosina Ruotsi on pyrkinyt rakentamaan uudelleen sitä, mitä se purki vaiheittain parinkymmenen vuoden aikana.

Gotlannin rykmentti käynnistettiin taas vuonna 2018, mutta pysyviä joukkoja on saarella vain 160 sotilaan verran.

Siis paikassa, jota usein kuvataan lauseella: se joka hallitsee Gotlantia, hallitsee Itämerta.

Suomeen kulkee sitä kautta elintärkeä huoltoreitti kriisin aikana.

Puolustusvoimien rahoitus nousee nykyisestä noin 6 miljardista eurosta jopa 8,75 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä.

Se ei kuitenkaan ole tae sille, että maa onnistuu tavoitteessaan esimerkiksi sodan aikaisen vahvuuden kasvattamisessa.

Työ vie paljon aikaa. Uudestaan perustettaville yksiköille pitää rakentaa tilat, henkilöstöä täytyy kouluttaa ja palkata lisää.

Puolustusvoimien komentaja Micael Bydén on ehtinyt jo varoittaa, että asetettuihin tavoitteisiin ei ehkä päästä, koska työtä on niin paljon.
 
"Yksin se ( puolustautuminen Venäjän hyökkäystä vastaan ) olisi hyvin vaikeaa. Ruotsin politiikka perustuu yhteistyöhön. Ajatuksena on rakentaa yhteistyötä niin, että toiminta onnistuu yhdessä USA:n ja Suomen kanssa."

 
Harmaa vaihe lähestyy meitäkin pikkuhiljaa ja suurelta yleisöltä huomaamatta kuten tapana on. Nyt pitäisi alkaa avata silmiä meilläkin päättävissä elimissä mutta ennenkaikkea kansan syvissä riveissä. Liiankin pitkään on saatu elellä omassa lintukodossa ilman että on ollut aavistustakaan ulkopuolisesta uhasta. Meillä politiikka on aina ollut sellaista että ei huolestuteta kansaa turhaa vaan tehdään valmistautuminen ja operaatiot mahdollisimman salassa, Ruotsissa taas tuodaan julkisuuteen pienimmätkin valmistautumisen toimet. Ehkä meilläkin pitäisi tuoda framille kaikki mahdollinen tieto propagandasta ja naapurin toimenpiteistä rajan tällä ja toisella puolella. Sillä voitaisiin saada kansan silmiä avattua ja siten myös tukea mahdolliselle liittoutumiselle. Venäläisille valmistautumista ei tarvitse esitellä, he tietävät kyllä tasan tarkkaan mitä rajan tällä puolella tehdään.
 
Back
Top