Venäjä vaatii tunnustusta suomalaisten tekemästä kansanmurhasta: ”Melkein itkettää, kun kaava on aina samanlainen”, sanoo historioitsija
Itä-Karjala|Toistaiseksi ei ole selvää, liittyykö venäläissyyttäjien vaatimus Venäjän korkeimman rikostutkintaviranomaisen vuonna 2020 aloittamaan rikostutkintaan suomalaisjoukkojen tekemästä kansanmurhasta Itä-Karjalassa.
Vankeja ratatöissä Äänislinnassa eli Petroskoissa lokakuussa 1941. KUVA: O. HYTÖNEN / SA-KUVA
Kuuntele juttu
Vilma Aholuoto HS
27.6. 20:48
Lue tiivistelmä
Venäjän syyttäjät pyytävät tuomioistuinta tunnustamaan suomalaisten tekemän kansanmurhan Itä-Karjalassa jatkosodan aikana.
Syyttäjien mukaan yli 8 000 siviiliä ja 18 000 neuvostoliittolaista sotavankia sai surmansa suomalaismiehittäjien vankileireillä.
Näytä lisää
VENÄLÄISET syyttäjät ilmoittivat torstaina, että he ovat pyytäneet tuomioistuinta tunnustamaan suomalaisten tekemän kansanmurhan Itä-Karjalassa jatkosodan aikana.
Hakemuksen tuomioistuimelle lähetti Karjalan syyttäjänvirasto Venäjän valtakunnansyyttäjä
Igor Krasnovin toimeksiannosta, kerrotaan
tiedotteessa.
Valtakunnansyyttäjän toimiston mukaan arkistodokumentit ja todistajanlausunnot osoittavat, että yli 8 000 siviiliä ja 18 000 neuvostoliittolaista sotavankia sai surmansa yli sadalla vankileirillä, jotka rakennettiin suomalaisen miehityksen alla Itä-Karjalaan vuosina 1941–1944.
”Suomen miehityksen aikana pelkästään Petroskoin keskitysleireillä kuoli yli 7 000 vankia”, todetaan valtakunnansyyttäjän tiedotteessa.
Suomalaisten syytetään lisäksi tuhonneen kaupunkeja, kyliä, teollisuutta ja maatiloja nykyrahassa 20 biljoonan ruplan edestä, eli noin 215 miljardin euron verran.
Syyttäjien mukaan kansanmurhaan johtaneisiin rikoksiin syyllistyi suomalaisjoukkojen lisäksi liittolainen Natsi-Saksa. Syyttäjät puhuvat ”fasistimiehittäjistä”.
HISTORIOITSIJA
Antti Laine ei näe venäläissyyttäjien esityksessä mitään uutta.
”Melkein itkettää, kun kaava on aina samanlainen”, toteaa Itä-Suomen yliopistosta eläkkeelle jäänyt Laine.
Hän näkee asian esiintuomisen olevan osa Venäjän halua korostaa ”Suurta isänmaallista sotaa”, jolla maa viittaa toiseen maailmansotaan. Venäjä on esimerkiksi perustellut hyökkäyssotaa Ukrainassa sillä, että maassa olisi vallassa venäjänkielisiä sortava natsihallinto.
Laine huomauttaa, että leirit ovat tapahtunut tosiasia, joilla kuoli suurissa määrin neuvostokansalaisia. Niille lukittiin alueen asukkaita, jotka eivät olleet syntyperältään suomensukuisia. Leirien olosuhteet olivat epäinhimillisiä, ja ihmisiä kuoli paljon muun muassa nälkään, kylmään ja sairauksiin, mutta myös ampumisiin.
Erityisesti nälkätalvena 1941–42 kuolleisuus oli suurta, ja leirien huollon pettäminen on yksi Suomen historian häpeäpisteistä.
”Kyllähän suomalaiset olivat rasisteja, mutta eivät fasisteja”, Laine sanoo.
Hän ei myöskään usko, että ”kansanmurhan” tunnustaminen vaikuttaisi Suomen ja Venäjän jo ennestään jääkylmiin väleihin.
Venäläisnaisia aamiaisella vankileirillä Äänislinnassa eli Petroskoissa huhtikuussa 1942. KUVA: AAVIKKO / SA-KUVA
LEIRIT eivät ole olleet mikään salaisuus, vaan ne käsiteltiin jo Pariisin rauhansopimuksessa vuonna 1947. Ne otettiin myös huomioon sotakorvauksia laskiessa, eikä Neuvostoliitto esittänyt asiasta sen jälkeen vaatimuksia. Asiasta on lisäksi tehty laajasti tutkimusta, jota valtio on tukenut.
Suomalaismiehittäjien Karjalassa tekemiksi väitetyt julmuudet nousivat Venäjällä
laajaan julkisuuteen vuonna 2019, kun turvallisuuspalvelu FSB julkaisi tapahtumia koskevia venäläisiä asiakirjoja.
Vuonna 2020 Venäjän korkein rikostutkintaviranomainen eli liittovaltion tutkintakomitea ilmoitti aloittaneensa rikostutkinnan suomalaisjoukkojen tekemästä kansanmurhasta Itä-Karjalassa. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole selvää, liittyykö venäläissyyttäjien tuore vaatimus tähän tutkintaan.
SUOMI miehitti Karjalan pääkaupunki Petroskoin lokakuussa 1941 Neuvostoliitolta. Kaupungin nimi muutettiin Äänislinnaksi.
Perjantaina tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun Neuvostoliitto valtasi Petroskoin takaisin itselleen 28. kesäkuuta 1944.