Viipurin suhteen todella mielenkiintoinen avaus joka herättää kysymyksiä taas kerran muistitiedosta ja sen käyttämisestä lähteenä.
Totta kai näin perukseltaan on, vaikka myös esim. kahden joukko-osaston sotapäiväkirjat voivat olla ristiriidassa ja silloin etenkin melko tuoreeltaan kerätyt muut kertomukset ovat voineet vahvistaa toista kirjallista lähdettä.
Tuossa Suomen Sotilaan jutussa on kunnianhimoinen yritys keksiä jotain uutta, mutta kun tarkkaan katsoo... eihän tuossa lopulta ole muuta
uutta kuin varikonpitäjän sotilasarvo on korjattuna ja se että tykistöammuksia eivät olisi saaneetkaan, koska ei ollut sopivia.
Tietenkin lomakkeiden täyttäminen tarvitaan, kuka sen sitten tekeekin. Yksi asia jää edelleen vajaaksi tai ei vielä ratkea. Nimittäin se, oliko luutnantti Rautamaa sitä tyyppiä, joka osasi junailla vai oliko hän tuossa tilanteessa hyvä byrokraatti.
Vanha tarinahan, siis se, mikä on kerrottu, meni niin, että Rautakorven varikko oli Viipurin takana noin 13 kilometrin päässä. Göran Lindgrenin koosteessa eräs kirjoittaja kertoo, että "luutnantti Heikel lähti sinne 40 kuorma-auton kanssa". No ei hänellä sellaista määrää kuorma-autoja ollut, mutta niin vain tuokin juttu pyörii siellä täällä. Itse löysin reilut kymmenen vuotta sitten aika luotettavan oloisen viitteen, että luutnantti Heikel kokosi kuusi hevosta ja ajomiestä, joiden kanssa hän lähti noutamaan kivääri- ja konepistoolitäydennystä, ja silloin oli jo iltapäivän alku ainakin lähellä. Ilmeisesti tunnelmatkin varikolla ovat olleet kireät eikä se ole ihme. Mutta kyllä hän niitä kuitenkin samalla reissulla sai. Prikaatin pääosat vain ottivat hatkat sillä välin. Ei riipu kummastakaan luutnantista, ei Rautamaasta eikä Heikelistä. Eikä hevosesta.
Suomen Sotilaan juttu ei tykistöammuksiin keskittyessään kumoa tätä, mutta muiden (käsiaseiden) a-tarvikkeiden osalta lähtee vain kovasti polveilemaan ja selittelemään "Kempin suurta tilausta", joka on ollut poikkeuksellisen suuri. Ja kuitenkin juttu toisaalta korostaa, että "ei käsittele" kiväärinpatruunoita. Punainen lanka on aivan hukassa. Ei tuossa tule edelleenkään vastausta siihen, miksi konepistoolin ja kiväärin patruunoista väännettiin. Paitsi se, että lomakkeet ovat
normaalia toimintaa. Niin ovatkin.
Tuo Rautakorven episodi jäi vain anekdootiksi muutenkin. Viipurin menetyksen syitä on lukuisia, ja a-tarvikkeiden puute on mainittu yhtenä niistä. Eikä kyse siinäkään ole tästä varikosta. Huolto kokonaisuudessaan epäonnistui. Aivan totaalisesti. Tätähän ovat seikkaperäisesti käsitelleet monet muutkin ja nimenomaan lähteisiin nojautuen. Olisiko tuo anekdootti sitten joku pieleen menneiden asioiden symboli enemmän kuin syntipukki?
Varmasti on myyttejä. Yksi myytti voi olla jopa sekin, kun joskus sanotaan, ettei Viipurissa lainkaan tapeltu. 20. Prikaatilta yhden päivän aikana Viipurissa 90 miestä kaatui taistelussa tai kuoli haavoittuneena. Näin Nieminen laski vuonna 2009 joskus Jaakkosen vanavedessä. Eivätkö kaikki juosseet? Verrokkina voi miettiä, että talvisodan Taipaleen pahimpana päivänä (18.3.1940) Taipaleenjoella kaatui 260 suomalaista, ja se oli aivan karmea päivä.
Joku ehkä yritti jotain ja johonkin ne tuliannokset hupenivat aamupäivän aikana. Mutta kun ne miehet eivät tarinaansa koskaan kertoneet eivätkä kerro, ovat muut tainneet enemmän partaa päristää.