Suomessa on yksityisen turvallisuusalan työntekijöitä menettänyt työpaikkansa, kun poliisi on ottanut heiltä kortit pois tutkinnan ajaksi. Kohdehenkilö syyttää pahoinpitelystä, esitutkinta aloitetaan ja poliisi voi harkintansa mukaan ottaa kortit pois siksi aikaa, kun henkilöä tutkitaan rikoksesta. Reilua tai ei.
Mitä ehdoin tahdoin julkisuuteen tulleelta upseerilta voidaan vaatia, selvinnee seuraavina vuosina.
Vastaavia tapauksia on paljon muitakin. Jostain syystä meillä yleensä törmätään ehdottomiin turvallisuusmääräyksiin juuri alkoholin käyttöön liittyvissä asioissa. Ehkä se jotenkin kuuluu suomalaisuuteen.
Tässä voi huomioida oikeastaan kaksi kokonaisuutta:
1. Monissa ns. "suorittavan tason" työtehtävissä alkoholin ja huumeiden käytössä noudatetaan ehdotonta nollarajaa.
- kaikenlaisilla ajoneuvoilla ja työkoneilla ajaminen jne. Nosturit, laivat ja lentokoneet jne. mukaan lukien.
- toimiminen vartijana, poliisina, palomiehenä, rajamiehenä, sotilaana jne.. ja yleensä kaikessa muussakin viranomaistoiminnassa..joissa on henkilökohtaiseen vastuu esim. ampuma-aseista, henkilöihin liittyvistä toimenpiteistä jne.
- erityisissä ammateissa joissa edellytetään erityistä vastuuta, tarkkuutta, huomiokykyä sekä kansalaisten/yleisön turvallisuuden huomioimista.
- lukuisat muut työtehtävät joissa käsitellään yleisvaarallisia välineitä, aineita tai toimitaan erityistä huomiota vaativilla alueilla tai olosuhteissa.
- lukuisat ihmisiin (ja eläimiinkin) kohdistuvat terveydenhuollon alaan liittyvät työt, tehtävät jne.
- erilaiset muut turvallisuusluokitetut tehtävät jne.
Kaikissa tällaisissa tehtävissä toimivat joutuvat huomioimaan muutenkin erityistä huolellisuutta töissään. Eikä kaikkiin tehtäviin ole edes mahdollista päästä jos "rekisteristä" löytyy kielteisiä merkintöjä. Usein työtä tehdessä/työpaikalla tahallinen määräysten rikkominen (muidenkin kuin em. alkoholi-/huumeet) johtaa välittömästi keskeytykseen, sanktioihin ja irtisanomiseen. Se tapahtuu joko työnjohdon tai valvovien viranomaisten toimesta. Joissain tapauksissa on kysymys myös työtehtävien kelpoisuudesta/luvanvaraisuudesta. Työtehtävien ulkopuolella (vapaa-aikanakin) saatu rangaistusmerkintä voi aiheuttaa kelpoisuuden menetyksen lopullisesti tai määräajaksi.
2. Johtavan tason työt ja tehtävät. Alkoholin/huumeiden käyttö jne. muut väärinkäytökset
- normaalitilanteissa näissä tehtävissä/tehtävistä itsestään aiheutuu harvoin suoranaista vaaraa ulkopuolisille tai henkilölle itselleen
- tekijä käyttää yleensä valtaa ja on vastuussa vaikkapa esim. kohdan 1. mukaisesta organisoinnista ja toiminnasta.
- tehtävät edellyttävät/niihin sisältyy myös monipuolista harkintakykyä sekä velvollisuutta monelle ulkopuoliselle taholle.
- usein johtavassa asemassa olevilta edellytetään myös henkilökohtaista luotettavuutta tehtäviensä hoitamisessa.
- johtavaan asemaan liittyy myös yleinen luottamus koko organisaatioon jne.
Minkälaiset asiat vaikuttavat tässä 2. tapauksessa henkilön kelpoisuuteen hoitaa ja jatkaa tehtävissään jos..
Näitä voi jokainen miettiä. Kumman ryhmän edustajalle on/tulisi olla suurempi vastuu itsestään myös varsinaisen työn ulkopuolella (esim. vapaa-aikana, lomalla jne.) sattuvien tapahtumien osalta.
Mutta, se on tietenkin selvää että velvollisuuksien täyttämisestä ja vastuullisuudesta 1. kohdan henkilöiden osalta päättää, yleisesti ottaen, em. toiseen (2.) kohtaan kuuluvat johtajat...