Anarkisti kertoo Tampereen mellakan taustoista:
He olivat vastuussa
il Keskiviikko 11.12.2013 klo 20.58
Sytyke kiakkovierasjuhliin tuli Tampereelta, helsinkiläisanarkisti väittää.
Anarkisti Antti Rautiaisen mukaan Juti-naamareissa oli kyse "kansanomaisesta tamperelaisesta kummelimeiningistä". (TIMO MARTTILA/AL)
-
Tavoitteena on anarkistinen vallankumous. Siihen päästään, kun massat alkavat itseorganisoituneesti käyttää suoraa demokratiaa!
Näin Helsingin yliopiston piirissä toimiva, vuonna 2006 perustettu A-ryhmä julistaa Facebook-sivuillaan.
A-ryhmä järjestää yhteistyössä AutOp-nimisen toimijan kanssa sunnuntaina Uuden ylioppilastalon Kupolissa keskustelutilaisuuden aiheesta: "Miksi suora toiminta voittaa puoluepolitiikan 6-0?"
Tilaisuus, jossa kerrotaan, miksi anarkistit välttävät lobbaamista ja puoluepolitiikkaa, on osa Häiriöitä-luentosarjaa.
A-ryhmä ja AutOp esitellään Facebookissa Helsingin yliopiston opiskelijaryhmiksi.
Vasemmistolaisia joukossa
Tilaisuuteen on ilmoittautunut tähän mennessä 57 henkilöä, heidän joukossaan muun muassa vasemmistonuorten ex-puheenjohtaja
Dan Koivulaakso sekä vasemmistonaisten puheenjohtaja
Saila Ruuth.
Koivulaakso sanoo, ettei ole vielä varma, osallistuuko hän luennolle.
- Kuulostaa mielenkiintoiselta, Koivulaakso kommentoi luennon teemaa.
Jatkokysymystä siitä, miten hän ylipäätään suhtautuu anarkismiin, Koivulaakso pitää tarpeettomana, koska hän "toimii puoluepolitiikassa".
Ruuth kertoo, ettei hän pääse luennolle.
111 päivää vankilassa
Keitä nämä A-ryhmäläiset ovat, ja mikä on heidän osuutensa Tampereen räyhäköinnissä?
Ehkä
Antti Rautiainen osaa kertoa. Rautiainen on siitä harvinainen anarkisti, että hän esiintyy julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa omalla nimellään.
Rautiainen kieltäytyi aikoinaan kutsunnoista 23 kertaa, minkä johdosta hän on ollut vankilassa kolmesti, kaikkiaan 111 päivää.
Kuten osalla A-ryhmäläisistä, Rautiaisella on akateemista taustaa: hän on opiskellut Helsingin yliopistossa matematiikkaa ja valmistunut Moskovan kansojenvälisen ystävyyden yliopistosta vuonna 2006.
Maaliskuussa 2012 Rautiaisen väliaikainen oleskelulupa Moskovassa mitätöitiin, koska Moskovan anarkistista mustaa ristiä perustamassa ollut Rautiainen koettiin turvallisuusuhaksi.
Vanhentunut konsepti
- A-ryhmä toimii yliopistolla, mutta mukana ei ole pelkästään yliopistoporukkaa, Rautiainen kuvailee Iltalehdelle helsinkiläistä anarkistiryhmittymää, joka järjestää luentoja, elokuvanäytöksiä, mielenosoituksia, maanalaisia opintopiirejä ja kansankeittiöitä.
A-ryhmä on levittänyt Facebook-sivuillaan runsaasti kiakkovierastapahtumaan liittyviä linkkejä, mutta Rautiaisen mukaan ryhmällä ei ole mitään tekemistä järjestelyjen kanssa.
- Jo kuukausi sitten päätimme, että emme ole järjestämässä kiakkovierasjuhlia, koska ihmiset olivat eri mielisiä konseptista. Tulossa oli biletysmiekkari, mikä on vanhentunut konsepti, Rautiainen näkee.
Muun muassa Kuokkavierasjuhlat, Reclaim the Streets, Katutaiteiden yö ja Smash ASEM edustivat Rautiaisen mukaan samaa konseptia, jonka tarkoitus on "yhdistää hauskanpito ja päihteidenkäyttö konfrontatiiviseen mielenosoitukseen, ja antaa mielenosoittajille vapaat kädet toimintatapojen suhteen".
Sekalaista porukkaa
Olennainen kysymys on edelleen vailla vastausta: mikä taho oli vastuussa itsenäisyyspäivän mellakan järjestelyistä?
- Se oli tamperelaisporukkaa, joka ne linjaukset teki, paikallisia anarkisteja, Rautiainen ilmoittaa yllättäen.
Rautiainen sanoo, että hän saisi halutessaan selville tarkemmat tiedot järjestäjien taustoista, mutta tieto ei häntä kiinnosta.
- Se ei ole olennaista, jutut leviävät sosiaalisessa mediassa.
Rautiainen kertoo odottaneensa, että Tampereen tapahtuma olisi ollut luonteeltaan alakulttuurinen, mutta paikalla olikin väkeä perussuomalaisista äärivihreisiin ja vasemmistoliittolaisista anarkisteihin.
- En pystynyt näkemään yhteistä nimittäjää, Rautiainen toteaa.
Entä jutinaamarit, lätkämailat ja säärisuojat?
- Siihen oli lisätty kansanomaista tamperelaista kummelimeininkiä, Rautiainen kuvailee.
Vastakkainasettelu kärjistyy?
Mitä mellakalla saavutettiin? Näyttikö sekalainen mielenosoittajaryhmä "porhoille" närhen munat?
A-ryhmäläisille luennoinut vapaa kirjoittaja
Olli Tammilehto ei pidä Tampereen mielenosoitusta kovin onnistuneena.
- Joku yhtiökokous voisi olla parempi hierarkkisen yhteiskunnan ilmentymä kuin juhla, jonne kutsutaan alempienkin yhteiskuntaluokkien edustajia, Tammilehto huomauttaa.
Blogissaan Rautiainen kritisoi, että biletysmielenosoitukset purkavat jännitteitä, mutta eivät rakenna niitä. Tämä on yksi syy, miksi Rautiainen haluaisi "siirtyä niistä eteenpäin, johonkin vaarallisempaan".
Kuulostaa arveluttavalta. Mitä tarkoitat?
- Sitä pitää miettiä. Yksittäinen mielenosoitus ei riitä muuttamaan mitään perusteellista. Pitää olla muutakin, lakkoilua, työpaikoilla toimimista ja muuta, Rautiainen pohtii.
Medialla roolinsa
Otteiden kärjistymisestä on sisäasiainministeriön mukaan jo viitteitä. Elokuussa ministeriö julkaisi toisen tilannekatsauksensa väkivaltaisesta ekstremismistä Suomessa.
Katsauksen mukaan anarkistit saattavat tietoisesti pyrkiä tilanteisiin, joissa vastakkainasettelu heidän ja vastakkaista aatetta edustavien tai viranomaisten välillä kärjistyy, ja he näin ikään kuin oikeuttavat väkivallan käytön.
Mellakoijat ottivat yhteen poliisin kanssa Tampere-talolla. (PASI LIESIMAA)
Älyllistä polttoainetta anarkistit ovat imeneet muun muassa
Peter Gelderloosin kirjasta How Nonviolence Protects The State, jonka yksi luku on nonviolence in ineffective (suom. väkivallattomuus on tehotonta).
Tammilehdon mukaan suhtautuminen poliiseihin on kysymys, joka jakaa mielipiteitä anarkistien keskuudessa: ollaanko passiivisia vai harjoitetaanko itsepuolustusta? Avainroolissa on Tammilehdon mielestä media.
- Jos vaietaan siitä, mitä poliisit tekevät, aktivismiryhmät alkavat käyttää yhä kovempia keinoja.
Television ääreen
Puoluepoliittisesti sitoutuneet vasemmistolaiset ovat suhtautuneet anarkistien touhuihin julkisuudessa viileästi.
- He ja kaikki muutkin ”keskustelua herättelevien" nöyrien laahustamismarssien ystävät voivat miettiä sitä, miksi valtion avokätisen rahoituksen turvinkin he ovat hävinneet kaduilla kilpailun anarkistien kanssa, Rautiainen nälvi blogissaan.
Eräs Tampereen mielenosoitusta paikan päällä seurannut vasemmistonuori kertoo astuneensa sivuun, kun meininki äityi turhan räyhäkkääksi.
- Ei huvittanut olla enää mukana, kun luokkasotahuudot ja bussien tuhriminen alkoivat.
Vetäytymiseen oli käytännöllisempikin syy.
- Ulkona oli tosi kylmä, ja piti mennä katsomaan Linnan juhlia (Tampere-talon vastaanottoa).
Televisiossa presidenttiä kätteli muiden mukana vasemmistoliiton puheenjohtaja
Paavo Arhinmäki, joka tuomitsi kiakkovieraiden toiminnan "humalaisen nuorison riehumisena".