Itsenäisyyspäivä

Suomalaisilla on tapa


Eipä noita voi pakottaakkaan ja jokainen voi tehdä omat perinteensä. Suomessa on yleisenä tapana esimerkiksi jouluna käydä haudoilla, mitä joku voisi pitää synkistelynä.

Itseä ei karnevaalimeininki innosta, mutta jokainen tyylillään. Ei haittaa miten kukainenkin juhlii, kunhan ei tulla tuputtamaan ja kertomaan, että vietän juhlapyhäni väärin.

No minä nyt myös marisen että ihmiset juhlii Halloweeniä. Vaikka voisi juhlia kekriä tai synkistellä pyhäinmiestenpäivää
 
Veikkaanpa että huomenna TV1:n koostelähetys itsenäisyyspäivän paraatista on taas vaihteeksi sen verran surkea (ne selostajat !), että katson lähetyksen suorana Areenasta klo 11.50 lähtien.
 
Olipa hienosti järjestetty koulun ja paikkakuntaisten yhteinen juhla :salut:

Maamme historiaa kaunistelematta, ilman mitään #-juttuja..siistiä. Nuorison asenne juhlassa suorastaan loistava..monisatapäisen yleisön hiljensi Maamme, nuoren naisen huiluesityksenä..

Lippu liehuu yön valaistuna, kaunis näky

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille
 
Heh, se vuodesta toiseen esiintyvä juontajapari (nainen ja mies) aiheuttaa kyllä myötähäpeää. Yleensä asiavirheitä spiikkauksessa ja spiikit yleensä vielä myöhässä. Eli kuvissa esiintyvä kalusto on jo mennyt.
Se mitä en ymmärrä, että tossa 5-8 vuotta sitten asiat yms oli oikein. Mutta nyt viimenen 3-4 vuotta on mennyt ihan penkin alle. Kylmiltään juontamaan vai mikä?
 
Se mitä en ymmärrä, että tossa 5-8 vuotta sitten asiat yms oli oikein. Mutta nyt viimenen 3-4 vuotta on mennyt ihan penkin alle. Kylmiltään juontamaan vai mikä?

Hmm. Ainakin se yksi mies, joka on vuositolkulla ollut vakioparaatikommentaattori paraateissa. Yleensä hitosti asiavirheitä ja spiikit aina myöhässä. Taisi olla jossain vaiheessa YLE Keski-Suomen toimittaja ? Toivottavasti edes nyt menisi kommentointi kohdilleen.
 
Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! Sotiemme veteraaneja kunnioittaakseni, otin vanhan avatarini käyttöön!
 
Virallisesti tänään Tasavallan Presidentti on myöntänyt mulle Suomen Valkoisen Ruusun I lk mitalin kultaristein. Työn kautta myönnetty, tosin saan sen vasta joskus Tammi-Helmikuussa. Eli valitettavasti en saa sitä Itsenäisyyspäivän päivällispöytään...
 
Telkkarissa haastateltiin Mauri Maunulaa. 96-vuotias on yksi viimeisistä muutamasta elossa olevasyta pilvenveikoista. Hän aloitti sotalennot vanhalla Gloster Gladiatorilla jatkaen siitä muihin koneisiin. Häneltä kysyttiin, mikä on ikimuistettavin lento.

"Kyllä sen on se, kun haimme marsalkan kotiin."

Otin selvää ja ehkäpä itsenäisyyspäivään sopii tällainenkin tarina. Maunula todella oli perämiehenä Aeron erikoislennolla, jonka päällikkö oli Olavi Siirilä. Kone oli DC-3. Koko matkustamo oli verhoiltu mustaan. Kenraali Tapola varmisti, että mukana olivat sotalippu, Mannerheimin turkislakki, kunniamiekka, Marsalkan sauva ja kotimaan kukkia. Kukat osti Emilia Tapola Dan Wardilta.

Kone lähti 30.1.1951 klo 9.00 historialliselta Malmin kentältä kohti Geneveä. Matkalla tuli tieto, että perämies Maunula oli saanut pojan klo 10.25. Tukholmaa ei näkynyt ja siellä oli laskeutumiskielto. Välilasku tehtiin Kastrupiin. Sveitsissä oltiin klo 18.30.

Marsalkan arkku oli kasvojen kohdalta auki, ja kansaa virtasi jonossa ohi. Tapola ja Puroma tapasivat C. O. Lindemanin ja laskivat kotimaan kukan, sauvan, miekan ja lakin arkulle. Sotalipun vaihtaminen tavallisen tilalle oli vielä illalla mahdotonta.

Aamulla Tapola vaihtoi sotalipun. Kansi kiinnitettiin ja arkku sinetöitiin. Kuusi sveitsiläistä upseeria kantoi arkun autoon. Oli hiirenhiljaista, koko kaupunki oli vaiennut vaikka kansa oli ulkona. Sikäläinen aliupseerikoulu oli tehnyt kunniakujan, kun Marsalkka lähti Lausannen sairaalasta lentokentälle. Kansaa oli katuvierillä ja pitkin Geneven järven rantaa, kaikki paljastivat päänsä. Moottoripyöräeskortit vaihtuivat kantonin rajalla. Kenraalit ja sveitsiläiset nostivat ja Maunula ja Siirala ottivat arkun vastaan.

Välilasku oli nyt Malmössä ja siellä uudet seremoniat. Koska siellä vietettiin yö, kaikille saattajille (ruotsalaisia oli nyt apuna) tuli kaksi 2,5 tunnin vartiovuoroa arkun luona. Kustaa Tapola oli alkuillasta kahdeksaan ja yöllä klo 1.00-3.30. Hän kirjoitti muistiin: "Vähän kuin Suomen Marsalkan kanssa kenttävartiossa."

1.2. klo 12.13 tultiin Suomen ilmatilaan ja Suomen kamaralle Helsinki-Malmille laskeuduttiin klo 14. Se oli sovittu aika, joten vartti kaarreltiin kauempana pilvirajassa (13.45) odotellen.

(kertonut Päivi Tapola)
 
Viimeksi muokattu:
Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! Satavuotista Suomea ei joka vuosi juhlita.

Mä vartiossa seisoin... nollaviitosissa. Oulussa Intiön hautausmaalla oli juhlallisuuksien aikaan kokoontuneena tuhansia ihmisiä. Tunnelma oli hyvä ja yhtenäinen. Uppo-oudot ihmiset tervehtivät matkatessani sotilaspukuisena kunniavartio-osaston kokoontumispaikalle. Väkeä oli tungokseen asti. Hornettia ei valitettavasti nähnyt ylilennon aikana kun pilviverho oli niin alhaalla. Linja-autot kuljettivat suurella osalla paikallisliikenteen linjoilla ihmisiä maksutta mistä kiitokset kaupungille ja liikennöitsijöille.
 
Havaintona paraatiosaston kalustosta, että monessa ajoneuvossa oli HIAB:n kappaletavaranosturi.
 
Back
Top