tulikomento
Supreme Leader
Aihetta on sivuttu ainakin kirjallisuudessa, Henrik Meinanderin "Suomi 1944" pyhittää yhden luvun aiheelle, ja vaikka aiheena vuosi 1944 niin kertaa ja menee 1943 puolelle tämän osalta. Toinen mielenkiintoinen kirja on edesmennen pitkän linjan ruotsalaisen diplomaatin Krister Wahlbäckin "Jättiläisen henkäys" joka kertoo Ruotsin "Suomen kysymyksestä" läpi vuosisatojen.
Näitä kun vertaa rinnan, niin ensin pitää kehua Wahlbäckin kirjaa, ja miten sen ruotsalainen näkökulma onkin niin erilainen, kuin mitä kuvittelee tietävänsä naapurimaan historiasta. Eli kun pohditaan, miten Ruotsin lehdistö kirjoitti Suomesta, niin mitä itse en ollut ainakaan ymmärtänyt oli se miten valtavasti ruotsalaiset pellkäsivät Natsi-Saksan hyökkäävän maahansa. He tiesivät maansa luonnonvarantojen merkityksen Hitlerille, ja kun olivat mennet silloinkin 1. maailmansodan jälkeen ajamaan armeijansa alas, niin liemessä olivat.
Suomen talvisota vaikutti Ruotsiin suuresti, ja yksi sen ilmentymä oli syntynyt konsensus, että jos Natsi-Saksa hyökkää Ruotsiin, niin hekin taistelevat vaikka katkeraan loppuun saakka, kuten Suomi teki Neuvostoliittoa vastaan.
Kun taas hypätään talvisodasta jatkosodan alkuvaiheisiin, niin Ruotsin kannalta Suomi oli puolestaan hypännyt vihollisensa kyytiin. Lisäksi oli syvä huoli, nielaiseeko kansallissosialismi Suomenkin mennessään, kuten Norjassa Quislingin kanssa oli käynyt. Lisäksi suhteet ihan henkilötasollakin kärsivät, suomalaiset kokivat (siis ruotsalaisesta näkökulmasta) toisaalta että Ruotsi oli pettänyt heidät talvisodassa kun eivät tulleet apuun, samaan aikaan kansallismielinen henki Suomessa oli, että nyt Neuvostoliitto kaatuu ja otetaan korkojen kanssa kaikki takaisin. Käytös (siis ruotsalaisten näkökulmasta) ruotsalaisia vastaan sai usein ylimielisyyden piirteitä. Pieni Ruotsi ei suomalaisia kiinnostunut, nyt oltiin Saksan kyljessä tekemässä historiaa.
Aika meni, toisaalta Ruotsin olo helpottui Saksan aseman heikentyessä, toisaalta Ruotsissa oli aito huoli että Suomi ei vajoaisi lopullisesti Saksan rinnalle katkereaan loppuun saakka. Ruotsalaiast poliitikot, yksityshenkilöt., lehdistö katsoivat siis jopa velvollisuudekseen neuvoa Suomea, että eikös nyt kannattaisi irtautua siitä Saksasta, mitä odotatte. Suomen "rauhanoppositio" lisäksi vuoti tietoja Suomen politiikan ytimestä Ruotsiin, ja toi omia näkökulmiaan esille Ruotsin lehdistön kautta.
Meinanderin kirja tuo tämän (ja varmaan moni muukin kirja) hyvin esiin, miten Suomen poliittinen ydin tuskastui tilanteeseen. Hitlerin epäluulo Suomea kohtaan kasvoi näiden uutisten(kin) takia, samanaikaisesti kuitenkin Suomen johto mietti kuumeisesti miten pääsisi sodasta irti, missä vaiheessa Hitler olisi tarpeeksi heikko että irtioton voisi tehdä, ja toisaalta missä vaiheessa Stalin ei vaadi ehdotonta antautumista.
Meinander moittii Mannerheimin sotilasjohtamista 1943-1944, mutta poliitikko ja presidentti Mannerheim saa täydet kiitokset täydellisestä pokasta ja hermojen pitämisestä ratkaisevina viikkoina, kun irtautuminen lopulta tehtiin. Ruotsin lehdistö ja Suomen rauhanoppositio huusi jo aika lailla suoraa huutoa, oikeassa olemisen pyhällä voimalla, tietämättä ja varmaankin miettimättäkään, miten vaikea tilanne oli.
Komppaan kyllä täysillä. Meinanderin kirja oli erinomaisen kiinnostava luettava. Ja hyvin kirjoitettu. Hyvin laajalla skaalalla analysoi vuotta 1944 koko suomalaisen yhteiskunnan näkövinkkelistä.