Jos jaksat lukea aikaisemmat viestini ketjusta tiedät mitä olen kirjoittanut jolloin ei tarvitse arvailla väärin.
Voit epäillä vahvasti. Mainitsin aiemmin painin ja judon vaihtoehtoehdoksi jos halutaan lapsesta lähtien kehittää itseään, valitsin tälläiset esimerkit koska niissä ei vielä opeteta karatea niskaan tai silmän puhkomista avaimella mutta kuntopuoli sekä motoriikka ja tasapaino kasvavat. Lapsena luodaan perusta näillekin taidoille. Tietysti ajan kanssa on hyödyllisempää tappopuuhiin opetella muita juttuja kuin kreikkalaisroomalaista nysväämistä eli juurikin vaikka krav maga -tyyppisiä epäreiluja juttuja kuten "apina varastaa pähkinät"...
No isot kaverit ovat aina tuhdimpia ja painonnostajat joutuvat ylensyömään raskaassa sarjassa ja se tarkoittaa ylimääräistä massaa liikuteltavaksi. Kevyemmissä sarjoissa kun paino rajoittaa kasvua perustuu raudan liikuttelu hermostojen kehittämiseen.
Suosittelen vahvasti vanhojen viestien lukemista. Puutuit tähän väittämääni:
"Monipuoliset lajit kun on siitä ongelmallisia että jos itse suoritus ei kehitä tehokkaasti tärkeimpiä sotilaan ominaisuuksia niin ne jää helposti sitten tekemättä. Paininkin luulisi vaativat yli 10 tuntia viikko, eli kaveri joka viitsisi 4 tuntia uhrata urheilulle ei painin äärellä välttämättä hirvittävästi kehity missään suhteessa. Soudussa aikakin kehittyy koko kroppaan kestävyyttä ja jossakin määrin voimaakin pelkästään soutamalla, eli 3-4 tuntia pelkkää soutua voi olla paljon tehokkaampi tapa harjoitella taistelijana toimimista varten kuin 3-4 tuntia pelkkää painia. Mutta tiedä sitten, tiedä vaikka olisivat painin ympärille kasanneet vaikka kuinka tehokkaan harjoituspaketin. En oikein tilannetta tunne. "
Toki ymmärrän että NRA-osastolla on vaikea pitää fantasiat ja todellisuus erillään ja aletaan onanoimaan ajatuksella että 'lapsesta asti harrrastanut judoa'. No guess what, 96% nykyisestä reservistä ei ole eikä tulevaisuudessakaan tule omaamaan kamppailutaustaa. Eikä oikein muutakaan urheilutaustaa. Tärkein juttu olisi saada heikko kuntoisesta kaverista kohtuu hyvä kuntoinen vuodessa parissa. Eli perusominaisuudet voima ja kestävyys riittävälle tasolle.
Ennenkuin alat asiasta vänkäämään enemmän niin pistäppäs tuollainen 3-4 tunnin viikkosuunnittelma joka on kasattu painin ympärille. Soudusta voin heittää sellaisen helposti, tosin lisään sekaan levytanko harjoitteita koska noilla voimanhankita käy tehokkaimmin:
-2x40 min vauhtikestävyys-soutua (sis. 10 min min lämmittelyt ja jäähdyttelyt) = 120 min, tosin optioksi viikon toisen intervalliharjoituksen sijaan jättäisin inervalliharjoituksen jossa tehdään 5x5 min kovempa, tuollainen olisi hyvä tehdä aikankin joka toinen viikko.
-60 min voimaharjoittelua (kyykky, maastaveto, leuanveto, penkkipunnerrus) joku 2x5-8 toistoa per liike.
-jos aikaa jää niin 20 min venyttelyitä ja 40 min peruskestävyys soutua.
Tässä nyt ei ole mitään lepo- ja raskasviikkojuttuja, mutta lepoviikko käytännössä siten että 1 vauhtikestävyyssoutu jätetään pois ja toinenkin ainakin alussa kun kunto ei ole vielä hyvä korvataan peruskesätyvyssoudulla.
Ja kovalla viikolla sitä vastoin tehdään yksi 2-3 tuntinen harjoitus (joka sisältää vauhtikestävyyttä sen 40 min ja loput peruskestäyyttä), voimaharjoituksen jättäisin pois tuolta viikolta ja keskittyisin puhtaasti kestävyyden kehittämiseen.
Miksi näin? Vauhtikestävyysharjoittelu on tehokkain aerobinen liikkumistapa ja koska harjoittelumäärät on vähäiset niin tehokkuuden kautta joutuu lähtemään liikkeelle. Voimaharjoittelussa keskityttään kokonaisvaltiasesti sekä ala- että yläkropan vetävien ja työntävien lihasten vahvistamiseen eli tuolla toistoalueella saadaan lihasmassaa ja voimaa lisää. Yksi kaksituntinen harjoitus noin joka kolmas viikko mahdollistaa rasvanpolttokyvyn tehostamisen ja kehittää muutenkin peruskestävyyden ala-alueita hyvin. Ja lepoviikko sitten sitä lepoa varten.
Vai että isommat kaverit joutuu painonostossa ylensyömään ja ovat 'tuhdimpia'... Pari juttua: A. painoluokkia on 105 kiloon asti ja kaikki noissa luokissa urheilevat joutuvat myös painoluokissaan pysymään, läskistä rangaistaan koska se ei osallistu kehon liikuttamiseen vaan on vain hidaste, eli kaloreiden saanti pitää olla hallussa siten että painoa ei pääse kertymään kun haluttu painoluokka on saavutettu. Eli tymäkkä EI niin sanoille 'tuhti' kuin 'ylensyönti' B. Sen lisäksi painoluokat käytännössä perustuu genetiikkaan, keveiden sarjojen tyypit on lyhyitä ja lihaksikkaita, raskaiden sarjojen miehet pitkähköjä ja lihaksikkaita. C. Kaikki painonostajat omaavat äärimmäisen hermottuneet lihakset, koska etenkin tempaus on taitoliike ennekaikkea, Rinnalleveto ja työntö on enemmän voimaan perustuva liike mutta taitoliike sekin ja koska lajissa mitataan maksimivoimaa niin tämänkin voima saavutettaan hermotuksen (eli liiketaidon) kautta. D. Se miksi keveän sarjan kaverit nostaa (suhteessa kehonpainoonsa) enemmän perustuu vipuvarsiin, lyhyet vipuvarret ovat voiman kehittämisen kannalta etu. Ihminen voi pohkeilla nostaa saman painon kuin koko reiden alueen lihaksilla. Ei rasvaprosentissa ole mainittavia eroja.:
Hirveä 105 kiloinen läski tässä näin:
62 kiloinen siima
Hermotuksesta ei ryhdy puhumaan sen enempää koska sitä jo käsittelin. Korostan kuitenkin että kyseessä liikekohtainen ominaisuus, ja se välittyy muihin liikkeisiin perin huonosti.
Kaikenlisäksi painonosto ei ole kestävyyslaji millään muotoa, eikä oikein mittaa koko kropan voimatasojakaan (vuodesta 1972 lähtien kun punnerrus pudotettiin pois). Tempaus on hieno liike ja kyllä jokaisen pitäisi se osata tehdä ja omata liikkuvuutensa puolesta valmiudet sen suorittaimiseen mutta topikin kannalta aika huono laji. Kyseessä on yhdistetty taito- ja voimalaji, esim voimanosto tästä syystä olisi hyvä lisä olympialaisiin puhtaana voimalajina. Eli topikin kannalta erittäin toisarvoinen asia, mutta kun noin vahvaa mutuilua esitit niin sama korjata nekin tässä yksin tein.
Että aika vahvalla mutulla kyllä menet. Mutta se ei ole yllätys, näin surkealla tolallahan se on reserviläisten/kansalaisten liikuntatietämys yleisesti ottaen on.
EDITiä niin maan PRKLeesti.
Viimeksi muokattu: