Suomalaisen sotilaan menetetty maine
Venäläisten vallatessa Viipuria Rautakorven ammusmakasiinissa väitetään tapahtuneen jotain niin dramaattista, että se vei suomalaisen sotilaan maineen. Kari Kuusela ja Arto Ojanen haluavat nyt oikaista vääryyden.
Tilaajille
Kari Kuusela (vas.) ja Arto Ojanen Kansallisarkiston tutkijasalissa. Kuva: Veera Kontula / HS
Kuuntele juttu
Jarmo Huhtanen HS
31.10. 10:00 | Päivitetty 31.10. 15:17
Lue tiivistelmä
Viipurin nopean menetyksen yhdeksi syylliseksi on kirjallisuudessa nimetty Rautakorven ampumatarvikekenttämakasiinin päällikkö Karl Rautamaa.
Rautamaan väitetään estäneen ampumatarvikkeiden jakelun kriittisellä hetkellä siksi, ettei hakijoilla ollut oikeita papereita.
Näytä lisää
Suomen sotahistorian kirjaamisessa on tapahtunut suuri vääryys. Viipurin menetyksen yhdeksi syypääksi kesäkuussa 1944 on nimetty syytön mies.
Näin väittävät Viipurin viimeisten päivien tykistöhistoriaa tutkineet
Kari Kuusela ja
Arto Ojanen.
Viipurin menetystä vain yhdessä päivässä kesäkuussa 1944 on pidetty Suomen sotahistorian skandaalimaisimpana tapahtumana. Aiheesta on kirjoitettu paljon, ja syyllisiä on etsitty ja jopa nimetty.
Tutkimuksissa ja kirjallisuudessa on toisteltu vuosikymmeniä väitettä siitä, että Viipurin taistelu ratkesi niin nopeasti muun muassa siksi, että kaupunkia puolustanut prikaati kärsi ammuspulasta. Ratkaisevaksi on katsottu erityisesti se, että prikaatin raskaat tykit eivät saaneet armeijakunnan kenttämakasiinista Rautakorvesta ammustäydennystä vaikka sitä pyytämällä pyydettiin.
Usein toistuvan tarinan mukaan makasiinin päällikkö
Karl Rautamaa (1903–1989) olisi ollut byrokraatti, joka ei suostunut antamaan ammuksia, koska hakijoilla ei ollut oikeaa lomaketta.
Viipurin menetystä koskevissa teksteissä on värikkäitä kuvauksia siitä, miten Rautakorvessa olisi syntynyt ammusten hakijoiden ja varaston päällikön välillä riitaa, jossa jopa pistoolit vedettiin esiin.
Todellisuus saattoi olla kuitenkin toinen, sanovat Kuusela ja Ojanen.
Rautakorven ammusmakasiinia johtanut Luutnantti Karl Rautamaa kuvattuna huhtikuussa 1944. Kuva: SA-kuva
Rautakorven varastoluolat valmistuivat vähän ennen talvisotaa. Luolia oli viisi, joista neljä oli 35 metriä pitkiä ja yksi 75 metriä pitkä. Kuva on vuodelta 1944. Kuva: SA-kuva
Kuusela ja Ojanen ovat tutkineet Viipurin viimeisen päivän tapahtumia muiden töiden ohessa jo kuusi vuotta. Heidän mukaansa arkistolähteet eivät tue vakiintunutta narratiivia Viipurin viimeisen päivän tapahtumista Rautakorvessa.
Tutkijat ja muut kirjoittajat eivät ole tutkineet kunnolla arkistoja eivätkä todennäköisesti ole edes ymmärtäneet säilynyttä materiaalia, koska arkistolähteiden ymmärtämiseksi pitää tuntea tykistö erittäin hyvin, tutkijakaksikko sanoo.
Nykyinen byrokraattisesta sodankäynnistä kertova narratiivi saattoi levitä sodan jälkeisinä vuosina siksi, että se oli liian herkullinen tarina, jotta se olisi voitu jättää kertomatta. Sitä paitsi syyllisiä kaivattiin ja huolto oli helppo syntipukki.
Byrokraattisesta varastopäälliköstä kerrotun tarinan ongelma on siinä, ettei kukaan ollut tiettävästi vaivautunut kysymään tapahtumista tarinan toiselta osapuolelta eli Rautakorven ampumatarvikekenttämakasiinia silloin pyörittäneeltä ampumatarvikevarastokomppanian päälliköltä Rautamaalta.
Rautamaan versiota Viipurin kiihkeän vuorokauden tapahtumista ei tiedetä. Jopa hänen sotilasarvonsa tapahtuma-ajalta on kerrottu kirjallisuudessa väärin, vaikka se on mainittu arkistomateriaaleissa selvästi. Tämä viittaa puutteelliseen arkistotutkimukseen.
Kuusela on toimittaja ja tietokirjailija, joka on opiskellut historiaa Turun yliopistossa. Ojanen on toimittaja ja toimii tällä hetkellä projektitutkijana Museo Militariassa.
Sotahistoriasta kiinnostuneet miehet ovat kiertäneet vuosia Karjalan taistelupaikoilla. Rautakorvessa käydessään heillä heräsi ajatus tutkia, mitä materiaalia siitä on säilynyt Kansallisarkistossa.
Kansallisarkistossa Ojanen teki sitten löydön, jota hän kutsuu Rautakorven mapiksi.
”Siellä tuli vastaan tämä mappi, missä oli yksi asiakirja, joka kertoi, että merkittäviä asioita on kirjoissa ja tutkimuksissa täysin väärin”, Ojanen muistelee.
Tästä Kansallisarkistosta elokuussa 2018 löytyneestä ja kuvatusta materiaalitositteesta käynnistyi Kuuselan ja Ojasen tutkimus. Kirjainyhdistelmien ja sisällön ymmärtäminen vaatii tykkimiehen ammattitaitoa. Kuva: Arto Ojanen
Arto Ojanen tutkii Kansallisarkistossa kansiota, joka johti uuteen tulkintaan Viipurin tapahtumista viimeisenä sotapäivänä. Kuva: Veera Kontula / HS
Tutkijakaksikon mukaan asiakirjat osoittavat, että luutnantti Rautamaa toimi oikein ja käskyjen mukaan.
Sitä paitsi Rautakorven makasiinin varastotilanne oli se, ettei siellä edes ollut annettavaa ainakaan tykistölle. Siellä ei ollut Viipuria puolustavan prikaatin raskaan patteriston 12 tykille ammuksia ja kevyenkin patteriston 12 tykille vain pieni määrä, jotka ehdittiin ampua.
”Rautamaa oli kaikkea muuta kun se, millainen kuva hänestä on annettu. Tätä väärää kuvaa olemme lähteneet oikomaan. Harmi, että tämä tehdään näin myöhään. Tämä olisi pitänyt tehdä jo silloin kun hän oli elossa”, sanoo Ojanen.
Kuusela ja Ojanen arvelevat, että virheellisen tulkinnan Rautakorven tapahtumista loi alun perin WSOY:n omistajasukuun kuulunut
Lauri Jäntti, joka alkoi jo 1950-luvulla kirjoittaa kirjoja sota-ajastaan ja myös Viipurin menetyksestä. Jäntin kertomusta on sitten toisteltu myöhemmässä kirjallisuudessa.
”Siinä käy niin, että ensimmäisen version julkaisija on vahvoilla”, Ojanen tiiivistää.
Suomen armeijan käytössä oli alun perin venäläisiltä sotasaaliina saatuja raskaita 152 H 37 -tykkejä. Tykkejä saatiin jatkosodan alussa Porlammen motista ja myöhemmin saksalaisilta lisää. Kuva on Porlammen tykeistä. Kuva: SA-kuva
Mitä Viipurissa siis tapahtui Kuuselan ja Ojasen mukaan?
”Kirjallisuuden osalta toistuvat tietyt väitteet vuosikymmenestä toiseen. Väitteitä, joita kukaan ei ole vaivautunut aikaisemmin tarkistamaan arkistolähteistä”, Kuusela sanoo.
”Yksi tällainen väite on, että
Taavetti Laatikaisen neljännessä armeijakunnassa ampumatarviketäydennys oli jollakin tavalla poikkeuksellisen byrokraattista. Tämä ei ollut totta. Se oli samanlaista kuin koko kenttäarmeijassa.”
Rautakorven makasiinin tapahtumista on olemassa erilaisia jälkeenpäin laadittuja kertomuksia. Niiden lähtökohtana on usein se, että ammuksia olisi pitänyt antaa heti paikalle tulleille pyytäjille.
”Tilanne on varmasti ollut hyvin sekava. Ei käy Rautamaata kateeksi.”
Kuuselan mukaan näin ei voinut olla, koska silloin koko ammushuolto olisi karannut armeijakunnan käsistä.
”Ei Rautakorpi ollut mikään pikatukku, jossa sanotaan, että otamme sitä ja tätä.”
Tavaraa annettiin erillisten esikunnasta tulleiden määräysten mukaan. Se oli ainut keino, jotta armeijakunnan johto olisi pysynyt kärryillä ampumatarvikehuollostaan.
Viipurin taistelun aikoihin Neuvostoliiton suurhyökkäys jyräsi läpi Karjalankannaksen, ja Rautakorven makasiinin edessä oli kymmenien autojen jono odottamassa täydennystä. Ampumatarvikkeiden kulutus oli hurjaa.
Kuusela epäilee, että kiireellisessä perääntymisvaiheessa ei kukaan tiennyt, missä mitäkin oli.
”Tämä tarkoittaa sitä, että lähes sadantuhannen miehen ampumatarvikehuolto kulki Rautakorven kautta. Siellä on ollut aika paljon puuhaa. Tilanne on varmasti ollut hyvin sekava. Ei käy Rautamaata kateeksi”, Kuusela sanoo.
Ampumatarvikekenttämakasiinia pyörittävällä Rautamaalla oli käytössään vain runsaan sadan miehen komppania, jonka piti siirtää painavia ammuksia käsipelillä. Kuuselan ja Ojasen mukaan sotahistoriallinen kirjallisuus ei ole ymmärtänyt tilanteen vaikeutta.
”Se oli aika karmeaa oikeastaan. Siinä on haettu yksinkertaista syyllistä”, Ojanen sanoo.
”Ei ollut kysymys Rautamaan byrokraattisuudesta ja ammattitaidosta – mutta kun tavaraa ei ollut, niin ei ollut. Kukaan ei ole aiemmin vaivautunut tarkistamaan.”
Kuusela muistuttaa, että ”sota on suuri hämmentäjä”. Näin kävi myös myös Venäjän suurhyökkäyksen aikana suomalaisen raskaan tykistön ammushuollossa.
Hämmennykseen kuului se, että Viipurin puolustajien raskaan patteriston ammuksia ei edes ollut Rautakorvessa, josta niitä tultiin hakemaan. Ammuksia oli kyllä tulossa, mutta niitä kuljettaneet junavaunut olivat perääntymisvaiheessa joutuneet kateisiin. Kuusela ja Ojanen ovat jäljittäneet myös näitä kaiteisiin joutuneita ammusjunia.
Rautamaa jopa lähti etsimään kadonneita ammusjunia 20. päivä eri rautatieasemilta, mutta junien löytyessä oli sitten liian myöhäistä. Viipuri oli jo menetetty.
Jos Viipurin puolustajat olisivat saaneet ajoissa käsiinsä edes osan Rautakorpeen tarkoitetuista raskaan tykistön ammuksista, olisivat suomalaiset ehkä onnistuneet puolustamaan Viipuria hiukan pidempään. Sotahistoriallinen skandaalitappio olisi ollut siedettävämpi.
Todennäköisesti Viipuri olisi kuitenkin menetetty, sillä Viipurin tasa ei ollut luonteva puolustuslinja. Sen takana oleva vesistölinja oli.
Sinne vihollinen sitten lopulta pysäytettiinkin. Ansio venäläisten pysäyttämiseen kuului suurelta osin suomalaiselle tykistölle.
Näin Viipuri menetettiin
Viipuri kuvattuna syyskuussa 1941. Kuva: SA-kuva
- Neuvostoliitto aloitti suurhyökkäyksen Karjalankannaksella 9. päivä kesäkuuta 1944.
- Hyökkäys eteni Viipurin edustalle 20. päivään mennessä.
- Viipuria puolustamaan oli siirretty kiireellä Syväriltä 20. prikaati, jonka taisteluarvo ei ollut paras mahdollinen.
- 20. prikaati kärsi myös ammuspulasta, koska sen huoltoa ei ollut hoidettu kunnolla.
- Venäläiset hyökkäsivät 20. päivä ja valloittivat Viipurin iltapäivän ja illan aikana.