Olen 100% samoilla realismia kuuluttavilla linjoilla. En puolusta ketään lainrikkojaa mutta on jo pelkästään suurempi yhteiskunnallinen hyöty että kyseinen majurin arvoinen henkilö jatkaa työtään valtiomme hyväksi koska hänet on jo verovaroin siihen koulutettu. Muutenkaan en näe mitään syytä miksi hänen pitäisi irtisanoutua yhden mokansa takia jos työnantaja/oikeus ei sitä määrää. Munattu, oikeus tuomitsee ja sen jälkeen kärsitään saatu tuomio jonka jälkeen se on meidän oikeusjärjestelmän silmissä sovitettu. Mikäli haluat olla mielestäsi kunnon reserviläinen, ehdotan itse että annat puolustamasi yhteiskunnan tehdä työnsä huolimatta siitä piditkö henkilön some-elämästä tai et. Itse miehen luennolla käyneenä livenä olen varma että on hyödyllisempää antaa miehen suorittaa mahdollinen tuomionsa kuin kuunnella MPnetin "puritanisteja" jotka eivät anna oman maansa upseerille edes reilua oikeudenkäyntiä vaan pitäisi erota (ja varmaaan osan mielestä seuraavaksi rasvata köysi ilman edes esitutkintaa koska luin nettiuutisen).
Mokailujen syyt ja seuraukset eivät ole kaikissa tapauksissa yhteismitallisia.
Tuo mitä yllä todetaan rangaistuksesta ja työpaikan säilymisestä sopii suurimpaan osaan työelämän tapauksista mainiosti. Rangaistus kärsitään ja sen jälkeen työt ja elämä jatkuu samalla tavalla kuin ennenkin. Tuli mokattua ja saatiin rangaistus. Ehkä jotain opittiin - Niinhän se useimmiten menee.
Mutta sitten on tehtäviä joissa edellytetään huomattavasti korkeampia vaatimuksia ja toleransseja.
Tilanne on erilainen työtehtävissä joissa kelpoisuuteen kuuluu oleellisena osana myös luottamus, vastuu ja harkintakyky. Jos osoittautuu ettei henkilö hallitse itseään/alkoholinkäyttöään on mahdotonta (antaa hänen) jatkaa tehtävissä joihin liittyy esimerkiksi vastuu muiden ihmisten hengestä ja terveydestä. Huolimatta siitä että esim. rattijuopumuksesta aiheutunut lainmukainen ja oikeuden määräämä rangaistus on sovitettu.
Puolustusvoimissa majurin arvoinen upseeri lienee yleisesti ottaen sellaisessa asemassa jossa todennäköisesti edellytetään korostettua luottamusta, vastuuta ja harkintakykyä. Kysymys voi olla jossain määrin myös koko organisaation uskottavuudesta. Totta kai on myös mahdollista harkita (jos tarpeen, vaikka väliaikaisesti) siirtoa tehtäviin jotka katsotaan kyseiselle henkilölle sopiviksi.
Kuten eräissä aikaisemmissa meileissä kerrottiin monissa ammateissa ja työtehtävissä jo pelkkä ajokortin menetys (ylinopeustuomio) lopettaa välittömästi työsuhteen. Monet muutkin erehdykset tekevät henkilön esteelliseksi hoitamaan tehtäviään. Eräitä työtehtäviä haettaessa jopa vuosien/vuosikymmenien takainen rikos/rikkomus voi muodostua esteeksi valinnalle jos hakija ei läpäisekään poliisin turvallisuusselvitystä jne. Monissa turvaluokitetuissa tehtävissä pienikin rike (alkoholin, huumeiden käyttö tai positiivinen testitulos tms.) voi johtaa välittömään irtisanomiseen jne.
En syytä enkä puolusta, mutta paljon pienemmätkin viskaalit, kuin puolustusvoimien majuri, saattaa menettää työnsä/virkansa pelkästään huonon harkintakyvyn ja epäluottamuksen takia. Eikä juopuneena olemista (=alkoholin käyttöä) katsota kaikissa tapauksissa lieventäväksi seikaksi.