Laitetaan nyt tuo "Ruotsin Nato-optiopäätös" oikeisiin raameihinsa.
Ensinnäkin se on yhdistetyn ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnan kehotus hallitukselle, ei mikään eduskunnan päätös. Se ei myöskään sido hallitusta.
Sverige bör, likt Finland, uttala en Nato-option för att stärka det säkerhets- och försvarspolitiska samarbetet. Det anser det sammansatta utrikes- och försvars
www.riksdagen.se
Kuten ketjussa on jo todettu, tämä kehotus tuli kun ruotsidemokraatit päättivät muuttaa aikaisempaa kantaansa mahdollisuuden osalta. Kuten myös on todettu, he eivät ole jäsenyyden hakemisen kannalla. Tämä kanna muutos onkin nähtävä enemmän SD:n (ruotsidemokraattien siis) mukauttamisessa lähemmäksi moderaattien (paikallinen kokoomus) vaalien jälkeen joko hallituspuolueeksi tai hallituksen apupuolueeksi kun turvallisuuspolitiikka ei enää ole aivan erialainen.
Ruotsissa ei edelleenkään ole, eikä näillä näkymillä ole syntymässä enemmistöä, saatikka laajaa enemmistöä liittymisen puolesta, niin kauan kuin sekä SD että ruotsin demarit ovat liittymistä vastaan. Ruotsin demarit taas eivät ole liittymässä koska tämä aiheuttaisi repeämä puolueessa ja osa puolueesta ja sen äänestäjistä siirtyisi joko vasemmistopuolueeseen tai ympäristöpuolueeseen. SD:n johdossa ei ole merkkejä että muuttaisivat käytännön kantaansa jäsenyyden hakemiseen.
Ainoastaan jou ulkoinen shokki saisi jomman kumman näistä puolueista muuttamaan kantansa.
Ja mitä tulee sekä Suomen että Ruotsin liittymiseen, se saattaisi tapahtua Naton päässä yllättävän nopeasti, koska Matti Pesun ja Charly Salonius-Pasternakin mukaan Naton päässä on kaavailtu nopeaa liittymistä molemmille maille, yhdistettynä jo hakemuksen yhteydessä turvallisuustakeista. Muodollisesti näitä takeita ei kuitenkaan antaisi silloin Nato, vaan isot jäsenmaat. Naton takuut annettaisiin vasta muodollisen liittymisen jälkeen.
Ja kaikesta tämän ketjun pessimismistä huolimatta, jos Ruotsi kuitenkin päättäisi liittyä, en usko että Suomi jättäisi hakematta jäsenyyttä. Jollei sitä haettaisi olisi asema taas Venäjän jalkamaa, minkä valtionjohtokin ymmärtää.