Hmmm.. mihin lausuntoosi veli
@inscout viittaa? (tämmöselle kaupunkilaispojalle ei räkätappikirnu oikein avaudu - vaikka ymmärrän että ilmaisu sisältäneekin arvoituksen ratkaisun)
Joskus aiemmin viittasin siihen, miten Suomen "tiedottamislinja" ja esim. sotavankien kohtelu muuttuivat maailmansodan kestäessä. Aivan selvästi varottiin loukkaamasta mm. generalissimusta suoraan henkilönä, siitä saattoi olla ihan M:n vaatimuskin taustalla.
Kun hist. harrastajaryhmän puitteissa selasimme aikakauden sanomalehtiä, niin linja muuttui jonkin verran maaliskuussa -43, siinä on jonkinlainen taitekohta, syy lienee Stalingradin tappiot. Sitä ennen saattoi huomata jotain jo -42 kestäessä. Olikohan meillä neljä sanomalehteä silloin saatavilla, ei kaikkia numeroita suinkaan vaan otteita.
Sota-aikana oli sensuuri käytössä ja valtion ylin johto pystyi määräämään mitä kirjoitetaan ja mitä ei, se kannattaa muistaa. Ainoan poikkeuksen muodostaa otannassamme IKL:n lehdistö. Vielä elok. -44 pari kolme ahkeraa iikooällää runttasi kehiin tekstiä, joka jo muilta puuttui. Mutta se oli jo tuolloin marginaalia, käsittääkseni.
Jos tuollaista metiavertailua haluaisi tehdä oikein kunnon otteella pitäisi ehdottomasti roikottaa mukana rinnalla myös ruotsalaisten lehtiä. Sitä emme tehneet, olisi pitänyt. Minun hlökoht. ruotsin luenta on niin heikkoa, ettei se tule kyseeseen.
Suosittelen jokaiselle asiasta kiinnostuneelle sukeltamista aikakauteen silloisen metiatuotannon avulla. Ja kannattaa lukea rinnan muutamaa lehteä. Kyllä siitä opiksi on.
Eli kyllä tiedotustoiminta ja sen sävyt ja tavat kertoa olivat riippuvaisia suursotilaallisesta ja -poliittisesta tilanteesta. Jälkipolville ajan peili?
Varmasti alan oikeille osaajille minkä tahansa valtion metioiten päivittäinen tuotanto kertoo paljon. Ei se varmaan valetta ole, että tiedustelu hankkii rauhanaikana pääosan tiedosta avoimista lähteistä????+ Pitää olla hervottoman suljettu valtio, jotta tuo ei onnistuisi? Ja kun se sulkeutuneisuuskin kertonee alan ihmisille jo paljon?
Räkätappi on se ilmiö, kun talvella erityisesti valuu erite pitkin ylähuulen ränniä ja sitä joutuu nenäliinan puuttuessa kirnuamaan aina välillä takaisinpäin. Kun yleisölle luvattiin, että sodasta tullaan kotiin viimeistään elonleikkuuseen, niin aika monta kertaa piti kirnuta tappia takaisin kunnes oltiin kotiuttamisissa -44. Ja monta kertaa piti välipuheiden muuttua sodan kestäessä. Kun aloitus oli, että nyt rysander ajetaan aasiaan ja vähä äkkiä ja lopulta voitokkaan sodan jälkeen kuin ihmeen kautta rauhantekoon piti ryhtyä tuon aasiaan ajetun ehdoilla. Kyllä siinä piti propagandankin taipua melkoisiin immelvinkkeleihin.
Jos luet tai kuuntelet radiopuheen Jatkosodan alkaessa ja heti perään radiopuheen aselevon syntyessä, niin ero on jonniinlainen. Kuuntelehan joskus peräkkäin. Ne kaksi puhetta ovat oikeasti historiankuvaa ja esitys todellisuudesta vuonna -41 ja toisaalta -44. Jos joku haluaa kyseenalaistaa tämän väitteen, niin todistustaakka on kyllä kyseenalaistajalla.