Vanhentuneiden hävittäjien ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Toinen vastaava jälkiviisastelu voisi olla vanhentuneiden hävittäjien hankinta Saksasta, olisiko samalla rahalla voitu hankkia it-kalustoa joka olisi ollut käyttökelpoisempaa pidempään?
Tarkennatko tätä vähän? Tarkoitatko, että Messerschmitt Bf 109 G-sarja oli vuonna 1943 vanhentunut? Moni maa lensi niillä suihkuhävittäjien tuloon asti.
Günther Rall, joka oli perustamassa liittotasavallan uusia ilmavoimia ja joka sai koelentää myös Thunderboltia ja Mustangia, sanoi kyusyttäessä että mersulla pärjäsi kaikille, joita taivaalla sodan aikana keinui. Tähän on toki sanottu, että no joo Rall tietysti pärjäsi (275 ilmavoittoa mersulla).
Vai tarkoitetaanko mahdollisesti Saksan sotasaalisvarastoista ostettuja?
En nyt kyllä muista miten nuo teknisesti meni, mutta eiköhän lisä-Moranen ostaminen Vichyn Ranskalta vaatinut Saksan luvan esim. Ja eikös Tsaikka kuulu myös samaan listaan. Mites Curtiss?
Toki, jos rahaa olisi ollut enemmän olisi suurempikin psv-hankintamäärä ollut paikallaan. Kuitenkin, kun rahaa oli rajoitetusti oli päätös pienistä hankintamääristä oikea.
Isommat panssarihankinnat olisivat syöneet toisten hankintojen määrärahoja. Voisipa jopa perustellusti pohtia, että olisiko kannattanut hankkia vaikkapa komppaniallinen (10-15?) Vickersejä aseistettuna ja niille riittävästi harjoitusmäärärahoja kokeilutoimintaan 32:n vaunun sijaan.
Entäpä jatkosodassa? Sotasaalisvaunut olivat sotasaalista, mutta entäpä Stugit? Olisiko Suomi hyötynyt enemmän suuresta määrästä pst-tykkejä (jos suhdeluku oli hinnassa jopa 1:10) niiden Stugien sijaan jotka Saksasta ehdittiin hankkia? Suhdeluvulla 1:10 määrä olisi ollut 290 versus 29.
Toinen vastaava jälkiviisastelu voisi olla vanhentuneiden hävittäjien hankinta Saksasta, olisiko samalla rahalla voitu hankkia it-kalustoa joka olisi ollut käyttökelpoisempaa pidempään?
Vai tarkoitetaanko mahdollisesti Saksan sotasaalisvarastoista ostettuja?
En nyt kyllä muista miten nuo teknisesti meni, mutta eiköhän lisä-Moranen ostaminen Vichyn Ranskalta vaatinut Saksan luvan esim. Ja eikös Tsaikka kuulu myös samaan listaan. Mites Curtis?
Edit; kaikki kolme Saksalta, Talvisodan Moranet saivat täydennystä jatkosodan aikana.
Aika myöhässä vastaus kun ei aikaisemmin ehtiny. Mutta siis tässä on perää. 76 mm tykkejä ei Nenonen antanu, koska ne oli ajateltu korpiseudun divisioonatykistöksi keveyden ja pitkän kantaman vuoksi. Korvessa ei kuitenkaan käydä ratkaisutaistelua eli perustelu oli väärä. Ilmatorjuntatykki taas ei meillä sovettu pst-käyttöön, koska se on liian korkea. Psv on etulyöntiuasemassa koska ametit on täällä niin lyhyet. It-aseet menestyivät, kun kykenivät aloittamaan tulen niin kaukaa, ettei vaunut kunnolla nähny maalia.ähä 75mm kalusto olisi pitänyt keskittää esim. pst-pataljooniksi painopisteiden muodostamiseksi. Niille vielä voimakastahtoiset komentajat.
Soveltuvaa 76mm sotasaaliskalustoa, 76 K/36 ja 76 ItK/31, oli myös käytössä varsin paljon ja varsin helpoin modifikaatioin siitä olisi voitu tehdä entistä käyttökelpoisempaa. Esim. T-26 -kalustoa olisi voinut aika lailla suoriltaa käyttää vetäjinä, jo pelkkä torni poistettuna. Pienillä muutoksilla jopa modifioituina pst-vaunuina a la Marder.
Aika myöhässä vastaus kun ei aikaisemmin ehtiny. Mutta siis tässä on perää. 76 mm tykkejä ei Nenonen antanu, koska ne oli ajateltu korpiseudun divisioonatykistöksi keveyden ja pitkän kantaman vuoksi. Korvessa ei kuitenkaan käydä ratkaisutaistelua eli perustelu oli väärä. Ilmatorjuntatykki taas ei meillä sovettu pst-käyttöön, koska se on liian korkea. Psv on etulyöntiuasemassa koska ametit on täällä niin lyhyet. It-aseet menestyivät, kun kykenivät aloittamaan tulen niin kaukaa, ettei vaunut kunnolla nähny maalia.
Oma näkemykseni on samansuuntainen. Sotilasjohto ei mielestäni voi pestä käsiään armeijan heikosta varustetilanteesta.
Suomi oli hyvin köyhä, sisällissodasta toipuva kehittyvä maa. Varoja ei ollut hirveästi. Itse asiassa puolustukseen laitettiinkin välillä (varoihimme nähden paljonkin) rahaa, kyllä poliittinen ilmasto salli sen, mutta hankinnoissa ei oikein tiedetty mihin varautua.
Neuvostokenraalithan itse asiassa vaativat ennen sotaa joukkoja saman verran kun sitten Suomen lyömiseen todella tarvittiin. Stalin ei tätä kuitenkaan hyväksyny, vaan oletti että vähempikin määrä joukkoja riittää. Ei tainnut kukaan uskaltaa Stalinin järjestämässä "de-briefingissä" sanoa: "Mitäs minä sanoin."Toki voi esittää jatkohypoteesin jonka mukaan parempi varustautuminen ennen talvisotaa olisi ollut hyödytöntä - Stalin olisi keskittänyt 1939 marraskuussa Suomea vastaan voimakkaamman armeijan, karkeasti saman kuin maaliskuussa 1940 jolloin olisi oltu samassa allikossa. Emme voi tietää miten Suomen parempi varustautuminen olisi vaikuttanut hänen tilanteenarviointiinsa.
8 CM PAW 600
Tavoitteena oli ollut rakentaa kevyt pst-tykki, jolla osui neliömetrin kokoiseen maalin 750 metrissä. Rheinmetall-Borsing kehitti tykin PAW 600 vuonna 1943. Aseen ballistiikka oli uusi, jota voisi kutsua ”suur-pienpainejärjestelmäksi”. Tällä ratkaisulla putki ja tykin alusta saatiin keveäksi. PST-ammus koostui siivekkeillä varustetusta onteloammuksesta, reiällisestä sulkulevystä ja ajopanoksesta. Systeemi toimi niin, että ajopanos paloi hylsyn sisällä ja palokaasut purkautuivat reikälevyn reiästä kranaatin takana olevaan tilaan. Kun paino kohosi riittävän korkeaksi, murtosokka murtui ja ontelokranaatti lähti liikkeelle. Putken sisäinen paine pysyi koko prosessin ajan alhaisena. Ks. piirroskuva.
Todellinen kaliiperi oli 81,4 mm ja putken pituus oli 295 cm. Tuliasema paino oli vain 600 kg. Ontelokranaatin paino oli 2,7 kg ja sen lähtönopeus oli 520 m/s. Tehokas ampumaetäisyys oli aina 750 m. Läpäysykyky oli 750 metrissä 140 mm 90 asteen iskukulmassa. Ase ei siis ollut rekyyliton, mutta sen salaisuus piili putken alhaisessa sisäpaineessa. Aseella oli tarkoitus ampua myös räjähdekranaatteja.
PAW 600 olisi voinut olla merkittävä keksintö. Vain noin 260 tykkiä ja 34800 ammusta valmistui vuoden 1944 joulukuusta lähtien. Maaliskuussa 1945 joukoilla oli 155 PAW -tykkiä. Suunnitelmassa oli saada ulos 1000 tykkiä sekä 4 miljoona panssariammusta ja 800000 räjähdeammusta kuussa. Näin ei sitten tunnetuista syistä käynyt.
![]()
Suomi ei ollut suinkaan köyhä, vaan 1930-luvulla bkt/capitan puolesta maailman rikkaimpien - eli eurooppalaisten - maiden joukossa. Suomessa vertailua tehdään aina Ruotsiin joka on ollut käytännössä aina Suomea rikkaampi, ei vaikkapa itään tai etelään päin... BKT-vertaukset - etenkin kauas menneisyyteen - ovat toki aina harhaanjohtavia.
Pelkkä 1930-luvulla kohonnut kohonnut bkt ei todellakaan kerro tilanteesta. Me lähestyimme länsieurooppalaista tasoa. Taustavuodet vain olivat tehneet paljon keskeneräistä korjattavaa. Ensimmäinen maailmansota katkaisi länsiyhteydet ja senaikainen vientimme ja tuontimme hyytyivät. Sitten oli sisällissota. Suomi sai Yhdysvalloista lainaa nälänhädän estämiseen vuonna 1919. Tästä 20 vuoden päästä käytiin sotaan suurvaltaa vastaan tilanteessa, jossa kenttäarmeijan pienuus johtui etupäässä kruununraakkien suuresta määrästä: syynä oli etupäässä aliravitsemus.
Teollisuustuotanto oli ensimmäistä maailmansotaa edeltäneellä tasolla jo 1920-luvulla mutta emme me vielä suuri teollisuusmaa olleet. 1930-luvun alussa oli suuri lama ja työttömyys. Tässä tapahtui sellainen rakenteellinen murros, että puuta alettiin käyttää paperin valmistukseen, ja kun sahateollisuus taantui, paperi ohitti sen viennin arvossa mitattuna 1930-luvulla.
Nälänhätä oli todellisuutta kaikissa keskusvalloissa 1918-1920. Suomen bkt/capita oli Pohjoismaiden kanssa (Tanska pl) karkeasti samalla linjalla jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Suomen osalta sisällissota kauhuineenkin oli kevyt pintaraapaisu verrattuna vaikkapa Belgian, Ranskan, Italian tai Saksan kokemuksiin ensimmäisessä maailmansodassa. Suomen 1920-1930 -luku oli rauhaisan kehityksen aikaa verrattuna Italiaan, Saksaan tai itse asiassa voisi sanoa useimpiin Euroopan maihin nähden.
Ei ne kruununraakit rivissä olisi isompaa kenttäarmeijaa olisi saaneet aikaiseksi. Kohonneet koulutusmenot olisivat syöneet materiaalihankintoja entisestään tai sitten koulutus olisi ollut kehnompaa. Jatkosotaanhan lähdettiin sitten kaikki kruununraakit mukana ja iso osa oli lähinnä menoa hidastamassa.
Kruununraakkien suhteen tulee ottaa huomioon, ettei elo vaikkapa 1930-luvun Britannian työväenluokalla ollut mitään Downton Abbeytä tai Hercule Poirotia... Kansanterveys oli alemmilla sosiaaliluokilla huono lähes kaikkialla Euroopassa.
Ilmeisesti Kirpitsnikov napin otsaansa Neuvostoliitossa ansaitsi.